Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей

Лікування функціонального запору (не пов’язаного з аномаліями будови ШКТ і наявністю пухлин), має супроводжуватися зміною структури харчування. Їжі, гальмує діяльність кишечника, слід відійти на другий план, а страв, сприяє травленню, зайняти особливе місце.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей підбираються з урахуванням характеру порушень. Якщо зміни викликані недоліком баластних речовин, то розумно збільшити в раціоні кількість рослинної їжі. Вона буде сприяти м’якого виведення калових мас. Але якщо запор супроводжується порушенням моторної функції кишечника, то харчові волокна викликають зворотний ефект. Повільне просування баласту обернеться здуттям, відрижкою, болем у животі.

Список продуктів з проносним ефектом

Послабляючи продукти умовно поділяються на чотири групи:

  • містять велику кількість грубих волокон;
  • очищають кишечник, підтримують водно-електролітний баланс;
  • стимулюють скоротливу діяльність;
  • змащувальні, пом’якшувальні, що сприяють просування харчової грудки.

До першої групи відносяться сирі овочі, фрукти, зелень, ягоди, бобові, зернові, баштанні, деякі каші і морська капуста. Ці продукти багаті клітковиною, яка не розкладається під дією травного соку, а розбухає, напружуючи стінки кишечника, примушуючи їх більш активно скорочуватися. Волокна накопичують воду, пом’якшують харчові маси, сприяють їх нормальному просуванню і виведенню.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 1

Від продуктів першої категорії варто утриматися при спастичних запорах, які характеризуються наявністю інтенсивно скорочуються ділянок кишечника. Під час спазму їжа затримується. Скупчення не перетравлюваних волокон викликає метеоризм, різкі болі в животі.

До другої групи відносяться продукти, що містять велику кількість полісахаридів (пектину) і мінеральних речовин: коренеплоди, баштанні, сухофрукти, фрукти солодких сортів. Пектин діє як ентеросорбент, допомагає позбутися від токсинів. Під дією кишкового соку полісахариди розпадаються на прості вуглеводи, створюючи сприятливі умови для росту нормальної флори. Мінеральні солі насичують організм електролітами, підвищують тургор тканин, сприяють відновленню слизової.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 2

З цією категорією слід бути обережним людям, страждаючим цукровим діабетом, оскільки вживання великої кількості подібних продуктів може підвищити рівень глюкози в крові.

У третю категорію входять натуральні стимулятори кишкової активності. До них належать цитрусові, кисломолочні продукти, маринади, квашені і солоні овочі. Подібна їжа завдяки високому вмісту органічних кислот подразнює слизову, стимулює вироблення шлункового соку, підсилює перистальтику, сприяє переварюванню їжі. Цими продуктами не можна зловживати особам, у кого є запальні захворювання органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, що супроводжуються підвищеною кислотністю шлункового соку.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 3

До четвертої категорії відносяться рослинні олії. Вони надають м’яке обволікаючу, пом’якшувально дію. Знижують всмоктуваність води, сприяють розрідженню і легкому виведення калових мас.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 4

Олія стимулює вироблення жовчі, сприяє засвоєнню їжі, є розчинником вітаміну А, в присутності якого швидше відновлюється пошкоджена слизова. Але якщо у хворого є ознаки запальних захворювань жовчного міхура, варто відмовитися від курсового прийому подібного засобу.

Така класифікація є умовною, оскільки будь-який натуральний продукт складається з комплексу різних компонентів і може відноситися відразу до кількох категорій.

