Скільки потрібно солити рибу щоб убити опісторхоз?

Опісторхоз відноситься до різновиду глистових інвазій, які передаються людині через вживання риби, не пройшла необхідну термічну обробку. Збудником захворювання є плоский гельмінт описторхис, що паразитує в тканинах печінки і жовчних проток. Інша назва паразита – печінковий сосальщик. Надаючи руйнівну дію на органи, викликає зміни в них, завдаючи серйозної шкоди здоров’ю. У ряді країн опісторхоз в рибі зустрічається особливо часто – це Таїланд, Камбоджа, В’єтнам. Неблагополучними регіонами в Росії по захворюванню вважаються Омська, Новосибірська, Тюменська область.

Ознаки опісторхозу

Захворювання протікає в різних формах. Протягом місяця з моменту зараження триває латентний період. Потім настає гостра стадія, коли виникає загальна слабкість, незначне підвищення температури, можливо прояв кропив’янки, блювання. При легкому ступені зараження даний період триває два тижні, у важких випадках може затягнутися на два місяці. У хворого у зв’язку з ураженням нервової системи відзначається загальмованість, порушення сну, хворобливі відчуття в області печінки, кашель, запалення лімфовузлів. Важливо вчасно почати лікування, до того, як хвороба перейде в хронічну стадію, що протікає більш мляво. Симптоми опісторхозу загасають, виникає видимість поліпшення стану, і пацієнт може порахувати, що хвороба відсутня.


Однак, паразити продовжують залишатися в печінці, інших органах, надаючи руйнівну дію. Незабаром до гельмінтозів приєднується цироз, гепатит, інші небезпечні захворювання.

Локалізація гельмінтів в підшлунковій залозі викликає болі оперізуючого характеру. Пошкодження нервової системи провокує різку зміну настрою, депресивні стани. Трапляється, що опісторхоз супроводжується виразкою, гастритом, алергічними реакціями.

Які види риби небезпечні?

Скільки потрібно солити рибу щоб убити опісторхоз? » журнал здоров'я iHealth

Річкові мешканці відіграють роль проміжного господаря для описторхиса. Влаштувавшись в м’язовій тканині риби, гельмінт утворює інвазійну форму у вигляді метацеркарии (личинкової стадії). М’ясо, в якому виявляється паразит, вживати небезпечно. Необхідно знати, від якої риби можна заразитися опісторхозу, щоб дотримуватися особливої обережності при вживанні.

За темою:  Теніоз: лікування і симптоми, препарати вермокс і більтріцід

Встановлено, що паразити живуть в основному у представників коропових та інших видів, що мають схожий раціон. У минулому столітті було встановлено відсутність випадків зараження серед хижих видів. Сьогодні в результаті мутації паразита є опісторхоз у щуки, окуня.

Випадки опісторхозу у червоної риби зустрічаються лише при природному проживання її в річках і озерах. Морська не представляє небезпеки.

Визначити візуально наявність паразитів неможливо. Зараження допоможе виключити ретельна обробка продукту перед вживанням з дотриманням всіх правил, завдяки чому повністю знищуються яйця гельмінтів.

Хто схильний до зараження?

У групу ризику входять любителі сирої риби. Вживання таких продуктів призводить до зараження опісторхозу. Народи Крайньої Півночі, харчуються переважно свіжими річковими дарами, досить часто потерпають від незворотних змін у печінці. У північних регіонах завдяки подібним традицій кількість захворювань опісторхозу досить велике.

Шанувальники суші також часто стають жертвою паразитів. В країнах, де поширені страви з сирої риби, вона використовується тільки морського походження. Суші, приготовані з річкових видів, що представляють небезпеку для здоров’я людини. Для того щоб її уникнути, треба знати опісторхоз в якій рибі може бути присутнім, а який ні. Рекомендується купувати тільки якісні морепродукти і з’ясовувати, яка риба використовувалася для приготування пропонованого страви.

