Морквяний суп-пюре: дієтичний, рецепт для дітей, з вершками

Як смачно приготувати морквяний суп-пюре

Перші страви різноманітні по консистенції і входять до їх складу інгредієнтів. Овочеві супи використовуються в якості джерела вітамінів і корисних речовин, що так необхідно в осінньо-зимовий період. Кілька нескладних рецептів морквяних супів слід записати в свою кулінарну книгу, щоб радувати себе чи рідних, а також дотримуватися дієти зі смаком.

Дієтичний рецепт

Пюреподібні супи ідеальні для обіду або вечері, так як дозволяють отримати весь спектр корисних компонентів, але одночасно мінімізують навантаження на органи травної системи. Морквяний дієтичний суп використовується в терапевтичних цілях при лікуванні або у якості страви, що допомагає скинути зайву вагу. Для його створення потрібно придбати:

  • морква – 4-5 шт загальною вагою близько 250 м;
  • селера – 100 г (є заміною картоплі в готовому страві);
  • лук жовтий (ріпка)– 1-2 шт;
  • зубчики часникові свіжі – 1-3 шт;
  • масло рослинне – 20 мл (для пасерування овочів та подальшого їх гасіння);
  • сіль і приправи – кількість і склад заправки за смаком.

На такий обсяг продуктів потрібно 0,7 л води.

Час приготування повноцінного – 38-40 хвилин.

Калорійність порції на 100 м – 72 ккал.

Як зварити морквяний суп-пюре:

  1. Овочі помити і ретельно все їх почистити (навіть якщо куплена вже мита або фасована морква);
  2. В каструлю або іншу підходящу для рідких страв ємність налити воду в рекомендованій кількості, поставити нагріватися;
  3. Нарізати моркву і селеру рівним і красивим кубиком;
  4. Морква, підготовлену до використання, після цього покласти варитися, через 10 або 12 хвилин додати до нього і підготовлений і подрібнений селера;
  5. Цибулю порізати по можливості дрібно;
  6. Підсмажити на сковороді (в сотейнику) до розм’якшення;
  7. Після того як овочі зваряться, їх слід вийняти з води (її зливати не потрібно) і покласти до цибулі. Тушкувати близько 15 хвилин;
  8. У воду додати сіль і підібрані за смаком спеції;
  9. Готові (тушковані) овочі пропустити через будь-подрібнювач, але краще вибрати для цієї мети блендер, щоб отримати необхідне по рецепту пюре;
  10. Отриману масу додати у воду і добре перемішати.

Перед подачею додати свіжу зелень.

За темою:  Салат з копченою рибою гарячого та холодного копчення: рецепти

Морквяно-картопляний суп-пюре

Супи у вигляді пюре є одними з найбільш затребуваних в ресторанах і кафе. Відтворити його будинку також не дуже складно. В наявності повинні бути наступні інгредієнти:

  • овочевий або курячий бульйон (рідка основа) – 0,8 л;
  • морква свіжа (або заморожена) – 250 г;
  • картопля – 6-8 бульб середнього розміру (250 г);
  • цибулю білий або жовтий – 1-2 шт;
  • зубчики свіжого часнику – 1-3 шт;
  • масло рослинного походження – 20 мл;
  • черешки селери – 100 г;
  • сіль і приправи (обов’язково використовувати в цьому рецепті майоран) – кількість і склад підбирається згідно смаковим уподобанням.

Час, що витрачається господинею на приготування – близько 35-40 хвилин.

Калорійність супу–пюре на 100 м становить 76 ккал.

Процес поетапного приготування:

  1. Овочі помити і почистити;
  2. У каструлю налити бульйон, поставити нагріватися;
  3. Нарізати моркву, картопля і селеру кубиком;
  4. Моркву покласти варитися, через 10 хвилин додати до нього, картоплю, а потім і селера;
  5. Цибулю порізати дрібно;
  6. Підсмажити його на сковороді з рослинною олією до повного розм’якшення;
  7. Після того як овочі зваряться, але будуть ще досить твердими, їх слід вийняти з бульйону, який зливати не потрібно і покласти в сковороду до цибулі. Гасити всі овочі разом близько 15 хвилин;
  8. У воду додати сіль і спеції;
  9. Готові овочі пропустити через блендер;
  10. Отриману масу додати овочевий бульйон, добре перемішати до однорідної маси.

Перед подачею додати для краси свіжу зелень. Можна не подрібнювати картоплю в пюре, а залишити його в блюді у вигляді кубика.

Морквяний суп-пюре з вершками

Для приготування поживного, але не дуже калорійного блюда потрібно мати в наявності наступний набір інгредієнтів:

  • морква свіжа (допускається використання натертої замороженої) – 350 г;
  • цибулина ріпчаста – 1 шт;
  • картопля (середні картоплини) – 2 шт;
  • готовий (заздалегідь зварений) бульйон – 1 л;
  • масло розтоплене вершкове – 20 мл;
  • вершки 15% — 1 склянка;
  • сіль, перець і спеції – за смаком.

