Калорійність манної каші на молоці та воді на 100 грам

Калорійність манної каші на воді, а також молоці з маслом та цукром

Манка – це різновид пшеничної крупи грубого помелу з крупинками 0,25-0,75 мм в діаметрі. Продукт широко поширений в кулінарії, особливо він часто застосовується для приготування каші дітям. Завдяки корисним властивостям манки, її використовують при хворобах шлунково-кишкового тракту та інших органів.

Манна каша: корисні властивості і склад

Продукт містить вітаміни Е, РР, В1, В6, В2, Н і необхідні мінерали-магній, залізо, натрій, кальцій, калій, фосфор і кобальт. До складу каші входять крохмалі і невелика кількість клітковини, що благотворно позначається на людському організмі під час відновлення після оперативного втручання або дотримання «щадного» дієтичного харчування.

Манка є єдиною крупою, перетравлення якої відбувається в нижньому відділі кишечнику, де вона і засвоюється. Це незамінний продукт при захворюваннях травного тракту, він сприяє очищенню організму від жиру і слизу. У крупі міститься фітин, що зв’язує солі кальцію і не дозволяє їм проникнути в кров людини.

Калорійність манної каші на молоці та воді на 100 грам » журнал здоров'я iHealth

Вітамін Е, який є одним з компонентів манки, позитивно впливає на мозкову діяльність і нервову систему, тому її часто радять при психічних розладах. Високий вміст вуглеводів робить продукт ідеальним варіантом для людей, що віддають перевагу вести активний спосіб життя. Харчові волокна манної крупи запобігають розвиток онкологічних захворювань.

Існує думка, що манна каша дуже калорійна, хоча це залежить від додаткових інгредієнтів. Енергетична цінність крупи становить 80 ккал на 100 г Калорійність збільшується через молока, цукру, варення, згущеного молока, які додаються до манку.

Манка: калорійність

Продукт не відрізняється підвищеною калорійністю, але все залежить від добавок.

Назва Калорійність (100 г)
Суха манна крупа 330 ккал
Манка на молоці 100 ккал
Манка на молоці з цукром 130 ккал
Манна каша на воді 80 ккал
Манна каша на воді з цукром 110 ккал
Манка на воді з цукром і маслом 150 ккал
За темою:  Калорійність відвареної капусти броколі на 100 гр

Манна крупа: шкода

У деяких випадках манка може бути не тільки корисною, але і шкідливою для здоров’я людини. Тому необхідно дотримуватися всіх рекомендації по вживанню цього продукту.

  1. Велика кількість з’їденої манної каші призводить до виведення з організму кальцію. Дітям заборонено давати більше однієї тарілки крупи в день, інакше це негативно позначиться на м’язової і кісткової системи дитини. Найчастіше при нестачі цього мікроелемента в дитячому віці розвивається спазмофілія і рахіт, а в похилому віці – ожиріння і остеопороз.
  2. У манці глютен міститься і багато людей страждають непереносимістю цього компонента. При спадковому недугу целіакії речовина негативно впливає на функціонування організму і часто проявляється діареєю і алергією. Глютен вкрай не рекомендується вживати дітям, які не досягли 1 року.
  3. В манної каші будуть відсутні всі корисні речовини при тривалій варінні крупи.

Манна каша для зниження ваги

Калорійність манної каші на молоці та воді на 100 грам » журнал здоров'я iHealth 1 Порівняно з різними дієтами манка для схуднення вважається самою смачною, корисною і щадною їжею. Продукт не провокує появу проблем зі здоров’ям, але перед вживанням його в дієтичних цілях необхідна консультація фахівця. Таке низькокалорійне харчування необхідно дотримуватися протягом тижня, після закінчення цього часу можна скинути до 5 кг Манка вживається тричі на день з різними добавками, але для кращого ефекту свіжі фрукти краще замінити сухофруктами. Для приготування дієтичного страви потрібно взяти 2 ст. л. манки на 2 склянки нежирного молока і проварити все до готовності.

