Баклажани в сметані (з часником, гриби): рецепти з фото

Як приготувати баклажани в сметані по-домашньому

Баклажани в сметані — дуже проста і ситна закуска, у якій існує безліч варіацій. Хоча синенькі далеко не всі люблять, один з рецептів точно доведеться до вподоби навіть принциповим людям. А деколи цей овоч можна подати як гриби – і ніхто не здогадається!

Покроковий рецепт синеньких зі смаком грибів

  • 30 мл сметани 20%;
  • 280 г баклажан;
  • 1 цибуля;
  • 20 мл олії.

Час приготування: 35 хв.

Калорії: 77.

Приготувати баклажани в сметані гриби можна наступним способом:

  1. Зняти з лука лушпиння і нарізати чверть кільцями, досить тонко;
  2. Вимити баклажани і зрізати їх плодоніжку. Далі вздовж розділити на три частини, а потім порубати упоперек, щоб отримати невеликі шматочки;

  3. Помістити в миску і присипати сіллю, перемішати руками. Залишити так хоча б на двадцять хвилин. Це допоможе прибрати гіркоту;

  4. З’явився сік необхідно злити;
  5. Влити в сковороду масло, покласти в нього цибулю і підрум’янити його. Займає близько п’яти хвилин. Далі витягнути його на блюдце;

  6. На чисту сковороду покласти баклажани і теж влити до них трохи олії, обсмажувати хвилин сім і не забувати перемішувати;

  7. Потім додати сюди ж цибулю і знову перешкодити;
  8. Влити сметану і тушкувати, поки вона повністю не вбереться. У даного продукту повинен бути високий відсоток жирності;

  9. Приправити, але не солити, перешкодити;
  10. Перекласти в креманку і дати злегка охолонути. А можна подавати страву і повністю холодним.

Баклажани зі сметаною і часником

  • 2 зубці часнику;
  • 1 баклажан;
  • 1 пучок кропу;
  • 120 г сметани;
  • 1 цибуля.

Час приготування: 40 хв.

Калорії: 53.

Як готувати:

  1. Зняти шкірку з овоча, а потім м’якоть порізати кубиками. Звичайно, від плодоніжки слід позбутися;
  2. Цибулю необхідно очистити, а потім дрібно порубати;
  3. З часнику зняти лушпиння, гострим ножем подрібнити його в дрібну крихту;
  4. Вимитий і обсушенный кріп нашаткувати;
  5. У сковороду налити трохи оливкової олії, покласти сюди цибулю;
  6. Обсмажити, поки він не придбає золотавість, а потім додати сюди баклажани. Перешкодити і накрити кришкою;
  7. Тушкувати, поки овоч повністю не приготується: він поміняє колір і стане м’яким, зменшиться в обсязі;
  8. Далі присолити і додати часник, потім кріп і в кінці присипати спеціями, перешкодити;
  9. Готувати ще хвилини дві, після чого влити сметану. Перешкодити, прогріти протягом трьох хвилин і подавати як в теплом, так і в охолодженому вигляді. Прикрасити зеленню.
За темою:  Сендвічі прості і смачні домашні рецепти з фото покроково

Баклажани тушковані в сметані з картоплею

  • 6 картоплин;
  • 6 зубців часнику;
  • 260 г сметани;
  • 2 солодких перцю;
  • 140 г цибулі;
  • 3 г насіння коріандру;
  • 15 г зелені;
  • масло.

Час приготування: 50 хв.

Калорії: 69.

