Печінковий сосальщик: як можна заразитися?

Печінковий сосальщик – один з різновидів гельмінтів, які можуть вражати людський організм. Ця паразитарна інфекція розпізнається не відразу, що призводить до тяжких проблем зі здоров’ям. У даній публікації язик піде про те, як людина може заразитися печінковим сисун і які заходи профілактики потрібно дотримуватися, щоб не допустити проникнення.

Чим небезпечний?

Печінковий сосальщик, він же котяча двуустка, – гельмінт великих розмірів, тіло якого може досягати в довжину 5 див. Мешкаючи в печінці, він тягне за собою серйозні проблеми зі здоров’ям. Розпізнати цей вид гельмінтозу відразу вдається не завжди, оскільки прояви його схожі з іншими хворобами неінфекційного характеру.


Масивна інвазія може стати причиною появи хронічних захворювань. В особливо важких випадках хворий може померти.

Саме тому важливо знати, як можна заразитися печінковим сисун, адже хворобі простіше запобігти, чим потім займатися складним її лікуванням.

Шляхи зараження

Печінковий сосальщик: як можна заразитися? » журнал здоров'я iHealth

Застрахувати себе від паразитів непросто, але якщо знати про те, які шляхи зараження опісторхозу, можна звести ризик інвазії до мінімуму.

Личинки печеного сосальщика вражають річки і озера, в які вони потрапляють з фекалій тварин. Розвинутих личинок заковтують риби, вони і стають проміжним хазяїном паразита і несуть небезпеку для людини. Вживання ляща, плотви, сазана та ін. риби в малопросоленном або погано прожареному вигляді, призводить до того, що збудник опісторхозу, що потрапив в організм людини, викликає захворювання. Останній і стане його остаточним господарем.

До основних шляхах зараження печінковим сисун можна зарахувати:

  • Вживання м’яса і риби, які не були піддані ретельній термообробці.
  • Вживання води з сумнівних джерел.
  • Ненавмисне заковтування води під час купання в прісних водоймах.
  • Відсутність звички дотримуватися правил гігієни (мити руки перед їжею, після транспорту, контактів з тваринами, відвідування людних місць).
  • Недостатнє очищення кухонних приладів, ножів, обробних дощок для риби і м’яса.
  • Вживання немитих фруктів, овочів і ягід (вони можуть бути заражені яйцями паразитами, оскільки для їх добрива в більшості випадків використовується гній).
За темою:  Молоко з часником від глистів: рецепти приготування та способи виведення паразитів

Важливо врахувати, що ризик розвитку паразитарної інфекції залежить від загального стану організму. Захворіти цим видом гельмінтозу може той чоловік, у якого ослаблена імунна система. Неправильне харчування, постійні стреси і нездоровий спосіб життя підвищує ризик зараження опісторхозу.

Печінковий сосальщик: як можна заразитися? » журнал здоров'я iHealth 1

Виділяють групи ризику, у яких є всі шанси отримати інфекцію.

Таким групам слід проводити дегельмінтизацію в цілях профілактики і періодично проходити діагностику на виявлення гельмінтів.

  • Національні меншини, основні страви яких готують із сирої риби і м’яса.
  • Люди, які займаються рибальством, садівництвом, полюванням, сільським господарством.
  • Продавці, які торгують у рибних і м’ясних відділах.
  • Діти, які багато часу проводять в пісочницях, які відпочивають у дитячих таборах.

Навіть якщо перераховані вище фактори, що сприяють зараженню, відсутні, в будь-якому випадку потрібно приділяти увагу своєму здоров’ю і здавати аналізи на гельмінтоз. При появі перших ознак інвазії, потрібно негайно звертатися до інфекціоніста.

Симптоми

Печінковий сосальщик: як можна заразитися? » журнал здоров'я iHealth 2

Якщо є впевненість в тому, що зараження могло статися, потрібно звернути увагу на симптоматику захворювання. Дані ознаки можуть свідчити про інших патологіях, але якщо враховувати той факт, що людина включена в групу ризику, то вони допоможуть скласти клінічну картину захворювання.

До загальних симптомів зараження печінковим сисун відноситься:

  • висока температура;
  • задишка;
  • загальне нездужання;
  • шкірний висип алергічного характеру;
  • збільшення розмірів печінки;
  • важкість і біль в правому боці;
  • розлади ШКТ.

Якщо подібні симптоми дають про себе знати, потрібна термінова консультація з лікарем.


Перераховані вище симптоми свідчать про ранній стадії гельмінтозу. Як тільки хвороба почне прогресувати, виникнуть інші ознаки. Людина буде відчувати постійне нездужання, у нього почне розвиватися СХВ. Біль у печінці посилиться і почне віддавати в спину.

Печінковий сосальщик – паразит, виганяти якого потрібно при найменшій підозрі на те, що він оселився в організмі. Якщо не вступити в боротьбу з ним, це може спричинити за собою великі ураження печінки, рідше – смерть.

За темою:  Дієта при лікуванні опісторхозу

Лікування цієї паразитарної інфекції має складатися з комплексних методів. Складання схеми терапії – завдання досвідченого лікаря. Хворому призначають антігельметікі, ліки, які нормалізують травлення, антигістамінні і протизапальні препарати.

Профілактика

Печінковий сосальщик: як можна заразитися? » журнал здоров'я iHealth 3

Щоб не заражатися паразитами, потрібно намагатися дотримуватися заходів профілактики. Кращий спосіб запобігти зараження трематод – це дотримуватися правил особистої гігієни.

  • Мити руки необхідно як можна частіше, особливо після туалету і після відвідування людних місць.
  • Рибу і м’ясо потрібно вживати тільки за умови, що вони були піддані ретельній термообробці. Від малосольної риби варто відмовитися.
  • Кухонне приладдя у вигляді дощок і ножів, які застосовуються при розбиранні м’яса і риби, слід мити з використанням засобів побутової хімії.
  • Ті, хто проводить багато часу на дачних ділянках, повинні виконувати всі земельні роботи в захисних рукавичках.
  • Мити овочі, фрукти і ягоди, перш чим вживати їх.
  • Купатися в підозрілих водоймах вкрай небажано, оскільки є ризик випадково проковтнути воду і заразитися гельмінтами.

Висновок

Про симптоми печінкового сосальщика як можна заразитися їм і про те, як він потрапляє в організм постійного господаря сказано чимало. Якщо все-таки відбувається інвазія, треба могти розпізнати її на перших порах, щоб надалі не займатися складним лікуванням і не допустити сильного ураження печінки та інших тяжких наслідків.