Голодна дієта для схуднення, меню на 4, 5, 7, 10 днів, відгуки

Голодна дієта відноситься до жорстких типами харчування з обмеженням раціону, яке наближене до голодування. Її прихильники вибирають таку систему з-за високої ефективності, оскільки голодна дієта дозволяє позбавлятися від 7-10 кг зайвих жирових тканин всього за один тиждень, а такими показниками може похвалитися далеко не кожна система схуднення.

Жінки вибирають її, тому що цінують можливість швидкісний втрати кілограмів і зупиняють на ній вибір, коли необхідно стати стрункішою в дуже обмежені терміни: напередодні значущих заходів або відпочинку на морі. Але витримати таке різке зменшення калорійності харчування вдається не кожній жінці, тому перед початком курсу схуднення необхідно тверезо оцінити свої можливості і силу волі.

Дієтологи відносяться до настільки радикального системі в основному негативно, оскільки вважають необґрунтованим таке різке обмеження раціону і знаходять мінуси багаторазово переважаючі плюси.

З причини високого ризику для здоров’я та ймовірності виснаження ресурсів організму повторно голодна дієта застосовується не раніше, ніж через півроку.

Тривалість голодної дієти становить від 4 до 10 днів, продовжувати її дотримання на 2 тижні, як радять деякі джерела, категорично заборонено, так як неминуче порушується робота травної системи: в першу чергу під удар потрапляє шлунок і жовчний міхур.

Плюси і мінуси

До такого типу схуднення вдаються у тих випадках, коли інші дієти розчаровують і не дають бажаного результату.

При ожирінні багато переслідують мету зменшити вагу як можна швидше. Але потрібно розумно зважувати всі «за» і «проти» перед тим як сісти на голодну дієту, щоб не зірватися достроково і виключити можливі негативні наслідки.

Плюси

  1. Висока результативність. Висок за тиждень становить не менше 7 кг, а за умови великого зайвої ваги на старті – до 10 кг і більше. Саме по цьому параметру у голодної дієти мало конкурентів серед інших систем для корекції ваги.
  2. Через зниження надходження їжі в організмі починаються активні процеси очищення від шлакових і токсичних накопичень.
  3. Витрати при покупці продуктів для такого раціону значно знижуються, так як всі продукти, присутні в раціоні, дешеві і їх можна купити без праці в будь-якому супермаркеті.
  4. Значно скорочується час на приготування їжі, а це позбавляє від вимушеної необхідності витрачати вечора на кухні і звільняє час для відпочинку.

Мінуси

  1. Сильне почуття голоду буде супроводжувати весь процес схуднення, іноді з-за цього можуть виникнути труднощі з засипанням.
  2. Організм відчуває стрес від гострої нестачі вітамінів і мінералів.
  3. Весь курс супроводжує сонливість, запаморочення, стомлюваність, і психоемоційний стан із-за сильного голоду може бути поганим.
  4. При такому значному результаті схуднення шкіра майже завжди стає в’ялою із-за швидкої втрати підшкірного жиру і зменшення обсягів тіла.
  5. Після повного припинення курсу колишній вага повертається досить швидко, а якщо не контролювати розмір порцій, то може навіть перевищити той, який був спочатку.

Суть методу та особливості

Голодна дієта відноситься до експрес-методиками. Найефективнішою її робить те, що в основі лежить суворий контроль за калорійною цінністю продуктів, які потрапляють на стіл.

Різке зниження надходять з їжею нутрієнтів викликає спалювання внутрішніх запасних резервів організму – жирових депо. Цей процес починається дуже активно з першого дня і дещо сповільнюється після третьої доби, тому що організм намагається пристосуватися до нового режиму і намагається економити енергетичний запас.

Голодний режим передбачає відмову від активної фізичної діяльності, тому що організму буде недостатньо енергоцінності надходить їжі. З цієї причини схуднення краще приурочити до вихідних або відпустки.

