Коктейль «Білий росіянин»: склад, пропорції і рецепт з фото
Як приготувати коктейль «Білий росіянин» в домашніх умовах
Практично жодна вечірка не обходиться без такого популярного напою, як коктейль. Один з них – це відомий у всьому світі алкогольний коктейль «Білий росіянин», який був на піку моди у вісімдесятих роках у США.
Історія появи напою
Незважаючи на назву «Білий росіянин», батьківщиною цього коктейлю є далеко не Росія. Його він отримав завдяки офіцерам Білої гвардії, які втекли за кордон після того, як вони були розгромлені червоноармійцями у Громадянській війні. На заході цим офіцерам дали прізвисько «White Russians».
Оригінальний рецепт був винайдений в далекому 1930 році. Саме в цей час був пік популярності горілки. Тоді він мав трохи інше, але не менш запам’ятовується назва – «Білий ведмідь». До його складу входили горілка, джин і какао-лікер, замість кавового.
Тільки після 1950-х років склад був поліпшений, а сам коктейль внесений до списку міжнародного об’єднання барменів. Саме після цих перетворень його перейменували в «Білий росіянин», як і величають досі.
Найбільшу популярність він здобув після виходу на екрани культового фільму, знятого братами Коен «Великий Лебовські». Джеффрі Бріджес, який грає головного героя картини на прізвисько «Чувак», є його палким шанувальником і протягом усього фільму вживає.
У 1965 році 21 листопада цей напій перший раз за всю історію існування був згаданий у друкованому виданні. У тому ж році він став офіційним коктейлем МБА.
Коктейль «Білий росіянин»: склад і пропорції
Зазвичай до складу «Білого російського» входять такі інгредієнти:
- Горілка (повинна бути не ароматизованої, необхідно дві частини).
- Одна частина кавового лікеру Калуа. При бажанні можна використовувати і будь-який інший кавовий лікер, але саме Калуа вважається самим кращому для приготування. Саме він використовується в класичному рецепті. Виготовляють його в Мексиці з тростинного спирту.
- Вершки (замість свіжих вершків можна використовувати збиті вершки).
- Кубики льоду.
Коктейль подається в спеціальному келиху «old fashion» (досить ємний келих невеликої висоти).
Як приготувати класичний коктейль «Білий росіянин»
Класичний рецепт складається з декількох основних інгредієнтів. Це звичайна, не ароматизована горілка, лікер і вершки.
Інгредієнти:
- 30 мл – лікер Калуа;
- 50 мл – горілка;
- 25 мл – вершки;
- 4-5 кубиків льоду.
Час приготування – 5 хв.
Калорійність — 205 ккал на 100 мл.
- Келих олд-фешн наповнюється кількома кубиками льоду.
- По черзі вливається лікер Калуа, горілка і вершки.
- Потім все перемішують барною ложкою – білдів.
- Подається разом з короткою трубочкою.
Рецепт зовсім нескладний і, при бажанні, його можна легко приготувати і в домашніх умовах, щоб порадувати друзів і близьких. Для цього необов’язково володіти навичками бармена.
Варіації коктейлю «Білий росіянин»
Приготування цього напою може змінюватись. Як правило, використовується келих олд-фешн або рокс. Можна використовувати і чарку. Вершки вливаються в саму останню чергу. Замість свіжих вершків можна взяти збиті і прикрасити ними.
Популярні способи приготування представлені нижче.
«Білд»
Інгредієнти:
- 4-5 кубиків льоду;
- 50 мл – горілка;
- 20 мл – кавовий лікер;
- 20 гр – збиті вершки;
Час приготування: 5-7 хв.
Калорійність на 100 мл – 208 ккал.
Спосіб приготування:
- Лід поміщається на дно склянки;
- Потім вливається горілка;
- Після неї лікер;
- В останню чергу додаються збиті вершки.
«Фрозен»
Інгредієнти:
- 8 кубиків льоду;
- 50 мл – горілка;
- 25 мл – лікер Калуа;
- 25 мл – вершки.
Час приготування: 7 хв.
Калорійність на 100 мл — 210 ккал.
- Келих для коктейлю необхідно охолодити.
- Всі частини збиваються разом в блендері.
- Збивати коктейль необхідно до стану «мокрого снігу».
Існує безліч видів «Білого російського». Всі вони лише трохи відрізняються за складом. Як правило, у більшості з них основою так і залишається горілка.
Найпопулярніші різновиди:
- «Білий кубинець» — як можна зрозуміти з назви, замість традиційної горілки використовується кубинський ром.
- «Біле сміття» — головним інгредієнтом виступає віскі, який використовується замість звичайної горілки, як це робиться в класичному рецепті.
- «Брудний російський» — свіжі вершки в цьому рецепті замінюють шоколадним сиропом.
- «Більшовик» — Baileys замість вершків, інші інгредієнти залишаються колишніми.
- «Білий канадець» — звичайне козяче молоко замість звичних вершків, інші інгредієнти залишаються колишніми.
- «Анна Курнікова» — разом з горілкою і лікером використовується знежирене молоко.
- «Блакитний російський» — для приготування береться вишневий лікер, а не звичний кавовий. Ще одна назва цього коктейлю – «російський гей».
- «Кокаїнова леді» — в склад входить ванільна горілка, вершки, а також м’ятний лікер і айріш крим.
- «Заморожений білий росіянин» — крім трьох основних інгредієнтів – горілки, вершків та лікеру, в його приготування входить два курячих яйця, збитих зі склянкою цукру-піску і склянкою молока разом з ваніллю.
Поради по приготуванню і вживанню
Спосіб приготування залежить виключно від індивідуальних уподобань. Якщо вливати інгредієнти шарами, то смак буде більш «чоловічий. Якщо ж змішати, то вийде більш однорідний і м’який смак. Робити це краще в шейкері, таким чином можна домогтися більшої однорідності. Вершки і в тому, і в іншому способі додадуть напою ніжний, приємний присмак.
При приготуванні в шейкері, збивати складові частини бажано не більше 10 секунд разом з льодом. Після цього суміш відразу ж перелити в охолоджений стакан з льодом.
Якщо ж коктейль готується в домашніх умовах, і шейкера під рукою немає, інгредієнти можуть погано змішуватися. Щоб цього уникнути, в першу чергу вливається горілка, потім вже лікер і в останню чергу вершки. Після цього можна змішувати будь-яким доступним предметом. Особливу увагу потрібно звернути на кількість горілки. Якщо її буде занадто багато, то напій вийде водянистим і не таким смачним.
Пити коктейльний напій можна як повільно через трубочку, так і залпом. Це залежить також від уподобань. При питво «шотами», тобто на один ковток, сп’яніння відбувається набагато швидше. Для того щоб насолодитися смаком, краще вживати його повільно.
Висновок
- «Білий росіянин» — один з найулюбленіших алкогольних коктейлів барменів.
- Існує безліч видів, серед яких будь-яка людина зможе знайти найбільш підходящий для себе.
- Простий у приготуванні в домашніх умовах.
- Коктейль «Білий росіянин» володіє приємним вершковим смаком.