Приготування:

  1. Очищену цибулину нарізати півкільцями;
  2. Зняти шкірку з картоплі, нарізати досить великими кубиками;
  3. У сотейник влити ложку-дві олії, перекласти сюди цибулю. Бажано, щоб це була молода цибулина, з зеленими пір’ям. Його необхідно трохи обсмажити;
  4. Далі до цибулі покласти всю картоплю, перемішати;
  5. Досить великими квадратиками порізати обидва перцю, попередньо вимивши їх і витягнувши насіннєві коробочки;
  6. Додати перець до решти інгредієнтів;
  7. Помиті баклажани нарізати такими ж кубиками, як картоплю, і теж додати в сотейник;
  8. Крупно порубати очищений часник. Приміром, його можна нарізати слайсами. Покласти в сотейник;
  9. Всі інгредієнти перешкодити і посолити, тушкувати хвилин двадцять на середньому вогні, не забувати заважати;
  10. Розтовкти в ступці насіння коріандру і всипати їх до решти інгредієнтів;
  11. В цей же момент додати сметану і все перешкодити. Готувати ще кілька хвилин, щоб сметана злегка проварилася;
  12. Приправити свіжої рубаною зеленню і подавати.

Кабачки і баклажани зі сметаною

  • 180 мл сметани;
  • 3 кабачка;
  • 3 зубці часнику;
  • 4 баклажана;
  • 20 г кропу.

Час приготування: 30 хв.

Калорії: 28.

Принцип готування:

  1. На невеликі кубики необхідно нарізати вимиті кабачки. Плодоніжку при цьому зрізати;
  2. Присолити їх і покласти в сотейник, де вже є трохи розігрітого рослинного масла;
  3. Трохи припустити кабачки, а поки вони готуються, на такі ж кубики слід порізати помиті баклажани. Додати в сотейник;
  4. Перешкодити інгредієнти і протушкувати їх, щоб вони стали м’якшими, майже зовсім приготувалися. Займає це близько п’ятнадцяти хвилин;
  5. Зняти з вогню;
  6. В окремій ємності змішати сметану з видавленим через давильню часником, а також дрібно нарубаної митої зеленню. Приправити;
  7. Додати отриманий соус до масі в сотейник, перемішати, закрити кришку і витримати п’ять хвилин. Після цього можна подавати, смачно виходить з лавашем замість хліба.

Тушковані баклажани в сметані з зеленню в мультиварці

  • 1 морква;
  • 180 г сметани;
  • 1 цибуля;
  • 950 г баклажан;
  • зелень.

Час приготування: 1 год 15 хв.

Калорії: 38.

Етапи готування:

  1. Баклажани помити, видалити плодоніжки. М’якоть слід нарізати кубиками невеликого розміру і помістити їх на сито, щоб стік зайвий сік. Це займає близько п’ятнадцяти хвилин;
  2. Звільнений від лушпиння цибулю дрібно покришити;
  3. З моркви зчистити шкірку і натерти плід крупно;
  4. Вибрати режим «Смаження», а можна і «Випічка» і влити в чашу зовсім небагато будь-якого масла;
  5. Перекласти туди цибулю з морквою і обсмажувати до м’якості, тобто приготувати звичайну засмажку;
  6. Промити шматочки баклажанів під водою, руками трохи віджати від води, а потім помістити до інших овочів і обсмажувати, кілька раз перемішавши всі продукти за цей час;
  7. Влити сметану і приправити, змінити режим «Випічка» і встановити таймер на сорок хвилин;
  8. Зелень подрібнити. Це може бути і кінза, петрушка, кріп, і спаржа, зелений лук, і навіть верхівка селери. Як тільки прозвучить сигнал мультиварки, страву можна діставати і зверху присипати зеленню. За бажанням, можна додати рубаний часник.
За темою:  Коли печуть паски і фарбують яйця на Світлу Пасху 2018

Баклажани з фаршем, запечені зі сметаною

  • 1100 г баклажан;
  • 2 зубці часнику;
  • 40 г манної крупи;
  • 470 г фаршу;
  • 140 г сиру;
  • 90 мл води;
  • 80 г сметани;
  • 15 г майонезу.

Час приготування: 1 год 35 хв.

Калорії: 118.