Час – 40 хвилин.

Калорійність морквяного супу-пюре, в складі якого є вершки, на 100 г – 78 ккал.

За темою:  Шоколадний кекс з вишнями - рецепти з фото, калорійність

Процес приготування страви згідно з рецептурою:

  1. Всі, що входять в рецепт свіжі овочі, почистити і порізати кубиком (заморожені – розморозити);
  2. Цибулю згасити в розтопленому вершковому маслі до розм’якшення (використовується сотейник або звичайна сковорода);

  3. Моркву і картоплю зварити в бульйоні до готовності;

  4. Потім додати сіль, спеції і розм’якшений цибулю, перемішати;

  5. Після цього зняти суп з нагріву, остудити, подрібнити блендером всі овочі, щоб вийшло пюре;

  6. Додати в суп вершки, поставити каструлю на нагрів, довести до кипіння.

Перша страва повністю готове, його можна подавати зі свіжою зеленню або сухариками.

Морквяний суп-пюре для дітей

Дітей дуже складно привчити їсти овочі і страви з них. Вирішити цю непросту задачу допомагає рецепт приготування морквяного супу – пюре. Для нього потрібні найпростіші за складом інгредієнти:

  • морква (якщо є молода, то краще використовувати її) – 5-6 шт;
  • рис (не відварений) – 110 г;
  • топлене масло – 2 ст. л;
  • вода (або овочевий бульйон) – 1,5 л;
  • молоко або вершки нежирні – ½ склянки.
  • сіль.

Час приготування – 35 хвилин.

Калорійність на 100 г – 75 ккал.

Процес варіння страви:

  1. Воду або бульйон необхідно довести до кипіння;
  2. Промитий заздалегідь рис помістити у воду (варіння його триває 5 хвилин);
  3. Моркву очистити і натерти, потім помістити в загальну каструлю;
  4. Варити до розм’якшення рису;
  5. Остудити суп, подрібнити в пюре все компоненти (використовуючи для цієї мети блендер);
  6. Трохи додати солі;
  7. Потім додати топлене масло і вершки/молоко, другий раз довести до кипіння.

Подавати на обід з хлібом.

Морквяно-імбирний суп-пюре

Зварений по цьому рецепту суп буде не тільки смачною основою для обіду, але й засобом для лікування простудних захворювань. Так як в його склад входить імбир, то в бульйоні зберігаються вітаміни і мінерали, необхідні для зміцнення імунної системи. Смак і аромат готового страви дивовижні і не залишать байдужими нікого. Для приготування потрібно мати набір таких інгредієнтів, як:

  • бульби картоплі — 4 шт;
  • морква – 200-300 г або 2-3 шт;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • імбирний корінь – 5-6 см;
  • масло рослинне – 20 мл;
  • бульйон м’ясний або овочевий – 0,7-0,9 л;
  • сіль і приправи за смаковими уподобаннями.
За темою:  Салат з шинкою і грибами (листковий, «Людмила»): рецепти

Час – 35 хвилин.

Калорійність на 100 г – 77 ккал.

Процес приготування супу з імбиром:

  1. Всі овочеві складові майбутнього супу помити і почистити;
  2. Картоплю і цибулю, а також моркву порізати кубиком;
  3. На олії підсмажити цибулю;
  4. Подрібнити імбирний корінь, додати до цибулі;
  5. Потім помістити до нього і всі інші овочі, згасити 10 хвилин;
  6. У бульйон додати спеції і сіль, викласти розм’якшені овочі, варити ще приблизно 20 хвилин;
  7. Зняти з нагріву і усі компоненти подрібнити блендером прямо у каструлі.

Подавати порційно зі свіжою гілочкою зелені.

Корисні поради

Вдало приготувати суп можна, не тільки дотримуючись рецептом, але і застосовуючи деякі кулінарні секрети, прислухаючись до порад і рекомендацій кухарів або тих, хто вже раніше готував це блюдо. Що стосується морквяних супів-пюре, то тут корисні поради можуть бути наступними:

  • солити суп потрібно акуратно – морква додає солодощі в бульйон, тому сіль найкраще додавати поступово, постійно пробуючи страва;
  • перед використанням основний інгредієнт (морква) рекомендується скропити рослинним маслом, після чого запекти в духовці – готовий суп придбає приємний присмак;
  • вершки допомагають досягати бажаної консистенції готового страви.

Дуже важливо пам’ятати про те, що якщо в рецепті присутні вершки або молоко, бульйон і всі компоненти перед їх приготуванням повинні бути теплими, а після необхідно довести їх до кипіння. Таким чином, різноманітність рецептів морквяних супів-пюре дозволить готувати різні вітамінні перші страви, які сподобаються як дорослим, так і дітям.