Глисти у скумбрії – їх різновиди, фото глистів у рибі
Санітарно-епідемічна станція інформує споживачів про те, що практично всі різновиди океанічної, морський і навіть прісноводної риби містять у собі личинки глистів. Найчастіше черви зустрічаються в:
- гекко;
- скумбрії;
- оселедці;
- трісці.
Розроблені спеціальні нормативи, що регламентують допустима кількість глистів в рибі: так, якщо їхнє число не перевищує трьох, то така продукція може бути виставлена на продаж.
Виявити глисти в скумбрії буває непросто – вони локалізуються в м’язах, ікрі, кишечнику і т. д. За зовнішнім виглядом риби, на жаль, не можна однозначно стверджувати, що вона заражена паразитами чи ні.
Про те, які види глистів виявляються в скумбрії, – далі.
Різновиди паразитів
Найбільш поширений тип гельмінтозу, якими може заразитися людина, що вживає в їжу скумбрію, – анизакидоз. Раніше личинки паразитів вважалися безпечними, але додаткові дослідження виявили, що вони можуть викликати в людини серйозні порушення роботи органів травного тракту.
Першими симптомами зараження є кишкові розлади, болі в животі, блювота і нудота. Захворювання може «маскуватися» під гострий апендицит, внаслідок чого хворі нерідко опиняються на операційному столі.
Основна небезпека цього виду гельмінтозу полягає в тому, що личинки глистів вгризаються в стінки кишечника «господаря» і викликають внутрішнє кровотеча.
Зустрічається в скумбрії і котяча двуустка, що викликає опісторхоз. Заразитися ним досить просто – достатньо вживати в їжу сиру або недостатньо добре термічно оброблену рибу. Опісторхоз вражає підшлункову залозу, печінку і жовчний міхур. Симптоми гельмінтозу можуть бути такі прояви:
- гіркуватий присмак у роті, нудота, блювання;
- хворобливі відчуття в області правого підребер’я;
- запори, пронос та інші кишкові розлади;
- гарячкові стану.
При відсутності належної терапії опісторхоз викликає необоротне руйнування меланоцитів.
Широкий лентец, що зустрічається в скумбрії, провокує розвиток дифиллоботриоза. Клінічно ця форма гельмінтозу проявляється головними болями, нудотою, втратою апетиту і слабкість у всьому тілі. Дифілоботріоз чреватий розвитком залізодефіцитної анемії.
Ще одна форма глистової інвазії, яка може потрапити в організм людини із скумбрії, – лигулез. Збудник – стрічковий черв’як, його довжина може досягати 120 див. Токсини, що виділяються гельмінтом, провокують нудоту, лихоманку, пронос та інші симптоми.
До порушення роботи нирок призводить диоктофимоз – ще одна форма гельмінтозу, якою людина заражається від інфікованої риби. Видаляють збудників цієї недуги тільки хірургічним шляхом.
Як розпізнати заражену скумбрію
Щоб не купити рибу, в тілі якої є глисти, необхідно звертати увагу на такі деталі:
- скумбрія м’яка (з-за відсутності задубіння м’язів), ямка, що утворюється при натисканні пальцем, не вирівнюється;
- зіниці риби каламутні, слизова пересохла;
- луска легко відділяється, шкіра під нею липка;
- черевце скумбрії роздуте, обвислий;
- зябра мають болотистий колір;
- риба неприємно пахне;
- з анального отвору може випливати каламутна слиз.
Фото глистів у скумбрії
Як уникнути зараження гельмінтами
Звичайно, не варто відмовлятися від вживання в їжу улюбленої риби з-за боязні глистових інвазій. Якщо дотримуватися елементарних норм зберігання та термічної обробки скумбрії, можна дозволити собі будь-які рибні страви в необмеженій кількості.
Головне, що слід запам’ятати: черв’яки гинуть при температурі вище 100 градусів, а при зниженні термічних показників нижче 25 градусів гельмінти втрачають життєздатність.
Для профілактики інфікування необхідно дотримуватися простих правил:
- не можна пробувати сиру скумбрію або фарш з неї в процесі приготування їжі;
- риба повинна варитися не менше півгодини;
- перед тим, як смажити скумбрію, варто розділити її на дрібні шматочки або пластини;
- при посолі рибу вимочують від п’яти днів до двох тижнів;
- чим швидше здійснюється заморозка, тим нижче повинні бути температурні показники.
Отже, в скумбрії можуть існувати різні види паразитів, небезпечних для людського здоров’я. Відмовлятися від вживання в їжу корисною риби з-за цього не варто, необхідно лише ретельно вибирати її і термічно обробляти.