Дієта без цукру для схуднення, ефективні меню, відгуки

Основною умовою схуднення практично на будь-якій дієті є відмова від солодкого і мучного. Але у більшості таких методик це обмеження є лише одним з багатьох, тому не розглядається окремо, а тільки доповнює ключові вимоги, щоб прискорити втрату зайвих кілограмів. Поряд з цим існує і спеціальна дієта без цукру, головною умовою якої є виключення з раціону рафінованого цукру і всіх містять його продуктів з одночасним контролем споживаної кількості корисних вуглеводів. Такий підхід дозволяє не тільки отримати струнку фігуру, але і налагодити стабільну роботу травного тракту, поліпшити стан внутрішніх органів, значно оздоровити організм. Результатами медичних досліджень доведено, що безсахарная методика харчування суттєво знижує ризик розвитку таких поширених захворювань, як діабет 2 типу, гормональні збої, аутоімунні і багато інші серйозні хвороби. Грамотне вилучення сахарози з раціону дозволяє швидко відновити емоційний фон і фізичні сили, привести в порядок здоров’я, значно поліпшити зовнішність і забезпечити безпечне, але досить ефективне схуднення.

Особливості безсахарного схуднення

Безсахарная дієта – корисна різновид низкоуглеводного харчування, привчає до життя без шкідливих солодощів. Вона спрямована на нормалізацію рівня глюкози в крові і швидке зниження ваги. Суть такої методики зводиться до того, що кількість споживаних вуглеводів знижується за рахунок виключення з раціону цукру, всіх містять його продуктів, а також іншої вуглеводної їжі з високим глікемічним індексом. В результаті організм не отримує «порожніх» калорій, а насичується тільки «правильними» вуглеводами строго в тій кількості, яка необхідна для забезпечення його функціонування.

Добова норма таких вуглеводів визначається індивідуально, але повинна знаходитися в межах 50-130 р. не Можна повністю відмовлятися від улеводосодержащей їжі або знижувати її споживання до мінімуму. Такий підхід, звичайно, може прискорити схуднення, але негативно позначиться на стані органів і систем. Це обумовлено тим, що людина не може обходитися без вуглеводів, оскільки вони забезпечують багато важливих дій:

  • підтримують необхідний рівень фізичної активності;
  • нормалізують процеси відновлення тканин;
  • постачають енергію для тіла і мозку.

Зміст безсахарной методики в тому, щоб споживати тільки така їх кількість, яка буде повністю витрачатися, не відкладаючись в жирові запаси. Основним джерелом вуглеводів при цьому повинна стати фруктоза, а також вуглеводні продукти з низьким глікемічним індексом. Саме така їжа допомагає збалансувати рівень глюкози протягом дня, запобігаючи появі резистентності до інсуліну, дозволяючи знизити апетит і забезпечити високу життєву активність.

Користь і шкода дієти

Відмова від рафінованого цукру у всіх його формах значно покращує самопочуття і запобігає розвитку багатьох хвороб. До числа основних корисних дій безсахарной дієти відносяться:

  • ефективне схуднення та профілактика ожиріння за рахунок того, що для одержання енергії в умовах нестачі глюкози організм починає розщеплювати власні жирові відкладення;
  • зниження ризику розвитку цукрового діабету, захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту (хвороби Крона, синдрому подразненого кишечника, порушень стільця тощо);
  • прискорення метаболічних процесів, що позитивно позначається на самопочутті;
  • підвищення енергії (починається після тимчасового занепаду сил, викликаного зміною раціону) завдяки перепрограмуванню» метаболізму, який забезпечує в нових умовах живлення вироблення подвоєної енергії;
  • позбавлення від ранкової сонливості, якою часто страждають любителі солодкого;
  • підвищення уваги, поліпшення пам’яті, нормалізація когнітивних функцій, активізація розумової діяльності;
  • усунення тривожності, депресії, дратівливості;
  • поліпшення стану шкіри, набуття здорового квітучого вигляду.

Цукор шкідливий, оскільки він підвищує вагу, руйнує зуби, провокує розвиток запальних процесів, які з роками посилюються, провокуючи швидке старіння, руйнування суглобів і т. п.

