Гарбуз (сира): користь і шкода для здоров’я чоловіків

Гарбуз: користь і шкода для організму. Як приймати насіння, олія і сік гарбуза?

Рідкісний город обходиться без гарбуза. Цей овоч невибагливий, зростає практично в будь-яких умовах, має багату історію і може похвалитися високим вмістом цінних мироэлементов. Гарбуз — це не тільки солодка м’якоть, інші її частини теж варті уваги. Щоб гарбуз приносила організму лише користь, необхідно ретельно підходити до її вибору, зберігання, приготування, а також враховувати стан свого здоров’я.

Історія і факти

Великий яскравий плід був завезений в Європу в середині другого тисячоліття. Його батьківщиною прийнято вважати Мексику, де він активно вирощувався і використовувався для різноманітних потреб корінними народами протягом 5-7 тисяч років. При розкопках в Центральній Америці зустрічаються як стародавні насіння гарбуза, так і виробу — домашня начиння і навіть плоти.

Гарбуз (сира): користь і шкода для здоров'я чоловіків » журнал здоров'я iHealth

Гарбуз є овочем і відноситься до сімейства гарбузових, а її найближчі родичі — дині, кавуни, кабачки, огірки і патисони. Науковці налічують кілька десятків різновидів гарбуза всіляких забарвлень, форм і розмірів, далеко не всі з них їстівні. На території Росії популярністю користуються солодкі скоростиглі сорти, середній час визрівання їх близько 100 днів.

Гарбуз не вимагає особливого догляду на грядках і може порадувати гарними квітами, які цілком їстівні і успішно застосовуються в кулінарії поряд з насінням, хвостиками, шкіркою і волокнами.

Цільні плоди можуть зберігатися довго, якщо їх помістити в прохолодне темне місце, а розрізаний овоч допускається тримати в холодильнику не довше місяця.

У деяких країнах гарбузі приділяється особливе значення. В Японії в честь неї влаштовують фестивалі, в Китаї з її допомогою борються зі злими духами, у США яскраво-оранжевий плід є головним атрибутом Хеллоуїна. Ну і звичайно, гарбуз часто асоціюється з казкою про Попелюшку і згадується як символ багатства і жіночності.

Гарбуз: практично суцільна користь

На 90% вона складається з води, отже, її сміливо можна їсти на дієті. А кожен з мікроелементів чудового овочу несе свою користь здоров’ю:

  • калій допомагає кровоносній системі;
  • залізо усуває прояви анемії і малокрів’я;
  • цинк позитивно впливає на роботу мозку;
  • вітамін А, він же каротин, стоїть на сторожі хорошого зору;
  • вітамін Т, який рідко зустрічається у природному вигляді, зміцнює імунітет і підтримує обмінні процеси на оптимальному рівні.

Вітаміни А, С і В, що носять звання вітамінів молодості, кальцій, магній, натрій, фолієва кислота, харчові волокна — це далеко не весь перелік необхідних організму людини речовин, які він може отримувати з гарбузом.

При наявності деяких захворювань вживання гарбуза слід обмежити або зовсім виключити. Причому мова може йти як про всіх частинах рослини, так і про окремих.

Здоровий раціон з гарбузової м’якоттю

Гарбуз (сира): користь і шкода для здоров'я чоловіків » журнал здоров'я iHealth 1 М’якоть гарбуза — це просте і смачне ліки від втоми, безсоння, дратівливості, розладів травлення. Достатня кількість харчових волокон безпечно звільняє організм від шлаків і запобігає атеросклерозу, виводить з організму зайву рідину, тим самим знімаючи навантаження з видільної системи.

Гарбузову м’якоть можна віднести до легких продуктів, адже вона не залишає тяжкості на шлунку, вона поживна, швидко насичує.

Властивості гарбуза багато в чому залежать від способу приготування. З сирого плода вичавлюють сік, невеликі сирі шматочки додають в салат, готують олія (виключно на виробництві). Прикладені до ран і ударів сирі шматочки допомагають загоєнню.

