Яка риба може бути заражена опісторхозу?

Опісторхоз – одна з найпоширеніших глистових інвазій. Причиною інфекції служить печінковий трематод (плоский черв’як сосальщик). Ці гельмінти паразитують у жовчних протоках та підшлунковій залозі, руйнуючи слизові і вражаючи печінку. Инвазирование відбувається під час вживання сирої річкової риби або рибних страв, які закінчили неповну термообробку. Щоб захистити організм від паразита, необхідно дотримуватися досить простих правил, що полягає в правильній обробці улову, а також дотримання заходів обережності. Далі детально розберемо, яка риба може називатися описторхозной, як відбувається инвазирование і який спосіб готування найбільш безпечний.

Яка риба може бути инвазирована?

Найчастіше опісторхоз вражає рибу, приналежну до сімейства коропових. Список носіїв досить великий:

  • плотва;
  • карась;
  • сазан;
  • язь;
  • лящ;
  • жереха;

    Яка риба може бути заражена опісторхозу? » журнал здоров'я iHealth

  • сорожка;
  • короп;
  • єлець;
  • лин;
  • гольян;
  • і т. д.

Якщо вірити статистиці, то найчастіше зараженню піддаються язь і окунь. Червона і морська риба теж можуть бути носіями личинок опісторхозу. Небезпечними в цьому плані також вважаються:

  • сирок;
  • пижьян;
  • щекур;
  • нельма та інші види лососевих риб.

Гірше приживається паразит на тілі хижих риб. Хоча останнім часом випадки инвазирования даних порід зустрічаються все частіше. Зустріти сьогодні гельмінтів можна і в м’ясі щуки. Тим не менш масштаб зараження хижих риб вкрай малий, що не скажеш про коропових різновидах.

Порада: навіть якщо нельма, пелядь або щука не заражені опісторхозу, не варто їсти рибу без попередньої термічної обробки, оскільки в цьому випадку можливий ризик зараження іншими паразитичними захворюваннями, наприклад, токсокарозом, клонорхозом і т. д.

Як відбувається инвазирование?

Паразит живе в прісних водоймах, тобто в тих умовах, де є відповідна їжа – черевоногі молюски. Життєвий цикл гельмінта ділиться на кілька етапів і що цікаво для кожного з них є своє середовище проживання.

Яка риба може бути заражена опісторхозу? » журнал здоров'я iHealth 1

  1. Спочатку яйця гельмінтів разом з випорожненнями тварин і людини потрапляють у каналізацію, а після в стічні води.
  2. Там рідина з паразитом заковтується молюском. В його тілі гельмінт переживає ряд метаморфоз. Всередині яйця стають церкариями – личинками. Їх розвиток займає менше двох місяців.
  3. Потім личинки входять у відкриті прісні води, де активно проникають під луску, а після і в тіло риби.
  4. Кінцеві господарі глистів (людина, тварини) заражаються після вживання описторхозной риби.

Через місяць після проникнення в тіло кінцевого господаря личинки звільняються від своєї оболонки і починають активно пересуватися по желчевиводящим шляхів, проникають у печінку, жовчні протоки, де по закінченню 3-4 тижнів досягають статевої зрілості і починають відкладати яйця. Одна доросла особина здатна відкласти в день понад 1000 яєць.

Єдиний спосіб инвазирования — вживання описторхозной риби, інших джерел зараження немає. Скільки личинок проникне всередину тіла – стільки глистів і приживеться. Середня тривалість життя паразита – 20 років, але іноді може сягати до 40.

У людини, яка вжила описторхозную рибу, може:

Яка риба може бути заражена опісторхозу? » журнал здоров'я iHealth 2

  • різко піднятися температура;
  • з’явитися біль у суглобах;
  • виникнути блювота, нудота і діарея;
  • збільшуються печінка, селезінка;
  • з’явитися висип.

Лікувати опісторхоз у дорослих прийнято антигельмінтними препаратами, наприклад, трихополом, празиквантелом, альбендазолом і т. д. Ліків, дозування і тривалість лікування підбирає лікар. Застосування народних засобів, таких як антипаразитарний монастирський чай, є допоміжним, а не основним методом терапії.

Профілактичні заходи

Личинки паразита здатні витримувати як низькі, так і високі температури, тому нейтралізувати гельмінта дуже складно. Черв’як дуже живучий і, якщо людина хоче вбити його, використовуючи глибоку заморозку, то необхідно, щоб риба пролежала в морозильній камері три тижні при температурі -12°с. Якщо знизити температуру до -32°С, то паразит загине вже через три доби.

Вбити паразита можна й іншим способом – правильно приготувати рибу. Смажити велику рибину потрібно під кришкою протягом тривалого часу, попередньо розбивши її на невеликі шматки. Краще всього спочатку відварити шматки, а вже потім обсмажити або запекти.

Яка риба може бути заражена опісторхозу? » журнал здоров'я iHealth 3

Улюбленим делікатесом північних народів є в’ялена солона риба. Але щоб запобігти инвазирование, потрібно знати правильний спосіб засолювання.

  1. Укладіть цілу щуку, пелядь, муксун або іншу рибину у велику посудину, кожен шар обсипте великою кількістю солі (не додавайте воду!).
  2. Зверху притисніть чим-небудь важким, щоб рибина цілком покрилася власним соком.
  3. Через тиждень риба готова до вживання, велику слід потримати в розсолі трохи довше.

Порада: крім правильної обробки важливо дотримуватися правила розбирання риби. З цією метою на кухні повинна бути окрема обробна дошка і ніж. Краще, якщо і посуд буде окремою. Якщо слідувати нескладним правилам гігієни, то можна значно знизити ризик зараження опісторхозу, зберігши тим самим своє здоров’я.

Опісторхоз – підступна хвороба, яка чудово маскується під інші захворювання. Заражена людина рідко коли здогадується про справжню причину виниклих симптомів. Тому, з’ївши страву з риби і помітивши через деякий час щось недобре, подумайте про це. Можливо, справжня причина недуги – инвазирование паразитом?

Здайте аналіз на опісторхоз. Встановивши істинну причину хвороби, вдасться швидше перемогти недугу. Зволікати при опісторхозу не можна, оскільки прогресуюче захворювання вражає все більшу частину організму, провокуючи тяжкі наслідки.

За темою:  Глистогінні таблетки для кішок