Пелядь риба описторхозная чи ні?
Паразитичні плоскі черви з роду опісторхісов викликають таке захворювання як опісторхоз. При цьому вражається печінка і органи травної системи. Виникає хвороба після вживання в їжу риби не пройшла належну теплову обробку або тимчасову консервацію сіллю. Існує версія, що основним джерелом печінкових сисун (сибірської або котячої двуустки), а також проміжним господарем, в якому вони проходять личиночную стадію розвитку, є риба сімейства коропових. Але є версія, що і підродина сигових, а саме муксун, ряпушка і риба сирок опісторхоз викликають так само, як і представники коропових.
Поширення і цінність риби
Пелядь (сирок) має широкий ареал проживання — територія Південно-Східної Азії, європейська частина материка, Казахстан, Північна Америка. Масивністю зараження відмічені регіони в нижній течії річок Іртиш, Об, Єнісей, Кама, т. е. територія Сибіру, приполярні області та зони проживання корінних північних народів, у яких ні у кого поширена традиція сироїдіння. Саме ця зона є найбільшим у світі осередком опісторхозу, де у сільського населення спостерігається 100% ступінь зараження.
Але при вивезенні риби за межі промислових регіонів зона зараження може розширюватися.
Сирок — корисна для людини риба, багата вітамінами і вважається дієтичним продуктом. Але багато людей побоюються її є, задаючись питанням, пелядь риба описторхозная чи ні.
Шляхи зараження
Остаточними господарями печінкових сисунів є людина і тварини, що вживають сиру рибу.
Паразит проходить кілька фаз свого розвитку і змінює двох проміжних господарів.
Одним з них є черевоногі молюски — битинииди, що живуть у стоячих водоймах на водних рослинах і мулистому дні. Молюски проковтують яйця паразита, які потрапляють у водоймище з фекаліями людини і тварин і де вони залишаються життєздатними протягом півроку.
Протягом 2 і навіть 10 місяців яйця перетворюються у тілі молюска в свободноплавающую личинку. Тривалість процесу зміни фаз залежить від температури води. Залишаючи битинииди, личинки проникають в тіло риб і поселяються під шкірою, в м’язах. Тут личинка дорослішає і виявляється в захисній оболонці (цисте). Ця фаза розвитку триває 1,5 місяці, після чого личинки стають заразними і готові до переселення в тіло наступного господаря.
Найбільш схильні до зараження сибірською двуусткой такі риби:
- плотва;
- язь;
- єлець;
- лящ;
- краснопірка;
- чехоня;
- верхоплавка.
І якщо раніше опісторхозу заражалися тільки перераховані вище види риб, то останнім часом зростає рівень зараження і серед інших сімейств.
Особливо це стосується тих видів, які воліють жити в озерах чи річках з повільною течією. До таких видів відноситься риба пелядь сімейства сиговие. Сирок живиться ракоподібними, і селиться в заплавних озерах та протоках. Пелядь активно розводять у ставках і озерах, що належали рибоводческим господарствам.
З іншого боку у пеляди немає такої масивності зараження як у риб родини коропові, тому і ризик зараження менше. Але, тим не менш, ця риба є ще і переносником інших трематод, таких як клонорхиси і лентец широкий.
Поїдаючи сирка, людина і тварини заражаються опісторхозу. Потрапивши в шлунок і верхні відділи кишечника, личинки залишають свої оболонки і просуваються через протоки жовчного міхура і печінки.
Вже через 3-4 тижні всі потрапили в тіло людини личинки перетворюються на статевозрілих особин і починають відтворювати потомство. Опісторхи гермафродити і кожна особина за день здатна зробити кладку в тисячу яєць.
Якщо яйця з продуктами життєдіяльності людини потрапляють у грунт, то через 1-1,5 тижні вони гинуть, але якщо виявляються у воді, то залишаються життєздатними протягом року.