Гарбуз

Гарбуз містить величезну кількість корисних речовин: клітковину, пектин, цукри (10%), мінеральний комплекс з солей калію, магнію, заліза, кальцію. Вітаміни групи В, аскорбінову кислоту, вітамін Е, каротин. Ці речовини сприяють загоєнню слизової оболонки, покращують моторику кишечника, нейтралізують токсини, сприятливо позначаються на зростанні внутрішньої мікрофлори, очищають ШКТ від не переварених залишків, сприяють нормалізації травлення.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 5

Гарбуза корисно вживати в сирому, вареному, запеченому вигляді. Поєднувати з будь-якими свіжими овочами і готувати салати, заправлені рослинною олією. Можна варити кашу, додаючи пшоно. Щоденне включення в раціон подібних страв допомагає виправити ситуацію з запорами вже на 4 день. Далі є цей продукт можна по мірі необхідності. Гарбуз показана всім дорослим, включаючи вагітних жінок. Останньої категорії запечена м’якоть допомагає впоратися з токсикозами. Маленьким дітям не варто цей продукт давати щодня, оскільки високий вміст каротину і вітаміну А може позначитися на роботі печінки.

За темою:  Аналіз крові на глисти і паразити

Буряк

Містить клітковину, цукри, органічні кислоти, мінеральні солі, вітаміни групи В, каротин, флавоноїди, фолієву кислоту, бетаїн. Вона стимулює вироблення шлункового соку, підсилює перистальтику, полегшує просування їжі, відновлює тургор слизової, сприяє зростанню корисних бактерій, загоює мікротравми, має антисептичну дію.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 6

Людям, схильним до метеоризму слід вживати коренеплід у відвареному вигляді. 200 грам тертого, заправленою маслом, буряків з’їдають вранці перед сніданком. Страву можна готувати щодня. Буряк показана всім, хто страждає запорами.

Морська капуста

Морська капуста — джерело йоду, який необхідний для нормальної роботи щитовидної залози. Її діяльність побічно відбивається на функції ШКТ. При нестачі тиреоїдних (виробляються щитовидною залозою) гормонів послаблюється м’язовий тонус стінок кишечника і розвивається закреп.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 7

Ламінарія містить велику кількість полісахаридів, які, насичуючись водою, розтягують стінки кишечнику, посилюючи його рефлекторну скоротливу функцію. Максимальна добова доза свіжого салату становить 100 грам. У цій кількості морську капусту можна їсти щодня або в міру необхідності при виникненні труднощів зі стільцем. З обережністю до продукту варто поставитися людям із захворюваннями нирок, чутливим до солей йоду і вагітним жінкам.

Мед

Мед — природний антиоксидант, м’яку седативну та імуностимулюючий засіб. Продукт насичений цукрами і органічними кислотами, які стимулюють секреторну функцію ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 8

Для боротьби з закрепом вживають медову воду: у склянці теплої рідини розчиняють чайну ложку меду. Засіб рекомендується випивати натщесерце за годину до прийому їжі. Курс може тривати більше місяця. Протипоказанням до подібного лікування є чутливість до продуктів бджільництва.

Кефір

Кефір має пробіотичні дію. Стримує ріст патогенної флори і розвиток гнильних процесів. Посилює перистальтику, має послаблюючу ефектом. Для нормалізації стільця вживають одноденний напій. Кефір більш тривалого бродіння надає зворотний ефект.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 9

Як ліки від запору використовується масляний кефір. Він готується на основі 200 мл кисломолочного напою з додаванням столової ложки рослинної олії. Суміш приймають на ніч. Засіб можна використовувати багаторазово. Вживати напій не варто людям з індивідуальною непереносимістю.

Висівки

Висівки — джерело грубих волокон. Раціон людини має містити 15-20 грамів клітковини. При низькому навантаженні кишечника послаблюється його здатність скорочуватися. Мета лікування — збільшити частку споживання грубих волокон в 2 рази, стимулювати перистальтику.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 10

 

Як засіб від запору використовують пшеничні висівки. 2 столові ложки засоби заливають склянкою теплої води. Настоюють протягом ночі. Ранок з’їдають натщесерце тільки гущу. Курс — не менше 10 днів. Засіб не бажано використовувати дітям і вагітним.

Оливкова олія

Оливкова олія багата жирними амінокислотами. Інші олії програють оливковій за змістом корисних для ШКТ речовин. Для профілактики запорів їм можна заправляти овочеві салати. Під час лікування оливкову олію п’ють вранці натщесерце за годину до сніданку по столовій ложці. Поліпшення стану спостерігається через 2-3 дні.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 11

Оливкова олія має сильний жовчогінний ефект. Для нейтралізації дії його рекомендується запивати водою з лимоном. Не бажано проходити подібний курс дітям і вагітним жінкам, а також особам, схильним жовчнокам’яної хвороби.

