Гарбуз (сира): користь і шкода для здоров’я чоловіків
Гарбуз: користь і шкода для організму. Як приймати насіння, олія і сік гарбуза?
Рідкісний город обходиться без гарбуза. Цей овоч невибагливий, зростає практично в будь-яких умовах, має багату історію і може похвалитися високим вмістом цінних мироэлементов. Гарбуз — це не тільки солодка м’якоть, інші її частини теж варті уваги. Щоб гарбуз приносила організму лише користь, необхідно ретельно підходити до її вибору, зберігання, приготування, а також враховувати стан свого здоров’я.
Історія і факти
Великий яскравий плід був завезений в Європу в середині другого тисячоліття. Його батьківщиною прийнято вважати Мексику, де він активно вирощувався і використовувався для різноманітних потреб корінними народами протягом 5-7 тисяч років. При розкопках в Центральній Америці зустрічаються як стародавні насіння гарбуза, так і виробу — домашня начиння і навіть плоти.
Гарбуз є овочем і відноситься до сімейства гарбузових, а її найближчі родичі — дині, кавуни, кабачки, огірки і патисони. Науковці налічують кілька десятків різновидів гарбуза всіляких забарвлень, форм і розмірів, далеко не всі з них їстівні. На території Росії популярністю користуються солодкі скоростиглі сорти, середній час визрівання їх близько 100 днів.
Гарбуз не вимагає особливого догляду на грядках і може порадувати гарними квітами, які цілком їстівні і успішно застосовуються в кулінарії поряд з насінням, хвостиками, шкіркою і волокнами.
Цільні плоди можуть зберігатися довго, якщо їх помістити в прохолодне темне місце, а розрізаний овоч допускається тримати в холодильнику не довше місяця.
У деяких країнах гарбузі приділяється особливе значення. В Японії в честь неї влаштовують фестивалі, в Китаї з її допомогою борються зі злими духами, у США яскраво-оранжевий плід є головним атрибутом Хеллоуїна. Ну і звичайно, гарбуз часто асоціюється з казкою про Попелюшку і згадується як символ багатства і жіночності.
Гарбуз: практично суцільна користь
На 90% вона складається з води, отже, її сміливо можна їсти на дієті. А кожен з мікроелементів чудового овочу несе свою користь здоров’ю:
- калій допомагає кровоносній системі;
- залізо усуває прояви анемії і малокрів’я;
- цинк позитивно впливає на роботу мозку;
- вітамін А, він же каротин, стоїть на сторожі хорошого зору;
- вітамін Т, який рідко зустрічається у природному вигляді, зміцнює імунітет і підтримує обмінні процеси на оптимальному рівні.
Вітаміни А, С і В, що носять звання вітамінів молодості, кальцій, магній, натрій, фолієва кислота, харчові волокна — це далеко не весь перелік необхідних організму людини речовин, які він може отримувати з гарбузом.
При наявності деяких захворювань вживання гарбуза слід обмежити або зовсім виключити. Причому мова може йти як про всіх частинах рослини, так і про окремих.
Здоровий раціон з гарбузової м’якоттю
М’якоть гарбуза — це просте і смачне ліки від втоми, безсоння, дратівливості, розладів травлення. Достатня кількість харчових волокон безпечно звільняє організм від шлаків і запобігає атеросклерозу, виводить з організму зайву рідину, тим самим знімаючи навантаження з видільної системи.
Гарбузову м’якоть можна віднести до легких продуктів, адже вона не залишає тяжкості на шлунку, вона поживна, швидко насичує.
Властивості гарбуза багато в чому залежать від способу приготування. З сирого плода вичавлюють сік, невеликі сирі шматочки додають в салат, готують олія (виключно на виробництві). Прикладені до ран і ударів сирі шматочки допомагають загоєнню.
Втім, особливою популярністю користується приготовлена м’якоть. Після запікання або варіння вона не втрачає своїх цілющих якостей, а засвоюється легше сирої. Мабуть, немає ні одного органу або системи органів у тілі людини, яким не пішла б на користь гарбузова м’якоть. Гарбузове пюре — один з основних продуктів, з яких починається прикорм у немовлят, гарбуз корисна і годуючої матері.
Гарбузовий сік — вітамінний коктейль
Сік із сирої гарбузової м’якоті легко приготувати за допомогою соковижималки. Не варто очікувати особливого смаку й аромату, адже в першу чергу це джерело здоров’я. Сік володіє тими ж прекрасними властивостями, що і м’якоть, але містить ще більше клітковини, яка м’яко очищає кишечник і видаляє з організму продукти обміну речовин.
Випиваючи два рази на день по півсклянки свіжого соку, легко забезпечити собі бадьорість, спокій, хороший сон і красу, адже сік знімає набряки і добре позначається на кольорі особи. Чоловіки обов’язково повинні оцінити благотворний вплив гарбузового соку на передміхурову залозу.
Якщо шматки гарбуза зберігаються в морозильнику, сік можна робити з вареної м’якоті, що практично не зменшує концентрацію цілющих мікроелементів. Не забороняється в сік гарбуза додавати морквяний або яблучний сік.
