Джерела зараження свинячим цепнем

Зараження людини свинячим цепнем відбувається при вживанні в їжу погано приготованого м’яса. Але це не єдиний спосіб проникнення глистової інвазії в організм. Недотримання правил особистої гігієни може призвести до зараження свинячим цепнем (інша назва хробака – озброєний солітер).

Життєвий цикл

Озброєний ціп’як відноситься до паразитів, які мають кілька господарів. Це необхідно для перетворення в дорослу особину. Утримуватися в організмі людини і тварини глисту допомагають пристосування – крюки та присоски. Повне дозрівання відбувається в декількох середовищах:

  • У домашніх і диких свиней, а також котів та інших домашніх тварин.
  • У людини (кінцевий хазяїн).

Джерела зараження свинячим цепнем » журнал здоров'я iHealth

Фіни

Як тільки яйця потрапляють у шлунок тварини, їх захисна оболонка розчиняється під дією шлункового соку, і з’являються личинки, що живуть не в кишечнику, а в органах і тканинах. Ідеальне середовище для їх розвитку – м’язова тканина. Після цього в організмі проміжного господаря з’являються фіни. Це капсули не більше 1 мм в розмірах, всередині яких знаходиться головка глиста (сколекс). Зараження свинячим цепнем людей відбувається після вживання в їжу погано термічно обробленого м’яса цієї тварини.

Людина може ставати і проміжним господарем при не дотриманні правил особистої гігієни (інфікування в цьому разі відбувається яйцями) або в інших ситуаціях, наприклад, при блюванні, якщо в кишечнику паразитує солітер.

На певний момент часу фінна припиняє свій ріст. Личинкова стадія може затягнутися на термін до 9 місяців. Подальший розвиток ціп’яка відбувається тільки після потрапляння фіни в кишечник людини. Якщо глист не переселяється в організм остаточного хазяїна, то він гине.

Личинки

З’ївши біфштекс з кров’ю або недожаренний шашлик зі свинини, людина заразитися свинячим цепнем. На цьому етапі відбувається остаточне перетворення хробака в дорослу особину. Процес відбувається під дією кишкового соку. Личинки, які зуміли подолати захисний бар’єр шлунку, проникають в кишечник. В його просвіті вони вивертають головки назовні захисних капсул, чіпляючись за допомогою гаків до тканин. На цьому личинкова стадія закінчується і настає момент формування дорослого стрічкового хробака.

За темою:  Як заражаються ентеробіозом і як його лікують?

Джерела зараження свинячим цепнем » журнал здоров'я iHealth 1

Глист здатний довго залишатися на одному місці, позбавляючи хворого життєвих сил і поживних елементів. Людина – головний господар для остаточного етапу розвитку свинячого ціп’яка. З каловими масами дозрілі членики виділяються назовні, і життєвий цикл повторюється заново.

Поширення

Щоб вижити, цепню доводиться з’являтися в організмі різних господарів протягом циклу розвитку. Членики переносяться з фекаліями людини в навколишнє середовище і виділяють онкосфери (запліднені яйця). Для дозрівання їм потрібно потрапити в землю або воду. Разом з кормом проміжний господар свинячого ціп’яка поїдає відходи і таким шляхом заражається.

Механізм зараження

Свиня – проміжний господар для ціп’яків. Дикі і домашні тварини поїдають нечистоти, траву, обсемененние яйцями гельмінтів. Шлях зараження людини – аліментарний (їжа і вода). Основний механізм проникнення свинячого ціп’яка – фекально-оральний. Це означає, що:

  • Людина може заразитися свинячим цепнем, якщо з’їсть навіть невеликий шматок погано провареного або прожареного м’яса свині. Велику небезпеку представляє сало. Воно термічно не обробляється і вживається в сирому вигляді.
  • Свинячий ціп’як може з’явитися в організмі людини через брудні руки.
  • Погано вимиті овочі, фрукти, ягоди містять на поверхні заражені яйцями частинки землі. Вживши їх в їжу, людина отримує глистові інвазії.

Джерела зараження свинячим цепнем » журнал здоров'я iHealth 2

Іноді фіни (капсули з личинками) можна побачити у шматку свинини (білуваті бульбашки на зрізі). Вони бояться високої температури, тому при вживанні м’яса досить 80С і часовий обробки для безпечного його приготування.

Доросла особина

Потрапляє в організм людини у вигляді фін. В результаті їх розвитку з’являється дорослий паразит, який в подальшому інтенсивно нарощує довжину свого тіла (складається з величезної кількості члеників). Активне існування статевозрілої особини в організмі людини викликає захворювання теніоз.

Повністю дозрівши і наповнені яйцями, членики від’єднуються і наближаються до анусу. В момент дефекації людина виділяє близько 6 члеників на день. Життєдіяльність дорослої особини триває десятками років.

За темою:  Рицинова олія для очищення, як приймати для проносного ефекту?

Яйця

Людина може заражатися яйцями свинячого ціп’яка при вживанні в їжу заражених продуктів. Потрапивши в організм проміжного хазяїна, вони зі струмом крові розносяться по різних органах і протягом 2 місяців стають цистицерками. З цієї причини у людини може виникати тяжкий, часто з летальним результатом, захворювання цистицеркоз.

В окремих випадках до нього призводить інвазія дорослим паразитом – теніоз. Антиперестальтическими рухами членики з кишечника людини закидаються в шлунок. Тут, під дією шлункового соку, вони перетравлюються, звільняючи сотні тисяч яєць.

Уникнути зараження свинячим цепнем допоможуть прості профілактичні заходи. Потрібно дотримуватися правил особистої гігієни – мити руки після відвідування громадських місць, туалету, перед їжею і вживати в їжу ретельно приготоване свиняче м’ясо. Дегустація сирого фаршу людьми повністю виключається. Вся зелень повинна проходити обробку під проточною водою. Фрукти і овочі з щільною шкіркою потрібно мити господарським милом. Працівники м’ясопереробних підприємств і свинарських ферм повинні регулярно проходити обстеження у фахівця.