Банани (сушені, зелені): користь і шкода для здоров’я
Банани: користь і шкода для організму чоловіків, жінок, вагітних та дітей
Банани є одним з улюблених фруктів як дітей, так і дорослих, важко знайти людину, якій не сподобався б їх приємний смак і аромат. Крім чудових смакових якостей, цей фрукт має масу корисних властивостей, проте не позбавлений і недоліків. Чим корисні банани і чи варто їх вживати в їжу?
Користь бананів: чим хороші?
Вживання бананів приносить безперечну користь для всього організму людини. Продукт широко популярний завдяки своїм смаковим якостям і є прекрасним перекусом при інтенсивному графіку або витонченим доповненням до коктейлю або десерту, а також ідеально підходить в якості продукту для здорового способу життя або спортивного харчування.
Широкий спектр корисних елементів забезпечує фрукту масу позитивних властивостей, до яких відносять:
- швидке угамування голоду через калорійності продукту і його складу;
- тонізуючий ефект організму і швидке постачання клітин тіла необхідними нутрієнтами;
- відсутність алергенів, що робить даний продукт ідеальним для харчування дітей;
- різноманітний вітамінний і мінеральний склад;
- наявність антиоксидантів та імуномодуляторів, які сприяють омолодженню тіла і зміцнення здоров’я;
- поліпшення гемоглобіну і стимуляція кровотворної функції;
- насичення клітин киснем і нормалізація водно-сольового балансу;
- збільшення працездатності і зміцнення стресостійкості.
Вживання всього двох бананів в день дозволить забезпечити організм необхідним мінеральним комплексом у необхідному обсязі та підтримати оптимальне функціонування всіх систем організму людини і підтримання гомеостазу.
Яка калорійність бананів?
Даний продукт є одним з найбільш поживних видів фруктів. У 100 грамах бананів міститься приблизно 90 кілокалорій, що робить фрукт складним в засвоєнні і перетравленні травною системою.
Незважаючи на високу калорійність продукту, відмовлятися від вживання бананів не варто. Даний фрукт завдяки безлічі корисних властивостей і якостей ідеально підходить для будь-яких прийомів їжі: від сніданку до вечері, що робить фрукт досконалим продуктом харчування.
Основна калорійність продукту полягає у високому вмісті білка і наявності швидких і повільних вуглеводів, у результаті чого відбувається тонізація і харчування всіх клітин тіла. Банани є своєрідним акумулятором енергії, дарує заряд бадьорості і позитивного настрою.
Хімічний склад: вміст корисних речовин
Банани мають різноманітний хімічний склад і безліч корисних макро — і мікроелементів. До складу продукту входять вітаміни А, С, Е, РР, а також майже всі групи вітаміну Ст. З мінеральних речовин у бананах можна знайти високу концентрацію калію, натрію, заліза і фосфору.
Високий вміст аскорбінової кислоти як природного антиоксиданту дозволяє посилити роботу імунної системи і омолодити організм, а велика концентрація калію прискорити роботу мозку і нормалізувати процеси центральної нервової системи. Каротин і кальцій в бананах зміцнюють кісткову структуру тіла і разом з іншими хімічними складовими стабілізують гормональний фон, запускають обмін речовин і посилюють синтез м’язової тканини.
Є банани дієтичними? Вся правда про продукт
Незважаючи на велику калорійність, рослину можна вважати продуктом дієтичного харчування. Даний продукт являє собою справжню панацею для тих, хто сидить на дієті і ось чому:
- фрукт є природним антидепресантом, підвищує настрій, без якого неможливо витримати не одну дієту;
- завдяки високому вмісту натуральних цукрів при вживанні бананів відпадає бажання з’їсти більше шкідливі солодощі або випічку;
- з’їдений банан швидко насичує організм і пригнічує відчуття голоду;
- має безліч необхідних нутрієнтів в легко засвоюваної формі.
При дотриманні дієтичного харчування продукт підтримує постійний рівень цукру в крові людини, що дозволяє мінімізувати ризик розвитку цукрового діабету і контролювати апетит. При щоденному вживанні пари бананів збільшується стресостійкість і поліпшується настрій, що особливо важливо під час дієти – ліквідується можливість придбання нудьги або появи безконтрольного апетиту.
