Опісторхоз в якій рибі буває: список, фото як виглядає

Небезпека зараження опісторхозу щорічно збільшується. Переносниками гельмінтів є будь-які риби, що живуть у прісноводних водах річок, озер.

Глистні інвазії людини розвиваються при вживанні недостатньо термічно і хімічно оброблених рибопродуктів, а також іншої їжі, на яку опісторхи потрапили з брудних рук (посуду, обробних дощок) виробників напівфабрикатів і блюд у сфері харчової промисловості та громадського харчування.

Яка риба є джерелом зараження опісторхозу

Наслідками зараження опісторхозу можуть бути такі важкі хвороби, як непрохідність кишечника, рак, цироз печінки. Уникнути зараження можна тільки при ретельному власному контролі купується і виловлюємо риби, а також дотримання правил приготування їжі.

Головною причиною зараження котячої, сибірської, белчьей двуустками є вживання зараженої опісторхозу риби або інших харчових продуктів, на які потрапили глисти при її обробленні.

Опісторхи тривалий час зберігають життєдіяльність у сирому, підв’ялених, копченому, малосоленой продукті при порушенні технологій процесу приготування. Також при недостатній термічній обробці процесу відварювання, запікання, смаження.

Список риб, переносників захворювання на опісторхоз, не обмежується виключно представниками карпового роду, як найчастіше згадувалося у публікаціях минулого повіки.

Сьогодні, у зв’язку з масовими міграціями водних мешканців по всьому світу (внаслідок високих паводків і великих повеней), зараженої описторхами, може опинитися будь-яка з прісноводних особин невеликої річки (озера), що харчується молюсками, в яких існують паразити.

Останні наукові дослідження ВООЗ: причини масового поширення опісторхозу стверджують, що зараженість населення гельмінтами практично у всіх країнах світу щорічно зростає. Результативним рішенням комісії є посилення профілактичної гігієни та контролю малих підприємств, що порушують технологію виробництва рибопродукції.

Крім того, потрібно своєчасне очищення водойм від паразитарних інвазій.

Які риби є найбільш небезпечними щодо захворюваності

Опісторхоз в якій рибі буває: список, фото як виглядає » журнал здоров'я iHealth

У якій рибі буває опісторхоз? Факторів, що підвищують частоту зараження багато, спробуємо систематизувати їх.

  1. Географічні місця проживання. Всередині одних водоймах мало гельмінтів, інших — багато.
  2. Небезпека отримати захворювання зростає при браконьєрстві, неправильному зберіганні, перевезенні, продажу.
  3. Порушення технологічного процесу одержання напівфабрикатів, консервів, копчення, в’ялення на малих підприємствах ІП.
  4. Збільшує число заражених людей і любительська рибалка, неправильне очищення, приготування риби в домашніх умовах.

Більш часто виявляються зараженими особини сімейства коропових. Розглянемо всі ризики зараження докладно.

За темою:  Паразити в організмі людини: симптоми на шкірі

Ймовірності зараження опісторхоз залежно від місця вилову риби

У кожній країні щорічно визначаються неблагополучні по розмноженню гельмінтів водойми.

Найбільш небезпечними щодо зараженості опісторхозу визнані річки Тайланда, Въетнама, Індії, Російської півночі, Сибіру, Далекого Сходу. Захворюваність там практично 90%.

Пов’язано це з споживанням людьми і тваринами великої кількості річкових мешканців в сирому (струганина), напівсирому вигляді (суші, роли, вяленье, копчення).

Наближаються за ступенем зараженості до згаданих місцях водойми річок Волги, Десни, Ками, Дністра, Дніпра, Дону, їх притоки – середні і малі річки, озера.

Опісторхоз в якій рибі буває: список, фото як виглядає » журнал здоров'я iHealth 1

Така масовість поширення гельмінтів пояснюється частими повенями, паводками, некоректним відбором хворий опісторхозу риби для розведення на приватних фермах, заплавах.

Увага! Щоб убезпечити родину від зараження, важливо набувати рибопродукти з областей ендемії опісторхозу тільки при наявності достовірних документів СЕС, що підтверджують відсутність гельмінтів.

Вплив браконьєрства на ступінь ураження гельмінтами риби

Як правило, людей, що займаються таємним розкраданням річкових мешканців, кустарної її переробкою, мало турбує здоров’я споживачів.

  • При відлові, зберіганні, приготуванні здорова риба змішується з хворою, тому заражається.
  • Не перевіряється на носійство глистів.
  • Копчення, соління, в’ялення проводиться з порушенням рецептури і температурного режиму.

Тому частота захворювання людей при живленні рибопродуктами, що поставляються браконьєрами багаторазово зростає.

Обережно! Не купуйте рибу з лотків стихійних ринків, біля вокзалів, з машин. Вона практично на 100% є носієм опісторхів!

Чому невеликі підприємства по переробці риби збільшують небезпеку захворювання

Основною метою недобросовісних індивідуальних підприємців є отримання прибутку будь-якою ціною.

  • Вони можуть купити будь-яку забруднену рибу, лише б подешевше.
  • В цілях економії не дотримуються правил обробки та виготовлення рибних виробів.
  • Гігієнічні вимоги там, часто ігноруються.
  • За однією довідкою з СЕС може бути продано кілька партій товару.

