Рисова каша з родзинками (на воді, молочна): рецепти покроково

Як зварити солодку рисову кашу з родзинками

Серед різних видів каш, рисова відрізняється ніжним смаком і приємним ароматом. Незважаючи на свою легку текстуру, поживна цінність готового продукту є високою, що забезпечує почуття ситості.

Містяться в рисової каші з родзинками корисні речовини, що позитивно впливають на ШКТ, постачає організму набір корисних мікроелементів та вітамінів. Кілька простих рецептів необхідно записати в свою кулінарну книгу, щоб радувати родину різними варіантами улюбленої каші.

Базовий рецепт

Приготування рисової каші з родзинками на воді зажадає наявності на кухні наступного набору інгредієнтів:

  • рис (круглої шліфування) – 100 г;
  • цукор і сіль – за смаком;
  • середнього розміру родзинки або як варіант звичайний свіжий виноград – 50 г;
  • вода – 2,7 склянки;
  • масло вершкове – 45 р.

Час приготування – 30 хвилин.

Вміст калорій у 100 г – 134 ккал.

Процес приготування:

  1. Круглі зерна рису слід перед використанням перебрати, щоб виключити потрапляння в кашу різного сміття або камінчиків;
  2. Промити крупу 2-5 разів або поки вода не стане чітко прозорою;
  3. Влити в каструлю або іншу підходящу ємність для варіння, чисту воду, помістити в неї промитий рис, поставити нагріватися на слабкому режимі;
  4. Додати в розварений і замочений рис сіль і цукор за смаком;
  5. Родзинки промити і покласти на 5 хвилин у гарячу воду, щоб він став м’яким;
  6. Після того, як каша закипить, її необхідно проварити 15 хвилин, потім додати родзинки;
  7. Продовжити варіння на слабкому нагріві ще від 3 до 6 хвилин;
  8. Потім зняти з плити, додати вершкове масло, перемішати.

Перед тим як ставити кашу на стіл, необхідно дати їй настоятися під кришкою близько 10 хвилин. Цього часу достатньо для набухання зерняток рису і набуття нею приємного смаку сухофруктів.

Рисова каша з родзинками на молоці

Для приготування цього виду каші потрібні такі інгредієнти:

  • рис (краще з круглими зернятками) – 200 г молоко – 400 мл – основні компоненти страви;
  • вода – 200 мл (або 1 звичайний стакан);
  • родзинки (виноградне варення, як варіант) – 70 г;
  • масло вершкове (солодке) – 50 г (або за смаком), цукор і сіль також за смаком – додаткові складові (наповнювачі для каші).
За темою:  Хе з скумбрії по-корейськи - класичний рецепт з фото

Час приготування страви з урахуванням підготовки продуктів – 30 хвилин.

Калорійність (порція в 100 г) – 170 ккал.

Процес приготування:

  1. Рис, вибраний для приготування, потрібно перебрати і промити (міняти воду 2-3 рази);

  2. В каструлю або іншу ємність з високими бортиками, налити води і всипати підготовлений рис, поставити на слабкий нагрів;
  3. Варити помішуючи;
  4. Після того як вся вода випарується, слід додати в каструлю молоко (для того, щоб зварити рідку кашу, потрібно збільшити кількість молока з 400 мл до 600 мл);

  5. Варити ще нетривалий час (до 7 хвилин), потім додати для поліпшення смакових показників сіль, цукор і родзинки.

Перед подачею зняти з вогню, накрити щільно відповідного діаметру кришкою. Також можна накрити рушником, дати настоятися каші протягом 8-12 хвилин. Потім покласти вершкове масло і перемішати готову кашу.

Солодка рисова каша з яблуками, родзинками і корицею

Ця страва може бути використане як в якості основного для сніданку або вечері, так і в якості десертного для дітей. У приготуванні беруть участь наступні інгредієнти:

  • круглозерний рис (добре розварюється) – 100 г;
  • молоко (можна використовувати як звичайної жирності, так і топлене) – 400 мл (додатково допускається до 20 мл);
  • цукор – 20 г;
  • сіль дрібна кухонна – за смаком (але менше, ніж цукру);
  • яблуко солодке великий – 1 шт;
  • солодко-вершкове масло – 70 г;
  • кориця (спеція)– 20 г;
  • родзинки (без глазурі, кісточок)– 45 г;
  • цукор тростинний – 20 р.

Час приготування – 35 хвилин.

Калорійність готового страви на 100 г – 168 ккал.

