Користь і шкода топленого, сухого і козячого молока

Користь і шкоду молока: козячого, топленого, сухого коров’ячого

«Пийте діти молоко — будете здорові!»: ця фраза відома нам ще з дитинства. Про корисні властивості молока ще здавна складали легенди. До цього смачного продукту ми привчені з дитинства, а багато п’ють його до глибокої старості. Але так чи корисне молоко в дійсності? Коли його вживання приносить найбільшу користь і в чому шкода? У цьому належить розібратися.

З чого складається молоко

Всім відомо, що молоко – продукт, який виробляють представники жіночого роду ссавців з метою вигодовування свого потомства. У нашому випадку, ми торкнемося тему молока, вырабатываемом сільськогосподарськими тваринами, так як воно є найважливішим для здоров’я людини елементом, яке містить безліч корисних речовин.

Склад молока може відрізнятися залежно від деяких факторів, наприклад, умови утримання і породи тварини, її віку, стану здоров’я і т. д. Однак спільними характерними ознаками є те, що:

  1. Приблизно на 85% вона складається з води
  2. Приблизно на 15% в його складі є сухе речовина (білок, жир, мінеральні речовини і молочний цукор)
  3. У його складі є вітаміни групи А, В і D
  4. Воно багате такими мікро і макроелементами як кальцій, магній, калій, фосфор, залізо, йод та інші.

Воно прекрасно засвоюється людським організмом, але слід пам’ятати, що цей продукт – самостійний і не поєднується з іншими, тому і вважати його потрібно не напоєм, а повноцінною їжею.

У чому користь?

Не складно здогадатися, що з таким великим запасом корисних властивостей, регулярне вживання молока призводить до оздоровлення організму і навіть сприяє позбавленню від багатьох недуг:

  • знижує ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи. Ті, хто щодня випиває хоча б склянку молока, на 15-20 % менше зазнають проблем з серцем, стабілізують артеріальний тиск і зменшують набряклість.
  • регулює діяльність шлунково-кишкового тракту, знижуючи кислотність шлунка, і позбавляючи від печії. Відомі випадки, коли молоко благотворно впливало на організм людини при гастриті і навіть виразці
  • скорочує ризик виникнення цукрового діабету
  • бореться з застудою
  • скорочує вірогідність онкологічних утворень
  • бореться з безсонням, заспокоюючи нервову систему
  • виступає одним із профілактичних засобів при остеопорозі
  • зміцнює імунну систему, оздоровлюючи всі органи
  • виступає добрим помічником у боротьбі із зайвими кілограмами, так як відмінно притуплює відчуття голоду

Вплив різних видів молока на людину

Завдяки своїм бактерицидним властивостям, молоко з легкістю нейтралізує багато шкідливі бактерії, які так чи інакше можуть потрапити з організму тварини.

Також слід відзначити його гормональні властивості. За рахунок вмісту естрогену, при тривалому вживанні воно здатне прискорювати ріст статевого дозрівання у дівчаток і сповільнювати у хлопчиків. Але це стосується лише сирого молока.

Найпоширеніше молоко, яке вживається по всьому світу, це коров’яче, але ж є й інші види тварин, здатні дати людині цей корисний напій. Тому наступним після коров’ячого молока за популярністю є козяче молоко. Воно трохи солодкувате і має специфічний смак, в іншому по складу і властивостям воно майже нічим не відрізняється від коров’ячого. Його величезним плюсом є те, що воно містить у декілька разів більше молочного жиру, кальцію та фосфору. Є ще тварини, молоко яких вживається в їжу, наприклад, овече, буйволинное, кобиляче і навіть осляче.

Пряжене молоко – це продукт, одержуваний з незбираного молока, за допомогою доведення його до кипіння і подальшого нагрівання деякий час. Його головною особливістю вважається сприятливий вплив на нервову систему. Завдяки вмісту в ньому вітаміну А і фосфору, воно покращує зір, а вітамін D і З більш ніж добре впливає на зміцнення кісткової тканини.

За темою:  Е 330: вплив на організм людини, чи небезпечна добавка

Сухе молоко. Якщо говорити про продукт, отримуваний з натурального молока, то воно зберігає всі властивості останнього, натуральні аналоги зі зрозумілих причин конкурувати з ним не можуть. Що стосується складу, то воно також збагачений усіма вітамінами: A, B, D, E і PP і мінеральними речовинами. Плюс до всього, воно набагато менше здатне викликати алергії і розлади травлення. Спортсмени використовують сухе молоко для нарощування маси, а матусі, які не мають можливість годувати грудьми, використовують суміші на основі саме сухого молока.