З метою серйозно поправити здоров’я слід випивати по 2 склянки соку на день, а для зниження ваги 1-2 дні в тиждень рекомендується влаштовувати розвантаження на гарбузовому соку. При звичайному ж раціоні соком можна замінювати вечерю, він відмінно притуплює відчуття голоду, а містить лише близько 80 кілокалорій в одній склянці.
При хворобах шлунка і травної системи гарбузовий сік може стати ворогом. Не можна його пити при розладах, виразках, гастритах, не слід змішувати з молоком і випивати більше 3 склянок у день.
Про насіння: склад, користь і шкода
Гарбузове насіння багаті білками і жирними оліями. Перелік їх корисних властивостей здатний здивувати:
- Всього 100 грам насіння на добу забезпечать організм людини більшістю необхідних амиокислот. Цей же обсяг покриє добову потребу у вітамінах групи В, РР, фосфору, магнію, марганцю, заліза, калію і цинку.
- Насіння гарбуза здатні боротися з занепадом сил, втратою волосся і навіть виганяти глистів за рахунок речовини кукублитина.
- Велику підтримку організму насіння надають при боротьбі з онкологією, зміцнюючи імунну систему.
- Насіння гарбуза запобігають запалення кісток і суглобів, перешкоджаючи розвитку артриту.
На відміну від м’якоті, гарбузове насіння корисні тільки в сирому вигляді, після обжарювання нічого цінного у них не залишається. Повністю очищені, без добавок (як виняток можливий мед), насіння гарбуза будуть щоденно стояти на сторожі здоров’я, якщо є їх тричі в день приблизно по 30 грам.
Небезпечними насіння можуть бути при надмірному їх вживанні, можливі шлункові загострення, відкладення солей в суглобах і зменшення їх еластичності, а висока калорійність насіння робить їх ворогами дієтичного раціону.
Все: квіти, черешки, шкірка і волокна
Гарбуз можна сміливо називати безвідходним овочем. Кожен її елемент здатний усунути або полегшити прояви різних захворювань.
Хвостики
- відвар з хвостиків корисний при нефриті;
- «куріння» сушеного хвостика дозволить зменшити зубний біль в очікуванні візиту до лікаря;
- при гастриті і виразці допомагає відвар з хвостиків гарбуза і прополісу;
Квіти
- запечені з тестом як печиво, квіточки гарбуза здатні протистояти кашлю, навіть якщо він триває довго;
- квіти з пилком із солодких сортів, як і насіння, надають сили організму в боротьбі з онкологічними захворюваннями.
Шкірка
Корисний порошок з сухої шкірки. Беручи щіпку порошку три рази в день, можна полегшити стан при свербінні і застійних явищах. А особливий білок з шкірки допомагає при лікуванні молочниці.
Волокна
Ці складові гарбуза можуть бути хорошим ліками як для зовнішнього застосування, так і у вигляді настоянок:
- свіжі волокна, на добу додані до стопах, можуть знищувати грибок стоп;
- компрес з волокон допомагає безболісно прибрати ознаки врослого нігтя;
- компреси з волокон з насінням — відмінний засіб проти опіків.
Кому протипоказана гарбуз
«Королева городу» може завдати шкоди здоров’ю при наявності ряду захворювань:
- Виразки, гастрити та інші ураження ШКТ (шлунково-кишкового тракту), при яких знижена кислотність або підвищене газоутворення;
- Цукровий діабет вимагає обмеження;
- У дуже рідкісних випадках можлива алергія на продукт;
Любителям гарбуза з даними захворюваннями слід проконсультуватися з лікарем щодо допустимих порцій. Як будь-які ліки, вона хороша в міру.
На варті жіночого здоров’я
Недарма у багатьох народів гарбуз вважають символом родючості — не тільки овочевого. Вона дуже добре діє на жіноче здоров’я за рахунок міститься в ній альфа-токоферолу і вітаміну Е, які володіють омолоджувальним ефектом. Детальніше про вплив гарбуза на організм жінки:
- як засіб від анемії гарбуз здатна відновити сили і кров в період менструацій, особливо рясні;
- виводячи зайву воду з тіла, продукт допоможе зменшити видимі прояви целюліту;
- нормалізуючи обмін речовин, стане союзником на шляху до стрункості;
- володіючи протизапальними властивостями, гарбуз допомагає в лікуванні циститу і безлічі гінекологічних порушень.
Незамінний цей овоч і при вагітності. Він відмінно вирішує проблему закрепів, набряків, токсикозу, серцевих збоїв, підвищеного тиску. Малюкові в животі від гарбуза теж суцільна користь — він отримує достатньо фосфору, кальцію і заліза, які необхідні для формування кісткової системи та повноцінного надходження від мами необхідного об’єму крові.
Гарбуз може бути протипоказана жінкам з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту, цукровий діабет та при годуванні груддю у випадках непереносимості гарбуза дитиною. У немовлят перших місяців життя нерідкі коліки та здуття живота, які продукт здатний провокувати і посилювати.
