Дієта доктора Борменталя для схуднення, ефективні меню, відгуки

Дієта Борменталя була створена ще в 2001 році групою дієтологів і психотерапевтів на чолі з кандидатом медичних наук Валерієм Ромацким. А доктор Борменталь – це всього лише персонаж п’єси Булгакова «Собаче серце». В честь нього і отримала свою назву ця методика схуднення.

На думку вчених, найчастіше причиною зайвої ваги є неправильне харчову поведінку. Людина відчуває стрес, щось у нього не виходить, і єдина втіха він знаходить в поглинанні смачної їжі. А, як відомо, апетитна їжа далеко не завжди корисна. Різні кремові пончики, копчене сало, чіпси та інші смаколики доставляють задоволення і підвищують настрій, але значно псують фігуру і здоров’я.

Саме тому система Борменталя покликана не тільки обмежувати харчування, але і привести в порядок нервову систему, виробити навички нормального харчового поведінки. Коли людина розібралася у своїх психологічних проблемах і чітко усвідомлює шляху оздоровлення, йому не складе особливих труднощів правильно харчуватися і вести активний спосіб життя.

Система Борменталя – це не просто дієта. Це цілий комплекс для схуднення, що складається з кількох психологічних тренінгів. З пацієнтом працює група фахівців. Крім іншого вони вчать людину медитації та дихальної гімнастики.

За словами дієтологів, система схуднення по Борменталю – одна з найкращих у світі. Ефект проявляється вже з першого тижня: людина без особливих зусиль позбавляється від 2-6 кг. Подальший висок становить 7-13 кг в місяць. Приємно що, знизивши вагу одного разу, ви залишитеся стрункою надовго. Якщо не назавжди. Звучить заманливо, чи не так?

Принципи

  1. Необхідно завести щоденник харчування, де зазначається кількість з’їденої їжі і її калораж. Денна норма не перевищує 1200 енергетичних одиниць. Калорії кожного продукту можна подивитися в спеціальній таблиці, яка наведена нижче.
  2. В межах норми можна з’їдати все, що завгодно. Наприклад, якщо сильно хочеться з’їсти пончик, то дозвольте його собі. Але не забудьте підрахувати, скільки калорій вам залишилося вжити сьогодні за вирахуванням пампуха.
  3. Як і у всіх дієтах, має місце дробовий режим харчування: 4-5 разів на день з перервою в 3-4 години.
  4. Порція їжі на один прийом не перевищує 200-300 р.
  5. Розподіляйте калорійність їжі протягом дня наступним чином: сніданок – 25%, другий сніданок – 10%, обід – 40%, вечеря – 20%, друга вечеря – 5%. Таким чином, найбільш калорійну їжу залишайте на обід.
  6. Пийте не менше 2-х літрів чистої негазованої води в день.
  7. Намагайтеся не налягати на продукти, що містять швидкі вуглеводи: солодощі і випічку.
  8. Жирні, копчені, солоні, мариновані та консервовані продукти в раціоні дієти теж варто зменшити.
  9. Пережовуйте їжу повільно і неквапливо. Добре, якщо з-за столу ви встаєте з легким відчуттям голоду.
  10. Забудьте про алкоголь. Він сповільнить процес схуднення.
  11. Дієтою Борменталя вітається нежирна білкова їжа: риба, м’ясо, морепродукти; а також овочі і фрукти. Кисломолочні продукти теж посилять ефективність режиму харчування.
  12. Щотижня зважуйтеся і відстежуйте динаміку схуднення.
  13. Тимчасово припиніть займатися спортом і важкими фізичними навантаженнями. Організм і так працює в режимі нестачі енергії. Якщо без тренувань ніяк не обійтися, збільшити калорійність на 200 одиниць.
  14. Щоб шкіра після зниження ваги не обвисли, не забувайте про косметичні процедури: масаж, пілінг, різні обгортання, лазня і сауна допоможуть зберегти тургор шкіри.
  15. Включайте в щоденний раціон не менше 50 г білка.

Як бачите, дієта хороша тим, що у неї немає строгих вказівок: їжте тільки це і забудьте про інше. Адже так важко відмовитися від звичних продуктів.

Мінусом є необхідність щоразу складати собі індивідуальне меню. Для цього потрібно зважити інгредієнти певної страви на кухонних вагах, визначити калорійність по таблиці Борменталя, вирахувати загальну калорійність страви. Потім проводиться енергетичний розрахунок порції, яка буде з’їдена. Цифра записується в щоденник. З її допомогою визначається, скільки калорій від денної норми залишилося.

Такі дії необхідно проробляти з кожним прийомом їжі. Багатьом це здається важким і виснажливим заняттям. Проте з часом худнуть починають проробляти всі операції швидко і без особливих зусиль. Тим більше, що блага мета – схуднути і надовго зберегти струнку фігуру – виправдовує засоби.

