Гречана каша молочна і на воді: калорійність на 100 гр
Калорійність вареної гречаної каші на воді, молоці, з маслом і без
На Русі з’явилася гречана каша з Греції, а батьківщиною вважаються Гімалаї, де до цих пір можна знайти дикі сорти. Раніше вона вважалася їжею богатирів».
Зараз гречка — одна з найбільш корисних каш: її вживають при проблемах зі шлунком, при браку корисних речовин і, звичайно ж, для схуднення.
Є кілька видів крупи – ядриця і протягнув. Перший тип – розварюється в гарячій воді, збільшується в об’ємі приблизно за 40 хвилин. А другий всього за 20. Існують також гречані пластівці, які готуються без варіння, просто заливаються окропом.
Калорійність продукту
Незважаючи на те, що гречка широко використовується для дієт, її калорійність досить висока – близько 350 калорій на 100 г сухого продукту. У цифрах можуть бути розбіжності в залежності від виробника і сорти гречки. Крім того в ній 60 грамів вуглеводів, а жирів всього 2,5 грама.
Це не означає, що худнути на ній не можна, навпаки, варто пам’ятати, що крупа збільшується в розмірі при варінні: 50 грамів виходить невелика каструлька готового продукту. При термічній обробці калорійність продукту падає. А ось вершкове масло вкрай не рекомендується додавати, інакше енергетична цінність зросте до 400 калорій, а жирність до 15 р.
Не варто готувати кашу на жирному м’ясному бульйоні, користі це не додасть, а от зайвих кілограмів – безсумнівно.
Гречка для схуднення
Краще всього використовувати спосіб заварки. Візьміть миску або будь-яку іншу ємність, насипте склянку крупи і залийте двома склянками кипятками. Накрийте кришкою і залиште на ніч. Такий спосіб максимально зберігає всі вітаміни і мінерали і вважається самим низькокалорійним – 110 кКал на 100 р. протягом наступного дня потрібно їсти тільки приготовлену кашу, можна запивати водою, кефіром.
Дотримуватися дієти потрібно близько 14 днів, потім зробити перерву на два тижні і повторити знову при необхідності. Якщо протриматися, то можна втратити близько 8 зайвих кілограм, дивлячись який у вас початковий вагу.
Користь для організму
Це дієтичний і дуже цінний продукт, що включає в свій склад вісімнадцять незамінних амінокислот, а так само мінеральні речовини, серед яких залізо, кальцій, йод, фтор. Вітаміни групи B, E, PP.
- Насіння гречки багаті білком, крохмалем, органічними кислотами, рибофлавіном і тіаміном, а квітуча частина – рутином, кавовій і хлорогеновою кислотою;
- Вживання каші покращує кровотворення, опірність хворобам. Сприяє збільшенню витривалості;
- Рекомендується вживати при проблемах з печінкою, набряками;
- Зменшує крихкість судин, сприяє швидкому загоєнню ран;
- Виводить зайвий холестерин, піклується про виведення шкідливих речовин і зміцнює імунну систему;
- Добре допомагає при печії, діабеті та ожирінні;
- Лікує лейкоз;
- Стимулює мозковий кровообіг;
- Просеянная гречана борошно використовується в якості дитячої присипки і дуже ніжно впливає на шкіру.
Гречка – чиста рослина, зовсім невибаглива, вирощується без застосування пестицидів. Вважається, що краще всього їсти сиру крупу, але смак у неї буде достатньо специфічний.
Входить до складу органічна кислота покращує травлення, посилює витривалість, м’язову силу. Добре виводить рідину з організму, тому рекомендується при набряках, в лікуванні ослаблених легенів. Вона підвищує гемоглобін крові, зміцнює кістки.
Можна використовувати сиру нажеванную крупу для лікування фурункул або наривів.
Необхідно їсти гречку вагітним і годуючим жінкам, дітям, літнім людям і спортсменам.
Корисна гречка і для шкіри обличчя, особливо жирної і сухої. Перемелена крупа може використовуватися як м’який скраб.
Якої шкоди може завдати здоров’ю?
Найчастіше будь-які негативні наслідки можуть з’явитися, якщо вживати гречку, одну тільки її, кожен день. Вона багата клітковиною, велика кількість якої може викликати запори. Крохмаль теж не принесе користі.
Можлива алергія на продукт, буває, що її погано переносять маленькі діти. Тоді краще зовсім виключити споживання каші.
Якщо посилатися на думку вчених, то деякі з них вважають, що часта присутність гречаної каші на вашому столі може привести до втоми, апатії, головного болю.
Калорійність каші на воді
Каша, приготована на воді без масла і солі – це найкращий спосіб не тільки схуднути, але і поправити своє здоров’я. Калорійність такого страви всього 90 на 100 грам. Її можна зварити або запарити на ніч окропом. Відсутність солі зніме набряки і виведе зайву воду з організму.
Такий спосіб дозволяє зберегти всі корисні властивості продукту і не займе багато часу.
Як приготувати?
Добре промийте крупу. Насипте її в каструлю, бажано з товстими стінками, залийте водою в пропорції 1:2 і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і готуйте близько 20 хвилин. Заважати не рекомендується.
Калорійність на молоці
Крупа, приготовлена з додаванням молока, буде смачнішою, ніж звичайна, особливо якщо покласти в неї масло, сіль, цукор. Але не варто забувати, що молоко додасть страві калорійності, в залежності від її жирності. Тому такий варіант підійде для тих, хто не страждає зайвою вагою або ж в якості сніданку.
Жирність молока | Калорійність каші на 100г |
---|---|
1.5% | 135 |
2.5% | 157 |
3,2 % | 178 |
Рецепт приготування
Половину склянки крупи залийте водою: 1 частина до двох частин. Дочекайтеся кипіння, зменшіть вогонь, посоліть, накрийте кришкою і варіть близько 15 хвилин.
Потім влийте склянку холодного молока і доведіть до кипіння. Вимкніть плиту і дайте настоятися каші п’ять хвилин.
Про користь і шкоду гречаної каші, а також секрети її приготування можна дізнатися в наступному відео:
Користі гречаної каші набагато більше, ніж шкоди, але це не означає, що їй потрібно зловживати. Обов’язково введіть у свій раціон при відсутності протипоказань. Тоді ви зможете очистити організм, скинути зайві кілограми, привести в порядок шкіру і травлення.
Не варто переживати про калорії, вони навряд чи вам зашкодять, але все ж краще готуйте страву на воді без додавання олії, молока та інших добавок.