Рибна запіканка в духовці (з рисом, овочами): рецепти з фото

Як приготувати рибну запіканку в духовці

Складнощів у приготуванні рибних запіканок не буде ніяких. Хіба що картопля, рибний фарш і рис треба буде підготувати окремо. Але з нашими покроковими інструкціями ви зможете без труднощів пройти всі етапи приготування цих кулінарних шедеврів.

Рибна запіканка в духовці (з рисом, овочами): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth

Простий рецепт

Смачна рибна запіканка в кефірної заливці готується просто і дуже швидко: досить лише дотримуватися рекомендовані пропорції. На стіл подавайте її з улюбленими гарнірами і насолоджуйтеся чудовим смаком.

Для приготування запіканки вам потрібно:

  • тріска – 0,3 кг;
  • 3,2% кефір – 350 мл;
  • невеликий лимон – 1 плід;
  • невелика цибулина – 1 штука;
  • свіжа морква – 1 штука;
  • шматочок сиру – 50 г;
  • рафінована соняшникова олія – 30 мл;
  • огірок – 1 штука + щіпка прованських трав;
  • селера (корінь) + кріп – за смаком;
  • цукровий пісок + сіль + перець – додавати за смаком.

На приготування риби в кефирном соусі вам знадобиться: 1 година 15 хв. Калорійність на 100 г: 235 ккал.

Як запікати:

  1. Наріжте філе риби на порції, приправте спеціями і збризніть лимонним соком. Залийте 3,2% кефіром, залиште маринуватися;
  2. Цибулину наріжте півкільцями. На тертці натріть селеру, моркву. Викладіть овочі на розігріту з маслом сковорідку, трохи обсмажте;
  3. Половину обсмажених овочів викладіть у форму, на них розкладіть шматочки риби і накрийте рештою овочів. Зверху припорошите натертим сиром;
  4. Запікайте в розігрітій до 190 Cº духовій шафі, достатньо 20 хв. Подавайте на стіл з соусом, приготованим на кефірі;
  5. Спосіб готування соусу: візьміть трохи кефіру, додайте в нього подрібнену зелень, сухі спеції «прованські трави», натріть очищений огірок, додайте цукровий пісок, сіль. Добре перемішайте.

Рибна запіканка з картоплею в духовці

З риби можна зробити багато корисних, а головне смачних страв – запечіть її з картоплею, часником і травами.

Для приготування страви потрібно:

  • часник – 6 очищених зубчиків;
  • молода картопля – 4 бульби;
  • приправляти спеціями за смаком;
  • лимон для прикраси;
  • чебрець + паприка + базилік – використовувати за смаком;
  • заморожена льодяна риба – 4 штуки;
  • оливкова рафінована олія – 50 мл

Вам знадобиться час: 40 хв. Розрахунок продуктів на 4 порції, в кожній по 210 ккал.

Як запікати рибу:

За темою:  Юшка з тріски найсмачніша: покрокові рецепти, калорійність

Крок 1. Рибу необхідно випатрати, обов’язково видалити голови, добре промити і просушити. Викласти рибу в ємність, туди ж покласти роздавлений ножем часник, нарізаний базилік і листочки чебрецю. Рибу збризніть маслом, приправити за смаком. Обережно перемішавши рибу, поставте її маринуватися;

Рибна запіканка в духовці (з рисом, овочами): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 1

Крок 2. Картоплю очистити, нашаткувати кружечками в 1 см завтовшки. Вистелити пергаментом відповідний лист. Пергамент змастити маслом, після чого розкласти картоплю, приправити, скропити оливковою олією і відправити в духову шафу на 10 хв., температуру досить встановити на позначці 200;

Рибна запіканка в духовці (з рисом, овочами): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 2

Крок 3. По закінченню 10 хв треба викласти на картоплю замариновану рибу. З маринаду вийняти часник і розкласти поруч з рибою. Деко поставити ще на 10 хв. у духовку. Подавати із зеленню і дольками лимона.

Рибна запіканка в духовці (з рисом, овочами): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 3

Дует риби з рисом – невигадливо, але ситно і смачно

Пропонуємо вам рецепт рибної запіканки з філе окуня з рисом. Його можна легко повторити самостійно. Так що вивчайте спосіб готування – і вперед, на свою кухню.

Для приготування страви потрібно:

  • 200 г довгозернистого рису шліфованого;
  • головка звичайного лука;
  • рафінована олія – 10 мл;
  • майонез + сметана – 150 г;
  • куркума + сушена зелень – за смаком;
  • 400 г замороженого філе окуня;
  • шматочок «Російського» сиру – 100 г;

Для приготування вам знадобиться час: 40 хв. Розрахунок продуктів на 3 порції, в кожній близько 200 ккал.

Як приготувати рибну запіканку з рисом в духовці:

  1. Рис обов’язково відваріть до напівготовності. Щоб зберегти форму рибного філе, зробіть на ньому надрізи хрест — навхрест». Приправте за смаком сіллю, поперчіть і залиште на 10 хв;
  2. У змащену маслом форму викладіть рис, товщиною 0,5 см. На нього розкладіть шматочки рибного філе і накрийте шаром з лука, шинкованої півкільцями. Полийте приготованим соусом, припорошите натертим сиром;
  3. Для соусу: майонез з’єднайте зі сметаною, додайте трохи куркуми і сушеної зелені;
  4. Розігрійте шафа до 180 Cº, поставте рибу готуватися на 20 хв.

