Пелядь риба описторхозная чи ні?

Паразитичні плоскі черви з роду опісторхісов викликають таке захворювання як опісторхоз. При цьому вражається печінка і органи травної системи. Виникає хвороба після вживання в їжу риби не пройшла належну теплову обробку або тимчасову консервацію сіллю. Існує версія, що основним джерелом печінкових сисун (сибірської або котячої двуустки), а також проміжним господарем, в якому вони проходять личиночную стадію розвитку, є риба сімейства коропових. Але є версія, що і підродина сигових, а саме муксун, ряпушка і риба сирок опісторхоз викликають так само, як і представники коропових.

Поширення і цінність риби

Пелядь (сирок) має широкий ареал проживання — територія Південно-Східної Азії, європейська частина материка, Казахстан, Північна Америка. Масивністю зараження відмічені регіони в нижній течії річок Іртиш, Об, Єнісей, Кама, т. е. територія Сибіру, приполярні області та зони проживання корінних північних народів, у яких ні у кого поширена традиція сироїдіння. Саме ця зона є найбільшим у світі осередком опісторхозу, де у сільського населення спостерігається 100% ступінь зараження.

Пелядь риба описторхозная чи ні? » журнал здоров'я iHealth

Але при вивезенні риби за межі промислових регіонів зона зараження може розширюватися.

Сирок — корисна для людини риба, багата вітамінами і вважається дієтичним продуктом. Але багато людей побоюються її є, задаючись питанням, пелядь риба описторхозная чи ні.

Шляхи зараження


Остаточними господарями печінкових сисунів є людина і тварини, що вживають сиру рибу.

Паразит проходить кілька фаз свого розвитку і змінює двох проміжних господарів.

Одним з них є черевоногі молюски — битинииди, що живуть у стоячих водоймах на водних рослинах і мулистому дні. Молюски проковтують яйця паразита, які потрапляють у водоймище з фекаліями людини і тварин і де вони залишаються життєздатними протягом півроку.

Протягом 2 і навіть 10 місяців яйця перетворюються у тілі молюска в свободноплавающую личинку. Тривалість процесу зміни фаз залежить від температури води. Залишаючи битинииди, личинки проникають в тіло риб і поселяються під шкірою, в м’язах. Тут личинка дорослішає і виявляється в захисній оболонці (цисте). Ця фаза розвитку триває 1,5 місяці, після чого личинки стають заразними і готові до переселення в тіло наступного господаря.

За темою:  Гельминтокс: інструкція по застосуванню від глистів

Пелядь риба описторхозная чи ні? » журнал здоров'я iHealth 1

Найбільш схильні до зараження сибірською двуусткой такі риби:

  • плотва;
  • язь;
  • єлець;
  • лящ;
  • краснопірка;
  • чехоня;
  • верхоплавка.

І якщо раніше опісторхозу заражалися тільки перераховані вище види риб, то останнім часом зростає рівень зараження і серед інших сімейств.

Особливо це стосується тих видів, які воліють жити в озерах чи річках з повільною течією. До таких видів відноситься риба пелядь сімейства сиговие. Сирок живиться ракоподібними, і селиться в заплавних озерах та протоках. Пелядь активно розводять у ставках і озерах, що належали рибоводческим господарствам.

З іншого боку у пеляди немає такої масивності зараження як у риб родини коропові, тому і ризик зараження менше. Але, тим не менш, ця риба є ще і переносником інших трематод, таких як клонорхиси і лентец широкий.


Поїдаючи сирка, людина і тварини заражаються опісторхозу. Потрапивши в шлунок і верхні відділи кишечника, личинки залишають свої оболонки і просуваються через протоки жовчного міхура і печінки.

Вже через 3-4 тижні всі потрапили в тіло людини личинки перетворюються на статевозрілих особин і починають відтворювати потомство. Опісторхи гермафродити і кожна особина за день здатна зробити кладку в тисячу яєць.

Якщо яйця з продуктами життєдіяльності людини потрапляють у грунт, то через 1-1,5 тижні вони гинуть, але якщо виявляються у воді, то залишаються життєздатними протягом року.

В людині або тварині гельмінт може прожити 10-20 років і це середній показник, зафіксовані випадки і з більш тривалим періодом. При цьому людина не небезпечний для іншої людини, так само як і інвазивне тварина не небезпечно для людей.

