Дієта і харчування при фіброзно-кістозної мастопатії

 

Вибір дієти

Корекція раціону при мастопатії буде залежати від форми захворювання. Можна виділити:

  • Фіброзну форму;
  • Кістозну;
  • Змішану, фіброзно-кістозну.

Причина виникнення кожної з цих форм мастопатії практично завжди одна – порушення гормонального балансу. Порушення може бути спровоковано частими стресами, пубертатним періодом, вагітністю та лактацією, частими абортами або дуже суворими дієтами.

Мастопатія характеризується типовою клінічною картиною – груди стає хворобливою, чутливої, грубої, можуть прощупуватися хворобливі ущільнення і збільшуватися пахвові лімфовузли.

Подібні явища перед початком нового циклу не завжди є нормальними, а особливо якщо симптоматика тримається протягом усього циклу. При постійному дискомфорту і болю в грудній клітці обов’язкова консультація мамолога, невропатолога, кардіолога та ендокринолога.

Для кожної форми мастопатії виділяють певні особливості харчування.

Дієта і харчування при фіброзно-кістозної мастопатії » журнал здоров'я iHealth

Кістозна форма

Дієта при мастопатії кістозного типу передбачає наступні зміни в харчуванні:

  • Зниження кількості жирної їжі в добовому раціоні.
  • Збільшення кількості їжі рослинного походження.
  • Збільшення кількості складних вуглеводних продуктів.

Від добової норми калорій жири повинні складати тільки п’яту частину, і до шістдесяти відсотків має становити вуглеводна їжа. Такий раціон був протестований на двадцяти жінок-добровольців. Їх результати після дворічної дієти порівнювали з тими жінками, які ніяк не коригували раціон і продовжували харчуватися за звичним меню.

У тих пацієнток, які при мастопатії дотримували дієту, знизилася кількість утворень, зменшилися обсяги кіст, больовий синдром став менш виражений. Ймовірність малігнізації новоутворень також знизилася.

Фіброзна форма

Харчування при мастопатії молочної залози з діагностованою фіброзною формою також було протестовано на пацієнтках-добровольцях протягом двох років. Принципи такого харчування мають деякі особливості:

  • Кількість простих вуглеводів зводиться до мінімуму;
  • Підвищується кількість складних вуглеводів у раціоні;
  • Збільшується кількість клітковини.

Така дієта допомагає позбавитися від зайвої ваги, в той час як фахівці-мамологи простежують чітку зв’язок між надлишковою вагою і розвитком фіброзної мастопатії. Залозисті тканини при зниженні ваги відчувають менший тиск і навантаження, а саме харчування дозволяє прискорювати метаболізм.

За темою:  Як і коли здавати аналізи на гормони у жінок?

Дієта і харчування при фіброзно-кістозної мастопатії » журнал здоров'я iHealth 1

Фіброзно-кістозна форма

Принципи дієти при фіброзно-кістозної мастопатії в наступному:

  • Акцент на вітамінну їжу, зокрема, у раціоні збільшують кількість овочевих культур та злаків, що містять велику кількість вітаміну Е;
  • Вживання відвару шипшини замість чаю, а також збільшення кількості продуктів, що містять вітамін С, селен і вітамін – природні антиоксиданти з протипухлинною активністю;
  • Збільшення кількості продуктів, що містять вітаміни групи В, які беруть участь в оновленні уражених тканин і нормалізації роботи ЦНС.

У харчуванні при фіброзно-кістозної мастопатії віддають перевагу ненасичених жирів, що містяться в рослинних оліях, морській рибі. Обмежують на дієті кількість м’ясної продукції, вибираючи нежирну телятину або біле м’ясо птиці. Вітаються злакові та овочеві страви, а норму ненасичених жирів доповнюють горіхами, насінням.
Дієта і харчування при фіброзно-кістозної мастопатії » журнал здоров'я iHealth 2

Як складати меню

Щоб дієта не перетворилася на низку обмежень і строго вибору продукції, американські дієтологи розробили таку дієту при мастопатії молочної залози, яка могла б одночасно покращувати гормональний фон пацієнтки, покращувати метаболізм, і не здавалася нудно.

По суті, все, що потрібно на дієті – вибирати продукти за кольором. Для кожного дня дієти передбачений свій «колір» продуктів, які будуть в меню переважно. Їх можна розбавляти продуктами та інших квітів.