Як запекти:

  1. Помиті баклажани необхідно нарізати на слайсы, не дуже тонко. Можна різати і впоперек, важливо, щоб вони зберігали свою ширину;
  2. Посолити їх двома пучками, перешкодити і залишити на півгодини, щоб встигли віддати воду і гіркота;
  3. Вбити у фарш яйце. М’ясо бажано брати свиняче або свино-яловиче, але і з куркою буде непогано і навіть швидше. Додати сюди ж трохи солі, манку, дрібно порубаний (або пресований) часник, влити воду і перемішати вручну;
  4. Промити баклажани і дати воді стекти;
  5. Форму змастити олією, а можна і застелити фольгою. Викласти в неї скибочки баклажанів в один шар і приправити їх;
  6. Далі викласти абсолютно всю м’ясну масу, розподілити по поверхні;
  7. Сир натерти і змішати зі сметаною і майонезом, можна додати пряних трав;
  8. Розподілити сирну масу зверху на фарші;
  9. Прогріти духовку до 170 за Цельсієм і поставити в неї форму з запіканкою. Витримати п’ятдесят хвилин. В останні десять хвилин можна накрити верхівку фольгою, щоб вона не почала пригорати;
  10. Дістати і порізати на порції.

Тушковані баклажани в сметані з томатами

  • 4 помідора;
  • 3 баклажана;
  • 2 гілочки базиліка;
  • 2 цибулі;
  • 220 г сметани.

Час приготування: 50 хв.

Калорії: 42.

Процес гасіння:

  1. Баклажани помити і порізати на скибочки, вони не повинні бути товще сантиметри. Посолити і покласти в миску хвилин на двадцять, а потім прибрати всю утворилася рідина;
  2. Із зняти лушпиння цибулі, нарізати його півкільцями;
  3. У глибокій сковороді обсмажити цибулю на олії до м’якості, по часу – близько трьох хвилин;
  4. Розрізати на кілька частин скибочки баклажана і додати їх до цибулі, перешкодити;
  5. Помідори помити і нарізати на такі ж шматочки, вирізавши їх плодоніжки, перешкодити;
  6. Готувати на середньому вогні пару хвилин;
  7. Сметану розбавити половиною склянки води і влити суміш до овочевого асорті;
  8. На самому маленькому вогні тушкувати овочі мінімум десять хвилин, постійно перемішуючи їх дерев’яною лопаткою;
  9. Приправити і накрити кришкою, вимкнути вогонь, дати настоятися десять хвилин;
  10. Подавати як закуску або гарнір до курки, прикрасити базиліком.
За темою:  Морський язик в клярі: калорійність риби, рецепти з фото

Корисні поради

Бажано використовувати молоді овочі. Це стосується не тільки баклажанів, але і кабачків. У старих овочів більш жорстка шкурка, це відчуваються, так і сама м’якоть стає жорсткішим, вимагає більше часу на готування.

Якщо в наявності тільки старі овочі, то їх слід правильно обробити. По-перше, необхідно знімати шкірку. А по-друге, всередині у таких плодів присутні насіння, які обов’язково потрібно вичистити.

У тому випадку, коли важливо зберегти соковитість баклажанів для іншої страви, але при цьому потрібно прибрати їх гіркоту, можна зробити наступне: не просто солити плоди, а замочити їх у солоній воді. Так сіль просто не витягне сік, але гіркота зникне. Потім промити шматочки і використовувати далі за рецептом.

Для гасіння краще використовувати посуд із товстим дном. Це можуть бути як сотейники, так і сковорідки. Так овочі краще прогріваються швидше готуються, а ще це економія на газі чи електриці.

Тушковані баклажани в сметані багатьом дуже подобаються за своєрідний смак і незмінну ніжність. З чим би вони поєднувалися, завжди виходить соковито і ароматно. А якщо використовувати різні пряні трави, різні види перців, в тому числі і чилі, суміші приправ начебто хмелі-сунелі, можна отримати абсолютно дивовижне блюдо. Для прикраси завжди підійдуть волоські горіхи.