Втім, особливою популярністю користується приготовлена м’якоть. Після запікання або варіння вона не втрачає своїх цілющих якостей, а засвоюється легше сирої. Мабуть, немає ні одного органу або системи органів у тілі людини, яким не пішла б на користь гарбузова м’якоть. Гарбузове пюре — один з основних продуктів, з яких починається прикорм у немовлят, гарбуз корисна і годуючої матері.

За темою:  Дієта доктора Борменталя для схуднення, ефективні меню, відгуки

Гарбузовий сік — вітамінний коктейль

Сік із сирої гарбузової м’якоті легко приготувати за допомогою соковижималки. Не варто очікувати особливого смаку й аромату, адже в першу чергу це джерело здоров’я. Сік володіє тими ж прекрасними властивостями, що і м’якоть, але містить ще більше клітковини, яка м’яко очищає кишечник і видаляє з організму продукти обміну речовин.

Випиваючи два рази на день по півсклянки свіжого соку, легко забезпечити собі бадьорість, спокій, хороший сон і красу, адже сік знімає набряки і добре позначається на кольорі особи. Чоловіки обов’язково повинні оцінити благотворний вплив гарбузового соку на передміхурову залозу.

Якщо шматки гарбуза зберігаються в морозильнику, сік можна робити з вареної м’якоті, що практично не зменшує концентрацію цілющих мікроелементів. Не забороняється в сік гарбуза додавати морквяний або яблучний сік.

З метою серйозно поправити здоров’я слід випивати по 2 склянки соку на день, а для зниження ваги 1-2 дні в тиждень рекомендується влаштовувати розвантаження на гарбузовому соку. При звичайному ж раціоні соком можна замінювати вечерю, він відмінно притуплює відчуття голоду, а містить лише близько 80 кілокалорій в одній склянці.

При хворобах шлунка і травної системи гарбузовий сік може стати ворогом. Не можна його пити при розладах, виразках, гастритах, не слід змішувати з молоком і випивати більше 3 склянок у день.

Про насіння: склад, користь і шкода

Гарбузове насіння багаті білками і жирними оліями. Перелік їх корисних властивостей здатний здивувати:

  • Всього 100 грам насіння на добу забезпечать організм людини більшістю необхідних амиокислот. Цей же обсяг Гарбуз (сира): користь і шкода для здоров'я чоловіків » журнал здоров'я iHealth 2 покриє добову потребу у вітамінах групи В, РР, фосфору, магнію, марганцю, заліза, калію і цинку.
  • Насіння гарбуза здатні боротися з занепадом сил, втратою волосся і навіть виганяти глистів за рахунок речовини кукублитина.
  • Велику підтримку організму насіння надають при боротьбі з онкологією, зміцнюючи імунну систему.
  • Насіння гарбуза запобігають запалення кісток і суглобів, перешкоджаючи розвитку артриту.

На відміну від м’якоті, гарбузове насіння корисні тільки в сирому вигляді, після обжарювання нічого цінного у них не залишається. Повністю очищені, без добавок (як виняток можливий мед), насіння гарбуза будуть щоденно стояти на сторожі здоров’я, якщо є їх тричі в день приблизно по 30 грам.

Небезпечними насіння можуть бути при надмірному їх вживанні, можливі шлункові загострення, відкладення солей в суглобах і зменшення їх еластичності, а висока калорійність насіння робить їх ворогами дієтичного раціону.

Все: квіти, черешки, шкірка і волокна

Гарбуз можна сміливо називати безвідходним овочем. Кожен її елемент здатний усунути або полегшити прояви різних захворювань.