Рецепт запіканки з червоної риби з овочами в духовці

Рибна запіканка в духовці (з рисом, овочами): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 4

Червона риба надзвичайно корисний продукт, а вже доповнена овочами стає просто делікатесним стравою.

Для приготування цієї страви вам знадобиться:

  • 600 г замороженої червоної риби;
  • 1 плід цукіні;
  • 1 стручок солодкого перцю;
  • 6 маленьких помідорів чері;
  • 1 цибулина;
  • 20 мл вичавленого соку з лимона;
  • олія оливкова extra virgin – достатньо 20 мл;
  • пряні трави + сіль + перець – додаються за смаком.
За темою:  Форель в мультиварці (у фользі, на пару): рецепти з фото

На приготування потрібен час: 1,5 години. Калорійність: 180 ккал на 100 р.

Покроковий спосіб:

Крок 1. Нашаткувати кабачок, перець кубиками середньої величини, черрі поділити на половинки, цибулину тонкими півкільцями;

Крок 2. Овочі викласти у форму, приправити, трохи збризнути маслом, акуратно перемішати, залишити на столі маринуватися;

Крок 3. Зверху викласти рибу приправити, полити лимонним соком і олією;

Крок 4. Розігріти шафа до 160 Cº або до180 Cº, запікати від 15 хв. до 20 хв.

Картопляна запіканка з рибними консервами в духовці

Якщо ви вирішили приготувати щось новеньке, вам на допомогу наш рецепт смачного й оригінального блюда з картоплею і сайрою.

Потрібно для готування:

  • 1 банку рибних консервів (сайра);
  • 4 великих бульби картоплі;
  • жменька відвареного рису;
  • брусочок сиру – 100 г;
  • помідори – 4 плода;
  • рафінована олія – 10 мл;
  • за смаком приправити сіллю і зеленню.

Готування займає: 20 хв. Калорійність складає: 245 ккал на порцію.

Як приготувати:

  1. Відваріть рис, натріть сир;
  2. Наріжте картоплю кільцями. Форму для готування збризніть рослинним маслом. Викладіть на дно форми шар картоплі, додайте сіль, поперчіть. Запікайте в духовці 20 хв., встановіть температуру на позначці 220.
  3. Викладіть сайру в ємність (без соку), приберіть кістки, потім розімніть вилкою. Додайте в сайру готовий рис і натертий сир. Добре перемішайте. Начинка повністю готова;
  4. Наріжте помідори кільцями. Вам потрібно верхня і нижня частина плоду;
  5. Дістаньте картоплю з духовки, на кожне колечко розкладіть начинку з сайри і накрийте томатом. Поверніть форму в духовку на 10 хв.

Запіканка з рибного фаршу з сиром, помідорами та зеленню

Для приготування цієї запіканки вам знадобиться трохи більше часу. Але результат того вартий.

Для приготування знадобиться:

  • хек (філе) – 0,3 кг;
  • 4 щільних помідора;
  • 3 картоплини;
  • шматочок вершкового масла – 50 г;
  • вершки + сир – 100 г;
  • цибулина середньої величини;
  • яйце відбірне – 2 штуки;
  • масла рафінована оливкова – 30 мл;
  • 3 горошинки чорного перцю;
  • зелень + сіль – за смаком;
За темою:  Тісто для вареників на кефірі: покрокові рецепти з фото

Готування займає в загальному: 1,5 години. Порція містить: 230 ккал.

Як готувати:

  1. Очистіть картоплю, відварити, зробити пюре з додаванням вершків та вершкового масла;
  2. Наріжте рибу на шматочки середньої величини, відваріть в картопляному бульйоні, який попередньо посоліть і приправте горошинками духмяного перцю;
  3. Подрібніть цибулину, потім поклавши на сковорідку з рослинним маслом, обсмажте її;
  4. Рибні шматочки, смажену цибулю, зелень подрібніть в чаші блендера, додайте в картопляну масу, перемішайте до однорідності;
  5. Акуратно відокремте курячий жовток від білка. Жовтки покласти в картопляне пюре. Збийте білки в стійку піну і теж введіть в масу;
  6. Добре змастіть форму рафінованим маслом, розкладіть рибну масу, зверху тонкі кружечки помідорів, на них шар тертого сиру.
  7. Готувати півгодини, духовку слід розігріти до позначки 200.

На замітку

Риба взагалі дуже смачний інгредієнт в стравах. Але багато господинь просто не бажають зв’язуватися з готуванням запіканки, тому що рибу важко чистити і видаляти з неї кістки. Але проблема вирішується легко і просто – використовуйте рибне філе. Воно має хороший смак, відмінно «дружить» з багатьма інгредієнтами. Але ось спеції варто використовувати обережно, щоб не перебити рибний смак.

Якщо ви хочете подати на вечерю щось незвичайне, то рецепти рибних запіканок вам обов’язково сподобаються. Приготувати їх просто – нехитрі складові можна купити в будь-якому супермаркеті. В запіканках можна використовувати будь-яку рибу, тут «спрацьовує» і філе, фарш, рибні консерви. На додаток візьміть картоплю, рис, цибуля, овочі, сир і зелень.