Дієта Помрой для схуднення, меню, рецепти, відгуки

Серед безлічі відомих дієт по-справжньому надійних дуже мало. Здавалося б – постачай організму калорій менше, ніж він споживає і ти схуднеш. Але одні дієти дають ефект, далекий від обіцяного, на інші організм через деякий час просто перестає реагувати. Але найнеприємніше – після того, як людина перестає дотримуватися дієтичний режим, втрачені кілограми повертаються і часто в ще більшій кількості.

Бакалавр природничих наук, лікар-дієтолог з США Хейлі Помрой відома як автор унікальної дієти для прискорення метаболізму, яка дозволяє схуднути за місяць на 10-15 кг, абсолютно не голодуючи і не боячись набрати вагу надалі. Її система живлення допомогла позбутися від зайвої ваги багатьом зіркам Голлівуду. Так, нею користувалися відомі актори кіно Роберт Дауні і Джей Ло. Методика заснована на принципах роздільного харчування, ефективність якого давно доведена.

Механізм дії

Метаболізм або обмін речовин – це сукупність процесів, що відбуваються в організмі для підтримання його життєздатності. Ці процеси можуть бути спрямовані або на переробку отриманої з їжею енергії в тепло, або на побудову нових клітин (крові, м’язів, кісток, жиру), або на створення запасів у вигляді жирових відкладень. Деякі люди можуть їсти жирне, солодке, борошняне, зберігаючи при цьому струнку фігуру. Іншим же, хоч цілий день харчуйся листочками салату – схуднути не виходить.

Доведено, що основний аспект, що пояснює труднощі з схудненням – низька інтенсивність обмінних процесів. Швидкість метаболізму, від якої залежить ступінь схильності до повноти, лише на 10% закладається генетично, інші 90% — результат способу життя.

Обмінними процесами «керують» гормони і тому причинами низької ефективності багатьох методик для схуднення служать неминучі зміни гормонального фону, викликані їх обмеженим раціоном. Встановлено, що низькокалорійні дієти знижують динаміку щитовидної залози і підвищують активність наднирників.

А оскільки щитовидка виробляє гормон, що прискорює спалювання жирів, а наднирники – гормон, що захищає жири від розщеплення, то результат передбачуваний – жир йде в «запасники». Дієта Помрой прискорює процеси обміну речовин і направляє їх у потрібне русло, не на накопичення, а на спалювання жиру.

Плюси і мінуси

До очевидних переваг цієї методики відносяться:

  • висока ефективність підтверджена результатами майже п’ятирічного використання;
  • різноманітний і смачний раціон;
  • низька вірогідність «зривів» і можливість не катувати себе небезпечними для здоров’я голодуванням через відсутність жорстких обмежень за розмірами порцій;
  • дієта Хейлі Помрой може бути використана в будь-якому віці, вона не протипоказана при наявності більшості хронічних захворювань. Обмеженням служить стан реабілітацію після недавно перенесеної важкої хвороби або операції.

Недоліків у даної системи харчування з точки зору медицини немає. Правда, деякі дієтологи вважають калорійність раціону занадто низькою для повноцінної роботи організму — деякі з днів вона не перевищує 700 ккал. Відгуки схудлих говорять про досить високу вартість денного меню, адже однією з вимог є приготування страв зі свіжих та якісних продуктів.

За темою:  Лужні і кислі продукти харчування: список таблиця

Основні правила

Методика розроблена з урахуванням біоритмів організму людини і розрахована на 4 тижні. Для досягнення ефекту рекомендується дотримувати наступні правила:

  1. Включати в меню продукти, зазначені у списку дозволених для тієї або іншої фази дієти. Вони повинні бути натуральними і не містити харчових добавок, ароматизаторів, барвників та консервантів. Якщо організм змушений витрачати енергію на виведення шкідливих речовин, метаболізм в ньому уповільнюється, що суперечить ідеї дієтичної програми.
  2. Снідати протягом півгодини після пробудження. Коли обмінні процеси запускаються з самого ранку, результат буде вище.
  3. Режим харчування включає три основних трапези і два перекуси, перерва між основними прийомами їжі – не менше 3-х годин. Такий режим буде тримати травну систему в постійному тонусі, створюючи умови для повного перетравлення їжі та витрачання накопичених раніше жирових запасів.
  4. Порядок фаз повинен суворо дотримуватися: оскільки кожна має своє призначення, дієта дасть ефект лише за умови їх точного виконання.
  5. Терпіти голод не слід, їжа повинна приносити задоволення і скрупульозний підрахунок калорій в її програмі не передбачено.
  6. Їжу можна готувати будь-яким способом.
  7. Щоб поступово зменшити обсяги шлунка, автор методики радить обмежити кількість їжі для однієї трапези 250-грамової чашкою. Для людей з великою масою тіла це кількість можна збільшити до 1,5 чашок.
  8. Щодня потрібно вживати не менше 2-х літрів рідини. Пити можна негазовану воду, трав’яні чаї, домашні лимонади з соком цитрусових і ксилітом або стевією. Вода потрібна для підтримки гідробалансу і виведення шлаків.
  9. Намагатися мінімізувати стресові ситуації. Доведено, що позитивний настрій допомагає схудненню і сприяє форсування обміну речовин, тоді як гормони адреналін і кортизол, які виділяються при стресі, змушують організм включити режим запасания жиру.
  10. Дієтичний режим потрібно поєднувати з активним способом життя. Виснажувати себе щоденними тривалими важкими тренуваннями не потрібно, цілком достатньо помірних навантажень 2-3 рази в тиждень.

Заборонені продукти

З раціону виключаються продукти, що знижують швидкість обмінних процесів. До них відносяться:

  • цукор;
  • пшениця;
  • кукурудза;
  • соя;
  • газовані напої;
  • молоко;
  • фруктові нектари та пакетовані соки;
  • солодкі сухофрукти;
  • алкоголь;
  • кава, чорний чай.

Фази дієти

Програма схуднення Хейлі Помрой розрахована на 28 днів. Режим харчування розписаний на один тиждень, кожен тиждень складається з трьох фаз, призначених для вирішення певних проблем.

Перша фаза

Тривалість цього періоду – два дні, основне завдання — плавний перехід на нову схему живлення. Раціон будується на білках тваринного і рослинного походження та складних вуглеводах. Легкозасвоювана їжа дозволить організму уникнути біологічного стресу.

Дозволені продукти:

  • всі злаки, крім пшениці;
  • м’ясо птахів, пісна свинина або яловичина;
  • нежирні сорти риби;
  • овочі;
  • будь-які фрукти, у тому числі банани і виноград.

Схема живлення:

  • сніданок – каша;
  • ланч – фрукти;
  • обід – порція м’яса або риби, салат або тушковані овочі;
  • полудень – фрукт і цільнозерновий хлібець;
  • вечеря – м’ясо або риба, каша, овочі.
За темою:  Природні жіросжігателі для схуднення жінок: продукти

Друга фаза

Тривалість періоду – два дні, мета – розблокування жирових запасів. Денний раціон включає страви, багаті клітковиною і білками. Вуглеводні продукти на цьому етапі відсутні.

Дозволені продукти:

  • риба;
  • біле м’ясо птиці;
  • пісна яловичина;
  • будь-які овочі;
  • несолодкі фрукти.

Схема живлення:

  • сніданок — порція м’яса або риби, салат з овочів;
  • ланч – яблуко, полуниця або грейпфрут;
  • обід — м’ясне або рибне блюдо з овочевим гарніром;
  • полудень – фрукти;
  • вечеря – м’ясо або риба, овочі.

Третя фаза

Метою останнього, триденного етапу є активне стимулювання теплообміну і спалювання вже сформованих жирових відкладень. В меню – страви з помірним вмістом білків, багаті корисними жирами, вітамінами і клітковиною.

Дозволені продукти:

  • риба, в тому числі жирна;
  • морепродукти;
  • горіхи, насіння;
  • всі види овочів і фруктів;
  • бобові;
  • рослинна олія;
  • один раз в день невелику кількість хліба і злакових.

Схема живлення:

  • сніданок — порція каші з олією або маслом, яйце, салат;
  • ланч – фрукти або фруктовий смузі;
  • обід — тушковане м’ясо або риба, овочевий салат (як варіант – рибний або м’ясний суп з овочами);
  • полудень – салат з пари яєць, горіхи, насіння;
  • вечеря – морепродукти, м’ясо або риба, овочі.