Самі підходящі для голодного курсу продукти:

  • трав’яний, зелений або білий чай;
  • молоко з жирністю до 2% і кисломолочні продукти зі зниженою калорійністю;
  • яйця курячі і перепелині;
  • кролик, перепел, пісна яловичина і куряче м’ясо без шкірки і зі знятим жиром;
  • зелені сорти яблук, грейпфрути, апельсини, лимони, каламондины, ананаси;
  • кефір з жирністю 1%, біфідок, сир з низькою жирністю;
  • сезонні овочі (картопля є винятком);
  • сухофрукти, не виварені в сиропі (чорнослив, курага та родзинки);
  • свіжовичавлені несолодкі прояснені соки – гарбузовий, морквяний, яблучний (їх потрібно розвести водою 1:1);
  • фрукти;
  • каші на воді без цукру, солі і масла;
  • горішки, сухофрукти або мед – у дуже невеликій кількості.

Цей перелік дає можливість самостійно відкоригувати раціон і привести його у відповідність зі своїми смаками.

Продукти, які категорично заборонені:

  • цукерки;
  • солодке і цукор;
  • смажені страви;
  • соуси;
  • макаронні вироби;
  • продукти з підвищеним вмістом крохмалю;
  • випічка;
  • сіль;
  • алкоголь;
  • газовані напої.
За темою:  8 продуктів, які допоможуть створити підтягнуту мускулатуру

Протягом курсу необхідно приймати вітаміни. Це правило не варто ігнорувати, тому що воно дозволяє зберегти здоров’я всупереч дефіциту надходять поживних речовин і знижує стрес для організму.

Протипоказання

Лікарі попереджають, що ризик погіршення здоров’я при дотриманні цієї методики є навіть для здорових людей, але абсолютними протипоказаннями до такого раціону є:

  • вік до 16 років, оскільки різка нестача поживних речовин може позначитися на розвитку молодого організму і нанести удар по гормонального фону підлітків;
  • вік старше 60 років, так як в цей період спостерігається поступове стійке зниження імунітету;
  • вагітність і планування вагітності;
  • будь-які хронічні форми хвороби, так як недолік їжі може спровокувати загострення наявних проблем зі здоров’ям;
  • годування малюка груддю, тому що молоко може втратити свою поживну цінність;
  • порушення імунітету і відновні періоди після антибіотикотерапії або складних захворювань;
  • будь розлади травного тракту, тому що подібний тип живлення є величезним навантаженням на органи травлення.

Меню

Голодна дієта розроблена в декількох варіантах: чотириденна, п’ятиденний, семиденна і десятиденна. Є менш суворі варіанти, а є з голодними днями. Навіть у цій суворої методикою кожен може підібрати той варіант, який максимально підходить за характеристиками.

Найкалорійніший прийом їжі майже завжди припадає на ранок, щоб дати організму запас енергії на цілу добу.

Калорійність не перевищує 800-1000 ккал в добу.

На 4 дні

Меню не містить перекусів, замість цього між основними трапезами дозволяється випивати по склянці води без газу. Вечеря повинна відбуватися не пізніше, ніж о 19-00. Стабільна втрата ваги складе 0,5-1 кг на добу.

Перший день:

  • Сніданок: 1 середній цитрус, курячі яйця – 2 шт. і трав’яний чай.
  • Обід: чорнослив, розмочений у воді – 8 шт.
  • Вечеря: 1 цитрус середнього розміру і 1 яйце круто.

Другий день:

  • Сніданок: 15 г низькокалорійного сиру, кава (можна зелену).
  • Обід: 1 куряче або 5 перепелиних яєць, 1 апельсин або ½ грейпфрута.
  • Вечеря: 1 груша і 250 мл молока.

Третій день:

  • Сніданок: чай на травах.
  • Обід: 1 помідор, 15 г сиру і 1 огірок.
  • Вечеря: 250 мл молока.

Четвертий день:

  • Сніданок: 3 ст. л. мюслі на основі молока.
  • Обід: на вибір 1 помідор або огірок.
  • Вечеря: 2 апельсина.