Процес приготування:

  1. Рис перебрати в обов’язковому порядку, щоб уникнути попадання бруду в кашу, промити додатково кілька разів (до повної прозорості води);
  2. У каструлю залити воду і засипати рис, варити на слабкому нагріві 10 хвилин;
  3. Родзинки для того щоб він не був в каші жорстким, залити гарячою водою, щоб він став м’яким;
  4. Залити в каструлю молоко, перемішати, варити, помішуючи, ще 10 хвилин;
  5. Почистити від шкірки і насіння яблука, порізати кубиками, засипати тростинним цукром;
  6. Додати до рису сіль і цукор (рафінад), перемішати;
  7. Зняти з нагріву, закрити кришкою, залишити на кілька хвилин.
За темою:  Курка як KFC: секрети панірування і кляра, рецепти з фото

Перед подачею помістити в рис корицю, родзинки, яблука в цукрі і вершкове масло, добре перемішати.

Молочна рисова каша з гарбузом і родзинками

Перевірений і дуже смачний рецепт. Каша виходить в міру солодким і дуже ситною. Для приготування потрібно використовувати інгредієнти з розрахунку на 150 г круглого рису:

  • вода – 250 мл молоко – 350 мл – рідкі складові;
  • гарбуз – 230 г (використовується в цьому рецепті виключно м’якоть) і родзинки (сухофрукт) – 50 г – наповнювачі для каші;
  • масло вершкове – 50 г, допускається зміна в більшу або меншу сторони на 3-5 г;
  • сіль, цукор додаються за смаком.

Час приготування – 30 хвилин.

Калорійність на 100 г – 148 ккал.

Процес приготування:

  1. Рис перебрати і добре промити до моменту, поки рисинків не будуть добре видні у воді;
  2. У ємність налити воду, засипати рис, варити 10 хвилин, помішувати (щоб виключити можливість підгоряння);
  3. Влити молоко, перемішати, після цього додати наявну кількість солі та цукру;
  4. Потім розрізати м’якоть гарбуза на невеликі кубики і додати в кашу;
  5. Продовжувати варити ще 15 хвилин.

Після цього закрити каструлю кришкою і залишити настоюватися ще 5 хвилин, але можна потримати 10 хвилин. Після цього додати родзинки і вершкове масло, перемішати, подавати до столу.

Візьміть на замітку рецепт котлет з картопляного пюре — якщо у вас залишилося пюре, це відмінне блюдо.

Рисова каша з курагою і родзинками в мультиварці

Для того щоб приготувати рисову кашу не тільки смачно, але і швидко, досить використовувати мультиварку. Страва вимагає наявності наступних інгредієнтів:

  • рис (оптимальний вибір на користь круглозерного) – 230 г;
  • родзинки – 60 г;
  • цукровий пісок – 20 г (або подрібнений рафінад у цьому ж кількості);
  • курага – 60 г;
  • вода (іноді потрібно профільтрувати додатково перед застосуванням) – 450 мл;
  • масло вершкове – 75 г;
  • сіль за смаком.
За темою:  Салат з капусти з оцтом (з цукром, з морквиною): рецепти

Час приготування залежить від обраної програми – в середньому 30 хвилин.

Калорійність на 100 г – 142 ккал.

Процес приготування:

  1. Ізюм залити гарячою водою (окропом) на 7-10 хвилин;
  2. Крагу промити і нарізати на невеликі шматочки;
  3. Рис промити до повної прозорості води;
  4. Засипати його в мультиварку (чашу);
  5. Залити воду для подальшої варіння, посолити, додати цукор перемішати;
  6. Виставити програму «Каша» або «Молочна каша», закрити кришку мультиварки;
  7. За 10 хвилин до готовності, так каша не встигне охолонути, додати підготовлені сухофрукти (з родзинок злити воду);
  8. Перемішати, варити до готовності (звуковий сигнал).

Перед подачею додати в кожну порцію вершкового масла. Також можна використовувати в якості ароматизатора ванілін (за смаком).

Корисні поради

Перед тим як готувати рисову кашу, крупу обов’язково слід перебрати, так як в ній може міститися бруд або дрібні камінчики. Промивати її краще в холодній воді, змінюючи її від 2 до 4 разів – це дозволить каші стати розсипчастою.

Густоту страви легко регулювати самостійно – менше рідини – густа, більше, ніж в рецепті – рідка. Оптимальне співвідношення крупи й рідини (молока або води) – 1:2.

Пропарений, довгий, бурий рис – всі ці різновиди крупи для каш підходять не так добре, тому їх краще не використовувати для цієї страви.