Калорійність вінегрету без масла і без картоплі і з ними

Вінегрет: калорійність салату з маслом і картоплею і без них на 100 гр

У кожній родині, час від часу, готується дуже смачний овочевий салат, вінегрет. Для того щоб заправити салат використовуються різні соуси – від звичайного рослинного масла й майонезу, до складносурядних заправок з оцтом і прянощами. Страву можна вважати одним з основних 5 салатів, які у Росії готуються регулярно.

Для щоденного раціону, особливо в зимовий час, страва може стати відмінним доповненням з великою кількістю вітамінів і клітковини. Але яка калорійність вінегрету в одній порції? Розрахувати її нескладно, у кінцевому рахунку все буде залежати від інгредієнтів, що входять в салат і того, чим буде заправлятися блюдо. Спробуємо розібратися в цьому питанні детальним чином.

Цікаво! Свою назву блюдо отримало від французького соусу на основі оцту, під позначенням «vinaigrette», а в Росію салат прийшов приблизно в кінці 19 століття, і був запозичений у німців і скандинавів.

До цього на Русі всі інгредієнти воліли їсти окремо, але з появою «заморського» кухаря на кухні Олександра Першого, який питав про соусі, з яким вони будуть подаватися, і буде входити туди оцет, назва міцно приклеїлося до страви.

Корисні властивості вінегрету

Цю холодну закуску, в принципі, можна віднести до дієтичного страви, якщо, звичайно ж, будуть дотримуватися деякі умови приготування. Плюс салату в тому, що в 90% використовуються сезонні овочі для приготування і легкі заправки. Але і калорійний салат також можна приготувати, додавши в нього жирну оселедець, велика кількість соусу. У той же час, класичний вінегрет добре зарекомендував себе як дієтичне блюдо, на основі цього салату є навіть спеціальна дієта.

Вхідні до складу основні інгредієнти надають на організм людини, такі позитивні впливи, як:

  • Помітно знижується рівень «поганого» холестерину в крові;
  • Поліпшується метаболізм людини і обмінні процеси в організмі;
  • Завдяки великому вмісту вітамінів не розвивається авітаміноз і зміцнюється природний імунітет людини;
  • За рахунок великого вмісту клітковини у складі поліпшується травлення і робота ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

До складу класичного вінегрету входять такі інгредієнти, як:

  • Відварені овочі – буряк, картопля і морква;
  • Ріпчасту або зелену цибулю (іноді його попередньо маринують);
  • Солоні огірочки і квашена капуста;
  • Свіжа зелень;
  • Заправка на основі олії та оцту.

В різних рецептах пропонується додати й інші інгредієнти, наприклад, зелений горошок і квасоля, однак не всі люблять бобові. У святкові варіанти пропонується додавати оселедець і молоки, червону рибу, каперси для пікантності.

Буряк також для приготування може використовуватися різних сортів – від її кольору буде залежати кінцевий колір салату. А ось зеленню, як правило, прикрашають салат при подачі, тільки пір’я зеленого лука використовуються для приготування (часто, замість пекучого ріпчастої цибулі).

Для збереження корисних властивостей у страві фахівці пропонують дотримуватися таких порад, як:

  1. Не відварювати овочі, а готувати їх на пару або запікати. Ту ж картоплю і моркву, якщо і відварюються, то рекомендується варити їх в «мундирі» і не довгий час.
  2. Якщо в салат планується додати горошок або квасоля, то рекомендується використовувати їх у свіжому вигляді, замість консервованих овочів. Молодий горошок і стручкову квасолю досить припустити пару хвилин в киплячій солоній воді, щоб вони встигли дійти до готовності.

Яка калорійність овочевого вінегрету?

В залежності від вибраного рецепту, буде залежати і калорійність вінегрету, але в середньому в 100 гр. готового і заправленого салату міститься близько 135 Ккал. Саме тому його вважають дієтичним блюдом, адже овочі – ситний продукт, який дає відчуття ситості на довгий час, а зайві кілограми не відкладаються на талії.

За темою:  Рецепти дієтичних сирників з сиру в духовці і мультиварці

Скільки калорій в салаті з картоплею та олією?

За традицією цей рецепт вінегрету прийнято приправляти маслом з додаванням яблучного або винного оцту. Калорійність такого вінегрету буде приблизно 150 Ккал на 100 гр.

Проте варто відзначити, що урізноманітнити страву можна, використовуючи для заправки різні олії, кожна з яких принесе суттєву користь організму:

  • Кукурудзяна – бере участь в процесі розщеплення жирів в організмі;
  • Оливкова – володіє вираженими протизапальними властивостями;
  • Гірчичне – сприяє збереженню свіжості готової страви;
  • Лляне – наситить організм амінокислотами, жирними;
  • У кунжутній – дуже багато кальцію;
  • У гарбузовому – цинку;
  • Соєва олія – нейтральне за смаком і запахом;
  • Горіхове – допомагає печінці боротися з інтоксикацією в організмі.