Хвостики

  • відвар з хвостиків корисний при нефриті;
  • «куріння» сушеного хвостика дозволить зменшити зубний біль в очікуванні візиту до лікаря;
  • при гастриті і виразці допомагає відвар з хвостиків гарбуза і прополісу;

Квіти

  • запечені з тестом як печиво, квіточки гарбуза здатні протистояти кашлю, навіть якщо він триває довго;
  • квіти з пилком із солодких сортів, як і насіння, надають сили організму в боротьбі з онкологічними захворюваннями.
За темою:  Марина, 37 років, позбулася 30 кг

Шкірка

Корисний порошок з сухої шкірки. Беручи щіпку порошку три рази в день, можна полегшити стан при свербінні і застійних явищах. А особливий білок з шкірки допомагає при лікуванні молочниці.

Волокна

Ці складові гарбуза можуть бути хорошим ліками як для зовнішнього застосування, так і у вигляді настоянок:

  • свіжі волокна, на добу додані до стопах, можуть знищувати грибок стоп;
  • компрес з волокон допомагає безболісно прибрати ознаки врослого нігтя;
  • компреси з волокон з насінням — відмінний засіб проти опіків.

Кому протипоказана гарбуз

«Королева городу» може завдати шкоди здоров’ю при наявності ряду захворювань:

  1. Виразки, гастрити та інші ураження ШКТ (шлунково-кишкового тракту), при яких знижена кислотність або підвищене газоутворення;
  2. Цукровий діабет вимагає обмеження;
  3. У дуже рідкісних випадках можлива алергія на продукт;

Любителям гарбуза з даними захворюваннями слід проконсультуватися з лікарем щодо допустимих порцій. Як будь-які ліки, вона хороша в міру.

На варті жіночого здоров’я

Гарбуз (сира): користь і шкода для здоров'я чоловіків » журнал здоров'я iHealth 3

Недарма у багатьох народів гарбуз вважають символом родючості — не тільки овочевого. Вона дуже добре діє на жіноче здоров’я за рахунок міститься в ній альфа-токоферолу і вітаміну Е, які володіють омолоджувальним ефектом. Детальніше про вплив гарбуза на організм жінки:

  • як засіб від анемії гарбуз здатна відновити сили і кров в період менструацій, особливо рясні;
  • виводячи зайву воду з тіла, продукт допоможе зменшити видимі прояви целюліту;
  • нормалізуючи обмін речовин, стане союзником на шляху до стрункості;
  • володіючи протизапальними властивостями, гарбуз допомагає в лікуванні циститу і безлічі гінекологічних порушень.

Незамінний цей овоч і при вагітності. Він відмінно вирішує проблему закрепів, набряків, токсикозу, серцевих збоїв, підвищеного тиску. Малюкові в животі від гарбуза теж суцільна користь — він отримує достатньо фосфору, кальцію і заліза, які необхідні для формування кісткової системи та повноцінного надходження від мами необхідного об’єму крові.

Гарбуз може бути протипоказана жінкам з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту, цукровий діабет та при годуванні груддю у випадках непереносимості гарбуза дитиною. У немовлят перших місяців життя нерідкі коліки та здуття живота, які продукт здатний провокувати і посилювати.

Природне відновлення печінки

Проходячи через печінку, кров залишає в ній чимала кількість шкідливих речовин, які потрапляють туди з їжі, алкоголю, повітря. З роками печінка втрачає здатність до самоочищення, внаслідок чого страждає весь організм. Існує безліч препаратів для печінки, але гарбуз, будучи натуральним і нешкідливим ліками, мало в чому їм поступається. В її силах відновлювати клітини печінки, знижувати рівень холестерину, налагоджувати вуглеводний обмін і чистити жовчовивідні протоки.

Найбільш ефективна гарбуз у поєднанні з цукром. Мед — відмінна і його здорова альтернатива. Щоб приготувати «медову» гарбуз, необхідно зрізати верхівку невеликого плода. Вирізати серцевину з волокнами і насінням і залити туди натурального меду. Плід слід тримати в теплому місці протягом 10 днів, а потім вилити мед, який після охолодження і стане ліками. Денна норма — 3 ложки.

Склянку свіжого соку або півкіло гарбузової м’якоті в день здатні добре чистити печінку і розганяти жовч. При проблемах зі шлунком сік рекомендується пити розведеним водою.

