Печиво для діабетиків 2 типу: рецепти без цукру
Печиво для діабетиків може бути не стільки примхою хворої людини, скільки прекрасним перекусом, який завжди можна взяти з собою. Основне завдання таких людей — контролювати вміст цукру в крові незалежно від типу захворювання.
В останні десятиліття діабет набуває форму епідемії і стоїть на третьому місці за кількістю хворих, після серцево-судинних та онкологічних недуг. Все частіше діти страждають на діабет першого ступеня. Як відомо, зростаючому організму дитини необхідно збалансоване харчування. До того ж дитині рідко вдається зрозуміти, чому батьки відмовляють у купівлі солодощів, таких як у його однолітків.
Де можна придбати продукт
Діабетичне печиво можливо придбати практично в кожному супермаркеті. Головне — брати продукт спеціалізованого відділу. Зі звичного асортименту, наданого для будь-якого покупця, також можна підібрати певні види ласощів. Такими «виручалочками» служать всім відомі печива під назвою «Галетне» або «Марія». Кількість цукру, що міститься у такому продукті, мінімальне.
Але перестаратися з споживанням галет теж не варто, так як в їх класичній рецептурі використовують пшеничне борошно. Це особливо актуально для хворих на діабет другого типу. Саме такі люди найчастіше мають надлишкову вагу і страждають від ожиріння. Їм необхідно не тільки контролювати кількість цукру, але і рахувати калорії, щоб утримувати вагу в нормі.
Особливу небезпеку з магазинної продукції становить вівсяне печиво, незважаючи на те, що його основа — це вівсянка, яка корисна для всіх. Сама «каша англійських лордів» має відмінну енергетичну цінність, але в магазинному варіанті вівсяне печиво щедро присмачене цукром і жирами. Такої ж шкоди може завдати й інша кондитерська продукція, не призначена спеціально для людей, що страждають діабетом.
Завжди при купівлі печиво для діабетиків варто уважно вивчити склад, щоб переконатися в натуральності використовуваних інгредієнтів. А також потрібно стежити за калорійністю і не вживати у великих кількостях.
Домашня випічка
Прекрасною альтернативою може послужити домашнє печиво для діабетиків.
Для його приготування не потрібно ніяких спеціальних навичок, а також потрібен зовсім невеликий набір продуктів, які знайдуться практично в кожному холодильнику.
Основні переваги такого варіанта в тому, що існує можливість проконтролювати якість використовуваних інгредієнтів, їх точна кількість. Можна врахувати всі смакові переваги хворого і приготувати відмінний десерт до чаю. Відсутність цукру в печиво для діабетиків не говорить про те, що така їжа повинна бути нудною. Смакового різноманітності можна досягти завдяки великому вибору сухофруктів, горіхів, какао-порошку і різних сортів борошна, в тому числі і вівсянки.
Незалежно від того, до якого типу діабетиків належить хворий, слід дотримуватися певних правил у кулінарії такого роду:
- Якщо в рецептурі значиться вершкове масло, то його необхідно замінити маргарином, в якому міститься мінімальна кількість жирів. Він допоможе досягти необхідної консистенції, але при цьому не збільшиться калорійність готового виробу.
- Постарайтеся виключити або обмежити вживання сирих яєць.
- Потрібно замінити пшеничне борошно житній грубого помелу.
- Слід повністю замінити цукор фруктозою або іншими підсолоджувачами, які допустимі до вживання для хворих на діабет.
Готуємо вдома
Вівсяне печиво. Рецепти печива для приготування в домашніх умовах можуть бути самими різними. Все залежить від побажань. Щоб приготувати улюблене вівсяне печиво, необхідно підготувати наступні продукти:
- 1 стакан вівсяних пластівців;
- 4 ст. л. житнього борошна;
- 1 склянку кефіру;
- 40 р маргарину;
- ½ Ч. л. соди;
- щіпка солі.
Розімніть маргарин і змішайте з вівсяними пластівцями і борошном. До склянці кефіру додати соду і сіль, перемішайте до розчинення. З’єднайте отримані маси і дайте настоятися приблизно 40-50 хвилин. Тісто необхідно розкласти за допомогою ложки, змоченою у воді, на деко, в який попередньо слід застелити пергаментним папером.
Цей рецепт є основою. Для того, щоб додати смаку, можна взяти сахарозу. Якщо її немає під рукою, то підійде курага, чорнослив або журавлина. Не можна використовувати інжир, банани і екзотичні сухофрукти. У такому рецепті чудово поєднується з іншими інгредієнтами сир. На порцію достатньо взяти 150 р. Поставте в духовку, розігріту до 180°С і випікайте 15 хвилин.
Печиво «Цукрове». Для діабетиків 2 типу рецепти потрібно підбирати з урахуванням калорій. Однак це не привід відмовитися від солодкого зовсім. Візьміть такі інгредієнти:
- 70 г маргарину, розм’якшеного на водяній бані;
- 50 г замінника цукру;
- щіпка ваніліну або стручок ванілі;
- 1 яйце;
- 1,5-2 склянки житнього борошна;
- сіль на кінчику ножа;
- за бажанням можна використовувати нарізаний шоколад на фруктозі.
З’єднайте м’який маргарин, ванілін і цукрозамінник. Збийте вінчиком до однорідної маси. Вбийте яйце і добре вимішайте. До отриманої маси додайте борошно. Рубаний шоколад слід вводити в самому кінці. Деко застеліть папером для випічки. Додатково ніяким жиром змащувати не треба. Печінкою надайте бажані форми з допомогою кондитерського конверта і випікайте при температурі 200°С протягом 15 хвилин.
Печиво «Повітряні хмари». Навіть якщо людині потрібно відмовитися від уживання цукру, все одно можна готувати різноманітні десерти. Повітряне печиво готується всього з 2 інгредієнтів і нагадує безе. Буде потрібно 3 охолоджених білка і сахарин. Особливість такого десерту полягає в тому, що в рецепті використовуються тільки білки, які, на відміну від жовтків, низькокалорійні. Це означає, що вживати цю випічку можна кожному.
Насамперед слід підготувати білки, відокремивши від жовтків, і охолодити їх в морозильній камері приблизно 15 хвилин. Потім за допомогою міксера збити до стійких піків. Щоб прискорити процес, можна додати щіпку солі. Така хитрість не дасть білків осісти. Додайте сахарин і збивайте ще кілька хвилин.
Духовка не повинна бути занадто розігріта, досить 170°С. Розкладіть збиті білки на пергаментний папір і помістіть деко в духовку. Не можна відкривати духову шафу весь час випікання, яке складе 20 хвилин. Потім повністю вимкніть духовку і залиште там безе до повного охолодження.
Такі нехитрі рецепти допоможуть урізноманітнити харчування людей, що страждають діабетом. І не варто забувати, що ця хвороба не вирок, а лише спосіб життя, який під силу витримати кожному.