Завдяки такій різноманітності масел, звичний салатик знаходить нові смаки і аромати, пікантні нюанси. А якщо прислухатися до порад дієтологів, то вінегрет можна приготувати дуже смачним, низькокалорійним і він принесе максимум користі вашому організму. Завдяки маслу продукти не тільки збережуть свіжість, але і підвищать його енергетичну цінність і корисність.

Без додавання картоплі

Деякі рецепти пропонують виключити картоплю зі списку інгредієнтів, і в деяких випадках це дійсно йде салату на користь. Наприклад, для дієтичної подачі страви, або в тих випадках, коли вінегрет пропонується як доповнення до картопляного пюре і котлеткам.

Тоді страва рекомендується додати зелений горошок або квасоля, а ось заправляти такий салат коштує вже не звичайним, а «цікавим» маслом, хоча можна використовувати і то соняшникова, яке пахне насінням (нерафінована).

Загальна калорійність буде становити приблизно 55 Ккал на 100 гр. порції.

З молодим зеленим горошком

У зеленому горошку, крім користі і вітамінів міститься легкозасвоюваний рослинний білок, велика кількість вітамінів і мікроелементів. Завдяки сечогінній ефекту, горошок надає дуже гарний вплив на нирки і печінку людини.

Готувати страву можна як зі свіжою, так і з консервованим продуктом. Заморожений продукт досить бланшувати пару хвилин у гарячій воді.

Загальна калорійність буде становити приблизно 112 Ккал на 100 гр. порції.

З квашеною капустою

Деякі рецепти приготування вінегрету передбачають додавання квашеної капусти замість огірків. А багато господинь використовують для приготування обидва інгредієнта, тоді салат виходить «полегшеним», з приємною пікантною кислинкою.

Якщо капусту приготували за всіма правилами, без додання оцту, то її можна додавати в дієтичний варіант салату. Адже саме квашена капуста так багата вітамінами і мікроелементами в зимовий час року.

Загальна калорійність буде становити приблизно 108 Ккал на 100 гр. порції.

З додаванням квасолі

В якості додаткового інгредієнта, або на заміну картоплі, салат досить часто додають квасолю, яка неймовірно багата рослинним білком. А різноманітність сортів цієї бобової культури надасть зробити вибір навіть на смак вишуканого гурмана.

Незалежно від сорту і виду квасолі, вона однаково корисна для організму людини, причому можна використовувати саме боби, або нарізати варену стручкову квасолю такими ж кубиками, як і інші продукти.

За темою:  Салат з консервованим тунцем і яйцем: простий рецепт

Загальна калорійність буде становити приблизно 56 Ккал на 100 гр. порції.

З додаванням слабосоленої оселедця

У скандинавської кухні, звідки прийшло до нас це блюдо, вінегрет готують, як правило, з додаванням норвезької оселедчика. Пряно-солона рибка холодного засолу чудово поєднується з картоплею та буряками, що надає страві дуже апетитні нотки.

Для приготування салату досвідчені кулінари рекомендує оселедець вимочити в молоці перед приготуванням, адже це дозволить позбавити продукт від зайвої солі і зробити оселедчик більш ніжною на смак.

Загальна калорійність буде становити приблизно 125 Ккал на 100 гр. порції.

Калорійність вінегрету без додавання олії

Не тільки досвідчені кухарі, але і дієтологи розходяться в думках, чи варто додавати в вінегрет рослинне масло. Дієтологи стверджують, що відмовившись від масляної заправки, калорійність вінегрету можна знизити до 50 Ккал на 100 гр. порцію салату. А ось кухаря наполягають на тому, що страви просто необхідна ароматна заправка.

Додавати масло в страву чи ні, вирішувати звичайно ж вам, але навіть звичайний соус можна приємно різноманітити, використовуючи для цього такі соуси, як;

  • Медово-лаймовий;
  • Соєвий;
  • Лимонно-гірчичний.

Загальна калорійність буде становити приблизно 38 Ккал на 100 гр. порції.

З додаванням майонезу

Один із самих калорійних салатів – з майонезним соусом. Якщо ви все ж вибрали саме таку заправку, варто витратити зайві 5-7 хвилин на приготування, і зробити самим майонез на основі курячих жовтків.

Можна використовувати і все яйце цілком, або замінити його на перепелині яйця, додати ароматна соняшникова або оливкова олія, зернову гірчицю і лимонний сік. Такий соус не буде містити у своєму складі барвників, підсилювачів смаку та інших добавок.