Але найнеприємніше – це звикання. Проведені дослідження на гризунах показали, що тяга до солодкого так само сильна, як залежність від кокаїну. Причому сахаросодержащая їжа діє на мозкові центри, що відповідають за звички, могутніше, ніж цей наркотик. Вона стимулює вироблення дофаміну в мозку, що відповідає за появу почуття задоволення. Мозок швидко звикає до її надходженням і починає мати потребу в ще більшій кількості солодкого. Відмова призводить до появи своєрідної «ломки». Тому зруйнувати цю залежність досить складно, але треба витримати всього кілька днів, поки мозок знову почне виробляти дофамін самостійно. На жаль, навіть ці кілька днів не дозволяють багатьом людям відмовитися від споживання їжі, що містить цукор.

Враховуючи сказане вище, шкоди від безсахарной методики схуднення бути не може. Але тільки за умови, що в раціоні буде присутній передбачене правилами цієї методики кількість «правильних» вуглеводів. В іншому випадку можливі такі наслідки:

  • організм почне відчувати стрес;
  • постраждають клітини мозку;
  • з’явиться постійне відчуття голоду;
  • підвищиться ризик розвитку тромбозів, появи бляшок в судинах;
  • погіршиться стан печінки, селезінки.

При чіткому дотриманні всіх рекомендацій всіх рекомендацій подібні негативні явища просто неможливі. Методика абсолютно безпечна, не має протипоказань і поряд з схудненням подібні негативні явища просто неможливі. Методика абсолютно безпечна, не має протипоказань і поряд з схудненням забезпечує повне оздоровлення разом з профілактикою серйозних системних захворювань.

Правила харчування

Крім правильного вживання вуглеводів при дотриманні безсахарной методики схуднення необхідно дотримуватися кількох основних правил:

  1. Збалансувати своє меню, щоб у ньому були присутні натуральні джерела білка, клітковина і здорові жири.
  2. Уважно вивчати склад покупних продуктів, щоб виключити споживання прихованого цукру, особливо в соуси, приправи, консерви, напої та ін.
  3. Пити в добу не менше 1,5–2 л води – це поліпшить травлення, прискорить виведення шкідливих речовин і активізує метаболізм.
  4. При неможливості повністю обійтися без солодкого, можна використовувати тільки натуральні підсолоджувачі – мед, стевію, сухофрукти.
  5. Відмовитися від алкогольних напоїв, які провокують сильний апетит і в більшості своїй містять багато сахарози.
  6. Обмежити харчування поза домом, зробивши вибір на користь самостійно приготованих страв.

Також існують деякі рекомендації щодо вибору продуктів для складання раціону безсахарной дієти:

Безсахарные джерела вуглеводів і клітковини:

  • овочі, гриби;
  • насіння льону;
  • кокосова м’якоть, авокадо;
  • ягоди;
  • цільно-зернові крупи – гречка, бурий рис, овес;
  • несолодкі фрукти – яблука, чорнослив, помаранчі, диня, ківі.

Джерела білків:

  • м’ясо травоїдних тварин (кролятина, телятина, баранина і ін);
  • м’ясо птиці;
  • риба, морепродукти;
  • яйця;
  • молоко і молочнокисла продукція;
  • бобові (в тому числі пророщені);
  • органічні соєві продукти.
За темою:  Як виправити поставу в домашніх умовах: вправи

Джерела жирів:

  • рослинні олії оливи, кокоса, льону;
  • вершкове масло, вершки;
  • горіхи;
  • насіння льону, соняшнику, чіа;
  • авокадо.

До числа заборонених відносяться всі інші продукти, особливо з високим глікемічним індексом, включаючи:

  • картопля;
  • хлібобулочні вироби з білого борошна;
  • солодкі і підсолоджені магазинні вироби;
  • всі види цукрів (буряковий, тростинний і інші – дозволених немає ніяких).