Плюси

В результаті дієти купується безліч корисних навичок:

  1. Формується і зміцнюється мотивація до схудненню.
  2. Пацієнт починає розрізняти, коли він дійсно відчуває почуття голоду, а коли просто хочеться що-небудь пожувати від нічого робити «за компанію», або щоб заглушити негативні емоції.
  3. Нормалізуються обмінні процеси.
  4. Людина знайомиться з поняттям «коридор калорійності». Осягає ази раціонального харчування. Які продукти і в якій кількості з’їдати, щоб уникнути перенасичення.
  5. Приходить розуміння, що позитив залежить не тільки від їжі, можна отримувати задоволення і масою інших способів. Пацієнт в буквальному сенсі починає нове життя.
  6. Унікальна дихальна гімнастика допоможе розслабитися в стресових ситуаціях.
  7. Можна обговорити з дієтологом можливі труднощі і зриви, а також шляхи їх подолання.

Що таке коридор калорійності

Коридор калорійності – це верхня та нижня рамка кількості енергетичних одиниць, які потрібно вживати за день, щоб схуднути або просто підтримувати масу тіла. При цьому не варто робити щоденну калорійність нижче мінімального значення. Інакше організм почне накопичувати жирові відкладення про запас. Це нам зовсім не потрібно.

Щоб позбутися лише від 1 зайвого кіло, потрібно витратити на 9000 калорій більше, ніж спожили. Зазвичай це досягається за допомогою вправ.

Для розрахунку нижньої межі коридору калорійності значення свого зросту в сантиметрах відніміть 100 і помножити на 10. Так якщо ваш зріст 170 см, значить, ваша денна норма не повинна бути менше 700 умовних одиниць. Однак якщо ви маленького зросту – скажімо, 150 см, пам’ятайте, що вживання менше 600 калорій в день загрожує негативними наслідками для організму.

Верхня межа розраховується шляхом додавання до нижньої 300 калорій. Або 400, якщо ведеться активний спосіб життя. Таким чином, для людини зростом 170 см, веде сидячий спосіб життя, верхня межа складе 1000 одиниць на добу.

Для того щоб не товстіти, достатньо вживати щодня оптимальна кількість калорій. Свій ідеальний вагу множимо на 24. Так, якщо ваш ідеальний вагу 60 кг, нормальна кількість калорій для вас становить 1440 одиниць.

Ідеальна вага для жінки розраховується за формулою Брокка:

(Зростання в сантиметрах -110)*1,15.

Шляхом нехитрих маніпуляцій з’ясовується, що для жінки зростом 170 см ідеальний вага складе 69 кг, а оптимальна кількість калорій для підтримки ваги в звичайному стані – 1656. Якщо ця жінка хоче схуднути, зменшуємо цифру на 20 %. У результаті їй потрібно знизити калорійність раціону до 1300 одиниць.

Мінуси

  1. Необхідність вести щоденник, зважувати порції і скрупульозно підраховувати калорійність страв.
  2. Дотримуватися такої дієти повністю самостійно не вдасться: потрібні консультації та спостереження декількох фахівців.
  3. Дієта Борменталя не підійде для схуднення спортсменам або людям з важкою фізичною роботою.
  4. Дієта низькокалорійна, тому на її протягом вас можуть супроводжувати слабкість і поганий настрій.
  5. Імунітет знижується, а ослаблений організм вельми схильний до простудних і іншим захворюванням. Тому стежте за здоров’ям пильніше, ніж зазвичай.
  6. Існує загроза анемії і гормональних розладів. Обов’язково приймайте вітамінно-мінеральні препарати.
  7. При схудненні фізичний тонус знижується, шкіра може стати в’ялою, а м’язи млявими. Тому не забувайте про фізіо — і СПА-процедури. А також про необтяжливою фізичному навантаженні. Наприклад, про прогулянки перед сном.

Протипоказання

  • Дієта заборонена годуючим і вагітним жінкам;
  • дітям до 18 років і літнім людям після 60 років;
  • пацієнтам, що страждають цукровим діабетом;
  • людям, які перенесли інфаркти та інсульти;
  • особам з психічними захворюваннями.