Розділ виходу з дієти методикою Хейлі Помрой відсутня. Автор вважає, що плавний перехід від обмеженого раціону до звичайного забезпечує третя фаза дієтичного режиму. Щоб не набрати зайву вагу в майбутньому, рекомендується дотримуватися такої не дуже калорійною, але цілком повноцінної схеми живлення все життя.

Рецепти страв

Страви, запропоновані в книзі Хейлі Помрой «Дієта для прискорення метаболізму» відносяться до низькокалорійним. Вони готуються просто, виглядають апетитно і гарні на смак. Єдина вимога – все, що ви візьмете для готування, повинно бути свіжим! Консерви, ароматизатори та інші харчові добавки використовувати не можна.

Пікантний перловий суп з курячим філе

Перлову крупу замочити на кілька годин. Злегка обсмажити терту моркву і порізану цибулю, додавши ложку оливкової олії. Філе курки порізати кубиками. Всі інгредієнти завантажити в каструлю, залити водою або нежирним м’ясним бульйоном. Варити, поки зерна крупи стануть м’якими. Додати шматочки свіжого помідора, сік лимона, перець, сіль, дрібно порізані часник, петрушку і кріп, варити ще 5 хвилин.

Суп з фореллю

Для страви потрібно:

  • порізані кубиками філе форелі, картоплю і помідори;
  • пасеровані в оливковій олії терту моркву і порізану півкільцями цибулю;
  • половинки оливок;
  • зелень.

Всі інгредієнти завантажити в каструлю, залити водою і варити до готовності картоплі.

Плов з м’ясом курки

За темою:  Гель EasyFit для схуднення, властивості, склад, відгуки

Дрібно порізані цибулю і моркву обсмажити до золотистого кольору в невеликій кількості рослинного масла. Зверху викласти шматочки курячого філе, пропарений рис, кілька ягід барбарису і щіпку зіри або приправу для плову, сіль. Обережно залити воду, щоб її рівень був на 2-3 см вище за шар рису. Дати закипіти і варити на малому вогні близько півгодини.

Млинці з телячої печінки

Очищену від плівок печінку і цибулю пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Додати збите яйце, трохи манки, сіль і перець, добре розмішати. Викладати ложкою на змащену рослинним маслом сковороду і обсмажувати на малому вогні з двох сторін.

Паровий рулет з індички

Філе індички і яблуко подрібнити в блендері, додати сіль, перець, перемішати і розкласти тонким шаром на харчову плівку. Зверху укласти шар тертого сиру і стручкову квасолю. Згорнути плівку і відправити рулет в пароварку на півгодини. Остудити, зняти плівку і акуратно нарізати рулет скибочками.

Овочеве рагу

Цибулю, моркву, кабачок, білокачанну капусту, баклажани порізати кубиками. Все змішати, посолити, влити ложку олії, сіль. Тушкувати на малому вогні приблизно 20 хвилин, в кінці додати томатну пасту або скибочки помідор, тушкувати ще 5-10 хвилин.

Риба дієтична у фользі

Розрізану вздовж хребта нежирну велику рибу на півгодини покласти в соєвий соус. Потім викласти її на фольгу, полити лимонним соком і оливковою олією, покрити шаром подрібненого цибулі і часнику. Щільно обернути фольгою і запікати в духовій шафі близько півгодини.

Картопля печена з яйцем і сиром

Очищений і порізаний кружальцями картоплю укласти у форму, змащену рослинним маслом, посолити, поперчити. Залити сумішшю збитого яйця і тертого сиру. Запікати в духовці приблизно 40 хвилин. Готовність страви можна визначити, проткнувши картопля зубочисткою.

Фруктовий салат з медом

Нарізати невеликими кубиками груші, хурму, апельсин, ківі, банан. Додати столову ложу меду, сік і натерту цедру лимона. Перемішати і розкласти по келихах, прикрасивши зернами граната.

Фруктово-ягідний смузі

Інгредієнти: 2 банана, 1 грейпфрут, 3 абрикоса, 0,5 склянки полуниці, ¼ склянки виноградного соку. Ягоди і фрукти подрібнюють у блендері, додають в суміш виноградний сік. Готовий напій розливають у склянки, прикрасивши зверху парою ягід чорниці або смородини.