Переважаючими в безсахарном раціоні повинні стати овочі. Їх вживають у виді салатів, запіканок, рагу, фрешів, смузі та інших страв. Фрукти потрібно їсти на сніданок або ланч, заправляючи йогуртом або кефіром. Соки можна пити тільки овочеві з м’якоттю, приготовані самостійно безпосередньо перед вживанням. Від фруктових краще відмовитися, оскільки в них немає клітковини, що зробить надходження глюкози в організм стрімким.

Риба і м’ясо нежирних видів – джерела необхідного білка, який забезпечує збереження м’язових тканин і не відкладаються в жирові запаси. Готувати м’ясні та рибні страви потрібно без шкіри і залишків жиру.

Молочна та кисломолочна продукція повинна бути тільки натуральної і з невисоким відсотком жирності. Не допускається вживання магазинних сирків, йогуртів та інших подібних продуктів з будь-якими наповнювачами.

Харчування має бути дробовим – помірними порціями, 5-6 прийомів на день. Також важливо дотримувати питний режим. Індивідуальна норма рідини розраховується за формулою: на 1 з’їдену калорію – 1 мл рідини.

В деяких варіантах безсахарной дієти в меню присутня невелика кількість шоколаду. Щодо того, чи можна шоколад при такому харчуванні, кожен повинен вирішити для себе сам. Якщо метою відмови від солодкого є тільки схуднення, то шматочок шоколадки на сніданок не зашкодить. Але коли зміна харчування спрямоване на повне оздоровлення з перебудовою організму, слід відмовитися від всієї їжі, що містить сахарозу. При бажанні можна з’їсти шоколад зі стевією або фруктозою, щоб отримати порцію корисних речовин, що містяться в цьому продукті.

Приймати вітаміни в період безсахарной методики схуднення не має сенсу. Виключення з раціону цукру, не містить ніяких корисних речовин, абсолютно не позначається на їх кількості в раціоні. Є сенс додати вітамінно-мінеральний комплекс в своє харчування тільки в період підвищеного ризику простудних захворювань, або тоді, коли немає можливості купувати достатньо овочів і фруктів.

Як перемогти тягу до солодкого

Перші дні після переходу на безсахарное харчування будуть найважчими. Організм за багато років звик до постійного надходження цукровмісних речовин, тому поле відмови від них йому доведеться перебудуватися на новий принцип роботи і в першу чергу – спалювання жиру замість отримання «легкої» енергії з глюкози. Цей період буде супроводжуватися підвищеною втомою, роздратованістю, озлобленістю. Треба розуміти, що така «ломка» – стан тимчасовий і його треба перетерпіти.

Важливо знати, що тягу до солодкого не можна перемогти через застосування цукрозамінників. Ці речовини лише створюють солодкий смак у роті, але відповідного впливу на внутрішні процеси не надають, тому не допомагають пережити «ломку» і абсолютно не впливають на усунення залежності. Більш того, при безконтрольному прийомі вони можуть бути шкідливими:

  • фруктоза – фруктовий натуральний підсолоджувач, який рекомендується діабетикам, але при перевищенні дози (40 г на добу) збільшує ймовірність серцево-судинних патологій;
  • стевія – натуральний нетоксичний цукрозамінник рослинного походження, добре переноситься, але відрізняється вираженим присмаком, який багатьом не подобається;
  • сорбіт – теж натуральний підсолоджувач з фруктів, який використовується як харчова добавка при виробництві соків, безалкогольних напоїв, дитячого харчування, проте в 1,5 рази калорійніше сахарози, що робить його непридатним для схуднення;
  • ксиліт – натуральний підсолоджувач з кукурудзи і бавовняних насіння, який повільно всмоктується, не впливаючи на рівень глюкози в крові, а у великій кількості чинить проносний ефект;
  • сахарин – часто використовується при виробництві таблеток, заборонений в деяких західних країнах, оскільки вважається канцерогенною;
  • цикламат – протипоказаний при нирковій недостатності, вагітності та годуванні груддю;
  • аспартам – протипоказаний хворим на фенілкетонурію.

