Печиво для діабетиків 2 типу: рецепти без цукру

Печиво для діабетиків може бути не стільки примхою хворої людини, скільки прекрасним перекусом, який завжди можна взяти з собою. Основне завдання таких людей — контролювати вміст цукру в крові незалежно від типу захворювання.

В останні десятиліття діабет набуває форму епідемії і стоїть на третьому місці за кількістю хворих, після серцево-судинних та онкологічних недуг. Все частіше діти страждають на діабет першого ступеня. Як відомо, зростаючому організму дитини необхідно збалансоване харчування. До того ж дитині рідко вдається зрозуміти, чому батьки відмовляють у купівлі солодощів, таких як у його однолітків.

Де можна придбати продукт

Діабетичне печиво можливо придбати практично в кожному супермаркеті. Головне — брати продукт спеціалізованого відділу. Зі звичного асортименту, наданого для будь-якого покупця, також можна підібрати певні види ласощів. Такими «виручалочками» служать всім відомі печива під назвою «Галетне» або «Марія». Кількість цукру, що міститься у такому продукті, мінімальне.

Але перестаратися з споживанням галет теж не варто, так як в їх класичній рецептурі використовують пшеничне борошно. Це особливо актуально для хворих на діабет другого типу. Саме такі люди найчастіше мають надлишкову вагу і страждають від ожиріння. Їм необхідно не тільки контролювати кількість цукру, але і рахувати калорії, щоб утримувати вагу в нормі.

Особливу небезпеку з магазинної продукції становить вівсяне печиво, незважаючи на те, що його основа — це вівсянка, яка корисна для всіх. Сама «каша англійських лордів» має відмінну енергетичну цінність, але в магазинному варіанті вівсяне печиво щедро присмачене цукром і жирами. Такої ж шкоди може завдати й інша кондитерська продукція, не призначена спеціально для людей, що страждають діабетом.

Завжди при купівлі печиво для діабетиків варто уважно вивчити склад, щоб переконатися в натуральності використовуваних інгредієнтів. А також потрібно стежити за калорійністю і не вживати у великих кількостях.

За темою:  Корисні продукти харчування для діабетиків: список

Печиво для діабетиків 2 типу: рецепти без цукру » журнал здоров'я iHealth

Домашня випічка

Прекрасною альтернативою може послужити домашнє печиво для діабетиків.

Печиво для діабетиків 2 типу: рецепти без цукру » журнал здоров'я iHealth 1

Для його приготування не потрібно ніяких спеціальних навичок, а також потрібен зовсім невеликий набір продуктів, які знайдуться практично в кожному холодильнику.

Основні переваги такого варіанта в тому, що існує можливість проконтролювати якість використовуваних інгредієнтів, їх точна кількість. Можна врахувати всі смакові переваги хворого і приготувати відмінний десерт до чаю. Відсутність цукру в печиво для діабетиків не говорить про те, що така їжа повинна бути нудною. Смакового різноманітності можна досягти завдяки великому вибору сухофруктів, горіхів, какао-порошку і різних сортів борошна, в тому числі і вівсянки.

Незалежно від того, до якого типу діабетиків належить хворий, слід дотримуватися певних правил у кулінарії такого роду:

  1. Якщо в рецептурі значиться вершкове масло, то його необхідно замінити маргарином, в якому міститься мінімальна кількість жирів. Він допоможе досягти необхідної консистенції, але при цьому не збільшиться калорійність готового виробу.
  2. Постарайтеся виключити або обмежити вживання сирих яєць.
  3. Потрібно замінити пшеничне борошно житній грубого помелу.
  4. Слід повністю замінити цукор фруктозою або іншими підсолоджувачами, які допустимі до вживання для хворих на діабет.

Печиво для діабетиків 2 типу: рецепти без цукру » журнал здоров'я iHealth 2

Готуємо вдома

Вівсяне печиво. Рецепти печива для приготування в домашніх умовах можуть бути самими різними. Все залежить від побажань. Щоб приготувати улюблене вівсяне печиво, необхідно підготувати наступні продукти:

  • 1 стакан вівсяних пластівців;
  • 4 ст. л. житнього борошна;
  • 1 склянку кефіру;
  • 40 р маргарину;
  • ½ Ч. л. соди;
  • щіпка солі.

Печиво для діабетиків 2 типу: рецепти без цукру » журнал здоров'я iHealth 3

Розімніть маргарин і змішайте з вівсяними пластівцями і борошном. До склянці кефіру додати соду і сіль, перемішайте до розчинення. З’єднайте отримані маси і дайте настоятися приблизно 40-50 хвилин. Тісто необхідно розкласти за допомогою ложки, змоченою у воді, на деко, в який попередньо слід застелити пергаментним папером.

За темою:  Лікування ран на ногах при цукровому діабеті

Цей рецепт є основою. Для того, щоб додати смаку, можна взяти сахарозу. Якщо її немає під рукою, то підійде курага, чорнослив або журавлина. Не можна використовувати інжир, банани і екзотичні сухофрукти. У такому рецепті чудово поєднується з іншими інгредієнтами сир. На порцію достатньо взяти 150 р. Поставте в духовку, розігріту до 180°С і випікайте 15 хвилин.

Печиво «Цукрове». Для діабетиків 2 типу рецепти потрібно підбирати з урахуванням калорій. Однак це не привід відмовитися від солодкого зовсім. Візьміть такі інгредієнти:

  • 70 г маргарину, розм’якшеного на водяній бані;
  • 50 г замінника цукру;
  • щіпка ваніліну або стручок ванілі;
  • 1 яйце;
  • 1,5-2 склянки житнього борошна;
  • сіль на кінчику ножа;
  • за бажанням можна використовувати нарізаний шоколад на фруктозі.

З’єднайте м’який маргарин, ванілін і цукрозамінник. Збийте вінчиком до однорідної маси. Вбийте яйце і добре вимішайте. До отриманої маси додайте борошно. Рубаний шоколад слід вводити в самому кінці. Деко застеліть папером для випічки. Додатково ніяким жиром змащувати не треба. Печінкою надайте бажані форми з допомогою кондитерського конверта і випікайте при температурі 200°С протягом 15 хвилин.

Печиво «Повітряні хмари». Навіть якщо людині потрібно відмовитися від уживання цукру, все одно можна готувати різноманітні десерти. Повітряне печиво готується всього з 2 інгредієнтів і нагадує безе. Буде потрібно 3 охолоджених білка і сахарин. Особливість такого десерту полягає в тому, що в рецепті використовуються тільки білки, які, на відміну від жовтків, низькокалорійні. Це означає, що вживати цю випічку можна кожному.

Насамперед слід підготувати білки, відокремивши від жовтків, і охолодити їх в морозильній камері приблизно 15 хвилин. Потім за допомогою міксера збити до стійких піків. Щоб прискорити процес, можна додати щіпку солі. Така хитрість не дасть білків осісти. Додайте сахарин і збивайте ще кілька хвилин.

За темою:  Перші ознаки цукрового діабету у жінок: симптоми захворювання

Духовка не повинна бути занадто розігріта, досить 170°С. Розкладіть збиті білки на пергаментний папір і помістіть деко в духовку. Не можна відкривати духову шафу весь час випікання, яке складе 20 хвилин. Потім повністю вимкніть духовку і залиште там безе до повного охолодження.

Такі нехитрі рецепти допоможуть урізноманітнити харчування людей, що страждають діабетом. І не варто забувати, що ця хвороба не вирок, а лише спосіб життя, який під силу витримати кожному.