Пюре картопляне з молоком і без: рецепти з покроковим фото

Як приготувати картопляне пюре з молоком і без нього

Картопляне пюре з молоком – страва не тільки просте в приготуванні, але дуже смачне. Його можна їсти як самостійне блюдо, і можна використовувати як гарнір. Добавки в пюре можуть бути самими різними, ось кілька самих традиційних варіантів: гаряче молоко, куряче яйце і вершкове масло.

Пюре картопляне з молоком і без: рецепти з покроковим фото » журнал здоров'я iHealth

Класичний рецепт

Щоб пюре вийшло смачним і апетитним, в нього краще додавати гаряче молоко. Чим жирніше молоко, тим смачніше воно вийде.

Інгредієнти для приготування:

  • 1 склянку молока (чим жирніше, тим краще);
  • розм’якшене масло вершкове — 2 ст. ложки;
  • 1 кг картоплі;
  • приправляти спеціями за смаком.

На приготування їжі буде потрібно час – 40 хвилин, цінність порції 100 г – 280 ккал.

Як готувати:

  1. Підготувати картопляні бульби: очистити, нарізати великими шматочками. Покласти картоплю в підходящу каструлю з холодною водою. Готувати традиційним способом на мінімальному вогні 20 хвилин, солити після закипання;
  2. Молоко підігріти, причому це можна зробити на плиті або в мікрохвильовій печі. У приготовлений картоплю додати вершкове олію, розім’яти. Потім поступово вливати кипляче молоко, помішуючи картопляну масу постійно, щоб не з’явилися грудочки.

Картопляне пюре з молоком і яйцем

Картопляне пюре вийде більш смачним, насиченим кольором, якщо в нього додати яєчні жовтки. Пюре буде дуже пишним, якщо відокремити білок, збити в пишну піну і змішати з картопляною масою перед тим, як поставити на стіл.

Знадобиться:

  • яйце;
  • 50 грам розм’якшеного масла;
  • вершки (жирне молоко) – 150 мл;
  • картопля — 1 кг;
  • сіль – за смаком.

Час приготування – півгодини, енергетична цінність – 310 ккал.

Як готувати:

  1. Картопляні бульби ретельно промити, зняти з них шкірку, розрізати на дві половинки. Відварити картоплю на плиті до повної готовності. Середній час варіння становить 20 хвилин. Сіль додається після закипання; Пюре картопляне з молоком і без: рецепти з покроковим фото » журнал здоров'я iHealth 1

  2. Встановити на конфорці мінімальний вогонь, поставити на нього сковороду з шматочком вершкового масла, розтопити його;
  3. Коли картопля повністю приготується, треба злити з каструлі воду. Пюре картопляне з молоком і без: рецепти з покроковим фото » журнал здоров'я iHealth 2

  4. У гарячу картоплю влити розтоплене масло, гарячі вершки або молоко, яйце, ретельно розім’яти картофелемялкой. Пюре картопляне з молоком і без: рецепти з покроковим фото » журнал здоров'я iHealth 3

За темою:  Свинина з печерицями: на сковороді в духовці і мультиварці

Смачне пюре з картоплі без молока

Картопляне пюре можна готувати без молока, виходить теж дуже смачно. Домогтися потрібної густоти допоможе картопляний відвар.

Треба підготувати:

  • 1 кг картоплі жовтого;
  • 50 р селянського масла;
  • 1 велику цибулину;
  • картопляний відвар — 100 мл;
  • олія оливкова — 2 чайні ложки;
  • за смаком сіль, чорний перець.

Час, який займе приготування, складе 40 хвилин, кожна порція містить 299 ккал.

Спосіб готування:

  1. Нашаткувати ріпчасту цибулину на дрібні шматочки, покласти на сковороду з оливковою олією. Поставити на плиту, встановити слабкий вогонь. Тушкувати цибулю до готовності і красивого золотистого відтінку;
  2. Зварити картоплю в підсоленій воді. Причому солити тільки після закипання. У готову картоплю влити відвар, розім’яти, додати томлений цибулю, чорний перець, посолити (якщо потрібно), повторно розім’яти.

Корисні поради

  1. Готують ідеальне картопляне пюре переважно з жовтою розсипчастою картоплі. Знадобиться літній картоплю, але без паростків і невялый;
  2. Найголовніша помилка, яку роблять недосвідчені кулінари – це використання холодного молока. Вершки, молоко або сметану, спочатку підігріти, а потім додати в гарячий картопля. І, зрозуміло, в кожному випадку треба використовувати вершкове масло;
  3. Смак пюре з картоплі можна змінити, якщо додати жовток, сир або гірчицю;
  4. Якщо протерти зварену картоплю через звичайне сито, а далі довести її до ідеалу, попрацювавши картофелемялкой з дірочками. У такому вигляді ця страва завжди виглядає апетитно, тому цілком може бути гарніром до святкових закусок;
  5. Інший спосіб: для приготування використовувати міксер або блендер. У цьому випадку маса виходить дуже гладкою, однорідною, неприродною. Якщо вже хочеться приготувати пюре за допомогою міксера, то швидкість потрібно вибирати низьку;
  6. Щоб картопляна маса вийшла ніжною, вершковою, в неї додають сметану і курячий жовток;
  7. Варіант для тих, хто не любить молоко: замість, нього пюре розбавити відваром. Виходить інший смак, але такий варіант приготування відмінно підходить, якщо гарнір збираєтеся вживати на наступний день;
  8. Для варіння картоплю нарізати великими шматками, так як дрібні шматочки розвалюються, втрачають крохмаль і заздалегідь перетворюються в пюре;
  9. Щоб картопля швидше зварилася, її треба покласти в окріп. Сіль додавати за п’ять хвилин до кінця варіння.
За темою:  Оладки на кисляку класичні і без яєць - рецепти

З усього цього випливає, що використовуючи доступні продукти, можна приготувати повітряне, ніжне, надзвичайно смачне гаряче блюдо – картопляне пюре з молоком. У ньому є вітаміни, мінерали, його просто готувати, воно прекрасно поєднується з м’ясом, рибою, овочами.