З усіх перерахованих підсолоджувачів дозволяється використовувати фруктозу, стевію і ксиліт. Краще всього їх застосування виправдовує себе в льодяниках, які довго розсмоктуються і дозволяють тривалий час зберігати в роті відчуття солодкого. При звичайному прийомі підсолодженої цукрозамінниками їжі (з швидким проковтуванням) ніякого іншого ефекту, характерного для сахарози, досягти не вийде. Вживати такі льодяники при дієті потрібно після їжі, коли немає почуття голоду, оскільки вони не здатні його вгамувати, а тільки створюють ілюзію солодощі.

Щоб відвикання пройшло менше дискомфортно, краще включити в безсахарный раціон їжу, яка допоможе зменшити негативні прояви – авокадо, кокосові чіпси, горіхи, насіння. Крім того, полегшити процес допоможе дотримання ще декілька корисних рекомендацій:

  1. При появі тяги до солодкого слід відволіктися на якесь приємне заняття (пограти, почитати, вийти на прогулянку).
  2. Якщо бажання не зникло, потрібно з’їсти яблуко, апельсин або жменю чорниці, звертаючи увагу на їх природну солодкість, щоб смакові рецептори звикали до неї.
  3. Треба ввести в меню достатню кількість білка і жиру, що забезпечує тривале насичення, знижуючи тягу до солодкого.
  4. Добре допомагає боротися з цукровим залежністю гарячий ароматний м’ясний бульйон – його треба пити при появі бажання з’їсти що-небудь солодке.
  5. Часто «жага» солодощів з’являється під час стресу, який до того ж послаблює здатність протистояти такій спокусі, тому потрібно займатися йогою або медитацією для зняття наслідків стресових ситуацій.

Перехід на безсахарную дієту вимагає значних зусиль. Не завжди спроби відмовитися від звички до солодкого завершуються успішно. Але якщо наполегливо рухатися до поставленої мети, то всього можна досягти.

Зразкове меню

Існує безліч варіантів дієти без цукру, раціон якої можна вибирати залежно від власних цілей переваг. Додатковою перевагою є те, що така методика схуднення не вимагає підрахунку калорій – достатньо лише слідувати зазначеним вище правилам і рекомендаціям щодо складання меню. Для прикладу можна використовувати наведені нижче варіанти.

На кожен день

Варіанти сніданку (першого і другого):

  • вівсянка з меленим насінням льону і кокосовим молоком;
  • бутерброд з житнього хліба з авокадо, 1 варене яйце;
  • сир з вівсяними висівками і чорносливом;
  • фруктовий салат з йогуртом.
За темою:  Як приготувати гречку з кефіром для схуднення: рецепти

Варіанти обіду:

  • відварений рис, стейк з овочами;
  • вегетаріанський суп, порція кролятини з морквою;
  • налисники з м’ясом, овочі;
  • курка в своєму соку з сиром і помідорами.

Варіанти полудня:

  • жменю горішків, 1 грейпфрут;
  • кефір з ягодами;
  • овочевий салат;
  • запіканка сирна.

Варіанти вечері:

  • запечена риба, овочевий салат;
  • відварна квасоля в томатній підливі, огірки;
  • салат з морепродуктів;
  • тости з індичкою.

Представлені варіанти основних прийомів їжі можна комбінувати на особистий розсуд, але так, щоб в меню безсахарной дієти були присутні джерела всіх необхідних макронутрієнтів.

На тиждень

Понеділок:

  • сніданок – вівсяна каша з курагою;
  • ланч – фруктовий салат (яблуко, персик, чорниця) з йогуртом;
  • обід – грибний суп, теляча котлета на пару, гречана каша, скибочку житнього хліба;
  • полудень – сир з висівками, 1 груша;
  • вечеря – овочеве рагу, запечений окунь;
  • на ніч – кисляк.

Вівторок:

  • сніданок – омлет, овочевий салат;
  • ланч – овочеве рагу;
  • обід – курячий бульйон, шматочок відвареної курки з гороховим пюре, скибочку житнього хліба;
  • полудень – фрукти;
  • вечеря – запечена з овочами риба;
  • на ніч – ряжанка.