Банани є відповідним продуктом харчування під час дотримання дієти, однак кількість уживаних фруктом все ж слід контролювати з-за високого вмісту цукрів і калорійності.
Шкоди від вживання: чого варто побоюватися?
Рослина не є шкідливим продуктом, проте безмірно вживати його не варто. Даний фрукт важкий для перетравлення і вживання у великих обсягах. Серйозно навантажує роботу травної системи і уповільнює обмін речовин: для перетравлення необхідно достатня кількість шлункового соку.
З особливою обережністю слід поставитися до застосування в їжу бананів молодим мамам. У зв’язку з важкою засвоюваністю дітям до трьох років, а також жінкам в період грудного вигодовування є банани протипоказано, щоб не перевантажувати шлунково-кишковий тракт. Крім того, при вживанні фрукта мамою в організм дитини через молоко може потрапити висока концентрація вітаміну К, що загрожує розвитком гемолітичної анемії та ядерної жовтяниці. Вітамін К у високих обсягах негативно позначається на імунітеті людини і провокує розвиток алергічних реакцій.
Також тропічний фрукт не рекомендується вживати хворим на цукровий діабет або страждають зайвою вагою, у зв’язку з вмістом великих обсягів натуральних цукрів і високої калорійності.
Даний фрукт необхідно правильно поєднувати з іншою їжею. Є банани з молочними продуктами загрожує розладом шлунка, а вживання з іншої важкої або калорійною їжею значно сповільнить обмін речовин і швидкість засвоєння організмом. Вживання незрілих зелених плодів рослини провокує здуття живота і підвищене газоутворення: складові фрукта з-за недостатнього травлення починають бродити. Також безмірне вживання бананів може спровокувати запор.
Хімікати в продукті: натуральність і безпека
Даний фрукт є продуктом підвищеної небезпеки, і щоб правильно вибрати банани без шкоди своєму здоров’ю необхідно знати кілька нюансів. Плоди рослини в нашу країну поставляються виключно у вигляді незрілих фруктів, які досягають стиглості в процесі перевезення або эниомодуляторе.
Банани транспортуються двома способами: вантажним кораблем чи літаком. Транспортування фрукта з допомогою літака дозволяє перевозити майже стиглі банани, що гарантує безпеку і свіжість продукту, але дана перевезення коштує в кілька разів дорожче перевезення кораблем. Транспортування за допомогою корабля являє собою навантаження нестиглих бананів і регулярну хімічну обробку нітратами і пестицидами протягом всього перевезення, яка може тривати близько двох місяців.
При доставці на оптову базу, тропічний фрукт занурюють у эниомодулятор, який усуває хімічні реагенти з поверхні продукту з допомогою многокомплектного впливу. Варто розуміти, що шкірка рослини не є перешкодою для проникнення пестицидів до плоду фрукта і навіть після обробки можуть залишитися несприятливі хімічні сполуки.
Банани, що пройшли обробку эниомодулятором, стають непридатними до вживання з нормализированным хімічним складом, проте смак і запах такого продукту істотно відрізняється від плодів, доставлених літаком.
Чим хороші сушені банани?
Фіги або сушені банани представляють собою чистий і натуральний продукт. Виробляють фіги шляхом сушіння фруктів у сушарці або в природному середовищі після попередньої нарізки відразу на плантаціях або поблизу станцій первинної обробки бананів для міжконтинентальних транспортувань. Даний продукт легше транспортувати, завдяки чому в ній майже не міститься пестицидів і нітратів, що підсилюють зберігання продукту. Незважаючи на це, термін придатності сушених фіг практично необмежений.
В процесі сушіння фрукт зменшується в обсязі, проте всі позитивні властивості зберігаються. У сушених фигах високий вміст вітамінів А, РР, групи В, Е, К і С, а також таких мінеральних речовин, як фосфор, магній, калій, цинк і фтор. Сушені плоди також зберігають всі органічні кислоти, харчові волокна, властиві свіжому фрукту.
Високий вміст мікроелементів покращує роботу всіх систем організму, нормалізує метаболістіческіе процеси в організмі, сприятливо позначається на роботі шлунково-кишкового тракту. Дані сухофрукти покращують якість сну, позбавляють від кошмарів і покращують настрій.