Таблиця калорійності Борменталя

Назва продуктів Ккал на 100 грам Ккал на 1 грам
М’ЯСО
баранина стегно 157 1,57
баранина жирна 316 3,16
баранина лопатка 165 1,65
баранина ребра 182 1,82
баранина філе 121 1,21
вим’я 169 1,69
яловичина грудинка 202 2,02
яловичина жирна 261 2,61
яловичина лопатка 182 1,82
яловичина пісна 139 1,39
яловиче легке 69 0,69
яловичі мізки 121 1,21
гусятина жирна 300 3
гусятина пісна 257 2,57
шлунки курячі 95 0,95
зайчатина 124 1,24
індичка 139 1,39
індичка стегно 104 1,04
індичка гомілку 100 1
індичка філе 84 0,84
індичка крила 147 1,47
конина філе 106 1,06
косуля 106 1,06
кролик 152 1,52
курка 116 1,16
курка філе 91 0,91
куріпка 96 0,96
оленина 123 1,23
печінка яловича 96 0,96
печінка куряча 92 0,92
печінка свиняча 114 1,14
печінка теляча 96 0,96
нирки яловичі 94 0,94
нирки свинячі 102 1,02
свинина жирна 366 3,66
свинина карбонад 124 1,24
свинина лопатка 257 2,57
свинина пісна 137 1,37
свинина ребра 291 2,91
свинина шия 234 2,34
серце яловиче 87 0,87
серце куряче 94 0,94
серце свинне 101 1,01
телятина стегно 108 1,08
телятина вирізка 97 0,97
телятина лопатка 105 1,05
качка пісна 128 1,28
фазан 143 1,43
курча стегно 209 2,09
курча бройлер 173 1,73
курча гомілку 200 2
курча грудка 130 1,3
курча крильце 212 2,12
курча стегенце 206 2,06
філе курча 113 1,13
мова яловичий 112 1,12
мова свинячий 115 1,15
РИБА
білуга 131 1,31
бички 59 0,59
вобла 238 2,38
горбуша 90 0,9
зубатка 107 1,07
камбала 60 0,6
карась 56 0,56
короп 59 59
кета 110 1,1
кефаль 124 1,24
кілька балтійська 95 0,95
корюшка 91 0,91
лящ 72 0,72
лосось 144 1,44
макрель 156 1,56
макрурус 60 0,6
мінога 166 1,66
минтай 45 0,45
мойва 115 1,15
навага 77 0,77
минь 86 0,86
нототенія мармурова 124 1,24
окунь морський 108 1,08
окунь річковий 71 0,71
омуль байкальський 78 0,78
осетер 140 1,4
палтус 74 0,74
пікша 80 0,8
плотва 60 0,6
путасу 72 0,72
сазан 58 0,58
сайра 81 0,81
салака 99 0,99
сардина 144 1,44
севрюга 102 1,02
оселедець атлантичний 154 1,54
оселедець нежирна 68 0,68
сьомга 186 1,86
сиг 102 1,02
скумбрія 120 1,2
сом 80 0,8
ставрида 90 0,9
стерлядь 101 1,01
судак 64 0,64
терпуг 75 0,75
тріска 48 0,48
тунець 99 0,99
вугор 140 1,4
форель морська 164 1,64
форель річкова 97 0,97
хек 54 0,54
щука 85 0,85
язь 73 0,73
МОРЕПРОДУКТИ
ікра червона 251 2,51
ікра минтая 131 1,31
ікра паюсна 236 2,36
ікра тріски 115 1,15
ікра чорна 203 2,03
кальмар 75 0,75
каракатиця 81 0,81
краби 140 1,4
креветки 74 0,74
лангусти 87 0,87
мідії 51 0,51
молюски 83 0,83
морська капуста 5 0,05
омари 82 0,82
восьминіг 73 0,73
раки 79 0,79
устриці 66 0,66
ГРИБИ
білі 23 0,23
білі сушені 152 1,52
грузді 16 0,16
лисички 20 0,2
маслюки 9 0,09
опеньки 17 0,17
підберезники 23 0,23
підберезники суш. 231 2,31
підосичники 22 0,22
підосичники суш. 239 2,39
рижики 17 0,17
сморчки 16 0,16
сироїжки 15 0,15
печериці 27 0,27
СУХОФРУКТИ
банан 260 2,6
вишня 291 2,91
груша 246 2,46
ізюм 277 2,77
інжир 264 2,64
курага 285 2,85
персик 275 2,75
урюк 284 2,84
фініки 272 2,72
чорнослив 227 2,27
шипшина 247 2,47
яблуко 238 2,38
ФРУКТИ/ЯГОДИ
абрикос 44 0,44
айва 30 0,3
алича 38 0,38
ананас 40 0,4
апельсин 33 0,33
кавун 21 0,21
банан 60 0,6
брусниця 41 0,41
виноград 42 0,42
вишня 63 0,63
лохина 41 0,41
гранат 52 0,52
грейпфрут 35 0,35
груша 31 0,31
диня 25 0,25
ожина 44 0,44
суниця 33 0,33
інжир 62 0,62
калина 32 0,32
ківі 46 0,46
кизил 41 0,41
полуниця 31 0,31
журавлина 35 0,35
аґрус 40 0,4
лимон 21 0,21
лічі 74 0,74
малина 29 0,29
манго 56 0,56
мандарин 32 0,32
морошка 28 0,28
обліпиха 52 0,52
папайя 41 0,41
персик 44 0,44
садова горобина 55 0,55
горобина чорноплідна 54 0,54
зливу 45 0,45
смородина біла 31 0,31
смородина червона 32 0,32
смородина чорна 34 0,34
терн 45 0,45
фейхоа 62 0,62
фенхель 49 0,49
фініки 272 2,72
хурма 69 0,69
черешня 57 0,57
чорниця 85 0,85
шовковиця 53 0,53
шипшина 82 0,82
яблука 44 0,44
МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ
йогурт 1,5 % 51 0,51
кефір 1% 38 0,38
кефір 2% 51 0,51
кефір жирний 67 0,67
ацидофільне молоко 83 0,83
молоко козине 68 0,68
молоко коров’яче 0,5% 39 0,39
коров’яче 1,0% 41 0,41
коров’яче 1,5% 43 0,43
коров’яче 1,8% 47 0,47
коров’яче 2,5% 53 0,53
коров’яче 3,5 % 64 0,6
молоко знежирене 33 0,3
молоко овече 107 1,1
молоко порошку. обезж. 360 3,6
молоко порошку. цельн. 479 4,8
молоко сгущ. без цукру 131 1,3
молоко сгущ. з цукром 315 3,2
молоко топлене 6% 84 0,8
морозиво молочне 114 1,1
морозиво пломбір 223 2,2
морозиво вершкове 187 1,9
пахта ацидофіліну 43 0,4
пахта харчова 0,5% 37 0,4
пахта фруктова 72 0,7
кисляк 58 0,6
ряжанка 6% 85 0,9
вершки 10% 118 1,2
вершки 20% 205 2,1
вершки 30% 287 2,9
вершки для кави 9% 107 1,1
сметана 10% 116 1,2
сметана 15% 160 1,6
сметана 20% 210 2,1
сметана 40% 311 3,1
сироватка молочна 25 0,3
сирки глазуровані 407 4,1
сиркова маса жирн. 351 3,5
сиркова маса обезж. 114 1,1
сир дієтичний 170 1,7
сир жирний 18% 253 2,5
сир нежирний 86 0,86
сир напівжирний 9% 156 1,6
шоколадне молоко 81 0,8
СИРИ
аппенцеллер 50% 346 3,5
атлет 342 3,4
брі цільний 329 3,3
бринза 50% 298 3
голландський 357 3,6
гауда 45% 365 3,7
дана блю 284 2,8
дор блю 298 3
камамбер цільний 291 2,9
ковбасний копчений 352 3,5
костромська 345 3,5
литовський 258 2,6
маасдам 314 3,1
моцарелла 299 3
пармезан 45% 375 3,8
плавлений 40% 268 2,7
плавлений 60% 366 3,7
пошехонський 354 3,5
рокфор цільний 363 3,6
російський 360 3,6
сваля 315 3,2
вершковий м’який 60% 330 3,3
тільзітський 45% 334 3,3
чеддер цільний 391 3,9
швейцарський 335 3,4
едам 40% 315 3,2
емменталь цільний 383 3,8
МАСЛА, ЖИРИ
гусячий жир 930 9,3
жир баранячий топлений 897 9
жир яловичий топлений 871 8,7
жир гусячий 891 8,9
жир кулінарний 897 9
жир свинячий топлений 871 8,7
майонез высококалор. 627 6,3
майонез низкокалор. 235 235
майонез среднекалор. 424 4,2
маргарин вершковий 766 7,7
олія арахісова 895 9
олія кокосова 894 8,9
олія кукурудзяна 884 8,8
олія оливкова 780 7,8
олія пальмова 898 9
олія соняшникова 889 8,9
олія рапсова 878 8,8
олія слив. топлене 897 9
масло вершкове 781 7,8
олія соєва 884 8,8
сало свиняче пряжене 880 8,8
шпиг 821 8,2
ЯЙЦЯ
куряче яйце 1шт. (50 г) 60 0,6
переп. яйце 1 шт. (20 г) 35 0,4
яичн. білок 1 шт. (30 г) 15 0,2
яичн. жовток 1 шт. (20 р) 45 0,5
яєчний порошок (100 г) 542 5,4
БОРОШНО
борошно гречана 367 3,67
борошно кукурудзяне дієт. 330 3,3
пшеничне 1-сорти 300 3
пшеничне 2-сорти 292 2,92
пшеничне в/с 340 3,4
борошно пш. шпалерна 296 2,96
борошно житнє обдирне 298 2,98
борошно житнє обойне 293 2,93
борошно рисова дієт. 371 3,71
КРУПИ/ЗЛАКИ/ЗЕРНОБОБОВІ
боби 160 1,6
повітр. кукурудза (попкорн) 382 382
геркулес 355 3,55
горох 293 2,93
крупа гречана 347 3,47
крупа кукурудзяна 325 3,25
крупа манна 354 3,54
крупа вівсяна 374 3,74
крупа перлова 345 3,45
крупа пшенична 352 3,52
крупа ячна 343 3,43
пшоно 335 3,35
рис 346 3,46
рис коричневий 331 3,31
рис полірований 330 3,3
рис хрусткий 362 3,62
соя 200 2
толокно 357 3,57
квасоля 288 2,88
сочевиця 284 2,84
КОНДИТЕРСЬКІ
вафлі в шоколаді 435 4,35
вафлі з начинкою 421 4,21
галети 355 3,55
желатин 220 2,2
зефір 304 3,04
ірис 429 4,29
какао порошок (16%) 373 3,73
карамель 241 2,41
кекс з родзинками 302 3,02
крохмаль карт. 190 1,9
маковий рулет 288 2,88
мармелад 229 2,29
мед 335 3,35
пастила 352 3,52
печиво 417 4,17
тістечко «Бісквітне» 344 3,44
тістечко Заварне» 329 3,29
тістечко «Наполеон» 313 3,13
тістечко «Пісочне» 422 4,22
листкове тістечко з кремом 555 5,55
пряники 356 3,56
цукор рафінад 398 3,98
цукор тростинний 384 3,84
сода
сіль
халва соняшникова 546 5,46
еклер 284 2,84
СОКИ
сік абрикосовий 46 0,46
ананасовий 48 0,48
апельсиновий 43 0,43
банановий 60 0,6
виноградний 44 0,44
вишневий 45 0,45
гранатовий 52 0,52
грейпфрутовий 40 0,4
грушевий 33 0,33
сік з айви 30 0,3
лимонний 30 0,3
сік манго 55 0,55
мандариновий 35 0,35
морквяний 43 0,43