Дієта 1

Сніданок складається з 1 тарілки каші на молоці і 100 г будь-якого фрукта. На обід готується молочна манка і додається 4 сухофрукта. Вечеря являє собою тарілку манної крупи на молоці і 1 ст. л. рідкого згущеного молока. На час дієти рекомендується пити ка можна більше чистої води, також можна додавати в раціон несолодкий чай і каву, але не більше 3 чашок на добу. Заборонено вживати хліб в будь-якому вигляді.

Дієта 2

На сніданок готується тарілка молочної манки з додаванням 2 ч. л. джему або варення. В обід та ввечері необхідно з’їсти по тарілці манної крупи на молоці і 2 ч. л. варення. Для тих хто не любить варення, його дозволено замінювати медом.

За темою:  Дієта і лікування при проривної виразці дванадцятипалої кишки

Приготування манних страв не займає багато часу, та й крупа є у кожного вдома. Дієта дозволить вивести шлаки з організму. При вживанні продукту відсутнє сильне почуття голоду як і різноманітність в їжі. Дієтичне харчування заборонено за віком до 18 років, порушеннях метаболізму, цукровому діабеті, виношуванні дитини, грудне вигодовування, підвищеної чутливості, алергії на молоко або манку.

Манна каша в кулінарії

У більшості людей манка асоціюється з дитинством, коли батьки готували солодку кашу. Але продукт застосовується в кулінарії в якості основного, другорядного інгредієнта, присипки тощо

Крупа використовується як:

  • засипка для перших страв;
  • паніровка для зраз, битків і котлет;
  • компонент пудингу, суфле або мусу;
  • добавка в фарш для готування ковбас, котлет.

З манки можна робити оладки, запіканки, галушки і звичайно ж манник. При застосуванні крупи варто враховувати, що вона швидко вбирає вологу і набухає, тому її об’єм значно збільшується. Саме тому продукт додається в блюдо строго за рецептом.

Класичний варіант молочної манної каші

Це блюдо люблять практично всі за корисність, швидкість приготування і доступність продуктів.

Інгредієнти:

  • молоко – 300 мл;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • манка – 5 ст. л.;
  • вершкове масло – 50 г;
  • ізюм, сухофрукти, сіль – за смаком.

Приготування:

  1. У каструлю вливається вода, молоко, яка отставляется на плиту до закипання.
  2. При закипанні до рідин додається цукор і сіль, після чого все ретельно перемішується.
  3. Тепер в каструлю всипається поступово манка, постійно помішуючи, щоб не з’явилися грудки.
  4. Коли манка в молоці починає вирувати, то до неї додається вершкове масло, сухофрукти і вогонь відключається.
  5. Кашу необхідно накрити кришкою і дати їй настоятися 15 хвилин.

Манна каша з шоколадом і бананом

Цей рецепт спеціально підготовлений для любителів корисною і в теж час смачної їжі. Це блюдо можна сміливо назвати десертом.

За темою:  Як почати займатися йогою вдома самостійно з нуля

Інгредієнти:Калорійність манної каші на молоці та воді на 100 грам » журнал здоров'я iHealth 2

  • молоко 2,5% — 500 мл;
  • манка – 3 ст. л.;
  • шоколад – 70 г;
  • банан – 1 шт.;
  • вершкове масло – 60 г;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – за смаком.

Приготування:

  1. У каструлю наливається молоко, в яке після закипання додається цукор і сіль, все перемішується.
  2. Потім поступово в молоко всипається манка, постійно помішуючи.
  3. Шоколад подрібнюється за допомогою середньої терки, а банан нарізане тонкими кружками.
  4. При закипанні манної каші в каструлю кладуть банан, шоколад і вершкове масло.
  5. Всі інгредієнти перемішуються, вогонь відключається і страва має постояти ще 10 хвилин під закритою кришкою.

Про користь і шкоду манної каші в наступному відео:

Манна крупа – це універсальний продукт, адже він застосовується як ліки при захворюваннях травного тракту, як дієтичне харчування при надмірній вазі і просто як корисне і смачне блюдо. Перед вживанням манки варто скуштувати лікаря, щоб виключити алергію на цей продукт або його складові.