На 5 днів

Цей п’ятиденний варіант схуднення відрізняється тим, що в ньому повністю відсутні вечірні трапези. Замість вечері щодня необхідно випивати як мінімум 0,5 л води. Важливо стежити за якістю води, віддавати перевагу негазованій, з середнім солевмістом.

За такий курс схуднення досягає 6 кг, однак витримати під силу не всім, нічний сон найчастіше порушується. Можлива поява нехарактерних дискомфортних відчуттів у ділянці шлунка.

Раціон повністю складається з двох компонентів: йогурту і яблук. Обидва ці продукту містять у своєму складі велику кількість кислот, тому цей варіант категорично не підходить людям з підвищеною кислотністю.

Перший день:

  • Повне голодування: вранці, вдень і ввечері потрібно випивати по 0,5 л столової води. Якщо хочеться їсти – можна пити ще по склянці води кожен раз.

Другий і третій день:

  • Ранок 0,15 л йогурту з жирністю 0,1%.
  • Обід: 0,5 л води.

Четвертий і п’ятий день:

  • Ранок 0,15 л йогурту з жирністю 0,1%.
  • Обід: 0,2 кг яблук зелених сортів.

На 7 днів

Це меню менш суворе порівняно з п’ятиденним, але все одно дуже обмежений. Для того, щоб не настало зневоднення, необхідно щодоби випивати щонайменше 2 л води.

  • Понеділок і субота: тільки вода (негазована).
  • Вівторок та п’ятниця: 0,1 кг знежиреного сиру, 300 мл нежирного молока.
  • Середа: 5 картоплин середнього розміру «у мундирі», 2 чашки зеленого, білого чаю або чаю ройбуш (на вибір).
  • Четвер: 1,5 кг кислих зелених яблук, вода.
  • Неділя: 1 чашка трав’яного чаю і 2 курячих яйця (у сирому або вареному вигляді), 300 мл молока з жирністю до 2%, 1 непереспелый банан. Увечері – 80 г відвареної яловичини або ж запечена в духовці, овочевий салат і зелений чай.

Є ще один варіант семиденного меню. У ньому присутні більше клітковини, але в цілому цей раціон не дуже збалансований. Міняти місцями дні, замінювати продукти на інші змінювати обсяги порцій заборонено. Необхідно суворо дотримуватися рекомендованого меню.

Понеділок: столова мінеральна вода без обмежень обсягу.

Вівторок: 1 л молока низької жирності.

За темою:  Дієта доктора Ковалькова для схуднення, меню, відгуки та результати

Середа: овочеве асорті, столова вода.

Четвер: 1 л молока низької жирності.

П’ятниця:

  • Сніданок: 5 перепелиних яєць круто, ройбуш.
  • Обід: 100 г м’яса зі знятим жиром.
  • Вечеря: 2 середніх за розміром яблука.

Субота: 600 мл овочевого соку, увечері – 100 г яловичини.

Неділя: 100 г сиру, 300 мл низькокалорійного кефіру.

На 10 днів

Весь курс у раціоні практично відсутні вуглеводи, але присутній високобілкова їжа. За цей термін виходить схуднути на 10-11 кг.

Щоденне меню представлено одним продуктом, який вживається рівними частинами за три рази.

Понеділок: 1,5 л йогурту.

Вівторок: 5 курячих яєць.

Середа: 500 г відвареної риби нежирних сортів.

Четвер: 1,5 л бифидока.

П’ятниця: сирі овочі.

Субота: 1,5 л йогурту.

Неділя: 500 г курячого м’яса.

Наступні три дні повторюється меню понеділка, вівторка та середи.

Вихід з дієти

Вихід з голодної дієти повинен бути поступовим з кількох причин:

  1. Після тривалого голодування травна система не готова до вживання жирної і висококалорійної їжі.
  2. Якщо допускати переїдання, то втрачений вага повернеться за кілька днів, а потім є ризик збільшити його до значень, що перевищують стартові до початку дієти.

