Глисти у скумбрії – їх різновиди, фото глистів у рибі

Санітарно-епідемічна станція інформує споживачів про те, що практично всі різновиди океанічної, морський і навіть прісноводної риби містять у собі личинки глистів. Найчастіше черви зустрічаються в:

  • гекко;
  • скумбрії;
  • оселедці;
  • трісці.

Розроблені спеціальні нормативи, що регламентують допустима кількість глистів в рибі: так, якщо їхнє число не перевищує трьох, то така продукція може бути виставлена на продаж.

Виявити глисти в скумбрії буває непросто – вони локалізуються в м’язах, ікрі, кишечнику і т. д. За зовнішнім виглядом риби, на жаль, не можна однозначно стверджувати, що вона заражена паразитами чи ні.

Про те, які види глистів виявляються в скумбрії, – далі.

Різновиди паразитів

Найбільш поширений тип гельмінтозу, якими може заразитися людина, що вживає в їжу скумбрію, – анизакидоз. Раніше личинки паразитів вважалися безпечними, але додаткові дослідження виявили, що вони можуть викликати в людини серйозні порушення роботи органів травного тракту.

Першими симптомами зараження є кишкові розлади, болі в животі, блювота і нудота. Захворювання може «маскуватися» під гострий апендицит, внаслідок чого хворі нерідко опиняються на операційному столі.

Основна небезпека цього виду гельмінтозу полягає в тому, що личинки глистів вгризаються в стінки кишечника «господаря» і викликають внутрішнє кровотеча.

Зустрічається в скумбрії і котяча двуустка, що викликає опісторхоз. Заразитися ним досить просто – достатньо вживати в їжу сиру або недостатньо добре термічно оброблену рибу. Опісторхоз вражає підшлункову залозу, печінку і жовчний міхур. Симптоми гельмінтозу можуть бути такі прояви:

  • гіркуватий присмак у роті, нудота, блювання;
  • хворобливі відчуття в області правого підребер’я;
  • запори, пронос та інші кишкові розлади;
  • гарячкові стану.

При відсутності належної терапії опісторхоз викликає необоротне руйнування меланоцитів.

Широкий лентец, що зустрічається в скумбрії, провокує розвиток дифиллоботриоза. Клінічно ця форма гельмінтозу проявляється головними болями, нудотою, втратою апетиту і слабкість у всьому тілі. Дифілоботріоз чреватий розвитком залізодефіцитної анемії.

За темою:  Ознаки і лікування анизакидоза

Ще одна форма глистової інвазії, яка може потрапити в організм людини із скумбрії, – лигулез. Збудник – стрічковий черв’як, його довжина може досягати 120 див. Токсини, що виділяються гельмінтом, провокують нудоту, лихоманку, пронос та інші симптоми.

До порушення роботи нирок призводить диоктофимоз – ще одна форма гельмінтозу, якою людина заражається від інфікованої риби. Видаляють збудників цієї недуги тільки хірургічним шляхом.

Як розпізнати заражену скумбрію

Щоб не купити рибу, в тілі якої є глисти, необхідно звертати увагу на такі деталі:

  • скумбрія м’яка (з-за відсутності задубіння м’язів), ямка, що утворюється при натисканні пальцем, не вирівнюється;
  • зіниці риби каламутні, слизова пересохла;
  • луска легко відділяється, шкіра під нею липка;
  • черевце скумбрії роздуте, обвислий;
  • зябра мають болотистий колір;
  • риба неприємно пахне;
  • з анального отвору може випливати каламутна слиз.

Фото глистів у скумбрії

Глисти у скумбрії – їх різновиди, фото глистів у рибі » журнал здоров'я iHealth
Глисти у скумбрії – їх різновиди, фото глистів у рибі » журнал здоров'я iHealth 1
Глисти у скумбрії – їх різновиди, фото глистів у рибі » журнал здоров'я iHealth 2

Як уникнути зараження гельмінтами

Звичайно, не варто відмовлятися від вживання в їжу улюбленої риби з-за боязні глистових інвазій. Якщо дотримуватися елементарних норм зберігання та термічної обробки скумбрії, можна дозволити собі будь-які рибні страви в необмеженій кількості.

Головне, що слід запам’ятати: черв’яки гинуть при температурі вище 100 градусів, а при зниженні термічних показників нижче 25 градусів гельмінти втрачають життєздатність.

Для профілактики інфікування необхідно дотримуватися простих правил:

  • не можна пробувати сиру скумбрію або фарш з неї в процесі приготування їжі;
  • риба повинна варитися не менше півгодини;
  • перед тим, як смажити скумбрію, варто розділити її на дрібні шматочки або пластини;
  • при посолі рибу вимочують від п’яти днів до двох тижнів;
  • чим швидше здійснюється заморозка, тим нижче повинні бути температурні показники.

Отже, в скумбрії можуть існувати різні види паразитів, небезпечних для людського здоров’я. Відмовлятися від вживання в їжу корисною риби з-за цього не варто, необхідно лише ретельно вибирати її і термічно обробляти.