Чорнослив

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 12

Чорнослив містить більше 60% вуглеводів, серед яких близько 40% цукрів. Він м’яко стимулює перистальтику, виводить токсини, створює умови для зростання власної флори. Чорнослив корисно приймати натщесерце. Достатньо однієї жмені, поміщається в долоню. Протягом години необхідно утриматися від їжі, щоб цукру не спровокували бродіння. Є чорнослив можна щодня. Сухофрукт не має протипоказань.

За темою:  Огляд найбільш ефективних лікарських засобів від глистів

Банан

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 13

Банан у стиглому вигляді чинить дію, схожу з ефектом від чорносливу. Плід містить багато клітковини і пектину. Дорослому досить вранці з’їдати по одному плоду. Дітям не бажано вживати фрукт натщесерце.

Розсіл від солоних огірків

Розсіл від солоних огірків застосовується як послаблюючий засіб. Протягом дня потрібно випити 4 такого напою. Він не повинен містити гострих спецій. Засіб відмінно запускає перистальтику. Послаблення можна очікувати протягом наступних днів. Цей спосіб підходить тільки для дорослих, його не слід використовувати жінкам в положенні.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 14

Будь-яка дієтотерапія дає результат не раніше, чим через 3-4 дні.

Після досягнення необхідного ефекту можна поступово насичувати свій раціон усіма видами послаблюючих продуктів. Для нормалізації травлення їжу слід вживати не менше 5 разів на день невеликими порціями, ретельно пережовуючи. Разом з продуктами, що містять велику кількість клітковини і полісахаридів обов’язково пити не менше 2 літрів води в добу.

Продукти, які не рекомендується їсти при запорах

Функцію кишечника послаблюють такі продукти, як жирне м’ясо, котлети, ковбаса, варені яйця, риба з високим вмістом жиру. Вироби з борошна вищих сортів: макарони категорії В, білий хліб. Очищені рослинні продукти — шліфований рис, манна крупа. До закріплює продуктів належить вершкове масло, сир.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 15

Не варто вживати їжу, що містить в’яжучі речовини: міцний чай, шоколад, хурму, гранат, горіхи. Закріплюючим ефектом володіють киселі, наваристі бульйони, рисовий відвар.

Деякі продукти проносні для кишечника можуть проявляти зворотні властивості. Наприклад, зелені банани здатні закріпити. Також діє відвар з чорносливу, послаблює тільки настій. Солодкі сорти яблук у свіжому вигляді посилюють перистальтику. Кислі протерті фрукти можуть спровокувати запор.

Які проносні продукти можна дітям?

У дитини при запорах переважає спастична форма. Коли деякі ділянки кишечника скорочуються більш інтенсивно, виникає спазм, що перешкоджає проходженню їжі. Тому проносні продукти для дітей повинні підбиратися з урахуванням цього фактора. Краще відмовитися від сирих овочів з високим вмістом клітковини, на користь продуктів, багатих полісахаридами, таких як баштанні і сухофрукти.

Дитині можна щодня пропонувати по кілька штук чорносливу натщесерце. Або готувати настій з попередньо розм’якшених плодів. Жменя чорносливу необхідно проварити протягом 2 хвилин. Злити воду. Залити склянкою кип’яченої рідини. Всі разом залишити в термосі до ранку. Перед сніданком давати по півсклянки приготованого засоби.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 16

Кабачок дуже м’яко впливає на кишечник. Він не викликає бурління і газоутворення. Дітям готують овоч на пару, смажать або варять. Цей продукт не має протипоказань. Його можна змішувати з іншими овочами. Він корисний для кишечника так само, як і гарбуз, яку на відміну від кабачка не слід давати дитині щодня, з-за високого вмісту вітаміну А.

Які проносні продукти можна вагітним жінкам і жінкам у період лактації?