Проте вживати сушені фіги абсолютно протипоказане хворим на цукровий діабет з-за підвищеного вмісту цукру, якого значно більше, ніж у свіжих фруктах. Також вживання фіг в необмеженій кількості загрожує придбанням пари зайвих кілограм і порушенням травної функції – не варто з’їдати більше 100 грам сушених бананів в день.
Користь і шкода жовтого фрукта для жінок
Тропічний фрукт має масу позитивних впливів на організм кожної жінки:
- банани сприяють зміцненню суглобних з’єднань;
- підтримують роботу підшлункової залози і травної системи;
- підсилюють кровотворну функцію і зміцнюють роботу серця;
- нормалізують тиск;
- покращують зовнішній вигляд нігтів і волосся, даруючи їм еластичність.
Фанатки даного фрукта ніколи не скаржаться на інтимну сторону життя: даний фрукт провокує вироблення окситоцинов, що пробуджує інтерес до протилежної статі. А в сукупності з виробленням ендорфінів та скопломина, вживання пари бананів в день, робить жінку щасливою і життєрадісною.
Свіжі банани широко популярні в області косметології, де використовуються для поліпшення поверхні шкіри. Бананова маска глибоко живить і зволожує шкіру, відкриває пори і надає особі свіжий і відпочив вигляд.
Чи можна вагітним?
Даний продукт рекомендується до вживання вагітним жінкам, завдяки масі корисних якостей. Банани покращують стан як майбутньої матері, так і малюка. Високий вміст мікро — і макроелементів допомагає плоду повноцінно розвиватися і отримувати всі необхідні поживні компоненти.
Для вагітної жінки банани покращують загальний стан здоров’я, рятують від безсоння і покращують настрій. Завдяки особливим властивостям, цей фрукт усуває можливість токсикозу, печії, розвитку алергії і нудьги при вагітності.
При регулярному харчуванні відбувається очищення організму від шлаків і виведення зайвої рідини, збільшується об’єм навколоплідних вод і поліпшується травна система матері і передача нутрієнтів між мамою і дитиною.
Проте вагітним протипоказано зловживати вживанням бананів: велика кількість тропічного фрукта провокує запори у матері і перенасичує малюка вітаміном К, що може призвести до неправильним розвитком плоду. Оптимальною кількістю буде 2-3 фрукта в день.
Корисні дітям і чи варто їх вживати?
На думку дієтологів, фрукт дозволяється дітям віком від 9 місяців, після першого овочевого прикорму. Даний фрукт є повністю гіпоалергенним і допомагає нормалізувати роботу кишечника, усунувши коліки і неприємні відчуття, що робить фрукт корисним для малюків.
Для школярів фрукт показаний для зміцнення імунітету, підвищення стресостійкості і працездатності організму. Банановий крохмаль дитячим організмом краще засвоюється і перетворюється в глюкозу, яка живить і тонізує тіло дитини. З’їдаючи 1-2 банана під час перекусу в школі у дитини поліпшиться самопочуття і загальний рівень здоров’я, малюк не буде сильно втомлюватися і стане більш концентрованим і уважним.
Корисність фрукта для чоловіків
Цей тропічний фрукт корисний для чоловіків з проблемами потенції. При регулярному вживанні пари бананів поліпшується потенція і посилюється ерекція. Фрукт сприяє поліпшенню якості сперми і підвищення фертильності – можливості заводити потомство. Дані особливості фрукта пояснюються високим вмістом магнію і цинку в продукті, які сприяють природного вироблення тестостерону і нормалізації гормонального фону чоловіки. Банани, як природний тестобустер, ідеально підходять спортсменам для підтримки форми і розвитку м’язових волокон.
10 фактів про користь і шкоду бананів в наступному короткому відео:
Завдяки збалансованому вітамінно-мінеральному складу, фрукт живить і зміцнює всі клітки тіла, надає тонізуючий і омолоджуючий ефекти, покращує настрій і підвищує стресостійкість. Банани нормалізують гормональний фон і обмін речовин людини, прискорюють синтез білкових тканин і провокують розвиток м’язової гіпертрофії. Фрукт є акумулятором енергії, дарує заряд гарного настрою і позитивних емоцій. Дані властивості разом з гідними смаковими якостями роблять фрукт корисним продуктом харчування, ідеально відповідним всім групам людей. Їжте банани в своє задоволення і будьте здорові!