Середа:

  • сніданок – каша перлова, 1 яйце;
  • ланч – сир, горішки;
  • обід – борщ, сочевиця з томатною підливою, тушкована печінка, хліб;
  • полудень – вівсяний кисіль, 2 сливи;
  • вечеря – індичка варена, салат з помідорів і солодкого перцю;
  • на ніч – ряжанка.

Четвер:

  • сніданок – омлет з овочами;
  • ланч – фруктовий салат з кефіром;
  • обід – вуха, макарони, тефтелі, овочевий салат;
  • полудень – сир з шматочками фруктів;
  • вечеря – тушкована капуста з рисом, відварний язик;
  • на ніч – молоко.

П’ятниця:

  • сніданок – вівсяна каша з сухофруктами;
  • ланч – сирне суфле;
  • обід – суп з квасолею, відварна телятина з пшоняною кашею, томатний фреш, хліб;
  • полудень – фруктово-овочевий смузі;
  • вечеря – баклажани з курячим фаршем;
  • на ніч – кефір.

Субота:

  • сніданок – перлова каша з грибами, сир тофу;
  • ланч – фрукти;
  • обід – молочний суп, тушкована у томаті риба, овочевий салат, хліб;
  • полуденок – сирна маса з сухофруктами;
  • вечеря – овочеве рагу з курячими тельбухами;
  • на ніч – йогурт.

Неділя:

  • сніданок – омлет з овочами;
  • ланч – фруктово-овочевий смузі, скибочку житнього хліба;
  • обід – суп перловий, рибні котлети, чечевичное пюре, овочева нарізка;
  • полудень – фрукти;
  • вечеря – тушкована з рисом капуста, куряча грудка на пару;
  • на ніч – кисломолочний сир з йогуртом.

Таку дієту без цукру, але з достатньою кількістю вуглеводної їжі можна дотримуватися тривалий час, повторюючи тижневе меню стільки разів, скільки потрібно для досягнення кінцевої мети схуднення. При бажанні подібне харчування можна зробити способом життя, тоді проблема зайвої ваги відпаде сама собою.

Інші види дієт

Виключення цукромісткої їжі з повсякденного харчування приділяють багато уваги відомі дієтологи і лікарі зі світовим ім’ям. Найбільшу популярність на сьогоднішній день завоювали дві авторські методики – розумна дієта без цукру Анні Александер і програма схуднення «Дієта без мучного і солодкого» доктора Пітера Готта.

«Розумна» безсахарная дієта

Американський дієтолог Анні Александер виклала свої побоювання щодо зростання кількості вживаного цукру та варіанти поліпшення ситуації в книзі, яка так і називається «Розумна дієта без цукру». Автор стверджує, що, відмовившись від їжі з явним і прихованим цукром, можна втратити 8 кг за 1 місяць, повернувши при цьому контроль над тілом і підвищивши свій IQ.

Принципи і правила

Розумна дієта вимагає усвідомлення, що в будь обробленої промисловим способом їжі міститься цукор або її вуглеводна ланцюжок змінена так, що калорійність значно підвищується, а надходить глюкоза швидко всмоктується в кров, викликаючи стрибок інсуліну з подальшим спалахом голоду. Це і є одна з головних небезпек цукровмісних і промислово оброблених продуктів – вони змушують є багато.

Безсахарная розумна дієта – це система харчування, спрямована на схуднення з одночасним підвищенням здатності до розумової роботи за рахунок вибору правильної їжі в необхідній кількості. При цьому вибирати продукти можна самостійно з досить великого переліку. Друга перевага – відсутність обмежених часових рамок. Слідувати їй можна все життя, контролюючи розмір порцій і використовуючи тільки корисну їжу із запропонованого нижче переліку. Готувати страви потрібно тільки здоровими способами: на пару, варити, тушкувати або запікати без масла (на грилі), причому тільки те, що можна з’їсти сирим. Все інше треба вживати у свіжому вигляді.

Метою безсахарной розумною методики схуднення є повернення фізіологічних харчових звичок. Споживання натуральної їжі забезпечує її повноцінне засвоєння, що виключає появу болісного голоду. Проста їжа, насичена рослинною клітковиною і пектинами, корисними жирними кислотами і біодоступними тваринними білками, створює тривале відчуття ситості.

