Шляхи зараження опісторхозу

В організм людини часто проникають різні інфекції, викликаючи важкі хвороби. Нерідко причиною того бувають паразити. Опісторхоз – одне із захворювань, викликане ними. Винуватцем зараження є сибірська або котяча двуустка. Поселяючись в організмі, вона паразитує переважно у протоках печінки, жовчного міхура та підшлункової залози. При тривалій інвазії розвивається серйозна патологія органів і систем, там, де концентрується вогнище ураження. Досить велика поширеність часто викликає закономірне питання – як передається опісторхоз, і чи можна заразитися від хворої людини?

Винуватці інфекції

Викликають захворювання плоскі черви – печінкові сосальщики. Головний збудник опісторхозу – котяча або сибірська двуустка. Це маленький ланцетоподібний паразит розміром від 8 до 15 мм в довжину, і до 2 мм у ширину.

Шляхи зараження опісторхозу » журнал здоров'я iHealth

Тіло двуустки котячої на передньому кінці має присоски, за допомогою яких вона зміцнюється в організмі носія. Як і інші сосальщики вона є гермафродитом. Повний цикл розвитку Opisthorhis felineus вимагає зміни кількох господарів.

Паразитують котячі двуустки в організмі людини або рибоядних хижаків. Всі інші носії є проміжними ланками метаморфоза опісторхів. Звідси виникає резонне питання – заразний опісторхоз? Інфекційні вважаються тільки метацекрарние форми паразита.

Шляхи зараження

Щоб досягти кінцевої мети Opisthorhis felineus вибирає певних проміжних носіїв. Перший господар – молюск битинидии. Другий – риба прісноводних водойм сімейства коропових. Це може бути язь, плотва, ялець, жерех, лящ. Не заражаються двуусткой тільки карпи. Останньою ланкою цього ланцюга є людина або, наприклад, кішка.

Цикл зараження опісторхозу людини або тварини:

  • Яйця з води або мулу потрапляють в тіло молюска. Через два місяці опісторхи залишають його у вигляді церкарии або фуркоцеркарии.
  • Свободноплавающая личинка (церкария) за зовнішнім виглядом нагадує дорослу особину, тільки з плавальним хвостом. Вона шукає тіло нового господаря (риби) і активно впроваджується в його м’язи або під шкіру. У разі невдачі церкария переходить в адолескарию – цистную форма личинок в очікуванні.
  • Церкария в тілі риби відкидає хвіст і инцестируется, перетворюючись в метацеркарию.
  • Через шість тижнів зріла личинка стає інвазивної.
  • Зміна третього носія відбувається шляхом поїдання людиною або рибоядним хижаком зараженої риби.
  • Потрапляючи в тіло кінцевого носія метацеркария звільняється від цистного оболонки, проникає в протоки гепатобіліарної системи і там прикріплюється. Доросла особина паразитує і через два тижні починає відкладати яйця.
  • Яйця залишають організм носія разом з фекаліями. Залишаючись на повітрі, вони гинуть через 8-10 днів. У воді ж їх життєва здатність зберігається до року.
За темою:  Лямблії в печінці: симптоми, причини і лікування

Шляхи зараження опісторхозу » журнал здоров'я iHealth 1

Особливість життєвого циклу двуусток говорить про те, що їх початковий розвиток можливо тільки в тілі молюска, а проміжне в рибі. Тому ні яйця, ні церкарії, для людей які не небезпечні. Але щоб не захворіти, необхідно мати уявлення, як можна заразитися опісторхозу, чи передається від інфікованої Homo sapiens.

Інвазія людини

Опісторхоз в Росії досить поширений. Особливо часто заражаються в рибопромислових регіонах, де протікають великі річки. Так як небезпечна форма паразита може передаватися рибою, то інфікування опісторхозу відбувається при вживанні в їжу прісноводних її представників. Це головна причина людської інвазії, але не єдина.

Зараження може відбутися і при поїданні риби осетрових порід або щуки. Хижаки, що відносяться до цієї родини, можуть проковтнути більш дрібну здобич, в якій оселилися личинки двуусток. Захищена метацеркарная форма описторха не перетравлюється, і паразит залишається в рибі, в принципі не піддається такому зараження.

Особливий ризик інвазії виникає в ендемічних вогнищах. Причому хворіти люди можуть і не поїдаючи рибу. Справа в тому, що личинки двуусток, що знаходяться безпосередньо в м’язах, під шкірою риби, при обробленні залишаються на ножі і посуді. При поганій обробці, наприклад, в місцях громадського харчування, вони легко потрапляють в інші продукти, а потім і в рот людини.

