Паразити в м’ясі свинини: фото чим можна заразитися від сирого м’яса

Не завжди та їжа, яку ми вживаємо, може бути цілком безпечною для нашого організму. Це залежить і від її обробки, і від підприємства на якій її виготовляють або вирощують.

На жаль, м’ясо, яке так необхідно для нашого організму, часто може бути небезпечним і принести багато неприємностей після його вживання. У даній статті язик піде про свинину.

Чим небезпечне м’ясо

Хто не любить посмакувати смачним шашликом із свинини? Всі з задоволенням їдять страви з цього м’яса, не підозрюючи, що якщо не просмажити і не проварити його до кінця, то можуть виникнути неприємності. Так чим же можна заразитися від сирого м’яса?

За статистикою, свинина є одним із джерел зараження паразитами. Це відбувається тому, що в тварин тканинах і в їх крові знаходиться дуже багато личинок, яєць, на різних стадіях розвитку. Вони можуть викликати різні захворювання, і навіть такі як рак або СНІД.

Конкретно свинина і всі вироби з неї можуть мати високий вміст личинок свинячих глистів, наукова назва яких свинячий ціп’як. Найчастіше саме свиня є господарями і переносниками паразитів, інші тварини, такі як корови, кури, індички такими не є. Тому паразити в свинячому м’ясі зустрічаються досить часто.

Даний вид паразита є гігантом у своєму роді. Його довжина може досягати двох метрів, а за формою він дуже схожий на стрічку. Так само у нього є присоски, за допомогою яких він пересувається по органам. Він може жити в організмі людини до 20 років.

Личинки свинячого ціп’яка можуть оселитися в м’яких тканинах людини, а самі черви здатні навіть вільно пересуватися по організму, після того, як покинуть кишечник. При такому зараження паразитами людині ставлять діагноз цистицеркоз або ж теніоз. Фото паразитів у м’ясі свинини представлені нижче.

За темою:  Clonorchis sinensis: китайська двуустка це, клонорхоз синенсис фото

Паразити в м'ясі свинини: фото чим можна заразитися від сирого м'яса » журнал здоров'я iHealth

Процес зараження

М’ясо стало таким небезпечним з-за зайвої обробки різними розчинами, які сприяють розвитку і розмноженню багатьох інфекцій. Зараз м’ясна продукція не є природною.

Стосовно конкретно свиней, зараження може відбутися від усього, так як вони нерозбірливі в їжі і можуть з’їсти абсолютно все. Вони є проміжним господарем для гельмінта.

Зараження паразитами людини відбувається при вживанні їм сирої, або ж не до кінця приготованої свинини, яка заражена паразитами. Цистицерки відмирають лише при певній температурі.

У різних країнах поїдання сирого м’яса може бути традиція. А що стосується свинячого сала, то цей делікатес популярний майже по всьому світу. Якщо солоне сало не протримати необхідну кількість часу в холодильнику, то личинки залишаться живими і після вживання його в їжу так само відбудеться зараження.

Паразити в м'ясі свинини: фото чим можна заразитися від сирого м'яса » журнал здоров'я iHealth 1

Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, сирої свинячої фарш є причиною зараження паразитами в 49% випадків. Зовсім необов’язково з’їсти велику кількість. Майже завжди при готуванні господині пробують фарш на сіль. Цього цілком достатньо, щоб заразитися. Тому краще цього не робити.

Деякі люди просто люблять сирий фарш і можуть з’їсти його, нехай навіть зовсім небагато. Але і це робити суворо заборонено, адже одну мить може коштувати вам зараження і подальших серйозних наслідків.

Симптоми

Часом захворювання, викликані паразитами у свинині, ніяк себе не проявляють. Довгі роки людина може й не знати про наявність у себе в кишечнику такого паразита. Симптоми можуть бути періодичними.

Відбувається це тому, що іноді від тіла самого хробака відриваються невеликі членики, які потім виходять з калом. Такий процес супроводжується нудотою, здуттям живота і порушенням сну. Ці симптоми характерні і для ряду інших захворювань, тому при їх появі людина часто не звертає на це увагу і заглушає їх таблетками.