Тому необхідно передбачити плавне повернення до стандартного раціону, з адаптаційним періодом. Він повинен тривати не менше терміну, який тривав курс схуднення. Від того, як пройде цей період, безпосередньо залежить те, чи вдасться зберегти результати, отримані під час голодування.

Після голодної дієти всі речовини, що знаходяться в продуктах, засвоюються в більшій мірі, тому потрібно підготуватися до того, що порції доведеться зменшити в порівнянні з тими, які були звичні раніше.

Вихід з дієти відбувається в кілька етапів:

  1. В першу чергу калорійність раціону підвищується введенням додаткових 100 г відварної риби, щоб забезпечити поповнення поліненасичених кислот і важливих мінералів. У цей час також можна пити розведені фруктові або фруктово-овочеві соки.
  2. З другої доби потрібно додати по склянці біокефіру перед сном.
  3. На третю добу можна ввести більше овочевих страв в сирому або тушкованому вигляді. Також можна дозволити собі злегка присолені каші на воді з оливковою олією.
  4. На четверту добу дозволяється 1 порція м’яса без жиру, краще у відвареному або запеченому вигляді.

Якщо на якому-небудь етапі виходу відчувається дискомфорт у ділянці шлунка або кишечнику, то потрібно кілька днів пробути на такому ж раціоні і тільки потім продовжувати введення нових інгредієнтів.

Після завершення виходу з схуднення необхідно постаратися зберегти раціональне харчування і забезпечити достатню фізичну активність.

Інші типи голодної дієти

Крім класичних існують альтернативні варіанти голодної дієти. Всіх їх об’єднує знижена калорійність раціону і необхідність у чіткому обліку споживаної їжі.

Голодна чайна

Цей тип харчування дозволяє ефективно боротися з шлаковими забрудненнями, розташованими в органах травлення. За 3 дні, які присвячені очищення чаєм, можна попрощатися з 1,5–3 кг маси тіла, доводяться в першу чергу на жирові тканини.

Цей тип живлення розрахований на триденне застосування в домашніх умовах, а у випадках, коли лікар наказує більш тривалий термін, голодування повинне відбуватися під постійним наглядом спеціаліста.

Основним компонентом у цей період виступає чай: зелений, білий, ройбуш, пуер, трав’яні чаї, каркаде. Головна вимога: пити всі ці напої необхідно без цукру, лише вранці дозволено розчинити 1 ч. л. меду в чашечці чаю. Обов’язково заварювати свіжі порції перед кожним вживанням. За добу можна вжити 3 чашки міцної або 6 чашок слабкого чаю.

Увечері можна випити овочевого відвару без присаливания. Всі три дні вранці можна їсти фрукти, на обід пити бульйон, а ввечері їсти салат.

Застосовувати цей тип харчування можна раз в 1,5 місяця.

На воді

Цей тип схуднення базується на щоденному вживанні певних напоїв. Обсяг напою, який потрібен для конкретного дня тижня, потрібно розділити на 6 рівних частин і пити через однакові інтервали часу.

За тиждень такої методики схуднення доходить до 7-8 кг Повторювати його можна тільки через 4 місяці.

  • Понеділок: молоко 2,5% — 1,5 л.
  • Вівторок: вода без газу.
  • Середа: трав’яний або зелений чай з додаванням молока, з лимоном і медом – 1,5 л.
  • Четвер: літр 1% кефіру, 0,5 л столової води.
  • П’ятниця: 1 л соку з моркви і яблук.
  • Субота: 1,5 л імбирного чаю.
  • Неділя: 0,5 л свіжого гранатового соку і 0,5 л яблучного.
За темою:  Як виправити поставу в домашніх умовах: вправи

З голодними днями

Основний принцип методики схуднення з голодними днями: обсяг напою, випитого за один раз, не повинен бути більше 200 мл.

Такий раціон застосовується тиждень, після чого необхідний тривалий перерву, не менше 4-х місяців. Висок за ці дні доходить до 6 кг.