Щоб отримати максимальні результати дієти, її автор дієтолог Анні Александер рекомендує дотримуватися такі правила:

  1. На початку безсахарной програми схуднення треба підготуватися до появи втоми і млявості. Перший тиждень – найбільш критична. Але за 7 днів організм перебудується на нові умови і такі прояви припиняться.
  2. Не можна пропускати прийоми їжі, оскільки це не сприяє схудненню, а веде до переїдання. Навіть якщо загальна кількість калорій залишиться однаковим, організм відчуває стрес, оскільки спочатку буде позбавлений енергії, а потім перевантажений нею. Запорука відмінного метаболізму – рівномірне живлення, тому приймати їжу треба 5 разів невеликими порціями.
  3. Воду слід споживати в достатній кількості. При активному схудненні зі зміною способу життя потреба у воді значно зростає. При розумному безсахарном харчуванні вода покликана регулювати температуру тіла, виводити «сміття», доставляти до клітин речовини, необхідні для оновлення.

Також важливо навчитися контролювати стрес і стежити за сном. Якісний тривалий сон у даній дієті вважається таким же важливим, як здорове меню. Повноцінний відпочинок забезпечує достатні ресурси для відновлення мозку і нервових закінчень. Нервовий стрес і недолік сну активізують вироблення гормону кортизолу, блокуючого спалювання жирових відкладень. Тому дуже складно схуднути, не висипаючись і постійно перебуваючи в психоемоційному напруженні.

За темою:  Трава полин гіркий: лікувальні властивості від паразитів та протипоказання

Зразкове меню

У раціоні розумною безсахарной дієти присутні всі необхідні людині макронутриенты і надається можливість для творчого простору при складанні щоденного меню. Підраховувати калорії не потрібно, але необхідно орієнтуватися на рекомендований обсяг порцій і власні відчуття з їх розміром.

У список дозволених продуктів і блюд (із зазначенням денної норми) входять:

  • супи: овочевий бульйон, вегетаріанські супи-пюре з додаванням 1 ст. л. картоплі або крупи на порцію, супи на слабкому рибному або м’ясному бульйоні (2 рази в тиждень) – 250 мл;
  • нежирне м’ясо – 150 г;
  • риба або морепродукти – 300 г;
  • молочна, кисломолочна продукція низької жирності – 150 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • крупи: гречка, овес, сочевиця, бурий рис, кіноа – 50 г у сухому вигляді;
  • овочі – 800 г;
  • фрукти (крім бананів, винограду) – 300 г;
  • напої: фреші, чай, кава, вода без газу – 2 л;
  • жири: рослинні – 20 мл, вершкове масло – 10 г;
  • горіхи, насіння – 30 г;
  • хліб: цільно-зерновий, висівковий -150 г;
  • десерти: пастила, фруктові желе – 50 г, сухе печиво – 4 шт.

Оскільки методика називається розумною, для живлення мозку необхідно вибирати:

  • цільне зерно;
  • волоські горіхи;
  • морську рибу жирних сортів;
  • брокколі;
  • чорницю;
  • шавлія;
  • помідори.

При додаванні їх до раціону потрібно дотримуватися добової норми відповідної категорії продуктів.

Під забороною повинні бути:

  • фаст-фуд;
  • магазинні соуси;
  • готові йогурти з фруктовими добавками;
  • напівфабрикати;
  • сухофрукти;
  • кондитерські вироби;
  • вироблені промислово соки, газована вода, енергетики;
  • інша сахаросодержащая їжа;
  • хімічні цукрозамінники.

Анні Александер закликає перейти на здорову їжу і змінити харчові звички, позбувшись від фізіологічної та емоційної тяги до солодкого. Тоді почнуть іти кілограми, покращиться самопочуття і зовнішній вигляд.

Дієта без цукру і мучного

Програма схуднення доктора Пітера Готта теж була викладений ним в однойменній книзі «Дієта без солодкого і мучного». Видання з детальним описом, як схуднути, відмовившись від солодкої і білої «смерті», швидко стала бестселером, а сама методика відразу завоювала широку популярність.

