Харчові токсикоінфекції — лікування, симптоми

Харчова токсикоінфекція – це захворювання з симптомами ураження верхніх відділів шлунково-кишкового тракту (історія захворювання схожа на гастрит або гастроентерит) і пов’язана з ураженням організму екзотоксинами умовно патогенними бактеріями, що містяться в продуктах. Особливо важко протікає у дитини.

Якщо вірити історії, людям ще з давніх часів відомий шкоду від вживання в їжу неякісних, залежаних продуктів. Лащенков у 1901 році описав симптоми стафілококової інтоксикації, основними серед них були блювота і діарея. Пізніше схожі захворювання були об’єднані в групу «харчові токсикоінфекції».

Харчові інфекції та їх профілактика займають важливе місце серед відомих захворювань з-за їх вибухового і при цьому групового характеру. Одночасно харчова токсикоінфекція охоплює за короткий час відразу цілий організований колектив, приймає їжу в одному місці. Зрозуміло, ця група захворювань врахована в МКБ (міжнародна класифікація хвороб).

Харчові токсикоінфекції класифікуються за МКХ:

  1. Інші бактеріальні харчові отруєння.
  2. Стафілококове харчове отруєння.
  3. Харчове отруєння, викликаний Clostridium perfringens (Clostridium welchii).
  4. Харчове отруєння, викликане Vibrio Parahaemolyticus.
  5. Харчове отруєння, викликане Bacillus cereus.
  6. Інші уточнені бактеріальні харчові отруєння.
  7. Бактеріальне харчове отруєння неуточненное.

Збудники токсикоінфекції

Харчові токсикоінфекції - лікування, симптоми » журнал здоров'я iHealth

До основних збудників хвороби відносять:

  • Staphylococcus aureus – добре поширена в природі бактерія, невибаглива до умов навколишнього середовища, продукти харчування, залишені при кімнатній температурі служать для неї живильним середовищем, найкраще розмножується і виділяє токсини в майонезі і торти з кремом;
  • Bacillus cereus – так само як попередній збудник розмножується в стравах, довгий час знаходяться при кімнатній температурі, найбільш улюбленим продуктом для нього є рис. Токсин, що виділяється Bacillus cereus термічно стійкий і при повторній обробці не руйнується;
  • Clostridium perfringens – найчастіше токсини цього збудника містяться в стравах з птиці і м’яса.
За темою:  Не проходить кашель після пневмонії: рекомендації по усуненню

Симптоми харчової токсикоінфекції

Повна картина токсикоінфекції починає розвиватися вже через 30-60 хвилин після потрапляння токсину в організм. При вивченні різних історій хвороби пацієнтів, дорослого і дитини, симптоми були практично однакові, незалежно від того, які продукти викликали захворювання. Основні:

  • гострий початок хвороби,
  • нудота, багаторазова неконтрольована блювання,
  • рідкий стілець більше 10 разів на день,
  • сильні переймоподібні болі в животі,
  • підвищення температури тіла до 39С,
  • слабкість, озноб, загальне нездужання.

При огляді пацієнтів з наявністю токсикоінфекції виявляють:

  • блідість шкірних покривів,
  • периферичний ціаноз,
  • болючість при пальпації в епігастрії і околопупочной області,
  • зниження артеріального тиску,
  • зміна частоти пульсу.

При презентації хвороб даної групи не можна не згадати про високий ризик зневоднення, що несе небезпеку для життя, особливо при харчовій токсикоінфекції у дитини.

Діагностика харчової токсикоінфекції

Харчові токсикоінфекції - лікування, симптоми » журнал здоров'я iHealth 1

При постановці діагнозу токсикоінфекції на першому місці стоїть клінічна картина: симптоми, наявність контактних хворих, зв’язок хвороби з вживанням певних продуктів харчування. Все це зазначається в історії хвороби.

Так само певну роль відіграють виділення збудника та вивчення його властивостей.

Лікування харчової токсикоінфекції

При харчовій токсикоінфекції у дітей (рідше у дорослих) на першому місці стоїть відновлення водно-сольового балансу, для цього проводиться оцінка ступеня дегідратації.

Існує чотири ступені зневоднення.

1 ступінь:

  • втрата рідини 1-3%;
  • відчуття сухості у роті;
  • госпіталізація не потрібна;
  • часте дробове пиття.