Понеділок:

  • Ранок: 200 мл теплої води змішаного з соком лимона.
  • Обід: ромашковий чай з додаванням молока.
  • Полуденок: склянка морквяного соку.
  • Вечір: відвар з м’яти.

Вівторок:

  • Ранок: ½ склянки сиру з низькою жирністю, 200 мл теплої води.
  • Обід: ½ склянки соку моркви.
  • Полуденок: тепла вода, 1 яблуко.
  • Вечір: 1 склянка сиру з низькою жирністю, 200 мл води.

Середа:

  • Ранок столова вода, яблуко червоних сортів.
  • Обід: свіжовичавлений мандариновий сік.
  • Полуденок: 300 мл яблучного соку.
  • Вечір: размоченная в кефірі курага.

Четвер:

  • Ранок: 50 р яловичини без жиру, приготовленої в духовці, 150 мл морквяно-яблучного соку.
  • Обід: свіжовичавлений мандариновий сік.
  • Полуденок: 300 мл яблучного соку.
  • Вечір: 600 мл підігрітого молока.

П’ятниця:

  • Ранок: курага, размоченная в кисляку.
  • Обід: 6 шт. кураги.
  • Полуденок: кефір 1% — 300 мл
  • Вечеря: курага, размоченная в кефірі.

Субота:

  • Ранок: 300 мл підігрітого молока, 1 сире яйце.
  • Обід: 100 г суміші кукурудзяних неглазурованих пластівців з гарячим молоком.
  • Полуденок: тепле молоко, 1 яйце круто.
  • Вечеря: 600 мл підігрітого молока.

Неділя:

  • Ранок: 1 запечена в шкірці картоплина, чашка зеленого чаю з молоком.
  • Обід: сік зі свіжої моркви і 1 яйце.
  • Полуденок: 2 варені картоплини, сік моркви.
  • Вечеря: зелений несолодкий чай з молоком.

На перлової крупі

Розрахована на тривалість 8 днів. За цей час за умови помірних додаткових занять у спортзалі або постійних ранкових пробіжок можна стати легше на 6-7 кг і втратити в талії обсяг до 5 див.

Суть методики полягає у відсутності жиру в раціоні, що дозволяє відрегулювати вага до необхідних значень.

Перший день: вранці відварюється 4 ст. л. перлової крупи на воді без додавання цукру, будь-якого виду олій або солі. Все кількість розподілити на 6 рівних порцій, які потрібно їсти через кожні 2 години, починаючи з 8-00 ранку. Останній прийом їжі буде доводиться на 6 годин вечора, після цього можна пити воду і чай з ромашки, меліси, чебрецю та м’яти. Також у першій половині дня можна з’їсти 2 зелених яблука.

Другий день: обсяг каші залишається колишнім, але до неї можна додати 1-2 банана. Можна це зробити безпосередньо при приготуванні, а можна просто нарізати кружечками і додати в тарілку.

Третій день: постійний обсяг можна додати родзинки і трохи волоських горіхів. Волоські горіхи перекриють дефіцит жирних кислот, що утворився за попередній період. Вечірню порцію каші дозволено замінити аналогічною порцією сиру.

Четвертий день: каша доповнюється апельсинами. Замість вечері – 100 г вареної яловичини для того, щоб дати організму трохи білка.

П’ятий день: в кашу додаються виноградні ягоди загальною вагою 200 г. Бажано вибирати виноград червоного або синього кольору. Увечері можна випити води з розчиненим у ній медом.

Шостий день: 2 шт. кураги і вода з розчиненим у ній медом на сніданок. На період, що залишився – каша і 1 куряче яйце.

Сьомий день: меню, аналогічне попереднім діб, тільки замість яйця у раціоні присутні 2 банана.

Восьмий день: сніданок складається з води з медом, на обід – сир з курагою, а ввечері – салат зі свіжих овочів.

Повторно застосовувати методику харчування на перлової крупі можна не раніше, ніж через 3 місяці.