Негативний вплив молока

Однак, не все так просто, як здається, адже навіть у такого унікального продукту як молоко, теж є ряд негативних властивостей:

  • при всьому своєму антиоксидантній дії, вченими доведено, що регулярне вживання молока збільшує ризик виникнення онкологий на матці;
  • більш ніж у половини населення земної кулі є проблема алергії на молоко, або непереносимості лактози. Це проявляється в різному ступені від малого до найтяжчих наслідків
  • Надмірне вживання молока викликає діабет I ступеня приблизно в 20%;

Козяче молоко теж може завдати шкоди організму у разі, якщо воно неправильно зберігалося або порушувалися санітарні норми при його виробництві. В цьому випадку, можливо зараження кишковою паличкою або бруцельозом. При надмірному його вживанні воно може завдати шкоди слабкою підшлунковій залозі або спровокувати бродіння в кишечнику.

Самий головний побічний ефект, який викликає пряжене молоко, це лактозна недостатність. Слід уважно поставитися до питання його вживання і в разі виникнення таких симптомів як здуття живота, блювання і пронос або запор негайно від нього відмовитися. В наслідок, вживати його можна, але в дуже невеликих кількостях.

Сухе молоко теж має один вагомий підступ. У його складі в процесі висушування утворюються оксистеролы, відомі своєю вражаючою дією на судини, тому багато вчені і лікарі не рекомендують його вживати і купувати тільки молоко на основі цілісного продукту.

Вплив на чоловічий організм

Про користь і шкоду молока вже склалася певна картина, але, є ще один важливий момент, про який не можна не згадати. Якої шкоди може завдати молоко чоловікам? Самий прямий. Наукові дослідження довели, що вживання чоловіками молока фабричного виробництва може запросто призвести до онкологічних проблем з яєчками і передміхуровою залозою. Причиною тому естроген, який додається в їжу коровам на вигодовуванні, щоб вони могли цілий рік давати молоко. Оскільки домашня корова – розкіш далеко не для кожного, чоловікам рекомендується пити молоко зниженої жирності, куплене у перевіреного приватного виробника.

Шкода молока для жінок

Жіночий організм слабше чоловічого, тому жіночій половині варто особливу увагу приділити цьому питанню. Шкідливо приймати молоко в надмірних дозах, так як це веде до відкладів непотрібних солей. Багатьма доведено, що молоко призводить до виведення з організму кальцію, а отже, сприяє крихкості кісток. Лікарі не рекомендують вживати жінкам молоко перед і під час менструацій, бо вона затримує воду в організмі, а в даний період це небажано

Негативний вплив на дитячий організм

Не завжди вживання цього корисного еліксиру йде на користь дітям. Крім можливої індивідуальної непереносимості, молоко у великих кількостях шкідливо дітям із-за великого вмісту в ній мінералів, що створюють чималу навантаження на сечостатеву систему. Ні в якому разі не можна давати домашнє коров’яче молоко дітям до 1 року, так як це неминуче веде до розвитку рахіту та до ризику виникнення анемії. Після того, як дитина переступив рубіж одного року, молоко давати можна, але в обмежених кількостях приблизно 2-3 склянки на день.

Шкода молока при схудненні

За темою:  7 порад для успішного проведення домашнього тренування

Більшість «худнуть» людей виключили зі свого раціону молочні продукти. Вони це пояснюють ось чим:

  1. Молоко містить лактозу, а це не що інше як цукор. Нехай це зміст і не дуже висока, але, все ж, стане явним ворогом на шляху до ідеальної фігури. І продукти зі зниженим вмістом жиру зовсім ні при чому, лактоза в них навпаки тільки підвищена
  2. Молоко аж ніяк не єдине джерело кальцію, його з легкістю може замінити, наприклад, риба.
  3. Не у всіх кишечник добре переносить лактозу, про що негайно відреагує здуттям живота та іншими неприємними явищами.
  4. Воно затримує в організмі воду, а цей факт сам по собі неприйнятний для тих, що худнуть.
  5. Молоко може порушити роботу ШКТ, від чого ви будете відчувати дискомфорт, і як наслідок погіршення метаболізму.

Всім, хто став на шлях до гарної і стрункої фігури рекомендується хоча б на тиждень виключити молочні продукти з раціону. Після закінчення цього часу буде зрозуміло, чи потрібен вам цей продукт чи ні.

Як впливає при вагітності та лактації

Молоко при вагітності не несе в собі багато шкоди, але, проте є і деякі протипоказання:

  • при непереносимості білка коров’ячого молока прийом протипоказаний
  • при лактозною недостатності
  • при виразках і колітах
  • при ентеритах

У всіх інших випадках вагітної і годуючої жінки в помірних кількостях приймати молоко можна, якщо:

  • розбавляти його чаєм
  • пити повільно, невеликими ковтками
  • пити тільки в теплому вигляді або кімнатної температури
  • не вживати після їжі
  • не пити з медом на ніч
  • брати тільки якісний домашній продукт

Натуральне молоко містить все необхідне для росту і розвитку дитини, тому у всіх інших випадках його вживання навіть необхідно.

Чи можна при захворюваннях?

Існує ряд захворювань, при яких прийом молока стає справжнім порятунком для організму, а є серйозні хвороби, при яких молоко може завдати непоправної шкоди здоров’ю. Про це повинен знати кожен, хто має ті чи інші проблеми.