персиковий 48 0,48
буряковий 44 0,44
сливовий 48 0,48
томатний 13 0,13
сік черешні 59 0,59
чорної смородини 53 0,53
яблучний 42 0,42
ГОРІХИ/НАСІННЯ
арахіс 443 4,43
волоський горіх 425 4,25
смажені каштани 182 1,82
кедровий горіх 475 4,75
кешью 572 5,72
кокос 363 3,63
мигдаль 452 4,52
насіння кунжуту 492 4,92
насіння маку 478 4,78
насіння соняшника 390 3,9
насіння соняшн. суш. 610 6,1
насіння гарбуза 270 2,7
фісташки 477 4,77
фундук 488 4,88
КОВБАСИ/КОПЧЕНОСТІ
армавірська 423 4,2
шинка любительська 183 1,8
шинка свиняча 279 2,8
дієтична 158 1,6
докторська 257 2,6
закусочна 366 3,7
зерниста 608 6,1
краківська п/к 382 3,8
кубанська 448 4,5
любительська 310 3,1
майкопська 467 4,7
мінська 287 2,9
молочна 252 2,5
московська с/к 463 4,6
одеська 402 4
останкінська 244 2,4
мисливські ковбаски 463 4,6
полтавська 417 4,2
салямі 485 4,9
сардельки яловичі 124 1,2
сардельки яловичі 215 2,2
сардельки свинячі 332 3,3
сардельки свинячі 332 3,3
свиняча 568 5,7
сервелат 360 3,6
радянська 515 5,2
сосиски яловичі 215 2,2
сосиски гриль 182 1,8
сосиски лікарські 221 2,2
сосиски любительські 304 3
сосиски молочні 241 2,4
сосиски особливі 270 2,7
сосиски російські 215 2,2
сосиски з сиром 256 2,6
сосиски вершкові 277 2,8
столична 487 4,9
талліннська п/к 373 3,7
теляча 298 3
українська 376 3,8
чайна 216 2,2
ХЛІБ/ВИРОБИ/ТІСТО
багет 283 2,8
бублики 317 3,2
батон домашній 235 2,4
батон з висівками 224 2,2
біляші 223 2,2
млинці 186 1,9
бублики 320 3,2
бублики 284 2,8
булка молочна 313 3,1
булка вівсяна 304 3,04
булка пшеничне 272 2,72
булка здобна 300 3
булка соєва 328 3,28
булочки для хот-дога 339 3,39
ватрушка з сиром 318 3,18
вафлі 539 5,39
калач московський 249 2,49
лаваш 277 2,77
макарони 1-го сорту 335 3,35
макарони в/с 337 3,37
макарони яєчні 345 3,45
оладки 225 2,25
висівки пшеничні 154 1,54
печиво галетне 300 3
печиво здобне 437 4,37
плюшка 336 3,36
пампушки 296 2,96
пряники 356 3,56
рогалик 326 3,26
ріжки обсипні 314 3,14
здоба з маком 304 3,04
здоба з повидлом 293 2,93
соломка солодка 373 3,73
солодкі сухарі 380 3,8
хлібні сухарі 340 3,4
сушіння прості 335 3,35
тісто дріжджове 244 2,44
тісто дрож. здобне 283 2,83
тісто листкове прісне 344 3,44
тостовий хліб 305 3,05
хліб білково-висівковий 216 2,16
хліб білий хрусткий 369 3,69
бородінський 201 2,01
дарницький 206 2,06
сільський 263 2,63
хліб здоров’я 203 2,03
хліб зерновий 199 1,99
пшеничний 1 сорт 226 2,26
пшеничний 2 сорт 220 2,2
хліб пш. высш. сорт 233 2,33
хліб пш. з висівками 188 1,88
хліб рж. цельнозерн. 237 2,37
хліб житній 214 2,14
житній московський 195 1,95
житній подовий 206 2,06
житній формовий 181 1,81
ОВОЧІ
авокадо 160 1,6
артишоки 45 0,45
баклажани 30 0,3
боби свіжі 66 0,66
бадилля бурякова 17 0,17
бруква 31 0,31
бруква 31 0,31
горошок зелений 75 0,75
кабачок 17 0,17
капуста білоголова 24 0,24
капуста брокколі 27 0,27
капуста брюссельська 37 3,7
капуста червона 21 0,21
капуста цвітна 18 0,18
картопля зрілий 90 0,9
картопля молода 36 0,36
кольрабі 25 0,25
кукурудза 90 0,9
цибуля зелена 25 0,25
цибуля порей 24 0,24
цибуля ріпчаста 43 0,43
цибуля шалот 25 0,25
маслини 348 3,48
морква 41 0,41
огірки свіжі 13 0,13
олива 334 3,34
пастернак 38 0,38
перець жовтий 27 0,27
перець зелений 22 0,22
перець червоний 30 0,3
петрушка зелена 41 0,41
помідори 30 0,3
ревінь 18 0,18
редис 16 0,16
редька 25 0,25
ріпа 23 0,23
салат 11 0,11
буряк 30 0,3
соя паростки 65 0,65
спаржа 14 0,14
гарбуз 30 0,3
кріп зелений 30 0,3
хрін 49 0,49
цикорій 21 0,21
черемша 34 0,34
часник 89 0,89
сочевиця паростки 120 1,2
шпинат 16 0,16
щавель 27 0,27
ІНШІ НАПОЇ
бульйон грибний 10 0,1
бульйон м’ясний 20 0,2
бульйон овочевий
бульйон рибний 15 0,15
віскі 220 2,2
вода
горілка 235 2,35
джин 220 2,2
квас 25 0,25
коньяк 220 2,2
чай/кава (без цукру)
мінеральна вода
пепсі-кола 42 0,42
пепсі-кола лайт
За темою:  Вправи при шийному остеохондрозі в домашніх умовах за Бубновскому