Природне відновлення печінки
Проходячи через печінку, кров залишає в ній чимала кількість шкідливих речовин, які потрапляють туди з їжі, алкоголю, повітря. З роками печінка втрачає здатність до самоочищення, внаслідок чого страждає весь організм. Існує безліч препаратів для печінки, але гарбуз, будучи натуральним і нешкідливим ліками, мало в чому їм поступається. В її силах відновлювати клітини печінки, знижувати рівень холестерину, налагоджувати вуглеводний обмін і чистити жовчовивідні протоки.
Найбільш ефективна гарбуз у поєднанні з цукром. Мед — відмінна і його здорова альтернатива. Щоб приготувати «медову» гарбуз, необхідно зрізати верхівку невеликого плода. Вирізати серцевину з волокнами і насінням і залити туди натурального меду. Плід слід тримати в теплому місці протягом 10 днів, а потім вилити мед, який після охолодження і стане ліками. Денна норма — 3 ложки.
Склянку свіжого соку або півкіло гарбузової м’якоті в день здатні добре чистити печінку і розганяти жовч. При проблемах зі шлунком сік рекомендується пити розведеним водою.
Цукровий діабет і гарбуз
Здоров’ю діабетиків гарбуз може завдати шкоди тільки якщо перевищувати допустиму добову норму. Все-таки у неї високий глікемічний індекс. При діабеті 1 та 2 типу в помірних кількостях гарбуз принесе тільки користь, оскільки
- призводить рівень цукру в крові в норму;
- дозволяє не набрати зайву вагу;
- допомагає відновлюватися ушкоджених клітин підшлункової;
- зменшує вміст холестерину;
- бореться з трофічними виразками і набряками.
При діабеті краще сирої плід.
Для лікування виразок необхідно приготувати мазь — 10 ложок м’якоті змішати з дрібно натертим білим цибулею (50 г) і кашки з подорожника (40 р.) — і накладати на виразки поверх порошку з таблеток стрептоциду.
Як варіант, можна використовувати подрібнені сушені квіти гарбуза, посипаючи ними рану.
Натуральна косметика з гарбуза
Щоб відчути на собі благотворний вплив гарбуза, не обов’язково її їсти. Маска з гарбузової м’якоті відновить обличчя не гірше багатьох косметичних засобів. Її можна використовувати як самостійний засіб, так і в поєднанні з іншими натуральними продуктами: маслом, молоком, сметаною, медом. Маски легко готуються і змиваються з особи.
- Зварені в молоці скибочки слід розім’яти до стану пюре і через день наносити на шкіру обличчя, залишаючи на 15 хвилин.
Цей спосіб хороший при сухій шкірі; - Для жирної шкіри сире збите в блендері пюре рекомендується з’єднати з рівними частинами крохмалю і толокна. Туди ж додати декілька грамів лимонного соку і 2 столові ложки томатної м’якоті;
- Що залишився після віджимання соку макуха (чиста клітковина) теж можна використовувати в якості маски. 15 хвилин такої процедури освіжать шкіру і поліпшать її тонус.
Мистецтво вибору
Купити гарбуз не проблема. В будь-який сезон її можна зустріти в супермаркетах і овочевих магазинах. Але щоб отримати максимум користі від цього овоча, важливо правильно його вибрати. Окремі ознаки вкажуть на якість гарбуза. Якщо гарбуз продається в розрізаному вигляді, визначити її якість ще простіше.
«Хороша» гарбуз | «Погана» гарбуз |
---|---|
Вага від 3 до 5 кг | Великий розмір (загрожує волокнистої м’якоттю) |
Сухий хвостик | Зелений хвостик (говорить про незрілість плода) |
Рівні смужки | Криві переривчасті смужки (сигналізують про нітрати у овоче) |
Гладка рівна поверхня | Пошкоджена з вм’ятинами поверхню (в результаті зберігання або транспортування) |
Шкіра не пошкоджується при натисненні нігтем | На шкірі залишаються подряпини (ознака недозрілості) |
М’якоть пружна і однорідна | М’якоть волокниста, водяниста |
Насіння тверді і зрілі | Насіння м’які і незрілі |
Вага відповідає розміру | Вага більше або менше, ніж здається зорово |
Солодкість гарбуза залежить від її сорту. Самим солодким вважається мускатний сорт, належність до якого можна визначити по гитарообразной формі гарбуза.
Цікаві факти про гарбузі можна дізнатися в наступному відео:
Висновок
- Гарбуз і її властивості відомі людству більш як 5 тисяч років;
- Термічно оброблена м’якоть гарбуза не менш корисна, ніж сира;
- Їстівними є квіти, черешки, насіння гарбуза;
- Гарбуз протипоказана людям з хворобами ШКТ, що зменшують кислотність;
- Склад гарбуза робить її природними ліками для всього організму;
- Гарбуз можна використовувати в косметології;
- У помірних кількостях корисна при цукровому діабеті;
- Відновлює печінку.