За темою:  Гельмінти - симптоми у дорослих

З різних причин, цистицерки, що знаходяться в кишечнику, з кров’ю можуть рознестися по всім органам. Тим самим личинки вражають головний мозок, м’язи і навіть очі. Саме в такому випадку ставлять діагноз цистицеркоз. Симптоми цього захворювання дуже серйозні, як і їх наслідки.

При появі такого захворювання, людина починає частіше скаржитися на головний біль, біль у м’язах, підвищується внутрішньочерепний тиск, а так само можуть порушитися інтелектуальні та мовні функції. У хворого з’являються судоми. Таке захворювання може викликати епілептичні напади.

Симптоми цистицеркоза можуть з’явитися не відразу, а через 5-7 років після інфікування органів. Існує 6 форм даного захворювання, які ґрунтуються на те, в який конкретно області знаходяться цистицерки.

Симптоми можуть відрізнятися, але майже завжди спостерігається запаморочення, відчуття здавлювання мозку і очей, погіршення загального стану, а так само порушення мовної функції. При безсимптомній формі захворювання виявити майже неможливо.

Паразити в м'ясі свинини: фото чим можна заразитися від сирого м'яса » журнал здоров'я iHealth 2

Діагностувати цистицеркоз можна лише при проведенні додаткових досліджень, оскільки заявлені симптоми можуть виявлятися і при інших хворобах. Після низки аналізів лікар зможе поставити діагноз і призначити лікування.

Варто зауважити, що бажано відразу виявити захворювання, інакше його розвиток спричинить за собою серйозні наслідки, які дуже негативно можуть позначитися на житті людини і навіть призвести до летального результату. Останнє, на жаль, не рідкість і згідно зі статистикою відбувається в 60% випадків.

Лікування може проводитись як медикаментозним, так і хірургічним методом. Це установлює лікар, виходячи з форми і занедбаності захворювання.

Теніоз – це ураженні кишечника. Він є нешкідливим захворюванням, якщо його не запускати. Теніоз супроводжується такими симптомами, як блювання, діарея, болі в животі і втрата ваги. Так само у хворого спостерігається слабкість, запаморочення, порушення сну і головні болі. Це захворювання можна виявити при здачі аналізів на кал.

За темою:  Бичачий ціп'як: симптоми у людини, фото паразита і ознаки зараження

Для усунення хвороби найчастіше досить курсу терапії з використанням лікарських препаратів. Зазвичай призначають Празиквантел. Не варто нехтувати правильним лікуванням, необхідно підійти до цього серйозно, інакше це захворювання може перейти в цистицеркоз, описаний вище.

Профілактика

Щоб уникнути зараження паразитами від м’яса, необхідно правильно його готувати. Свинину потрібно ретельно прожарювати і проварювати, не економте на цьому час. Так само варто виключити вживання сирої свинини в будь-якому випадку і вигляді. Ні за яких обставин не потрібно цього робити.

До вибору м’яса необхідно підійти так само відповідально. Не обирайте його на підприємствах, які сильно обробляють продукцію хімічними розчинами. Краще вибирати, при можливості, домашнє. Тим не менш, це не виключає можливість зараження.

Паразити в м'ясі свинини: фото чим можна заразитися від сирого м'яса » журнал здоров'я iHealth 3

Щоб виявити захворювання на ранніх стадіях або ж бути впевненим у його відсутності, потрібно два рази в рік проходити плановий огляд у лікаря і здавати аналізи. Тільки так можливо дізнатися про наявність гельмінтів в організмі і запобігти їх розвиток на ранніх стадіях.

На жаль, паразити в м’ясі зустрічаються набагато частіше, чим в будь-якому іншому продукті. Але при дотриманні всіх правил приготування страви з нього, а так само при виключенні будь-якого вживання його в сирому вигляді, вас не торкнутися проблема зараження свинячим цепнем. Будьте уважні до свого здоров’я.