Зразкове меню

Наводимо для вас зразки раціону. Їх можна використовувати, якщо немає часу на самостійне складання.

На 1 день

Примітка: в дужках вказана калорійність страви на цю порцію.

Сніданок. 80 г вареної гречки (70), 100 г курячої грудки (91), один середній томат (17), 1 склянка несолодкого чаю і одне пісочне печиво (35).

Ланч. 100 г запеченого судака (70), два хлібці (26), 1 склянка несолодкого чаю і один зефір (60).

Обід. 250 г горохового супу (165), 100 г відвареної індички (84), 100 г бурякового салату (67), солодкий чай з шматочком лимона (30).

Полуденок. 200 г салату з яблук і груш (70).

Вечеряємо одним фаршированим рисом і фаршем болгарським перцем (140), 100 г солоних огірків (22), склянкою несолодкого чаю з двома квадратиками від плитки шоколаду (68).

Друга вечеря. 200 г сметанних щів (71), дві скибочки житнього хліба (16), склянка знежиреного кефіру (45).

В даному випадку ваш денний раціон складе 1138 енергетичних одиниць.

На 7 днів

Перший день

Сніданок. Два варених яйця (130), 100 г морської капусти (16), 1 склянка несолодкого чаю (2), 50 г кексу (153).

Ланч. Стакан несолодкого чаю (2), два квадратика шоколадної плитки (68).

За темою:  9 способів відволіктися від думок про їжу

Обід. 200 г супу з печериць (52), капустяний салат з ложечкою рослинного масла (83), 100 г відвареної картоплі з шматочком вершкового масла (126), 50 г відвареної риби (35), 1 склянка несолодкого чаю (2).

Полуденок. 100 г вінегрету (128 ккал).

Вечеряємо 100 г гречаної каші з шматочками тушкованої яловичини 30 г (257), 1 склянка несолодкого чаю (2).

Пізня вечеря. Склянка кефіру нульової жирності (60).

Денний калораж: 1116 одиниць.

Другий день

Сніданок. Яйце відварне (63), 100 г перлової каші (137), зелене яблуко (45), склянка несолодкого чаю (2).

Ланч. 150 г черешні (75), склянка питного йогурту (102).

Обід. Суп з овочами (28), 100 г рисової каші (152), 50 г тушкованої яловичини (90), чай з цукром (29).

Полуденок. 100 г філе тріски (60), 50 г помідори (15), шматочок житнього хліба (8), несолодкий чай (2).

Вечеряємо 100 г тушкованої капусти білокачанної (90) і солодким чаєм (29).

Пізня вечеря. Стакан кислого молока (116).

Денний калораж: 1043 одиниць.

Третій день

Сніданок. 80 г курячої грудки, приготовленої на пару (70), один томат (17), несолодкий чорний кава (0).

Ланч. Чай без цукру і один зефір (100).

Обід. 150 г тушкованої минтая (68), один червоний перець (30), 100 г рисової каші (346), зелений чай.

Полуденок. Абрикос (44) або грейпфрут (35), 100 г запеченої з зеленню яловичини (200).

Вечеряємо салатом з огірків і помідорів – 150 г (25), 100 г 2%-го кефіру (102).

Пізня вечеря. Яблуко 100 г (44).

Денна калорійність: 1042 калорій.

Четвертий день

Сніданок. 100 г гречаної каші на молоці (167), чорна кава або чай без цукру.

Ланч. Одна оладки (200), один червоний перець (30).

Обід. Щі зі свіжою капустою 200 р (96), цільнозерновий хлібець (23), 200 г натертої моркви (64).

Вечеряємо курячою грудкою, запеченою під сиром і помідорами 200 г (256), 200 г кефіру 1%-го (76).

Пізня вечеря. Два скибочки житнього хліба (16) і 200 г йогурту (102).

Денна норма: 1030 калорій.

П’ятий день

Сніданок. Нежирний сир 100 г (86), чай з рогаликом (150).

Ланч. Мандарин (32) або груша (31); горіхи волоські 50 г (200).

Обід. Риба, запечена під яйцем і морквою 200 г (120), склянка кефіру (76), 100 г хліба Дарницького (103).

Полуденок. Склянка томатного соку (13) і відварна куряча ніжка 100 г (116).