Загальна калорійність буде становити приблизно 228 Ккал на 100 гр. порції.

З грибами

Як це не прозвучить дивно, але деякі рецепти передбачають додавання солоних або маринованих грибів замість огірків і квашеної капусти. Вінегрет з додаванням грибів виходить ситним, пікантним і неймовірно смачним.

Але є одне дуже важливе зауваження – всі інгредієнти для страви рекомендують нарізати дуже дрібними кубиками, і готувати салат невеликими порціями, так як гриби виділяють пристойну кількість рідини.

Загальна калорійність буде становити приблизно 135 Ккал на 100 гр. порції.

Про склад і харчової цінності вінегрету

Загальний баланс страви може змінюватись в залежності від того, які інгредієнти були додані вінегрет, так що встановити точне співвідношення жирів, білків і вуглеводів досить важко.

Тому візьмемо усереднений приклад приготування, з рослинною олією і без додавання, щоб детальніше ознайомитися з загальними показниками. Склад у всіх салатів однаковий, за класичним рецептом, з солоними огірками і картоплею.

Загальний баланс з рослинним маслом на 100 гр. порцію вінегрету:

  • Жирів – 11 гр.;
  • Вуглеводів – 9 гр.;
  • Білків – близько 3 гр.

З цих показників виходить, що страва володіє підвищеною калорійністю, обсяг жирів становить близько 14% від денної норми споживання людини.

Загальний баланс без олії на 100 гр. порцію вінегрету:

  • Жирів – 0,35 гр.;
  • Вуглеводів – 8,9 гр.;
  • Білків – 0,37 гр.

У такому вінегреті, жирна залишає практично відсутня, що робить страву дієтичним і дуже корисним. А це майже знімає обмеження щодо його вживання протягом дня і розміром порцій.

За темою:  Суп з червоної риби: домашні рецепти приготування з фото

Але і тут є невеликий аспект, на який хотілося б звернути увагу. Жиророзчинний вітамін А, який не буде засвоюватися без рослинних або тваринних жирів, так що салат все ж трохи краще заправляти олією, просто в рази зменшити його обсяг.

Про корисні властивості

Овочі, що входять до складу салату, чудово справляються з поставленим завданням – насичуючи організм вітамінами і мінералами. У вінегреті міститься 18 з 20 необхідних людині елементів для повноцінного здоров’я і гарного самопочуття. А скільки в овочах, харчових волокон і рослинної клітковини, які очищають ШКТ і організм, благотворно впливаючи на кишечник і травлення.

Так що, якщо зробити прості висновки, то вінегрет насичує організм білково-вітамінної їжею з великим вмістом мінералів і клітковини і дуже благотворно впливає на організм людини в цілому.

Поради від кухарів з приготування

Шеф-кухаря впевнені, що справжній вінегрет не повинен бути рівномірно забарвлений буряком. Щоб цього уникнути, після того як буряк буде нарізана, її варто заправити в окремій мисці рослинним маслом.

Пропорції для приготування підбираються кожної господинею індивідуально (за смаком всіх членів сім’ї).

Сіль погано розчиняється в маслі, тому страва пробують (адже в його складі є вже солоні огірки і капуста), потім при необхідності досолюють, і тільки після цього заправляють.

Буряки для приготування вінегрету повинна бути яскраво-червона, ні в якому разі не кормових сортів. Якщо коренеплід виявився несолодким, то нарізані кубики можна спочатку присипати цукровим піском, а як тільки він розчиниться – додати соняшникову олію.

Найсмачніший вінегрет виходить, якщо овочі однаково нарізати дрібними кубиками, не більше за розміром, ніж ядро зеленого горошку. Але і старатися не варто, інакше замість салату у вас може вийти овочева каша.

Не варто довго зберігати заправлений вінегрет з швидко окисляющимися продуктами (капуста, огірки, гриби) в холодильнику. Максимальний термін – не більше доби.

Готовий салат перед подачею варто охолодити пару годин, тоді він настоїться, і всі інгредієнти просочаться іншими смаками і ароматами із заправки.

Рецепт смачного класичного вінегрету ви знайдете в наступному відео:

За яким би рецептом ні готувався вінегрет, цей салат завжди залишиться популярним як для святкового застілля, так і для повсякденного харчування. До того ж, строгих правил по приготуванню практично немає, і якщо у вас під рукою немає якогось другорядного інгредієнта, то нічого страшного не станеться. Завжди можна посміхнутися і відповісти, що це такий цікавий і надзвичайно популярний, новий рецепт улюбленого вінегрету.