Баклажани по-турецьки (у духовці, на зиму): рецепти покроково

Як приготувати фаршировані баклажани по-турецьки

Однією з позитивних рис турецької кухні є велика кількість овочів і зелені у всіх стравах. Баклажан – популярний овоч в Туреччині. Його включають в багато рецепти. Деякі з них варто спробувати повторити у себе вдома, адже ці овочі дуже смачні і поживні, в них міститься багато корисних для організму елементів. Баклажани по-турецьки, фаршировані м’ясом,- оригінальна м’ясна закуска, яка може прикрасити навіть святкове застілля.

Покроковий рецепт

Щоб зберегти більше корисних властивостей продуктів та знизити кількість калорій, готувати цю турецьку закуску краще в духовці. Для начинки підійдуть напівфабрикати з свинини, баранини або яловичини. Найменш калорійним вийде блюдо з яловичиною.

Продукти:

  • 5 шт. баклажанів (попередньо замочити в солоній воді на 20 хв, не зрізати шкірку);
  • 400 яловичого фаршу;
  • по 1 шт. цибулі, перцю чилі та болгарського;
  • 3 томата;
  • по 0,5 ч. л. зіри і паприки;
  • 1 ст. л. раст. масла;
  • 4 ст. л. тому. пасти (чи перетертих свіжих томатів);
  • 6 часточок часнику;
  • 1 пучок — набір зелені в будь-якому поєднанні;
  • сіль.

Баклажани готуються 1 ч.

Калорійність в 100 г: 150 ккал.

Як готувати баклажани по-турецьки з фаршем в духовці:

  1. Овочі очищають, ріжуть як для фаршу (дрібно). У сковороду засипають цибулю, роздавлені зубчики часнику, помідори (залишити 5 гуртків томатів недоторканими), зелень, перець (чилі потрібно подрібнити);

  2. Засипають фарш, спеції, викладають пасту. Перемішують продукти;

  3. Заливають олію і обсмажують 5 хв;
  4. Баклажани, замочені раніше у воді, витягують. Промакивать вологу серветкою. Обсмажують, не нарізаючи, поки шкірка не почне кривитися;

  5. Надрізуючи кожен овоч уздовж, трохи глибше, ніж до середини, формують поглиблення для заповнення начинкою;
  6. Закладають фарш;

  7. Чилі ріжуть на смужки, прибирають насіння. На кожен овоч кладуть кружок помідора, стрічку чилі;
  8. У ємність, де будуть готуватися овочі, заливають 2 склянки води (можна замінити бульйоном або соком, вичавленим з томатів). Закривають фольгою і готують 35 хв в духовці (середній температурний режим). Через 25 хв фольгу розкривають і готують залишився в закритому вигляді.

За темою:  Свинина з болгарським перцем (тушкована, печена): рецепти

Баклажани з фаршем по-турецьки під скоринкою сиру

Якщо посипати овочі сиром, він покриє їх смачною скоринкою, а начинка вийде ще більш соковитою і ніжною.

Продукти:

  • 4 баклажана;
  • 300 г яловичого фаршу;
  • по 2 шт. цибулин, часникових зубчиків, томатів;
  • 1 перець (взяти ґрунтовий);
  • 20 г зелені (подрібненої);
  • 100 г твердого сорту сиру;
  • 30 г (для обжарювання) раст. масла;
  • сіль, перець.

Овочі під сиром готують 1 год 15 хв.

Калорійність на 100 г: 95 ккал.

Рецепт баклажанів з м’ясом під сиром по-турецьки по кроках:

  1. Баклажани миють, розрізають навпіл (різати потрібно вздовж). З кожної половини прибирають м’якоть (відкладають на окрему посуд). У кожну частину, що залишилася без м’якоті, насипають трохи солі і залишають на півгодини;
  2. На той же час заливають підсоленою водою м’якоть;
  3. Цибулю і часник звільняють від лушпиння. Перець з томатами і цибулю ріжуть маленькими кубиками. Дістають із води м’якоть філе і нарізують її таким же чином;
  4. На сковороді з олією підсмажують цибулю, доки не одержать коричнюватий відтінок. Засипають фарш, перемішують і продовжують смажити 7 хвилин;
  5. Викладають овочі, що залишилися, перетертий часник, спеції, готують 10 хвилин;
  6. Сир натирають на великому відсіку тертки;
  7. Кошики з баклажанів промакивать серветкою, щоб прибрати зайву сіль і сік, що виділився (необхідно простежити, щоб шматочки серветки не прилипли до овочу), викладають начинку, посипають її сиром;
  8. Фаршировані овочі кладуть на деко, поверхня якого покропить маслом. Ставлять у попередньо прогріту до 180 духовку. Повинно вистачити півгодини, щоб начинка пропеклась. Посипають зеленню сирну кірку при подачі.

Фаршировані баклажани з помідорами на сковороді

На плиті страву по-турецьки приготується швидше, якщо потрібно тільки дві порції. Потрібно взяти поменше фаршу на кожну половинку баклажана, ніж для духовки.