Шкоди при раку

Вчені американського НДІ з’ясували, що жінкам з раком молочної залози вживання молока якщо не сказати шкодить, то вже точно заважає боротися з цією страшною хворобою. Все із-за вмісту естрогену, негативно впливає на ракові пухлини. У чоловіків, які регулярно вживають фабричне молоко, на 30% збільшується ризик виникнення раку простати і передміхурової залози. Відомий факт, що високе споживання жиру може бути високим фактором ризику виникнення ракових пухлин, тому з-за підвищеного вмісту жирів у молоці багато людей відмовляються від цього продукту.

Вплив при цукровому діабеті 2 ступеня

Цукровий діабет – це не привід опускати руки, а можливість змінити свій спосіб життя в кращу сторону. Дуже важливо харчуватися збалансовано і правильно, тоді перебіг хвороби буде відбуватися зовсім непомітно.

Для діабетиків особливої шкоди завдає молоко підвищеної жирності, а також неякісне сухе молоко. Обов’язково стежити за тим, щоб вживання цього продукту не було надмірним, краще проконсультуватися зі своїм лікарем, який і визначить допустиму дозу (зазвичай вона становить 1-2 склянки на день).

Казеїн, що міститься в цьому універсальному продукті, діє досить агресивно на підшлункову залозу і негативно впливає на вироблення власного інсуліну, тому багато лікарів вважають категорично несумісними цукровий діабет і молоко.

Чи можна при гастриті?

Всупереч існуючій думці, що молоко практично порятунок при гастриті і підвищеної кислотності шлунка, його користь ґрунтується практично тільки на те, що воно не викликає подразнення шлунка і має високу енергетичну цінність. Це не панацея, але допомогти хворому цілком може. Лікування стає більш ефективним за рахунок того, що воно утворює на стінках шлунка тонку обволікаючу плівку, вона допомагає усунути біль і захистить слизову від кислого середовища.

За темою:  7 простих правил для нових вправ

Більш корисним при гастриті вважається козяче молоко, так як воно має перед коров’ячим молоком ряд переваг:

  • у ньому більш низький вміст лактози
  • воно краще нормалізує кислотність
  • його краще засвоюються жири
  • похідні з козячого молока більш корисні для організму.

Протипоказання при панкреатиті

Також як і в інших випадках, вживання молока при панкреатиті дозволяється тільки, якщо воно зниженої жирності, свіже домашнє молоко 100 % призведе до загострення захворювання. При затихании панкреатиту, пити молоко можна, але тільки в розведеному вигляді, в період загострення виключити зовсім.

Як правильно вживати?

Для того, щоб молоко стало справжнім лікувальним засобом для організму, необхідно правильно його вживати.

  1. Молоко потрібно вживати окремо від інших прийомів їжі, з інтервалом приблизно в 1 годину або 1,5 години
  2. Воно погано поєднується з більшістю продуктів, наприклад, з хлібом, овочами, фруктами, бобовими, рибою та м’ясом, горіхами та ін.
  3. Найбільш корисно пити молоко в підігрітому вигляді з додаванням спецій
  4. Якщо ви любите кип’ячене молоко, то піддавати його довго термічній обробці не варто, руйнується структура молочного білка
  5. Використовувати в їжу потрібно тільки свіже домашнє молоко, пастеризація вбиває корисні бактерії і речовини в ньому і робить продукт неживим.
  6. Оптимальним буде випивати молоко або вранці, або за 2 години до сну.

Норми споживання

Для підтримки нормального функціонування організму дорослої людини в раціоні повинно бути не менше 25% молока і молочних продуктів, для дітей і підлітків цей показник становить 50%, для немовлят до 6 місяців – 100% материнське грудне молоко.

Корисно знати! Якщо ви хочете визначити, чи достатня кількість молока вживаєте, випийте на ніч стільки молока, скільки побажаєте. На ранок, якщо побачите білий наліт на язиці, значить, молока випили більш ніж достатньо і дозу потрібно зменшити.

Пити чи не пити молоко?

Це питання мучить вже давно не тільки обивателів, вчені теж ніяк не можуть прийти до єдиної думки про користь або шкоду молока. Однозначно, доведеться вирішувати тільки вам, спираючись виключно на свої внутрішні відчуття і смаки. Найголовніше, не приймати рішення в поодинці, а перед цим проконсультуватися з досвідченим лікарем. Також дуже важливо, прислухатися до власного організму і вчасно реагувати на його зміни і посили.

Цікаву інформацію про користь і шкоду молока можна дізнатися в наступному невеликому відео:

Підводячи підсумок вищесказаного, можна не відзначити, що абсолютної користі молока як і абсолютного шкоди не існує. Є ряд захворювань і станів організму, при якому молоко буде порятунком, а є такі хвороби, прийом молока при яких може спровокувати тяжкі наслідки. Найголовніше правило – у всьому знати міру, і навіть до такого звичного для нас продукту як молоко, це теж стосується.