Цукровий діабет і гарбуз

Здоров’ю діабетиків гарбуз може завдати шкоди тільки якщо перевищувати допустиму добову норму. Все-таки у неї високий глікемічний індекс. При діабеті 1 та 2 типу в помірних кількостях гарбуз принесе тільки користь, оскільки

  • призводить рівень цукру в крові в норму;
  • дозволяє не набрати зайву вагу;
  • допомагає відновлюватися ушкоджених клітин підшлункової;
  • зменшує вміст холестерину;
  • бореться з трофічними виразками і набряками.
За темою:  Харчова добавка Е471: шкідливий чи ні цей стабілізатор

При діабеті краще сирої плід.

Для лікування виразок необхідно приготувати мазь — 10 ложок м’якоті змішати з дрібно натертим білим цибулею (50 г) і кашки з подорожника (40 р.) — і накладати на виразки поверх порошку з таблеток стрептоциду.

Як варіант, можна використовувати подрібнені сушені квіти гарбуза, посипаючи ними рану.

Натуральна косметика з гарбуза

Щоб відчути на собі благотворний вплив гарбуза, не обов’язково її їсти. Маска з гарбузової м’якоті відновить обличчя не гірше багатьох косметичних засобів. Її можна використовувати як самостійний засіб, так і в поєднанні з іншими натуральними продуктами: маслом, молоком, сметаною, медом. Маски легко готуються і змиваються з особи.

  • Зварені в молоці скибочки слід розім’яти до стану пюре і через день наносити на шкіру обличчя, залишаючи на 15 хвилин.Гарбуз (сира): користь і шкода для здоров'я чоловіків » журнал здоров'я iHealth 4
    Цей спосіб хороший при сухій шкірі;
  • Для жирної шкіри сире збите в блендері пюре рекомендується з’єднати з рівними частинами крохмалю і толокна. Туди ж додати декілька грамів лимонного соку і 2 столові ложки томатної м’якоті;
  • Що залишився після віджимання соку макуха (чиста клітковина) теж можна використовувати в якості маски. 15 хвилин такої процедури освіжать шкіру і поліпшать її тонус.

Мистецтво вибору

Купити гарбуз не проблема. В будь-який сезон її можна зустріти в супермаркетах і овочевих магазинах. Але щоб отримати максимум користі від цього овоча, важливо правильно його вибрати. Окремі ознаки вкажуть на якість гарбуза. Якщо гарбуз продається в розрізаному вигляді, визначити її якість ще простіше.

«Хороша» гарбуз «Погана» гарбуз
Вага від 3 до 5 кг Великий розмір (загрожує волокнистої м’якоттю)
Сухий хвостик Зелений хвостик (говорить про незрілість плода)
Рівні смужки Криві переривчасті смужки (сигналізують про нітрати у овоче)
Гладка рівна поверхня Пошкоджена з вм’ятинами поверхню (в результаті зберігання або транспортування)
Шкіра не пошкоджується при натисненні нігтем На шкірі залишаються подряпини (ознака недозрілості)
М’якоть пружна і однорідна М’якоть волокниста, водяниста
Насіння тверді і зрілі Насіння м’які і незрілі
Вага відповідає розміру Вага більше або менше, ніж здається зорово

Солодкість гарбуза залежить від її сорту. Самим солодким вважається мускатний сорт, належність до якого можна визначити по гитарообразной формі гарбуза.
Цікаві факти про гарбузі можна дізнатися в наступному відео:

Висновок

  1. Гарбуз і її властивості відомі людству більш як 5 тисяч років;
  2. Термічно оброблена м’якоть гарбуза не менш корисна, ніж сира;
  3. Їстівними є квіти, черешки, насіння гарбуза;
  4. Гарбуз протипоказана людям з хворобами ШКТ, що зменшують кислотність;
  5. Склад гарбуза робить її природними ліками для всього організму;
  6. Гарбуз можна використовувати в косметології;
  7. У помірних кількостях корисна при цукровому діабеті;
  8. Відновлює печінку.