Якщо користь у манної каші на молоці для дитини і дорослого

Манна каша на молоці: користь і шкода для дітей, літніх і жінок

Манна каша — страва, на якому виросло не одне покоління. У багатьох воно пов’язане зі смаком дитинства, адже раніше, в дитячих садах, манна крупа була практично основним продуктом харчування. З роками все менший інтерес проявляється до даного страві.

Насамперед це зумовлено численними заявами провідних педіатрів про те, що манка є марною, а в деяких випадках навіть небезпечною для здоров’я малюка. Це пояснює стурбованість батьків, і їх прагнення розібратися в питанні: «чи небезпечна манна каша для здоров’я дитини або навпаки?». Але про все по порядку.

Як правильно готувати манну кашу?

Якщо користь у манної каші на молоці для дитини і дорослого » журнал здоров'я iHealth

Цю крупу готують переважно на молоці. Процес якісного приготування має ряд особливостей, які слід розглянути детальніше:

  1. Вода і молоко. Існує думка про те, що непогано приготувати манну кашу можна на воді, але це не зовсім так. Подібного способу приготування дотримуються люди, суворо стежать за кількістю споживаних калорій. Додавання молока навіть у невеликих кількостях (приблизно 1:3) значно вплине на смак і аромат готового страви. Знежиреного молока можна додати трохи більше;
  2. Суворе дотримання пропорцій. Це впливає на консистенцію готової каші. Вона не повинна бути занадто густий або рідкою. Для цього потрібно на 1 літр рідини всипати 6 столових ложок крупи;
  3. Ніяких грудочок! Грудки — це поширена причина негативного ставлення дітей до даної страви. Щоб виключити можливість їх утворення необхідно засипати крупу в киплячу рідину не кваплячись і ретельно розмішуючи. Крім цього, рекомендується перед приготуванням трохи змочити манку в холодній воді, а потім залити киплячим молоком;
  4. Поліпшення смаку. Тут немає ніяких обмежень. Мова йде про додавання сторонніх інгредієнтів. Вибирати їх слід виходячи з особистих переваг. Можна експериментувати з додаванням горіхів, сухофруктів і так далі. Слід зауважити, що приготування манної крупи на топленном молоці додасть в готову страву приємну вершкову нотку і зробить кашу більш ніжною та приємною;
  5. Присмак диму. Досить поширена проблема при приготуванні манної каші. Це відбувається з-за того, що пригорає молоко. Щоб уникнути такої неприємної обставини рекомендується або обполоснути каструлю перед приготуванням в холодній воді, або додати в молоко кілька шматочків льоду. Завдяки цьому воно ніколи не пригорить до металевої поверхні;
  6. Заключний етап в приготуванні. Щоб манка була соковитою і ніжною на смак, рекомендується варити її в киплячому молоці або в суміші з води не більш 6 — 7 хвилин. Потім слід збовтати кашу з додаванням невеликого шматочка вершкового масла. Перед вживанням можна додати в готову страву свіжі фрукти або ягоди, але це за бажанням.
За темою:  За скільки часу можна накачати прес дівчині до кубиків

Корисні властивості

Манну кашу часто призначають в терапевтичних цілях людям із захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту. Це один з небагатьох продуктів харчування, який всмоктується в нижньому відділі кишечнику. В процесі травлення манка очищає ШЛУНКОВО-кишкового тракту від накопичилася в ньому патогенної і умовно — патогенної мікрофлори, а також сприяє виведенню зайвих жирів.

Склад манної каші досить різноманітний. У неї входять:Якщо користь у манної каші на молоці для дитини і дорослого » журнал здоров'я iHealth 1

  • вітаміни групи В;
  • білок;
  • інші мінеральні речовини.

Концентрація цих елементів у манці дещо поступається іншим сортам каші. Варто відзначити, що манка не містить клітковину і після переробки складається переважно з крохмалю. Завдяки цьому даний продукт легко засвоюється і швидко готується. Систематичне вживання манної каші призначається в реабілітаційний період після оперативного втручання, а також при інфекційно-запальних процесах в органах травлення.

Шкода манної крупи: правда чи міф

Говорячи про корисні особливості манної каші все дуже неоднозначно. Для дорослої людини ця страва являє собою абсолютно безпечний і корисний продукт харчування, чого не можна сказати про дитину. Справа полягає в особливостях травлення, а точніше в їх відмінності.