Вечеряємо капустяним салатом (200 г) з додаванням зеленого горошку і огірка (170).

Пізня вечеря. Молочне морозиво (114).

Денний калораж: 1178 ккал.

Шостий день

Сніданок. Каша гречана варена-80 г (130), соєвий соус – дві чайні ложки (8), половина тістечка меренга з несолодким чаєм (34).

Ланч. Щі зі свіжою капустою 300 г (63), чайна ложка сметани (8), два шматочки хліба житнього (26), несолодкий кави і дві мармеладкі (38).

Обід. Картопля відварна 200 г (80), запечена камбала 100 г (60), капуста квашена 150 г (22), чай зелений несолодкий і дві мармеладкі (38).

Вечеряємо яловичиною відварений 100 г (254), приготованим на пару рисом 80 г (80), 100 солоних огірочків (11), чаєм без цукру.

Пізня вечеря. Банан (60) і нежирний кефір 100 г (31).

Загальна калорійність: 943 одиниць.

Сьомий день

Сніданок. Вівсяна каша на молоці 150 г (147), банан (60), кава з молоком (58).

Ланч. Стакан нежирного питного йогурту (144).

Обід. 300 г супу-пюре з цвітної капусти (99).

Полуденок. 150 г свіжої полуниці (61).

Вечеряємо 50 г курячої грудинки, запечена з сиром (169), 200 г вареної гречки (264).

Пізня вечеря. Яблуко (47) і чай з лимоном (41).

Денна калорійність: 1090 калорій.

14 днів

Якщо вас все влаштувало, можна продовжити схуднення ще на тиждень. Загальна тривалість дієти розраховується індивідуально, в залежності від вихідної ваги і здоров’я пацієнта. Проте в домашніх умовах довше одного місяця дотримуватися методики Борменталя не рекомендується.

Перший тиждень харчуємося згідно меню, наведеного вище. Якщо другий вечеря вам не потрібен, зніміть його. Зразок меню на другий тиждень:

За темою:  Присідання на 1 нозі: болять ноги після присідань

День № 1

Сніданок. Омлет з двох яєць (118), склянка апельсинового соку (72).

Ланч. 50 г мигдалю (287).

Обід. 300 г окрошки (225).

Полуденок. Невеликий бутерброд з сиром (201).

Вечерю. 200 г фруктового салату (220).

Денний калораж: 1123 одиниць.

№ 2

Сніданок. 150 г рисової каші (145), чайна ложка меду (30) і 50 г родзинок (132).

Ланч. Кава з молоком (58) і три часточки шоколадної плитки (134).

Обід. 150 г картопляного пюре (130), 200 г курячого гуляшу (240).

Полуденок. 250 г кавуна (68).

Вечерю. 250 г морського мови (220).

Денна калорійність: 1157 ккал.

№ 3

Сніданок. 150 г пшоняної каші (135), 50 г сирної запіканки (84).

Ланч. 250 г салату «Цезар» (165).

Обід. 300 г і борщів зелених (108), яблучний компот 250 г (212).

Полуденок. Салат із фруктів, заправлений ягідним соком 200 г (220).

Вечерю. Стакан кефіру (100) і шматочок цільнозернового хліба (115).

Денний підсумок: 1139 ккал.

№ 4

Сніданок. 200 г вареної гречки (220), склянку молока (160).

Ланч. 200 г сиру (310).

Обід. 200 г вареної тріски (156), 150 тушкованої капусти з рисом (90).

Полуденок. 20 г сиру (72).

Вечерю. Фруктовий салат 100 г (110).

Всього 1118 калорій.

№ 5

Сніданок. 150г рулету з курки з грибами (432).

Ланч. 100 г сирників (183).

Обід. 300 г солянки (414).

Полуденок. 140 г винограду (103).

Вечерю. 100 г курячої грудки (113).

Разом 1245 ккал.

№ 6

Сніданок. 100 г кукурудзяної каші (328).

Ланч. Один грейпфрут (70).

Обід. 150 г макаронів (168) і скибочку сиру (72).

Полуденок. Склянка ряжанки (114).

Вечерю. 200 г яловичих голубців (274).

Всього 1026 калорій.

№ 7

Сніданок. Млинці з варенням 100 г (250).

Ланч. Зелене яблуко і стакан апельсинового соку (121).

Обід. Розсольник 200 г (80) і котлета куряча (130).

Полуденок. Склянка молока (128) і груша (47).

Вечерю. Булочка здобна 100 г (300) і чай з цукром (29).

Всього за день 1005 ккал.

