Дієта при лікуванні опісторхозу

Людина заражається опісторхозу, поїдаючи рибу не пройшов належну термічну обробку. Це дуже підступне захворювання, що вимагає тривалого лікування. Хвороба вражає печінку, підшлункову залозу, шлунково-кишковий тракт, викликає алергічні прояви. Поряд з медикаментозними препаратами значущу роль в терапії відіграє дієта при опісторхозу. Вона робить лікування більш ефективним і допомагає організму швидше відновитися.

Загальні принципи раціонального харчування при опісторхозу

Дієта при лікуванні опісторхозу є обов’язковою і призначається лікарем виходячи з того, які порушення і патологічні процеси викликала глистяна інвазія. Певний режим харчування забезпечує вигідні умови для застосування лікувальних препаратів, підсилює їх дію. При опісторхозу дієта затримує перехід гострої стадії захворювання в хронічну.


Схема живлення підтримується протягом півроку. Перевага віддається столу №5 (лікувальна дієта), розробленим для лікування печінки і жовчних шляхів.

Обов’язковим є виключення продуктів, що містять грубу клітковину, жири, тобто тих, які підвищують навантаження на печінку та інші уражені органи. Також обмежують продукти, що містять велику кількість холестерину.

Яким має бути харчування?

Дієта при лікуванні опісторхозу » журнал здоров'я iHealth

Дієта при опісторхозу повинна забезпечити потрібну щоденну калорійність, містити велику кількість рослинної їжі.

Щоб харчування було щадним для печінки і повноцінним слід дотримати наступні умови:

  • зведення до мінімуму споживання продуктів, що містять жир;
  • помірне обмеження солі;
  • протипоказані продукти з великим рівнем вмісту екстрактивних речовин, щавлевої кислоти і грубої клітковини;
  • їжа повинна бути приготовлена методами варіння і запікання, тушкування допускається у рідкісних випадках, смаження — заборонена;
  • приготовлені страви можуть бути теплими, але не занадто гарячими або холодними.

При дотриманні дієти важливий і режим харчування. Дієтологи рекомендує приймати їжу 4-5 разів на день невеликими порціями і бажано, щоб обсяг порцій був щоразу однаковий. Ще одна рекомендація — пити воду натщесерце.

За темою:  Профілактика бичачого ціп'яка

Їжа, яку людина інвазірованний описторхами вживає за добу, повинна мати приблизно наступний склад та енергетичну цінність:

  • вуглеводи — не більше 400 гр.
  • 80 гр. білків, половина з яких тваринного походження;
  • не більше 90 гр. жирів з обов’язковою присутністю рослинних;
  • не менше 2 літрів рідини.

Загальна енергетична цінність всіх споживаних продуктів повинна варіюватися в діапазоні від 2400 до 2800 калорій.

Щоб допомогти печінці відновити пошкоджені клітини, нормалізувати роботу, захистити її від дії лікарських засобів і токсинів, що виділяються гельмінтами, спільно з дієтою призначаються гепапротектори.

Продукти, від яких краще відмовитися

Дієта при лікуванні опісторхозу » журнал здоров'я iHealth 1

При опісторхозу обмежений прийом цілого ряду продуктів харчування, включаючи напої.


Виключаються продукти з великим вмістом щавлевої кислоти, яка призводить до розладу шлунка: перець, імбир, какао-порошок, кукурудза, боби все, висівки пшениці, горіхи шоколад.

Заборонені страви зі значним рівнем екстрактивних речовин, в першу чергу до них належать їжа, приготовлена з м’яса. Ці органічні сполуки відповідають за смак смаженого м’яса, бульйонів і підвищують виділення шлункових залоз. За рахунок цього смажене м’ясо так збуджує відділення шлункового соку. Варене м’ясо не виділяє екстрактивні речовини, тому використовується в дієтичному харчуванні при хворобах печінки і шлунково-кишкового тракту. Найменше таких речовин у нежирної баранини.

Під заборону потрапляють всі категорії страв:

  • Заборонені напої: кава, чай, цикорій, тов, алкоголь (повністю без винятків), пакетовані соки і ряд свіжих.
  • Супи від яких слід відмовитися: страви, приготовлені на м’ясному, рибному, грибному бульйоні; окрошка на квасі та кефірі, на основі щавлевої і з додаванням бобових.
  • Каші: з раціону виключаються страви на основі кукурудзи, сочевиці, бобів, обмежується пшоно.
  • М’ясо: консерви, копчені продукти, будь-яка ковбаса; виключається застосування свинячого і яловичого жиру для приготування страв.
  • Риба: нежирні сорти (червона риба), консерви, солоні і копчені морепродукти, креветки, м’ясо краба, роли і суші, ікра будь-яка.
  • Хлібобулочні вироби: свіжий хліб, смажені пиріжки, здоба.
  • Молочна продукція: не можна вживати всі молочні продукти з високим відсотком жирності, а також солоні, гострі сири.
  • Овочі: виключаються овочі, викликають здуття в животі і містять велику кількість щавлевої кислоти (шпинат, редис, щавель, кукурудза, також заборонені цибулю, часник, маринади і консервація.
  • Приправи, прянощі: виключені всі спеції і соуси, промислового виробництва (майонез, кетчуп тощо)
  • Фрукти: всі плоди та ягоди у сирому вигляді заборонені дієтологами при опісторхозу, також з раціону виключаються горіхи в будь-якому вигляді.
За темою:  Гарбузове насіння від глистів: як приймати, рецепти

Дозволені продукти при опісторхозу

Дотримання здорового раціону харчування дозволяє не тільки прискорити процес одужання, але і попередити повторне зараження опісторхозу.

Дієта при лікуванні опісторхозу » журнал здоров'я iHealth 2

Щадні продукти для печінки і підшлункової залози:

  • Напої: компоти з сухофруктів, киселі, морси, корисні відвари ромашки і шипшини, припустимо слабозаваренний чай з лимоном або молоком.
  • Дозволені супи: молочні з макаронами, щі, борщ не на бульйоні, фруктові. Всі супи готуються без піджарки інгредієнтів.
  • Каші: в раціон допускаються всі каші за винятком заборонених, які вказані вище. З круп допустимо готувати різні запіканки і пудинги.
  • М’ясо: тільки продукти з нежирних сортів м’яса (свинина до них не відноситься); м’ясо птиці вживається без шкіри. Перед приготуванням м’ясо повинно бути порізане, порублено, перемелена. Приготування здійснюється способом варіння і на пару. Припустимі в обмеженій кількості сосиски, пельмені з телятиною або кролятиною.
  • Риба: будь-нежирні сорти не більше 3 разів на тиждень, у вареному і запеченому вигляді.
  • Хліб: рекомендується вживати не свіжий хліб, а злегка підсушений. Краще якщо це буде житній продукт з висівками. З печива можна галети і інші сорти подібного роду.
  • Молоко і похідні: йогурт (без консервантів), кефір повинен бути не більше 2% жирності. Обмежене споживання молока не більше 200 мл в день. Сметана, допустима в дуже обмеженій кількості і лише з мінімальною жирністю.
  • Овочі: картопля, гарбуз, морква, буряк, огірки, морська капуста. Помідори можна обмежено, але тільки не в гострій стадії опісторхозу.
  • Фрукти і горіхи: некислі яблука, банани, кавун. З сухих фруктів можна диня, папайя, чорнослив.

Дієтичне харчування при опісторхозу добре переноситься організмом і чим-то помітним від простої здорової їжі не відрізняється.