Котяча Двуустка або сибірська, викликає опісторхоз, може паразитувати в організмі свого кінцевого господаря до двадцяти років. Симптоми її присутності часто маскується під прояву зовсім інших захворювань. Зрозуміти, інфікована людина чи ні, досить складно за зовнішніми ознаками.

Шляхи зараження опісторхозу » журнал здоров'я iHealth 2

Часто при первинному огляді лікар ставить неправильний діагноз. Початкова стадія може бути схожа на ГРВІ або напад панкреатиту. Гостра фаза виглядає як пневмонія, холангіт, жовчний перитоніт, вірусний гепатит або будь-кишкові захворювання.

Коли виникає небезпека

Як вже говорилося раніше, зараження, в основному, відбувається при вживанні в їжу інвазійних риби. Але сама вона не є небезпечною. Отримати інфекцію можна, якщо її неправильно приготувати.

За темою:  Аналіз на ентеробіоз

Фактори ризику при поїданні риби:

  • сирий;
  • малосоленой;
  • слабо в’яленої;
  • погано просмажене;
  • недовареною.

Цікавий і той факт, що навіть при досить низькій температурі личинки і яйця здатні зберігати свою життєздатність після відтавання. Вбиває їх тільки глибока і рівномірна заморожування при показнику термометра не вище -28 градусів.

Шляхи зараження опісторхозу » журнал здоров'я iHealth 3

Нерідко можна почути твердження, що опісторхоз передається від людини до людини. Це не вірно. Заразитися від інфікованого хворого неможливо, навіть якщо разом з ним:

  • Їсти з одного посуду.
  • Користуватися одним білизною, навіть натільною.
  • Плавати в одному водоймищі, наприклад, в басейні.
  • Здійснювати рукостискання.
  • Цілуватися.

Опісторхоз від людини до людини не може переходити і при статевому контакті.

Яйця, що вийшли разом з калом інфікованого, при попаданні будь-яких, навіть випадковим чином в організм здорової людини, нашкодити йому не можуть. Теж стосується і личинок-церкариев. Розвиватися і трансформуватися до метацеркариев ці форми гельмінта можуть тільки в тілі проміжних носіїв.

Не передається опісторхоз і при контакті із зараженою твариною. При купанні у водоймі, в якому присутні яйця і церкарії двуусток, також не можна підхопити інфекцію, навіть у разі проковтування їх разом з водою.

Як себе убезпечити

Хвороба завжди краще попередити, чим потім лікувати її. Тим більше, як стверджують медики, до кінця позбутися від цього гельмінтозу практично неможливо.

Шляхи зараження опісторхозу » журнал здоров'я iHealth 4

Щоб інфекція не потрапила в організм з незалежних від вас обставин, необхідно принципово дотримуватися деяких правил:

  • Не харчуйтеся в громадських закладах, перебуваючи в потенційно небезпечному регіоні.
  • Не купуйте рибу у приватних осіб, що не здійснюють належним чином перевірку свого товару на паразитів.
  • Виключіть вживання страв із сирої риби, якщо не впевнені в її чистоті.
За темою:  Чи можна мастурбувати при лікуванні хламідіозу?

Риба дуже цінний і корисний продукт. Зовсім відмовлятися від її вживання в їжу через страх підхопити інфекцію не варто. Щоб залишатися здоровим і насолоджуватися улюбленими делікатесами необхідно виконувати зовсім нескладні рекомендації.

У якості профілактичних заходів рибу потрібно обробляти наступним чином:

  • Піддавайте термічній обробці тільки порційні шматки, а не рибу цілком.
  • Смажте скибочки середньої величини 15-20 хвилин.
  • Варіть шматочки до 100 грам не менше 20 хвилин після закипання.
  • Пироги з рибою випікайте не менше години.
  • Засолювання прісноводної риби повинна тривати від 10 до 40 діб, залежно від розміру риби.
  • Розсіл для засолювання повинен бути міцним або середнім.
  • Вяльте добре просолену рибу протягом трьох тижнів після попереднього вимочування.
  • Коптите гарячим способом при температурі 70-80 градусів 2,5 години, холодним – попередньо заморозивши її або просолив.
  • Для страв із сирої риби: її потрібно також заморозити, бажано на швидкому режимі в мікрохвильовці і при низькій температурі, щоб не втратити смакові якості.

Крім цього, після оброблення будь-якої риби необхідно обробляти посуд та кухонне начиння.