Гастрин 17: аналіз та причини підвищення

 

Нормальні показники рівня гастрину 17 дуже важливі. Це зумовлено тим, що підвищення його концентрації є ознакою зменшення кислотності шлункового соку, тобто може свідчити про розвиток гастриту.

Що це за показник?

Гастрин є пептидним гормоном. Серед головних функцій даної речовини виділяють:

  • збільшення показників соляної кислоти до величини, оптимальної для перетравлення їжі (гастрин за своєю природою є білковою речовиною, що містить амінокислоти в своєму складі);
  • запобігання передчасного відходження харчової грудки в тонкий кишечник, завдяки цьому надходить їжа добре перетравлюється;
  • стимуляція вироблення простагландинів, які необхідні для поліпшення кровообігу органу;
  • захист шлунка від впливу виробленого соку (це відбувається в результаті продукування бікарбонатів і спеціального слизового секрету);
  • активізація процесу травлення в тонкій кишці (завдяки виробленню пепсинів і ферментів).

Гастрин 17: аналіз та причини підвищення » журнал здоров'я iHealth

Дослідження гастрину показано при таких станах:

  • виникнення хворобливих явищ в шлунку;
  • зміна стільця;
  • відновлення пошкоджень шкіри протягом тривалого часу;
  • високі показники гомоцистеїну;
  • підтвердження діагнозу про розвиток гастриту, виразки або ракової пухлини в шлунку;
  • недолік вітаміну В12;
  • розвиток анемического стани нез’ясованої природи;
  • протипоказання для ендоскопічного обстеження.

Форми гастрину

Існує кілька форм гастрину. Їх назви були визначені кількістю амінокислот в молекулі:

  • гастрин 14, у якого період напіврозпаду складає близько 5 хвилин;
  • гастрин 17, у якого період напіврозпаду триває 5 хвилин;
  • гастрин-34 з самим тривалим часом напіврозпаду — 42 хвилини.

Перші два типи гастрину продукуються в самому шлунку. Третій тип є прогормоном, так як виробляється підшлунковою залозою. Під впливом надходить їжі і завдяки роботі парасимпатичного відділу нервової системи він перетворюється в другий тип з 17-ю амінокислотами. Останній буває двох видів:

  • базальний, який є непрямим маркером базальної секреції;
  • стимульований, який є маркером функціонування G-клітин.
За темою:  Що треба знати про гіпофізі?

Гастрин 17: аналіз та причини підвищення » журнал здоров'я iHealth 1

Продукція гастрину зумовлена надходженням у шлунок їжі. Відбувається спрацьовування рефлекторних чинників:

  • розтягнення стінок головного травного органу;
  • вплив нервових імпульсів;
  • збільшення показників таких речовин, як: інсулін, гістамін, адреналін, кальцій.

Після виділення гормон вступає у взаємозв’язок з рецепторами, які на нього реагують. Це сприяє збільшенню кількості соляної кислоти, підвищення рівня пепсинів.

У шлунку встановлюється необхідний рівень кислотності. Одночасно гормон затримує їжі в тонкий кишечник, завдяки чому вона максимально обробляється пепсинами.

Нормальні показники гормону

Коливання показників пептидного гормону знаходяться в прямій залежності від часу доби. При цьому найнижчі величини спостерігаються від 3 до 7 годин в ранковий час. Крім того, показник залежить від віку обстежуваного. У літніх людей він знижений і це вважається нормальним.

Нормою у дорослої людини вважається величина від 1 до 7 пмоль/л Виявлена чітка залежність показників гастрину – 17 від рівня соляної кислоти: при збільшенні останньої знижуються показники G-17.

Гастрин 17: аналіз та причини підвищення » журнал здоров'я iHealth 2

Як правильно проводиться обстеження

У зв’язку з тим, що величина гормону в нормі невелика, для його визначення потрібно проведення стимуляційного тесту. Правила підготовки до обстеження включають наступні моменти:

  • перед дослідженням необхідно відмовитися від їжі не менш чим на 10 годин до проведення тесту;
  • слід виключити застосування лікарських препаратів, які можуть вплинути на

Процедура забору крові включає три етапи:

  • взяття біологічного матеріалу натщесерце;
  • взяття крові одразу після прийому їжі;
  • взяття матеріалу через 20 хвилин після трапези.