Як знизити калорійність меню

На дієті Борменталя не відмовляйте собі в задоволенні, їжте свої улюблені страви, тільки не забувайте дотримуватися поради:

  1. Забудьте про майонезі (600 ккал на 100 г). В якості заправки для їжі використовуйте суміш з чайної ложки оливкової олії, лимонного соку, прованських трав і спецій. Чи самі зробіть в блендері соус з помідорів, чорного перцю і базиліку.
  2. Не пийте солодкі напої: магазинні соки, газовані води і кваси, вони дуже калорійні. В каву краще додавати вершки. Цукрозамінники теж не годяться.
  3. Уникайте страв, в яких співіснують тісто і м’ясо. Вони погано поєднуються між собою, що спричиняє підвищене навантаження на ШКТ. Пельмені, равіолі, макарони по-флотськи, лазанья – всі ці страви погано перетравлюються в шлунку. Замість пельменів готуйте голубці або фаршировані перці, а замість равіолі – спагетті з овочами.
  4. Овочі та фрукти червоного кольору – самі смачні і корисні. Їжте якомога більше.
  5. Міняйте способи готування. Не смажте, а відварюйте, тушкуйте і запікайте. Вас дуже виручать пароварка, мультиварка і аерогриль.
  6. Якщо ви любитель солодощів – не впадайте у відчай: багато низькокалорійні десерти! Це пастила, зефір, домашнє желе, мармелад без цукрового обсипання і чорний шоколад.
  7. Користуйтеся посудом темних і холодних відтінків. Доведено, що такі кольори знижують апетит.

Рецепти страв

Творіть і експериментуйте на дієті, кулінарія та дієтичне харчування – величезний простір для творчості.

Овочеве рагу

Калорійність страви всього 26 ккал на 100 г. Вам знадобляться по 300 г томатів, баклажанів і кабачків, невелика головка ріпчастої цибулі, зелений болгарський перець середнього розміру, ложка борошна і дві столових ложок оливкової олії. Овочі ретельно помийте, почистіть і наріжте. Масло розігрійте в товстостінній сковороді. Спочатку обсмажте цибулю, нарізані четвертинками півкілець, до золотистого відтінку. Потім додайте нарізані кубиками помідори і тушкуйте 5 хвилин. Додайте всі інгредієнти, що залишилися, і знову варити п’ять хвилин. В окремому посуді зробіть соус з борошна, води і солі. Гарненько його збовтайте і влийте в сковороду. Там змішайте з овочами і варіть, поки не приготується.

Вівсяні млинці

95 ккал на 100 р. Закип’ятіть півлітра води і змішайте з такою ж кількістю молока. Висипте туди склянку вівсяних пластівців і зваріть рідку кашку. Коли вона охолоне, подрібніть її в блендері до консистенції сметани, додайте в отриману масу яйце, дві чайні ложки цукру і трохи солі. Перемішайте і випікайте як звичайні млинці.

Салат «Вітамінний вибух»

66 ккал на 100 р. Візьміть два зелених яблука і одну велику моркву. Промийте, очистіть і натріть на тертці. Зніміть шкірку з половини апельсина і наріжте м’якоть невеликими шматочками. Змішайте з яблучно-морквяної масою. В якості заправки покладіть 1 ст. ложку меду, 1 ст. ложку рослинної олії і 2-3 ст. ложки лимонного соку. Трохи підігрійте заправку, щоб мед розчинився. Залийте салат і настоюйте 20 хвилин, щоб добре просочився.

Гуляш яловичий

148 ккал на 100 р. Наріжте м’якоть яловичини маленькими шматочками (приблизно по 3 см). Подрібніть головку ріпчастої цибулі, а моркву натріть на крупній тертці. В товстостінну сковороду або казан викладіть цибулю і злегка обсмажте. Додайте м’ясо і лавровий лист, влити півлітра води і тушкуйте протягом 30 хвилин. Додайте моркву, влийте ще півлітра води і тушкуйте 40 хвилин. За смаком додайте сіль і перець.

Вихід з дієти

Правильне завершення дієти Борменталя і вихід з неї проходить плавно. Протягом перших 2-3 днів до добовій нормі додавайте по 50-100 калорій. Тобто, наприклад, в понеділок ваш раціон містив 1100 калорій, у вівторок 1200, а в середу 1300. Надалі дотримуйте свого коридору калорійності, щоб зайві кілограми ніколи не поверталися.

Ні в якому разі не підвищуйте різко добову калорійність. Це може призвести до порушення обмінних процесів в організмі. А значить, ви ризикуєте швидко набрати жирову масу.

Максим Бєлобородов, дієтолог-ендокринолог

Дієта Борменталя – одна з найкращих, тому що дозволяє вживати будь-які продукти, щоправда, в менших кількостях. З часом людина розуміє, що замість жирного шматка смаженої свинини, в якому майже 500 ккал на 100 г, краще віддати перевагу іншу, менш калорійну їжу, зате у великій кількості. Це дуже дисциплінує. Пацієнт вчиться контролювати свої смакові уподобання, звикає до здорової їжі.

Численні інтернет-сайти і мобільні додатки допомагають з легкістю вираховувати калорійність страв, не доведеться витрачати на це багато часу. Я хочу дати котрі худнуть такі рекомендації. 1) При будь-якому способі схуднення рано чи пізно настає ефект плато, коли вага перестає знижуватися. Щоб цього не відбувалося, раз на тиждень влаштовуйте розвантажувальні дні. Наприклад, на кефірі. Організм струшується і процес схуднення активується. 2. Не робіть великі перерви між прийомами їжі. Почуття болісного голоду не повинно виникати. 3. Відмовтеся від гострих спецій і приправ, вони розпалюють апетит.

І пам’ятайте: ефект від дієти обов’язково буде. Головне – позитив і віра в себе.