Дієта 7 пелюсток для схуднення, докладне меню, відгуки та результати

Бажання мати струнку фігуру змушує дам вдаватися до різних способів схуднення. Методик для зниження ваги сьогодні існує безліч, але далеко не всі вони безпечні для здоров’я. Приміром, монодієти, незважаючи на їхню високу результативність, нутриціології одноголосно вважають не фізіологічними з-за вкрай незбалансованого раціону. Адже продукту, в якому б в достатній кількості містилися всі необхідні для організму нутрієнти, просто не існує в природі.

З цієї причини монодієти рекомендується дотримуватися не довше 3 днів, а ще краще – використовувати їх в якості розвантажувального дня. Така «перепочинок» від різноманітної їжі корисна, вона дозволяє ферментним системам розвантажитися, кишечнику очиститися, а організму насититися речовинами, якими багатий обраний на цей день дієтичний продукт.

Але за добу значного ефекту не досягнеш, а ось якщо такі «монодиетные» дні чергувати, можна домогтися високих результатів і схуднути, не порушуючи загальну збалансованість раціону. Цю ідею втілила в життя дієтолог Анна Юханссон, створивши свою знамениту «шестилепестковую» дієту. Її вдосконалений варіант — дієта «Сім пелюсток».

Дієта 7 пелюсток для схуднення, докладне меню, відгуки та результати » журнал здоров'я iHealth

Базові принципи

Доведено, що відкладенню жирів сприяє одночасне перетравлювання білків і вуглеводів. Система живлення Юханссон являє собою серію низькокалорійних монодієт, заснованих на вуглеводному, або на білковому меню. Ці дні чітко чергуються, що дозволяє уникнути дефіциту поживних речовин, а для енергетичних потреб витрачати жирові запаси.

Одноманітне денне меню навіть за умови, що допустима кількість споживаної їжі не обмежується, сприяє втраті ваги. Якщо вам дозволяється, наприклад, протягом дня є тільки відварне куряче м’ясо, багато ви його не з’їсте – апетиту не буде.

При дотриманні дієти «7 пелюсток» слід дотримуватися наступних правил:

  • вживати лише дозволені продукти, протягом дня їх можна з’їдати до 1,5 кг;
  • приймати їжу три рази на день;
  • вечеряти не пізніше, ніж за 3 години перед сном;
  • їжу можна готувати будь-яким способом, але без додавання жиру;
  • змінювати послідовність «білкових» і «вуглеводних» днів забороняється.

Питний режим:

  • добова норма рідини — не менше 2-х літрів;
  • перед їжею рекомендується випивати склянку негазованої мінеральної води;
  • воду або чай можна пити замість перекусу між трапезами;
  • запивати їжу не можна.

Результати

Дослідження, проведені Європейським центром зниження ваги, показали, що добова втрата ваги, при використанні цієї методики, становить від 500 г до 1 кг, А за тиждень, без шкоди для здоров’я можна схуднути на 5-7 кг Результат буде залежати як від індивідуальних особливостей організму, так і від того, на скільки ваша вага перевищує норму.

Переваги і недоліки

Система живлення Юханссон спланована грамотно і професійно. Вона дозволяє стрімко худнути, не відчуваючи при цьому голоду і зберігаючи в організмі вітамінно-мінеральний баланс. Ретельно підібраний раціон містить достатню кількість білків і клітковини, а запропоновані продукти не відносяться до категорії екзотичних або дорогих, з них можна готувати різноманітні смачні страви.

За темою:  Лимонна дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Одним з цікавих особливостей методики є придуманий автором мотивуючий психологічний фактор: перед початком дієтичного курсу пропонується вирізати з паперу ромашку з 7 пелюстками, написавши на них назви базових продуктів. Коли по закінченні тижня пелюстки один за іншим будуть відірвані, відкриється напис: «Я це зробила!».

Як будь-яка з дієт, «семилепестковая» має і свої мінуси:

  • цілий день їсти одне і те-ж – задоволення невелике, витримати таке мізерне по асортименту меню без порушень може не кожен;
  • ця методика являє собою швидке вирішення проблеми зайвої ваги, але не призначена для перебудови організму до звичок здорового харчування;
  • деякі з періодів дієти «сім пелюсток» є відносно голодними. Приміром, не просто цілу добу протриматися на одному сирі, не кажучи про останньому розвантажувальному дні, коли дозволяється пити тільки воду або відвар трав.