У нормі через 20 хвилин після вживання їжі показники гормону повинні зрости у 2 рази. При наявності патологічного процесу, його величина може бути трохи нижче.

Про що свідчить зниження показників?

Не завжди рівень гормону буває в нормі. Під впливом деяких факторів відбувається зниження його величини. До даних факторів відносять:

  • збільшення кислотності шлункового соку;
  • атрофическое стан слизових тканин антральной шлункової зони;
  • проведення гастректомія;
  • розвиток гіпотиреозу, тобто зниження функції щитовидної залози.

Для того, щоб диференціювати підвищення кислотності від атрофічних процесів в якості додаткового методу обстеження використовують гастроскопію або тест на протеїновий стимул.

При атрофії показник гормону буде менше 3 пмоль/л Подальше звернення до конкретного фахівця залежить від першопричини.

За темою:  Гормональні таблетки — список гормональних препаратів

Завдяки своєчасному дослідження показників гастрину-17 можна оцінити стан слизового шару антрума шлунка і наявність в ньому патологічного процесу. В залежності від рівня гормону визначається потрібна терапія.

Гастрин 17: аналіз та причини підвищення » журнал здоров'я iHealth 3

Коли рівень гормону підвищено?

Показник базального гастрину 17 під впливом певних чинників може не тільки знижуватися, але і підвищуватися. Зазвичай до цього призводить:

  • розвиток синдрому Золлингераеллисона, який пов’язаний з формуванням освіти різної природи в слизовому шарі;
  • розвиток перніциозної анемического стану;
  • вживання інгібіторів продукції соляної кислоти, різке припинення яких призводить до підйому НСL;
  • ракова пухлина в шлунку;
  • стресові ситуації;
  • збільшення рівня глюкокортикоїдних гормонів в крові;
  • застосування нестероїдних протизапальних препаратів протягом тривалого часу;
  • хронічні захворювання нирок;
  • перебіг хеликобактерного інфекційного процесу, в результаті чого розвивається гастрит, виразкова хвороба шлунка, дванадцятипалої кишки.

Гастрин 17: аналіз та причини підвищення » журнал здоров'я iHealth 4

Дослідження гастрину допомогою «Гастропанели»

Тест «ГастроПанель» був створений в результаті великого числа досліджень у Фінляндії. Завдяки цьому методу стало можливим за допомогою вивчення крові визначити функціонування шлунка. Завдяки неинвазивности і безпеки тест став справжнім відкриттям. При порівнянні з гастроскопією і біопсією він помітно виділяється своєю чутливістю.

В ході проведення методу виявляються 4 величини:

  • присутність антитіл до Helicobacter pylori;
  • рівень пепсиногену I;
  • показники пепсиногену II;
  • показники гастрину -17.

Серед інших видів Гастрину 17 базальна форма переважає, оскільки відповідає за виділення соляної кислоти і відновлення слизового шлункового шару. Завдяки проведенню тесту «ГастроПанель» виявляється група пацієнтів з патологічними процесами, зумовленими змінами показника гастрину 17.

Гастрин 17: аналіз та причини підвищення » журнал здоров'я iHealth 5

Якщо інфекція Helicobacter pylori не була виявлена, але величина стимульованого гастрину-17 була при цьому нижче норми, то існує небезпека наявності гастроезофагеальної рефлюксної хвороби стравоходу Барретта.

При цьому низькі показники тощакового гастрину-17 свідчать ймовірності присутності стравоходу Барретта у кілька рази. Високі показники тощакового гастрину-17 говорять про відсутність стравоходу Барретта.

За темою:  Чому після лікування препаратами ТТГ знову знизився?

Дослідження гастрину 17 має велике значення для виявлення патологічних процесів в шлунку.

Незважаючи на розвиток медицини, проблеми з функціонуванням шлунково-кишкового тракту не втрачають своєї актуальності.

Погана екологія, шалений темп життя, неправильне харчування і порушення рухового режиму – все це неминуче призводить до захворювань шлунка. Своєчасне проведення діагностичних методик дозволить виявити розвиток патології в самому її початку і провести відповідні лікувальні заходи до розвитку небезпечних наслідків.