Небезпечний сфирион люмпи для людини?

Паразитарні захворювання можуть вражати не тільки людини, але і інші живі організми. Так, багато хто стикався з тим, що купивши дорогий морську рибу, виявляли на ній або всередині неї дивні організми, нагадують не то раку, не то хробака. Це паразит, який називається сфирион люмпи. Перше бажання, яке виникає при вигляді цього рачка – викинути рибу, але може бути її можна вживати в їжу?

Опис

Сфирион – це паразит з ракоподібних, який належить до групи копепод. Для вивчення цього типу організмів створений спеціальний науковий розділ під назвою копеподология. Більшість копеподов є нерухомими паразитами, тобто, прикріпившись до господаря, все своє життя проводять в його організмі, харчуючись його слизом, кров’ю і лімфою.

Небезпечний сфирион люмпи для людини? » журнал здоров'я iHealth

Sphyrion lumpi має дуже запам’ятовується зовнішній вигляд. Його тіло представлено розширеної головою, тонкою і довгою шиєю, і тулубом сплощеного виду. На кінці тулуба розташовані великі яйцевие мішки. Голова паразита приєднана до грудного відділу, і має великі бічні випинання з лопатами на вершині. Забарвлення тіла може варіюватися від білого до темно-коричневого кольору. Чим старше паразит, тим темніше його тіло. Самка має великі розміри, чим самець. Довжина її тіла може сягати 7-10 см, тоді як представники чоловічого роду не перевищують у розмірі 2-5 мм Яйцевие мішки самки мають великі розміри (довжину 5-6 см). Крихітні самці, маючи вигнуте несегментированное тіло, завжди прикріплені до тіла самки рачків. Їх головогрудний відділ прикритий невеликим щитоподобним утворенням, яке попереду має маленькі нарости у вигляді антен.

Як показали численні дослідження, цей паразит може вражати тіла 17 видів риб, що мешкають в Баренцевому морі та Північній Атлантиці, серед яких зубатка, сайда, тріска, макрурус. Але, найчастіше, Sphyrion lumpi оселяється на тілі морського окуня.

За темою:  Лямбліоз при вагітності: причини, симптоми, лікування

Патогенез і симптоматика

На тілі господаря живуть самки паразита. Вони харчуються слизом риби, її кров’ю і лімфою. Після того, як рачок прикріпився до спини жертви, в місці його присмоктування утворюється велика (до 5 см у діаметрі) пухлина, яка заповнена темною ексудатом.

В м’язи риби проникає голова і частина шиї, інше тіло залишається зовні. У місці кріплення паразита утворюється капсула зі сполучної тканини, яка ізолює паразита від самого господаря. Ця капсула залишається в тілі навіть після загибелі копепода.

Небезпечний сфирион люмпи для людини? » журнал здоров'я iHealth 1

Поселяючись в тілі риби, сфириони поїдають шкірні покриви, залишаючи на місці кріплення відкриті виразки, які стають воротами для інфекції. Якщо паразит прикріпився до зябер, то він поїдає филаменти, що призводить до порушення дихання і загибелі риби. Деякі особини можуть проникати всередину тіла господаря, поселяючись в його печінці, м’язах і інших внутрішніх органах. Причому, Sphyrion lumpi кріпиться зовні до рибам невеликих розмірів, у великих особинах рачків виявляють у м’язах, кишечнику та інших внутрішніх органах.

Число паразитуючих рачків в одній рибі може варіюватися від 1 до 12. При масовому зараженні відзначають затримку в розвитку, дефіцит маси господаря. Риба, заражена Sphyrion lumpi, має вагу, нижче середніх показників на 20-30%. При масовому зараженні паразитами молоді особини можуть гинути. Також значно знижується їх плодючість. Найчастіше паразит вражає тіло клюворилого окуня.

Діагноз ставлять на основі вивчених клінічних симптомів, а також після виявлення паразитів у тілі риби.

Загроза для здоров’я людини

Sphyrion lumpi не небезпечний для здоров’я та життя людини. Природно, після виявлення на тілі риби організмів незрозумілого походження, бажання її з’їсти пропадає. Хоча, деякі ескімоси вважають, що риба уражена рачками – це делікатес.

За темою:  Обробка постільної і натільної білизни при педикульозі: правила і методи

Небезпечний сфирион люмпи для людини? » журнал здоров'я iHealth 2

При санітарній оцінці, рибу, уражену сфирионом, ретельно оглядають. Якщо на тілі видно поодинокі осередки ураження, то їх видаляють механічним способом і рибу пускають у продаж, попередньо заморозивши її. Якщо ж паразитують рачки виявлені і на тілі, і на внутрішніх органах, то таку рибу не пускають у продаж, а віддають на переробку для отримання кісткового борошна. В домашніх умовах можна вирізати ножем тверді капсули, а інше м’ясо промити і термічно обробити.

Лікарі-паразитологи стверджують, що перед тим як приготувати рибу, її необхідно ретельно почистити, обробити тушки і уважно їх вивчити з усіх боків. Під час приготування використовувати сіль і спеції, і не забувати добре прожарювати або проварювати.

У сучасній кулінарної промисловості стало модним готувати їжу щадними методами з натуральним смаком, без спецій і солі. Ті ж суші користуються зараз великою популярністю. Лікарі попереджають, що у такому випадку можна отримати не тільки натуральний смак, але і паразитів разом з недостатньо обробленим м’ясом. На жаль, не всі види рибних паразитів так нешкідливі для людини, як Sphyrion lumpi.

Як відрізнити заражену рибу від здорової

Щоб визначити якість купленої риби за зовнішніми характеристиками, необхідно звернути увагу на:

  • Цілісність шкірних покривів і наявність луски.
  • Зіниці повинні бути чистими і прозорими.
  • Слиз на рибі не повинна бути пересохлої, якщо це свіжа риба.
  • Черевце не повинно бути обвислим і роздутим.
  • Зябра повинні бути цілими, бордово-синього кольору.
  • При обробленні, тушки не повинні мати неприємного запаху, їх колір і структура повинні бути однорідними, без капсул і синців.

Те ж саме потрібно зробити, якщо відправилися на риболовлю.

Мускулисте міцне тіло риби з хорошим жировим шаром гарантують, що в цьому організмі паразитів немає. При приготуванні неякісної риби буде помітно, що бульйон віддає неприємним запахом, в ньому присутні чорні пластівці незрозумілого походження, жирового шару на поверхні немає. Основним засобом для профілактики зараження паразитами є якісна термічна обробка. Після ретельної прожарювання або відварювання, глистні інвазії риб не несуть людині ніякої небезпеки. Купувати рибу краще не з рук, а у великих торгових центрах або спеціалізованих магазинах, де товар проходить ветеринарну перевірку, а також суворо контролюється працівниками СЕС.