Приготовані на сковороді баклажани вбирають дуже багато олії, тому краще не їсти більше однієї половини за 1 раз.

Продукти:

  • 1 баклажан;
  • 100 г яловичого фаршу;
  • по 1 шт. часникового зубчики часнику і цибулі;
  • 1 ст. л. порізаної не крупно зелені;
  • 40 г одного з твердих сортів сиру;
  • 4 ст. л. раст. масла;
  • 70 г томатів;
  • перець і сіль.
За темою:  Уха зі стерляді: покрокові рецепти приготування з фото

Робота над баклажанами займе: 40 хв.

Калорійність в 100 г баклажанів: 126 ккал.

Баклажан розрізають на дві частини (розріз робиться вздовж овоча). Ножем прорізаємо на м’якоті неглибоку сітку. З шкурки на тильній стороні кожної половини вирізають кілька смужок, щоб швидше пропікався вся м’якоть. Вимочують овочі в теплій підсоленій воді 25 хв. Цибулину подрібнюють.

В одній з чотирьох зазначених у списку інгредієнтів частин олії смажать цибулю, поки не доб’ються його прозорості. Помідори ріжуть досить дрібно. Цибулю змішують з фаршем, томатами. Жарт масу, постійно перемішуючи продукти. Засипають зелень, роздавлений часник, спеції. До готовності фаршу проходить до 15 хв. Фарш прибирають зі сковороди.

Долив масла, овочі обсмажують по 1,5 хв спочатку на боці зі шкіркою, потім — з м’якоттю. Викладають на м’якоть фарш, закривають кришку. Через 5-10 хв почне лунати відчутний запах смажених баклажанів, і овочі стануть виділяти масло. Тепер їх треба посипати натертим сиром, а через хвилину чи дві вимкнути конфорку.

Заготівля на зиму

Заготовивши баклажани по-турецьки на зиму, можна завжди мати під рукою блюдо, приготування якого займе не більше 20 хвилин. Пікантна закуска в дусі турецької кухні навряд чи довго простоїть незайманою, тому краще заготовити більше баночок з цим овочем.

Продукти:

  • за 1 кг баклажанів та помідорів (помідори слід підбирати міцні, не перезрілі);
  • 200 г часнику;
  • 200 мл раст. масла;
  • 1 ст. л. оцту (в кожну банку об’ємом 1 л);
  • з 1 лавр. листу банку на консервації;
  • за 3 круглих перчинки в банку;
  • перець, сіль.

Заготівля триває: 3 год і два дні на охолодження банок.

Калорійність в 100 г консервації: 65 ккал.

Кулінарний процес:

  1. Баклажани миють, видаляють шкірку;
  2. У каструлі кип’ятять воду і опускають в неї овочі. Засипають невелику кількість солі, залишають на 10 хв. Коли пройде певний час, баклажани дістають і відкладають. Для подальших маніпуляцій вони знадобляться вже повністю остиглими;
  3. Після охолодження овочі ріжуть впоперек на плоскі гуртки, посипають їх перцем;
  4. В 50 мл олії обсмажують кола баклажана на одній і іншій стороні за 2 хв. При вбиранні олії зі сковороди, його доливають;
  5. Часник звільняють від лушпиння, розчавлюють або подрібнюють;
  6. В помиті і висохлі банки кладуть перець і лавровий лист, заливають оцет;
  7. На гуртки, практично того ж розміру, що і баклажани, ріжуть томати;
  8. У банки розкладають: баклажани, томати, часник (саме в такій послідовності – гурток баклажана, скибочка помідора, трохи часнику, далі повторюють шари);
  9. Заливають закуску маслом, що залишилися після підсмажування овочів. Ставлять в гарячу воду банки, накриті кришками, на 1 год;
  10. Виймають банки, закочують і відправляють остигати, прикривши рушником або ковдрою. В кінці другого дня можна відправляти заготовки на зберігання.
За темою:  Суп з баклажанами (овочевий з м'ясом): прості рецепти з фото

Корисні поради

При приготуванні баклажанів обов’язковою є процедура їх вимочування у воді з сіллю, інакше вони будуть гіркими, що зіпсує смак страви.

Заготовлюючи банки з консервацією, краще брати ємності такого обсягу, щоб заготовку можна було з’їсти за 1-2 рази. Відкрита банку не повинна стояти довго, навіть в холодильнику.

Для фарширування необов’язково використовувати один вид м’яса. Можна змішати, наприклад, яловичину та свинину, яловичину з бараниною.

Перед тим, як покласти в овочі фарш, можна посипати в поглиблення трохи цукру для більш насиченого смаку.

Аромат і терпкий смак баклажанів відмінно поєднується з будь-яким м’ясом. Приготовані по-турецьки овочі виходять м’якими і соковитими. Їх обов’язково захочеться приготувати знову.