Принципи і правила

Автор даної методики закликає відмовитися від їжі, що містить цукор і білу муку, щоб скоротити споживання «порожніх калорій», а також займатися хоча б по 30 хвилин в день елементарної фізкультурою.

Дієта без цукру і мучного Пітера Готта позбавляє від підрахунку калорій, але вимагає виконання досить цікавих правил:

  1. Щоб виключити з меню вироби з білого пшеничного борошна, але при цьому не відмовлятися від хліба та випічки, можна використовувати для їх приготування вівсяну, соєву, кукурудзяну або рисову муку.
  2. Звичайні макарони краще замінити гарбузовим спагетті-сквош або аналогічним стравою з кабачків, бургер замість булочки загорнути в лист салату, порційні піци спекти на капелюшках грибів, а в лазанью, замість пасти додати терті баклажани.
  3. Для отримання солодкого смаку можна використовувати натуральні цукрозамінники.

У число дозволених входять:

  • овочі, зелень;
  • фрукти, ягоди;
  • сухофрукти (чорнослив, курага);
  • молочна, кисломолочна продукція;
  • дієтичне м’ясо;
  • риба нежирних сортів;
  • яйця;
  • горіхи.

Забороненими є:

  • кондитерські вироби;
  • випічка;
  • солодка газована вода;
  • смажені в маслі вироби;
  • картопля;
  • банани, виноград;
  • алкоголь.

Також лікар звертає увагу, що багато покупні харчові вироби містять прихований цукор, тому потрібно уважно вивчати етикетки зі складом.

Зразкове меню

У книзі «Дієта без солодкого і мучного» наводяться такі приклади для складання щоденного меню:

Варіант 1:

  • сніданок – яєчні мафіни, свіжі ягоди;
  • ланч – шматочок дині;
  • обід – салат грецький;
  • полудень – йогурт;
  • вечеря – куряча грудка з рисом, шпинат.

Варіант 2:

  • сніданок – гречана каша з молоком, персик;
  • ланч – шматочок ананаса;
  • обід – салат з тунцем і зеленню, помідор, морква;
  • полуденок – варені соєві боби;
  • вечеря – каша кукурудзяна, фрикадельки з томатним соусом.

Варіант 3:

  • сніданок – сир, свіжі фрукти;
  • ланч – фруктово-овочевий смузі;
  • обід – гречана каша з курячими котлетами, овочевий салат;
  • полудень – омлет з помідорами;
  • вечеря – запечена риба з овочами.

При дотриманні раціону без солодкого і мучного, меню потрібно складати самостійно, використовуючи список дозволених продуктів і рекомендації автора.

У цій безсахарной методики є важлива перевага – вона дає гарантоване схуднення. Мінус полягає в тому, що буде дуже складно харчуватися поза домом – у гостях, ресторані, кафе або у відрядженні. Зате за 1 місяць можна повністю відучити організм від шкідливої солодкої і борошняної їжі, виробити корисні харчові звички, скинути 8-10 кг, стати здоровішими, енергійніше і почати виглядати значно молодше своїх років.

Вихід з дієти

Отримавши зазначені вище результати схуднення і омолодження, мало хто захоче повертатися до колишнього харчування. Будь-яка безсахарная дієта є оздоровчою системою живлення, якою можна і потрібно дотримуватися протягом усього життя. Якщо потреба в схудненні відпаде, досить просто підвищити калорійність раціону за рахунок збільшення розміру порцій або введення більш калорійних, але обов’язково здорових продуктів – солодких фруктів, сухофруктів, круп, корисної випічки без глютену.

Якщо з’явиться бажання повернути в своє меню солодке і борошняне, потрібно робити це поступово. Тут слід підготуватися до того, що організм, який перейшов на фізіологічний спосіб травлення, може не прийняти стали йому «чужими» речовини. Тому вводити цукровмісні або борошняні вироби треба маленькими порціями. Але краще до цього не повертатися. Тоді здоров’я і нормальний вага буде забезпечено на все життя.