Протипоказання і особливі вказівки

Перш ніж скидати вагу за методикою Юханссон, варто проконсультуватися з лікарем — у зв’язку з жорсткістю раціону вона підходить не для всіх. Так, дієту «7 пелюсток» не можна використовувати людям, яким потрібне спеціальне лікувальне харчування, а також страждаючим гіпертонією або захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки.

Комплекс монодієт може викликати головний біль, занепад сил, депресивний стан. Якщо ці неприємні симптоми яскраво виражені і не проходять самостійно протягом однієї-двох діб, має сенс відмовитися від даного варіанту дієтичного харчування.

Дозволені продукти

У дієті «7 пелюсток» цей список досить великий:

  • овочі (крім крохмалистих видів — бобів, картоплі, гарбуза);
  • фрукти (крім тих, що містять багато цукру винограду, фініків, бананів, родзинок);
  • сир і кисломолочні напої жирністю не вище 2,5 %;
  • м’ясо курки (без шкіри);
  • риба і морепродукти;
  • крупи — вівсяна, гречана, неполірований рис;
  • цільнозерновий і висівковий хліб;
  • рослинна олія (в обмеженій кількості);
  • чай (краще зелений);
  • трав’яні напої, відвар шипшини;
  • кава, цикорієвий напій (не більше чашки в день).

Заборонені

Повністю виключити з раціону потрібно:

  • цукор;
  • білий хліб, хлібобулочні вироби;
  • крупи, не зазначені в списку дозволених;
  • тваринні жири;
  • ковбаси, копченості;
  • свинина, яловичина, баранина;
  • напівфабрикати;
  • консерви;
  • фаст-фуд;
  • приправи, смакові добавки;
  • газовані напої;
  • алкоголь.

Меню по днях

Кожен з днів тижня носить назву продукту, на якому базується його раціон.

Рибний

Білкова їжа запустить процес спалювання жирових запасів. Всього для приготування страв знадобиться близько 0,5 кг риби.

  • Сніданок: запечене у фользі або приготоване на грилі рибне філе.
  • Обід: суп-пюре з пісної риби.
  • Вечеря: 150 г вареної риби.

Овочевий

На день знадобиться 1,5 кг овочів. Між трапезами у вигляді перекусу можна з’їсти огірок або випити склянку томатного соку.

  • Сніданок: варіант грецького салату без сиру.
  • Обід: овочевий крем-суп (готується з капусти броколі або кольоровий).
  • Вечеря: тушковані кабачки з морквою і цибулею.
За темою:  Бурсит плечового суглоба: вапняний, субакромиальный і поддельтовидный

Курячий

0,5 кг м’яса птиці, з якого складається раціон «курячого» дня, відновить запаси білка, витраченого у попередні добу на овочевому меню.

  • Сніданок: дві парові курячі котлети.
  • Обід: бульйон з курячою грудкою або суп-пюре з фаршем з курки.
  • Вечеря: підсмажені на сухій сковороді курячі відбивні або запечені в духовці стегенця.

Злаковий

Для приготування страв знадобиться 200-300 г сухих круп.

  • Сніданок: вівсяна каша, зварена на воді.
  • Обід: запарена гречка (крупа заливається окропом з вечора).
  • Вечеря: приготована в мультиварці каша з бурого рису.

Сирний

Загальна кількість сиру на весь день – 0,5 кг. Для вечері знадобиться півсклянки йогурту, в якості перекусу можна випити склянку нежирного молока.

  • Сніданок: сирники, приготовані на пару або сухій сковороді.
  • Обід: 200 г сиру.
  • Вечеря: сир, збитий з йогуртом.

Фруктовий

В меню — несолодкі яблука, груші, кавун, цитрусові, а також ягоди – смородина, малина, вишня, черешня (всього не більше 1,5 кг). Між трапезами можна з’їсти несолодке яблуко або випити склянку апельсинового соку.