Вуглеводи і високий рівень клейковини згубно впливає на слизову оболонку кишечника в організмі розвиваються. Це робить її більш тонким, що надалі перешкоджає природному всмоктуванню корисних бактерій.

Крім цього, манна каша містить фітин, який перешкоджає засвоєнню кальцію. В результаті організм компенсує його дефіцит з кісток, а це вкрай шкідливо для організму, що росте. Часте вживання манної каші в дитинстві є однією з найбільш поширених причин розвитку хвороб нервової системи у зрілому віці. Також це може негативно вплинути на діяльність імунної системи.

Манна каша при вагітності і в період лактації

Вагітні жінки вкрай обережно підходять до вибору продуктів харчування, щоб не нашкодити здоров’ю майбутнього малюка. Манна каша володіє рядом корисних властивостей для майбутніх мам:

  • добре засвоюється і добре збалансована;
  • високий вміст вуглеводів забезпечує організм енергією;
  • усуває голод, не доставляючи дискомфорт почуттям переїдання;
  • міститься в манній крупі калій зміцнює серцево — судинну систему та стінки судин;
  • відсутність холестерину та інших ліпідів.
За темою:  Смачна дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Поширена думка про негативний вплив манної крупи. Насамперед це обумовлено її високою калорійністю. Але не все так однозначно. Сама по собі манна крупа містить близько 98 калл. на 100 гр. Все залежить від допоміжних інгредієнтів:

  • молоко;Якщо користь у манної каші на молоці для дитини і дорослого » журнал здоров'я iHealth 2
  • вершкове масло;
  • інші добавки.

Саме ці компоненти містять левову частку калорій. Правильно приготувати крупу, можна не побоюватися появи зайвої ваги. Для цього краще всього використовувати знежирене молоко.

Манна каша може бути небезпечна для жінок, які страждають непереводимостью глютену. У цьому випадку можливі алергічні реакції у вигляді висипань, набряків і загального нездужання. Це негативно позначиться і на дитину в періоди вагітності і лактації.

Чи корисна для дітей?

Манна каша володіє насиченим складом. Вона містить такі корисні для маленької дитини речовини як:

  • крохмаль;
  • білки;
  • вітаміни груп В, Е, РР;
  • такі мінерали як калій і фосфор.

Крім цього, дане блюдо володіє деякими перевагами у порівнянні з аналогами:

  • швидко готується;
  • зберігає терапевтичні властивості в процесі приготування.

Вкрай важливо не зловживати прийомом даного продукту з наступних причин:

  • входить до складу манки фітин перешкоджає фізіологічного засвоєнню вітаміну D (заборонено годувати манною кашею дітей до 1 року);
  • глютен провокує алергічні реакції (при виявленні висипань, блюдо слід виключити з раціону. Можливо у малюка індивідуальна непереносимість даної речовини).

Для збалансованого харчування дитини, достатньо вживати манну кашу не частіше 2 разів у тиждень.

Вплив на людей в похилому віці

Користь і шкода манної каші несумірні. Крім іншого, дане блюдо перешкоджає демінералізації крові, що служить хорошою профілактикою онкологічних захворювань. Для харчування людей похилого віку рекомендується варити кашу на воді, однак через що міститься в ній глютену, не варто зловживати цим продуктом.

За темою:  Загусник Е1422 - що це, небезпечний чи ні

Людям у похилому віці рекомендується вживати манну кашу 3 рази на тиждень для профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту. Це зніме можливі болі в області живота, а також запобіжить спазми кишечника. Крім цього, манна каша рекомендується до вживання людям, страждаючим посівної недостатністю.

Манна каша здатна надати як неоціненну користь для організму, так і тяжку шкоду. При включенні даного страви в раціон слід пам’ятати, що все добре в міру. Вкрай не рекомендується годувати нею дітей віком до 1 року. Манна каша добре обволікає стінки шлунку, позитивно впливаючи на роботу серцево — судинної системи і зміцнюючи стінки артерій.

Якщо користь у манної каші на молоці для дитини і дорослого » журнал здоров'я iHealth 3 Однак при зловживанні даним продуктом можливі сильні алергічні реакції. При появі висипу або набряків рекомендується проконсультуватися з фахівцем і пройти відповідне обстеження на предмет переносимості глютену.

Всі подробиці про користь і шкоду манної каші можна дізнатися в наступному відео:

Манна каша рекомендується до вживання в період реабілітації після оперативного втручання в органи травлення, а також при печінковій недостатності і при наявності інфекційно — запальних процесів органів ШКТ.