2 ступінь:

  • втрата – 4-6% від загальної маси хворого;
  • сухість слизових;
  • сильна спрага;
  • осиплість голосу;
  • зниження еластичності шкірних покривів;
  • зменшення діурезу;
  • при відсутності судом можна впоратися рясним питвом.

Харчові токсикоінфекції - лікування, симптоми » журнал здоров'я iHealth 2

3 ступінь:

  • втрата рідини 7-9%;
  • значно знижена еластичність шкіри;
  • стан важкий;
  • судоми в руках і ногах;
  • відсутність діурезу;
  • обов’язкова госпіталізація;
  • інфузійна терапія.

4 ступінь:

  • втрата більше 10% від маси тіла;
  • відноситься до термінальних станів;
  • зустрічається найчастіше тільки при холері і рясних опіках, іноді у дитини.
За темою:  Симптоми і лікування Клебсієли пневмонія

Другим важливим пунктом при лікуванні харчової токсикоінфекції є дієта. Ряд лікарів і дієтологів представляли презентації зі своїми рекомендаціями по харчуванню. Згідно з більшістю рекомендацій з харчування на 14 днів слід виключити:

  • всі молочні продукти (молоко, сметану, сир, масло);
  • жирне м’ясо;
  • ковбаси, сосиски;
  • яйця в будь-якому вигляді;
  • овочі, фрукти, ягоди в сирому вигляді;
  • соки, особливо цитрусові;
  • будь-які солодощі (мед, цукерки, тістечка, торти);
  • борошняні вироби.

Рекомендується вживання:

  • сухарі, сушки;
  • курячі або рибні бульйони, з додаванням рису або манки;
  • відварна риба або куряча грудка;
  • каші на воді, переважно рис або гречка;
  • відварені овочі.

При лікуванні токсикоінфекції також необхідно застосування адсорбентів для швидкого і повного виведення токсинів з організму, для цього піде Ентеросгель чи звичайне вугілля.

Харчові токсикоінфекції - лікування, симптоми » журнал здоров'я iHealth 3

При сильному больовому синдромі дозволено вживання но-шпи по 1 таблетці 3-4 рази на день.

Слід пам’ятати, що застосовувати антибіотики, якщо ви маєте справу з харчової токсикоинфекцией, недоцільно, так як захворювання викликане не бактеріями, а їх токсинами.

Так само при цій хворобі неприпустимо застосування лопераміду, він уповільнює виведення токсинів з організму і тим самим викликає ще більше отруєння організму.

Профілактика харчової токсикоінфекції

Харчові інфекції і харчові отруєння широко поширені практично по всьому світу, нерідкі історії з отруєннями в харчовій промисловості, їдальнях, дитячих садах, школах. Для зменшення випадків спалахів необхідно проводити ретельну профілактику.

У презентаціях профілактичні заходи при даної хвороби умовно поділяють на три групи.

  1. Попередження інфікування продуктів харчування:
  • виявлення і своєчасне лікування носіїв умовно патогенної мікрофлори;
  • стерилізація спецій і використовується при готуванні їжі тари;
  • поділ сировини, напівфабрикатів і готових страв;
  • дотримання правил особистої гігієни. Харчові токсикоінфекції - лікування, симптоми » журнал здоров'я iHealth 4
  1. Попередження масивного розмноження умовно патогенних мікроорганізмів:
  • приготування продуктів харчування суворо дотримуючись температурні режими;
  • зберігання готових продуктів при температурі не вище 6 градусів;
  • дотримання строків зберігання продуктів.
  1. Знищення мікроорганізмів, здатних виділяти токсини: теплова обробка продуктів харчування при готуванні.
За темою:  Як передається туберкульоз: шляхи передачі, передається повітряно-краплинним шляхом, симптоми

Незважаючи на те, що харчові інфекції широко поширені, великої загрози для життя і здоров’я вони не несуть. Навіть дитина, крім рідкісних випадків, одужує без ускладнень. При своєчасному наданні мінімальної медичної допомоги симптоми зникають вже через пару днів.

Так само, при дотриманні заходів особистої гігієни, дотримання санітарного режиму і врахування всіх особливостей приготування тих або інших продуктів харчування, виникнення хвороби можна і зовсім уникнути.