Методи лікування

Скільки потрібно солити рибу щоб убити опісторхоз? » журнал здоров'я iHealth 1

Повністю позбутися від гельмінтів можна в самому початку захворювання. При хронічному перебігу це зробити досить важко. Позитивний результат можливий лише при використанні комплексного підходу. Медикаментозна терапія пропонує ефективні засоби для лікування опісторхозу:

  • Празиквантел. Здатний знищувати багато видів паразитів, надаючи на них паралізує дію і викликаючи подальшу загибель. Необхідну дозу визначає лікар, контролюючи прийом препарату. Празиквантел здатний викликати побічні ефекти у вигляді діарей, болю в животі, блювання і нудоти, можливі алергічні реакції.
  • Альбендазол. Порушуючи роботу травної системи паразитів на рівні клітини, препарат викликає загибель гельмінтів. Курс лікування призначається всім членам сім’ї одночасно якщо немає протипоказань. До них відноситься непереносимість лікарського речовини, низька функція кровотворення, захворювання печінки, ураження сітківки очей.
  • Хлоксил. Знищує паразитів за рахунок порушення обміну вуглеводів в організмі збудників опісторхозу. Застосовується за однією з трьох схем – 2, 3 та 5 днів. Ефективність дії препарату збільшується, якщо запивати його молоком. Дозування призначається лікарем. Протипоказання: вагітність, гіпертонія, патології печінки.
За темою:  Глистяні захворювання: класифікація (повний список)

Список противогельминтних препаратів досить великий. Разом з ними хворий повинен приймати засоби, що знімають інтоксикацію, яка супроводжує будь-яку форму глистової інвазії. Масова загибель паразитів призводить до скупчення великої кількості токсичних речовин.

На додаток потрібне дотримання певної дієти, розробленої фахівцями для хворих на опісторхоз. Її завданням є відновлення уражених органів і систем. Рекомендується обмежити вживання жирних м’ясних страв, повністю виключити з раціону солоні, гострі страви, борошняні вироби і алкоголь. Перевагу слід віддавати каш, овочевих супів, свіжим фруктам.


Всі необхідні для лікування медикаментозні препарати повинні призначатися тільки лікарем і прийматися під його контролем. Звертатись у медичний заклад необхідно при найменшій підозрі на інвазію. Відкладання відвідування лікаря призведе до пошкодження паразитами внутрішніх органів, що потребує більш складного курсу терапії.

Через 3 місяці після закінчення лікування проводяться контрольні обстеження з метою виявлення описторхиса в організмі пацієнта. Для цього тричі робиться копровоскопия, одноразове дуоденальне зондування. Негативний результат є показником того, що людина більше не хворіє. При позитивному лікувальний курс повторюють через 6 місяців.

Заходи профілактики

Допоможе не допустити зараження опісторхозу дотримання заходів безпеки при обробленні і приготуванні прісноводної риби. У господарстві для цієї мети повинні бути спеціальні ножі, обробні дошки, ретельно промиваемие окропом з милом після використання. Для домашніх вихованців рибу готують за всіма правилами. В іншому випадку тварина може заражатися, стаючи носієм інфекції і виділяючи личинки з калом у навколишнє середовище. Купуючи будь-рибний продукт на ринку багато разів, необхідно цікавитися наявністю на неї ветеринарного сертифіката.

Обробка риби

Скільки потрібно солити рибу щоб убити опісторхоз? » журнал здоров'я iHealth 2

Основний спосіб не заразитися від риби опісторхозу – правильно її готувати. Метацеркарии володіють високим ступенем витривалості до різних температур. Основні способи обробки риби:

  • Заморожування. Метацеркарии при заморожуванні гинуть через 2 тижні. Температура не повинна перевищувати мінус 12⁰С. Протипоказана швидке заморожування при низькій температурі. Після розморожування частина метацеркарий зберігає життєздатність.
  • Засолювання. Потрібно знати скільки солити рибу щоб убити опісторхоз. У 20%-му розчині солі процес триває протягом тижня, іноді місяць, в залежності від того, яка риба використовується.
  • В’ялення. Попередньо потрібно готувати рибу, витримуючи її в сольовому розчині не менше двох тижнів.
  • Теплова обробка. Повністю знищити паразитів можна при 100 градусах за 15 хвилин. Стільки часу потрібно варити рибу. Смажити слід під кришкою не менше 20 хвилин. Великі екземпляри бажано розрізати на невеликі шматки. Запікають В духовій шафі протягом години. Копчення рекомендується гаряче.
За темою:  Глисти у дітей симптоми і лікування

Погано піддається знезараженню язь. Його слід піддавати тривалій обробці при максимально високій температурі.