Навіть у замороженій тушці можуть бути глисти, якщо режим охолодження не відповідає технологічним нормам

Важливо! Завжди цікавтеся репутацією виробника, перш чим купити копчену, в’ялену, малосольну, свіжу продукцію, навіть якщо вона продається у великому гіпермаркеті!

Чим небезпечна риба виловлена з місцевих водойм

Невеликі річки, озера практично ніколи не перевіряються на зараження опісторхозу, а між тим один із шляхів зараження людей — фекально-оральний. Нечистоти хворих тварин і людини зливаються у водойму, і, якщо там живуть молюски, в яких двуустки отримують розвиток, риба неминуче заражається при їх поглинанні.

За темою:  Лікування опісторхозу в домашніх умовах: як лікувати народними засобами

Виходить своєрідний оборотний опісторхоз риб:

  1. Люди одного регіону їдять хвору воблу з іншого (наприклад, Астрахані), заражаючи гельмінтами всю річкову рибу зі своєї області.
  2. Очищення виловлених екземплярів проводиться безпосередньо на березі річки, відходи звалюються у водойму, равлики з’їдають їх разом з описторхами.

Увага! Не рекомендується вживати рибу з річки (озера), якщо невідомо, чи є в ній гельмінти чи ні. Очищені кишки, зябра, голови, хвости не можна згодовувати кішкам, кидати у воду, краще їх закопати глибоко в землю.

Якої породи риби найбільш схильні до зараження

Які риби хворіють описторзохом частіше? Звичайно, сьогодні не можна точно відповісти, чи є гельмінти в тушці або ні, але зі 100% гарантією можна сказати, що в морських видах опісторхи не живуть. Носіями двуусток є виключно прісноводні особини.

Опісторхоз в якій рибі буває: список, фото як виглядає » журнал здоров'я iHealth 2

У якій рибі є опісторхоз, список роду коропових:

  • єлець;
  • лящ;
  • короп;
  • язь;
  • плотва;
  • уклея;
  • вобла;
  • шиповка;
  • чебак;
  • краснопірка;
  • сазан;
  • синець;
  • карась;
  • гольян;
  • тарань;
  • лин та інші.

За даними рибохорони зустрічаються заражені сиговие породи:

  • муксун;
  • ряпушка;
  • сирок;
  • щекур.

Виявлені випадки носійства опісторхозу у щук, окунів, минів, судаків, корюшки, які мешкали в одній водоймі з рибами пологи коропових.

Як визначити хвору рибу

Візуально помітити глистів неможливо, настільки вони мініатюрні. Як виглядає опісторхоз в рибі на фото видно тільки через мікроскоп.

Опісторхоз в якій рибі буває: список, фото як виглядає » журнал здоров'я iHealth 3

Відмінні зовнішні ознаки у вобли, тарані, лящів, інших хворих видів особин також відсутні, тому дізнатися про зараження можна тільки при дослідженнях їх м’язових тканин у ветеринарних лабораторіях. Про те, що є опісторхоз у риби, фото її не підкаже теж. Описторхозная риба на вигляд така, як здорова.

Запобігти зараженню допоможе тільки ретельна її обробка.

Дивовижна здатність глистів до виживання

Від якої риби можна заразитися опісторхозу? Від будь-якої, не пройшла жорстку переробку, оскільки розповсюдженість гельмінтів по всьому світу дуже велика. А живучість опісторхів унікально сильна:

  1. Загибель метацеркариев в процесі заморожування при температурному режимі -12 градусів відбувається не раніше, чим через 12 – 14 діб, причому вся м’якоть тушки повинна бути рівномірно проморожена. Швидка заморозка продукту в деяких випадках не допомагає позбавитися від яєць паразитів, мала частина їх залишається здатною до продовження життя. Всередині домашнього холодильника личинки можуть зберігатися в здоров’ї близько місяця.
  2. Якщо при засолюванні концентрація розчину солі менше 20%, глисти не гинуть. Процес попередньої консервування розсолом перед в’яленням, копченням повинен тривати 2 – 4 тижні, при фортеці його більше 22%.
  3. Термічна високотемпературна обробка – найбільш ефективний варіант знезараження продукції. Яйця гельмінтів у дрібних шматках риби відмирають за 20 хвилин відварювання, при смаженні великих скибок – через 40 — 60 хвилин.
  4. Якщо температурний режим запікання, копчення усередині духової шафи дорівнює 80 градусів – метацеркарии гинуть лише після двох годин приготування.

Обережно! Були поодинокі випадки виявлення гельмінтів двуусток у осетрових, а також лососевих порід. Достеменно невідомо опісторхи в якій рибі завтра раптово з’ясується, т. к. паразити еволюціонують і пристосовуються до навколишнього середовища.

Уникнути зараження хворою рибою можна тільки при дотриманні умов ретельного вибору продукції, дотримання технологій переробки. Крім того, обов’язково мити руки, посуд, дошки для оброблення після контакту зі свіжими і замороженими рибопродуктами будь-якого виду, оскільки морські мешканці бувають заражені іншими, але не менш небезпечними гельмінтами.

За темою:  Болі в животі при глистах