Про важливість білка у правильному харчуванні

Про важливість білка у правильному харчуванні

Для багатьох людей дуже гостро постає питання надмірної ваги. Великою популярністю користуються всілякі дієти. Найчастіше правильним харчуванням визнається відмова від круп’яних, борошняних виробів, м’ясних продуктів.

Хтось у гонитві за гарною фігурою стає вегетаріанцем. Хтось суворо дотримується постів. Часто люди, які бажають скинути вагу, виключають із свого раціону дуже важливі продукти, що містять білок. Наприклад, калорії у свинині та калорії у курці чисельно сильно відрізняються. Свинина вдвічі калорійніша за курку. А ось вміст білка в курці вдвічі більший. Особливо багато білка в курячій грудці. Дізнатись більше про БЖУ и калорийность продуктов питания можна, перейшовши за посиланням.

Організму при повній відмові від м’яса завдається величезної шкоди. Спробуймо розібратися, чи варто відмовлятися від білка при правильному харчуванні.

Що це таке і з чим його їдять

Головним мотивом, що змушує голодуючих відмовлятися від м’яса, яєць, молока, є їх калорійність. У гонитві за низькокалорійним харчуванням людина часто позбавляє себе корисних речовин, які необхідні нормально функціонувати систем організму. Підсумком цих поневірянь є серйозні збої, порушення, проблеми зі здоров’ям.

Отже, білок. На думку відразу спадає яйце калорійність якого 152 ккал, 13 грам білка. Добова норма білка для людини приблизно 100 г, залежно від ваги тіла.

Білок допомагає:

  1. підтримувати в нормі імунну систему;
  2. забезпечувати обмінні процеси;
  3. формувати клітини та тканини;
  4. нормалізувати тиск;
  5. прискорити метаболізм;
  6. зберігати м’язову масу дорослим;
  7. знизити почуття голоду;
  8. зарядити людину енергією.

Білки містяться у таких продуктах:

  • м’язи тварин, тобто м’ясо;
  • молочні продукти;
  • риба;
  • птах;
  • морепродукти;
  • квасоля;
  • сочевиця;
  • гречка;
  • цільнозерновий хліб;
  • насіння гарбуза;
  • зелень.

Білки тваринного походження повинні становити щонайменше третину добової норми. Вони життєво необхідні для людського організму. Для дітей вміст білка тваринного походження у добовому раціоні має бути не меншим за половину. І ось чому.

За темою:  Основные этапы приобретения и доставки авто США в Украину

Білок є своєрідним будівельним матеріалом. Обов’язкове його присутність у їжі необхідне розвитку, зростання, побудови організму.

Чим більша фізична активність людини протягом дня, тим більше білка слід приймати. Білок допомагає у побудові м’язів, тому спортсмени дуже уважно стежать за вмістом білка в їжі.

А якщо без нього

Чим загрожує для організму недостатнє отримання білка? Ось найочевидніші наслідки:

  1. слабшають захисні функції організму;
  2. порушується синтез гормонів;
  3. відбуваються порушення у ферментній системі;
  4. змінюється морфологія клітин кісткового мозку; хімічний склад кісток;
  5. погіршується кровотворення, склад крові;
  6. глибоко порушуються функції печінки;
  7. відбувається затримка психомоторного розвитку в дітей віком;
  8. виводиться вітамін С, В2, порушується синтез вітамінів РР.

Таким чином, вилучення білка з раціону або зниження його споживання призводить до погіршення самопочуття та викликає проблеми зі здоров’ям.

Коли людина відчуває голод, вона зазвичай перекусує бананом, печивом, булочкою, бутербродом. Насичення відбувається швидко, але ненадовго. Підвищується рівень цукру на крові. А ось білок вгамовує голод на більший період, приносячи набагато більше користі.

Нестача білка в їжі позначається на стані волосся та нігтів, загоєнні ран.

Отже, тепер зрозуміло, що білок дуже важливий для гарного самопочуття людини. Виключати його з раціону категорично не можна. Цікавим є і той факт, що білок впливає на синтез серотоніну. А серотонін забезпечує добрий настрій, виробляє стійкість до стресів.