В людині або тварині гельмінт може прожити 10-20 років і це середній показник, зафіксовані випадки і з більш тривалим періодом. При цьому людина не небезпечний для іншої людини, так само як і інвазивне тварина не небезпечно для людей.
Небезпека опісторхозу для людини
Вживання зараженої риби призводить до серйозних наслідків для здоров’я, найбільш значущі з яких наступні:
- пошкодження слизової проток і ряду внутрішніх органів, так як сосальщики, прикріплюючись до поверхні, травмують її;
- застій жовчі в резервуарах і закупорка проток через скупчення і яєць гельмінтів;
- алергічна реакція і інтоксикація, що викликаються відходами життєдіяльності глистів;
- ймовірність інфікування іншими захворюваннями.
Гостра форма опісторхозу зазвичай проявляється у людей, які вперше приїхали в райони, де поширене це захворювання, так як у місцевих жителів поразку сосальщиками носить хронічний характер і клінічно мало проявляється.
При появі в організмі сисун симптоми можуть проявитися раптово:
- підвищується температура тіла до 39 градусів;
- з’являється біль у правому підребер’ї;
- аналізи показують високий рівень лейкоцитів та еозинофілів;
- у крові підвищується вміст білірубіну, за рахунок чого проявляється жовтушність шкіри і склер;
- в окремих випадках можливі ознаки бронхіту та астми.
При перерахованих вище симптомах проводиться діагностика на виявлення гепатиту, так як він має схожі ознаки з опісторхозу.
При хронічній формі опісторхозу патологічні процеси розвиваються не тільки в печінці, але і в дванадцятипалій кишці, жовчному міхурі, підшлунковій залозі, так як вони знаходяться в тісному анатомічної близькості. Сосальщики ушкоджують тканини, організм починає активну вироблення колагену, внаслідок чого тканини ущільнюються і з’являються рубцеві зміни.
Патологія проявляється наступними симптомами:
- прояви панкреатиту та холециститу;
- болі у верхній частині живота;
- нудота і сухість у роті;
- непереносимість жирної їжі;
- жовтяниця;
- тривожність з ознаками депресії.
Є спостереження медиків, які інформують про те, що люди, у яких традиційно риба займає значне місце в раціоні і ті, хто проживають в регіонах з високим рівнем ризику опісторхозу, частіше хворіють на рак печінки.
Як уникнути зараження?
Риба сирок тільки після ретельної обробки перестає бути небезпечною для здоров’я людини. Існує чотири основних способи, з допомогою яких знищується сибірська двуустка:
- заморожування;
- в’ялення;
- засолювання;
- термообробка.
Дізнатися чи є в пеляди сосальщики неозброєним оком неможливо. З цієї причини будь-яку рибу, в тому числі і пелядь, слід перед вживанням в їжу обробити з дотриманням усіх правил:
- Заморожують сирка при температурі -12ºС і на протязі не менше 14 днів, при — 40ºC не менше 7 годин.
- Знищує трематоди засолювання в 20 % розчині солі і витримка протягом 20-40 днів в залежності від обсягу.
- Перед в’яленням риба повинна бути обов’язково просолена в міцному соляному розчині протягом двох тижнів.
- Що стосується термічної обробки, то чим вище буде температура, тим швидше загинуть паразити. Оброблення риби на більш дрібні шматки, сприяє кращому провариванию, що також дозволить убезпечити себе від зараження.
- Варити рибу не менше 20 хвилин, смажити невеликими шматками протягом 40 хвилин, запікати протягом години і коптити бажано методом гарячого копчення не менше 2 годин.
- Перед холодним копченням здійснюється попередня засолювання пеляди, як і перед в’яленням.
В середині процесу приготування не рекомендується пробувати рибне блюдо.
Серед жителів півночі поширена харчова традиція є строганину. Вживання тонких шматочків свіжозамороженої риби, витриманих в соляному розчині не більше 10 хвилин, в десятки разів підвищує рівень загрози зараження печінковими сосальщиками.
Всі перераховані вище заходи слугують способами профілактики опісторхозу.