Небезпека опісторхозу для людини

Вживання зараженої риби призводить до серйозних наслідків для здоров’я, найбільш значущі з яких наступні:

  • пошкодження слизової проток і ряду внутрішніх органів, так як сосальщики, прикріплюючись до поверхні, травмують її;
  • застій жовчі в резервуарах і закупорка проток через скупчення і яєць гельмінтів;
  • алергічна реакція і інтоксикація, що викликаються відходами життєдіяльності глистів;
  • ймовірність інфікування іншими захворюваннями.
За темою:  Симптоми появи глистів у дітей


Гостра форма опісторхозу зазвичай проявляється у людей, які вперше приїхали в райони, де поширене це захворювання, так як у місцевих жителів поразку сосальщиками носить хронічний характер і клінічно мало проявляється.

Пелядь риба описторхозная чи ні? » журнал здоров'я iHealth 2

При появі в організмі сисун симптоми можуть проявитися раптово:

  • підвищується температура тіла до 39 градусів;
  • з’являється біль у правому підребер’ї;
  • аналізи показують високий рівень лейкоцитів та еозинофілів;
  • у крові підвищується вміст білірубіну, за рахунок чого проявляється жовтушність шкіри і склер;
  • в окремих випадках можливі ознаки бронхіту та астми.

При перерахованих вище симптомах проводиться діагностика на виявлення гепатиту, так як він має схожі ознаки з опісторхозу.

При хронічній формі опісторхозу патологічні процеси розвиваються не тільки в печінці, але і в дванадцятипалій кишці, жовчному міхурі, підшлунковій залозі, так як вони знаходяться в тісному анатомічної близькості. Сосальщики ушкоджують тканини, організм починає активну вироблення колагену, внаслідок чого тканини ущільнюються і з’являються рубцеві зміни.

Патологія проявляється наступними симптомами:

  • прояви панкреатиту та холециститу;
  • болі у верхній частині живота;
  • нудота і сухість у роті;
  • непереносимість жирної їжі;
  • жовтяниця;
  • тривожність з ознаками депресії.

Є спостереження медиків, які інформують про те, що люди, у яких традиційно риба займає значне місце в раціоні і ті, хто проживають в регіонах з високим рівнем ризику опісторхозу, частіше хворіють на рак печінки.

Як уникнути зараження?

Риба сирок тільки після ретельної обробки перестає бути небезпечною для здоров’я людини. Існує чотири основних способи, з допомогою яких знищується сибірська двуустка:

  • заморожування;
  • в’ялення;
  • засолювання;
  • термообробка.

Пелядь риба описторхозная чи ні? » журнал здоров'я iHealth 3

Дізнатися чи є в пеляди сосальщики неозброєним оком неможливо. З цієї причини будь-яку рибу, в тому числі і пелядь, слід перед вживанням в їжу обробити з дотриманням усіх правил:

  • Заморожують сирка при температурі -12ºС і на протязі не менше 14 днів, при — 40ºC не менше 7 годин.
  • Знищує трематоди засолювання в 20 % розчині солі і витримка протягом 20-40 днів в залежності від обсягу.
  • Перед в’яленням риба повинна бути обов’язково просолена в міцному соляному розчині протягом двох тижнів.
  • Що стосується термічної обробки, то чим вище буде температура, тим швидше загинуть паразити. Оброблення риби на більш дрібні шматки, сприяє кращому провариванию, що також дозволить убезпечити себе від зараження.
  • Варити рибу не менше 20 хвилин, смажити невеликими шматками протягом 40 хвилин, запікати протягом години і коптити бажано методом гарячого копчення не менше 2 годин.
  • Перед холодним копченням здійснюється попередня засолювання пеляди, як і перед в’яленням.
За темою:  Нематодоз, нематодози у людини: симптоми і лікування

В середині процесу приготування не рекомендується пробувати рибне блюдо.

Серед жителів півночі поширена харчова традиція є строганину. Вживання тонких шматочків свіжозамороженої риби, витриманих в соляному розчині не більше 10 хвилин, в десятки разів підвищує рівень загрози зараження печінковими сосальщиками.

Всі перераховані вище заходи слугують способами профілактики опісторхозу.