Насправді для вагітних і годуючих існує не так багато обмежень. Природні проносні продукти не здатні завдати більшої шкоди, чим аптечні препарати.

В якості проносного небажано під час вагітності використовувати рослинне масло, оскільки його жовчогінний ефект може дати додаткове навантаження на печінку. З другого триместру слід бути обережнішим з продуктами, багатими харчовими волокнами, так як велика ймовірність рефлекторної стимуляції матки.

За темою:  Симптоми опісторхозу у жінок і чоловіків

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 17

Не варто відмовляти собі в тушкованих овочах, баштанних, сухофруктах, ягодах, меді. Хорошим ефектом володіє жменю чорниці, з’їдена натщесерце. Зворотна дія має компот з цієї ягоди, від якого варто відмовитися.

Годуючим мамам бажано не вживати цитрусових і приправ. Вони здатні вплинути на смак молока. Також з обережністю варто куштувати мед, оскільки це алергенний продукт. Допоможуть травленню одноденний кефір, оливкова олія, тушковані овочі.

Рецепти проносних страв

  • Прекрасним проносним засобом є салат з вареного буряка та чорносливу. Необхідно взяти по 200 грамів інгредієнтів. Можна заправити рослинним маслом або сметаною.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 18

  • Запечений гарбуз — це дієтичне блюдо, більш легке для печінки, чим сирий овоч. Шматочки гарбуза розміром близько 2 см відправляються в духову шафу на 15-20 хвилин. Після розм’якшення гарбуз остудити, за бажанням полити медом.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 19

  • Корисне дієтичне послаблювальну страва — бутерброди з авокадо. Фрукт містить велику кількість жирних кислот, які сприяють травленню. Зріле авокадо очищають від шкірки, розминають виделкою. Додають краплю оливкової олії, за смаком лимонний сік, сіль. Масу намазують на цільнозерновий хліб. Бутерброди можна використовувати в якості сніданку або перекусу.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 20

  • Салат з морської капусти готують в суміші з нарізаними свіжими огірками, цибулею, болгарським перцем і яблуками солодких сортів. Пропорції визначають по смаку.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 21

Соки від запорів

У соках зберігається властивість свіжих овочів. Вони містять набагато менше клітковини, але більше цукрів, тому надають ефект швидше.

  • Буряковий сік дуже ефективний в суміші з іншими компонентами. Коренеплід можна натерти на тертці і віджати через марлю або пропустити через соковижималку. Підготовлену рідину слід залишити в холодильнику на 3 години. За цей час випаруються шкідливі ефірні речовини. Далі на 3 частини бурякового соку слід взяти стільки ж огіркового і 10 частин вичавки моркви. Напій приймають натщесерце за годину до їжі.

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 22

  • Гарбузовий сік одержують тим же способом, що і буряковий. Його п’ють вранці до сніданку по 100 мл

Проносні продукти при запорах у дорослих і дітей » журнал здоров'я iHealth 23

Соки можуть бути альтернативою для тих, хто не любить овочі. Для смаку можна додати мед або фруктові вижимки.

Вода від запорів

При порушенні рухової функції кишечника обов’язково вживати не менше 2 літрів рідини. Вода пом’якшує харчової грудку, насичує клітини слизової оболонки, тонізує стінки кишечника, полегшує просування їжі. Рослинні волокна і полісахариди забезпечують потрібний ефект лише в присутності достатньої кількості води.

З запором допомагають впоратися дві склянки рідини натщесерце. При підвищеній кислотності слід вживати теплу воду, при зниженій — холодну.

Після процедури, для полегшення відходження калових мас рекомендується зробити ранкову гімнастику. У вправах зобов’язані бути присутніми рухи на розтягування і скручування тулуба.

Які продукти є проносними, ті і повинні входити в постійний раціон. Користь натуральної їжі полягає в тому, що її можна вживати постійно. Вона не викликає звикання та ослаблення скорочувальної функції кишечнику в майбутньому. Налагодити стілець також допоможе питний режим і утримання від шкідливої їжі.