Меню щитовидної залози при гіпотиреозі

Дієта при гіпотиреозі щитовидної залози

Гіпотиреоз – захворювання щитовидної залози, при якому цей ендокринний орган не може виробити достатню кількість гормонів. З-за цього порушується робота всіх життєво важливих процесів.

Особливий шкода заподіюється травної системи: печінка починає виробляти меншу кількість ферментів, сповільнюється обмін речовин, зменшується витрата енергії, на кровоносних судинах з’являються холестеринові відкладення. Щоб мінімізувати негативні наслідки цього захворювання, необхідно пам’ятати про певні обмеження.

Основні принципи правильного харчування

При гіпотиреозі людина в обов’язковому порядку повинен дотримуватися певних правил у харчуванні. Так вдасться мінімізувати дефіцит гормонів, а також відновити роботу деяких внутрішніх органів.

Намагайтеся постійно дотримувати наступні правила:

  1. Харчуватися потрібно 5-6 разів на день, розмір порції – не більше 200 грамів. Так шлункового тракту буде легше перетравлювати їжу.
  2. Всі продукти потрібно варити, запікати або ж готувати на пару. Крім того, вони повинні бути подрібнені, щоб не травмувати гортань. Смаження виключена, так як при такій обробці продуктів виділяються шкідливі продукти напіврозпаду.
  3. Їжа повинні бути теплою: гарячі або холодні страви подразнюють слизову оболонку ШКТ, організм не зможе повноцінно переварити.
  4. Випивайте не більше 1-1.5 літрів рідини в день і мінімізуйте кількість солі. При гіпотиреозі дуже часто виникають набряки.
  5. Повністю відмовтеся від алкогольних напоїв і куріння.
  6. Не переїдайте – надмірна кількість їжі може призвести до серйозних відхилень у роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту, а також появи зайвих кілограмів.
  7. Постарайтеся відмовитися від солоних продуктів – сіль сприяє утриманню рідини в організмі, через що чоловік змушений страждати від набряків.
  8. Ваш раціон повинен бути збагачений вітамінами і мінеральними речовинами.
За темою:  Корінь перстачу білої: застосування для лікування щитовидної залози, інструкція

Дозволені продукти

Правильне харчування при гіпотиреозі має ґрунтуватися на продуктах, які можуть нормалізувати обмінні процеси, а також відновлюють енергетичний баланс.

Дуже важливо, щоб у раціоні були присутні наступне:

  1. Насичений жири – їх ви знайдете в натуральних молочних продуктах і нежирному м’ясі.
  2. Овочі і фрукти – забезпечують надходження корисних і потрібних речовин.
  3. Бульйони – допомагають підвищити засвоюваність корисних елементів, позбавляють від запалень в щитовидці.
  4. Морепродукти – містять велику кількість йоду, який сприяє виробленню гормонів.
  5. Натуральна кава – містить вітамін В, магній.
  6. Зелень – у ній є клітковина, яка відновлює процес травлення.

Заборонені продукти

Лікарі відзначають, що існує ряд протипоказань при гіпотиреозі щитовидної залози. Деякі продукти легко пригнічують активність цього органу, через що організм не може виробляти взагалі ніяких гормонів.

Це призводить до дуже серйозних наслідків. Постарайтеся обмежити або повністю відмовитися від таких продуктів:

Група Приклади
Холестериносодержащие Жирні сорти м’яса, субпродукти, ікра, жирні сири і твороги.
Легкозасвоювані вуглеводи Солодощі, здобні булки, торти, будь-яка домашня випічка.
Солоні продукти Маринади, мариновані продукти, соління, ковбаси.
Поліненасичені жири Продукти з ГМО — вони пригнічують синтез гормонів
Продукти з вмістом сої М’ясні продукти, крупи, олії.
Рафіновані продукти Олії, деякі крупи (рис, манка), цукор і все що з ним пов’язано.

 

Дієта для схуднення при гіпотиреозі

Основна небезпека гіпотиреозу полягає в тому, що через низький вміст гормонів травний тракт починає працювати неправильно.

За темою:  Гіпотиреоз: лікування щитовидної залози ендонормом

У багатьох людей це призводить до різкого набору маси тіла. Обмежувати калорійність продуктів у хворих категорично заборонено, так як це негативно позначиться на стані щитовидної залози.

Схуднути при такому захворюванні можна, якщо дотримуватися наступний раціон:

  1. День 1: відварна курка або морська риба, 300 грамів ламінарії, свіжі фрукти, овочевий салат з оливковою олією, яблучний сік, житні хлібці.
  2. День 2: натуральний сир або нежирний сир, овочевий суп з курячим м’ясом, салат з капусти, яблучний бісквіт і морквяний сік.
  3. День 3: овочевий салат, курячий суп, овочеве рагу, кисіль, м’ясні биточки, варена гречка.
  4. День 4: морська капуста, рукола, шпинат, нежирний сир, помідори, 2 склянки свіжовичавленого соку, склянку горіхів, фрукти на вибір.
  5. День 5: желе, пшеничні хлібці, фрукти, нежирне м’ясо чи риба, наваристий бульйон.

При гіпотиреозі дуже важливо дотримуватися всіх правил і рекомендацій правильного харчування. Важливо, щоб чоловік завжди був ситий і не переїдав – так організм буде витрачати велику кількість енергії.

Категорично заборонено споживати шкідливу їжу, що підвищує цукор і холестерин у крові. Дуже важливо постійно контролювати ці показники, а також стежити за масою тіла.

При будь-якому різкому зміну варто якомога швидше звернутися до лікаря. При правильно підібраному раціоні ви будете завжди відчувати себе добре, а щитовидка – нормально і повноцінно працювати.

loading…