  • Сніданок: фруктовий салат.
  • Обід: будь-які фрукти зі списку дозволених.
  • Вечеря: смузі з фруктів.

Питної

Розвантаження: весь день п’ємо воду, трав’яні відвари і зелений чай. Якщо на такому жорсткому режимі протриматися складно, один раз можна дозволити собі додати у воду або чай ложку меду.

Рецепти страв

Рибний суп-пюре

Філе морської риби відварити, подрібнити у блендері. Додати рибний бульйон, щіпку солі, дрібно порізану зелень, чайну ложку рослинної олії. Подавати гарячим.

Овочевий крем-суп

Відварити цвітну капусту і брокколі. Дрібно порізану цибулю і терту моркву припустити на сковороді, додавши ложку соняшникової олії. Все змішати і подрібнити у блендері. Отримане пюре залити залишилися після варіння капусти бульйоном і подавати на стіл, додавши у тарілку зелень кропу.

Сирники печені

300 г сиру змішати зі збитим яйцем, сформувати товсті млинці, обваляти в сухарях. Випікати в духовці до появи рум’яної скоринки.

Перець, фарширований овочами

Очищений від шкірки кабачок, цибулю і помідори дрібно нарізати, моркву натерти на крупну тертку. Все змішати, підсолити і злегка припустити на сковороді, додавши трохи олії. З перців зрізати верхівку, видалити насіння і начинити отриманим овочевим фаршем. Укласти в каструлю, додати трохи води і тушкувати 30 хвилин.

Курка в соєвому соусі

Філе птиці порізати товстими шматками, змастити соєвим соусом і подрібненим часником і залишити на 10-15 хвилин. Солити не потрібно. Запікати в духовці при температурі 200 градусів близько години.

За темою:  7 причин почати тренування зі скакалкою прямо сьогодні

Парові котлети з курки

Зняти з м’яса шкіру, подрібнити за допомогою м’ясорубки або блендера. Додати збите яйце, трохи солі, ложку панірувальних сухарів. Сформувати круглі котлетки, готувати в пароварці або на сковороді під щільною кришкою, додавши води.

Риба запечена у фользі

Філе форелі або тріски натерти подрібненим часником, злегка змочити фруктовим оцтом і залишити на півгодини для просочування. Шматочки риби загорнути у фольгу і запікати в духовці 20 хвилин. Потім відкрити фольгу і помістити рибу в духовку ще на 10 хвилин, щоб підрум’янилася.

Грецький салат дієтичний

Нарізати невеликими кубиками помідори, огірки, болгарський перець, ріпчасту цибулю. Додати подрібнений часник, лимонний сік і трохи оливкової олії. Все змішати і викласти в салатницю, прикрасивши зверху оливками.

Смузі з фруктів

Яблуко і грушу очистити від шкірки, видалити серцевину і разом з ківі ретельно подрібнити в блендері. До отриманого фруктового пюре додати склянку зеленого чаю і збити.

Вихід з дієти

За 7 днів стійка звичка до харчування, не дозволяє набирати зайву вагу, не виробиться. Тому після завершення курсу швидкого схуднення доведеться подбати про це самостійно – якщо, звичайно, ви хочете зберегти досягнутий результат надовго. Хоча б тиждень після завершення дієти «7 пелюсток» слід харчуватися тими ж продуктами, комбінуючи їх за своїм розсудом.

Слід намагатися не вечеряти занадто пізно, щоб їжа встигала перетравитися до сну, інакше організм, який не встиг витратити отримані калорії, відправить їх у «жирові депо». Рекомендується обмежити вживання висококалорійної їжі: тваринних жирів, солодощів, крохмалистих овочів, білого хліба, а також приправ, що підвищують апетит. Такий розумний підхід не дозволить втраченим кілограмам повернутися у вигляді жирових «подушечок» на талії і стегнах.

Так як комплекс монодієт не є збалансованою системою живлення, повторювати дієту «7 пелюсток» занадто часто не рекомендується. Щоб не завдати шкоди здоров’ю, між курсами схуднення бажано робити двох-тримісячна перерва.