  • «Білий» понеділок – у їжу вживають страви і продукти білого кольору, наприклад, яєчний білок, рис, цвітна капуста. Не можна при мастопатії їсти сметану, масло, цукор.
  • «Червоний» вівторок – черешня, буряк, томати, солодкий перець, борщ.
  • «Зелена» середовище – овочеві салати з капусти, огірків, брокколі. З фруктів – ківі, зелені яблука. Крім того, подібні продукти позитивно впливають на роботу центральної нервової системи.
  • «Помаранчевий» четвер – лосось, гарбуз, морквяні салати, соки. Продукти оранжевого кольору запобігають стреси і хронічну втому.
  • «Фіолетова» п’ятниця – виноград, червонокачанна капуста, баклажани. Такі продукти сприяють процесу кровотворення, покращують функцію головного мозку і печінки.
  • «Жовта» субота – яєчний жовток, сир, кукурудза, пшоняна каша, мед.
  • У неділю – розвантажувальний день, можна провести на одному переважній продукті.
За темою:  Побічні дії гормональних препаратів та вплив на організм жінки

Дієта і харчування при фіброзно-кістозної мастопатії » журнал здоров'я iHealth 3

Чому саме «кольорова» дієта

Може виникнути резонне питання про те, а при чому тут, власне, кольору продуктів і страв, якщо язик про мастопатії? Вся справа в тому, що за кожен колір відповідає певний пігмент в продукті. Пігмент – органічна речовина, яка, як і інші речовини, що надходять в організмі, зазнає біотрансформацію. Процес виконується переважно клітинами печінки.

При обробці речовин виділяються певні метаболіти, які також впливають на роботу органів-мішеней. Злагоджена робота центральної нервової, серцево-судинної, травної та ендокринної системи призводять до того, що в майбутньому метаболізм буде працювати швидше, а значить, корисні компоненти також будуть краще засвоюватися.

Варто пам’ятати також, що язик йде тільки про натуральній фарбуванні продуктів, ніякого відношення до синтетичним барвникам це не має. Між вживанням продуктів певного кольору і впливом їх на одну і ту ж систему органів давно виявлена строга зв’язок, успішно використовується в дієтології.

Що можна їсти

При мастопатії можна харчуватися наступними типами продуктів:

  • М’ясо птиці нежирних сортів – ідеально підійде куряча грудка, філе, очищене від шкірки, також можна їсти індичку.
  • Морська риба – в цьому плані підходить і річкова, але морським видами в харчуванні при мастопатії віддають перевагу із-за вмісту йоду, корисного для щитоподібної залози, гормони якої також беруть участь у регуляції репродуктивної системи.
  • Рослинні олії – оливкова, гарбузове, соняшникове, які при мастопатії стануть джерелом ненасичених жирів.
  • Фруктоза і натуральний мед – вживання цукру при мастопатії може впливати на роботу підшлункової залози, у той час як натуральні його замінники більш корисні.
  • Фрукти, особливо виноград, слива, цитрусові, абрикос, яблука, овочі.
  • Злакові і бобові.
  • З напоїв при мастопатії переважають трав’яні і зелені чаї, фруктові домашні соки, компоти.
За темою:  Що таке фонофорез з гідрокортизоном, протипоказання

В ідеалі, на дієті продукти готують варінням, гасінням або в пароварці.

Дієта і харчування при фіброзно-кістозної мастопатії » журнал здоров'я iHealth 4

Що не можна їсти

При мастопатії слід уникати таких продуктів:

  • Жирного м’яса, копчених і смажених страв, сала;
  • Спредів, маргаринів;
  • Жирних кисломолочних продуктів;
  • Високовуглеводних продуктів – здоба, кондитерські вироби, вермішель, пшеничний хліб;
  • Серед напоїв слід відмовитися від шоколаду, какао, міцного чаю, кави і алкоголю.

Уникайте на дієті продуктів з консервантами, підсилювачами смаку, ароматизаторами і барвниками. Віддайте перевагу натуральним продуктам і страв домашнього приготування.

При дотриманні дієти при мастопатії потрібно не забувати і про інші методи лікування, так як однієї корекції харчування буде недостатньо. Обов’язково перевіряти стан кіст і вузлових утворень раз у півроку або частіше за вказівкою лікаря.