Чи можна їсти насіння при цукровому діабеті 2 типу: користь і шкода

Багато хворих задаються питанням, чи можна їсти насіння при цукровому діабеті 2 типу (лляні, соняшника чи гарбуза). В якому вигляді їх можна вживати і в якому обсязі?

Користь чи шкода від продукту?

Насіння можна їсти, але дотримуючись міри і техніку обробки насіння. Цукровий діабет 2 типу відноситься до инсулиннезависимому діабету, при якому інсулін виробляється підшлунковою залозою в достатній мірі, але вступає у взаємодію з глюкозою дуже слабо. Найчастіше ця форма діабету розвивається на тлі надмірної ваги, і правильно підібране харчування в цьому випадку відіграє важливу роль.

Чи можна їсти насіння при цукровому діабеті 2 типу: користь і шкода » журнал здоров'я iHealth

Насіння при цукровому діабеті можна їсти, але в певній кількості, так як вони в силу свого складу відрізняються високою калорійністю. При цукровому діабеті протипоказані смажені і жирні продукти, тому краще насіння не смажити, а сушити. За такої делікатної обробки вони зберігають корисні властивості і не завдадуть шкоди внутрішніх органів, особливо печінки, яка сильно страждає при діабеті 2 типу.

Корисні компоненти соняшника

Соняшник — не тільки красиве рослина, але і корисне. Головна користь для людини — у його багатих вітамінами і мінералами насінні. Насіння соняшнику — улюблений продукт багатьох людей, і не дарма, адже вони дуже смачні і багаті різноманітним складом речовин. До складу насіння соняшнику входять:

  • білок;
  • поліненасичені кислоти;
  • амінокислоти;
  • лецитин;
  • фосфоліпіди;
  • жиророзчинні вітаміни;
  • вітамін Е;
  • вітамін В6;
  • мінерали;
  • макроелементи;
  • мікроелементи.

Вітамін В6, що входить до складу насіння соняшнику, є ефективним засобом профілактики цукрового діабету. Насіння є відмінним помічником у боротьбі із зайвою вагою, якщо вживати їх у помірній кількості. Лікарські властивості зберігаються тільки в тому випадку, якщо вживати їх у сирому вигляді, так як при смаженні залишається менше 20% корисних речовин. Очищене насіння, що продаються на полицях супермаркетів, ніякими корисними властивостями не володіють. Навпаки, очищені мають властивість окислюватися під впливом сонячного світла.

Чи можна їсти насіння при цукровому діабеті 2 типу: користь і шкода » журнал здоров'я iHealth 1

Насіння соняшника корисні при цукровому діабеті, але обов’язково потрібно купувати якісні необроблені насіння, висушувати їх і без страху вживати. Насіння соняшника надають профілактичну дію на серцево-судинну систему, перешкоджаючи розвитку серйозних захворювань. Вони надають позитивний вплив на волосся, нігті, шкірний покрив завдяки вітамінам З і Ст.

За темою:  Трофічна виразка на нозі: лікування при цукровому діабеті

Щоденне вживання подсолнухових насіння сприяє поліпшенню нервової діяльності, перешкоджає розвитку депресії.

Насіння соняшника допомагають знизити тиск гіпертонікам, що важливо при цукровому діабеті 2 типу. На тлі цукрового діабету в області кінцівок можуть утворюватися довго незагойні ранки, ранки, які згодом можуть призвести до гангрени і ампутації ноги. Насіння соняшника посприяють швидкому загоєнню ран, нададуть профілактичний ефект. Насіння допомагають підвищити імунний захист організму і стануть відмінним профілактичним засобом проти розвитку онкологічних захворювань. При хворобах підшлункової залози, зокрема при панкреатиті, перед вживанням насіння необхідно проконсультуватися з лікарем.

Насіння соняшника можна їсти і в якості приправи до різних страв. Для того щоб приготувати таку приправу, їх необхідно очистити, висушити і перемолоти на кавомолці. Готовою приправою можна посипати салати, додавати її в соус і другі страви. Очищені насіння соняшнику можна додавати в овочевий салат, випічки. З насіння соняшника роблять всіма улюблене масло соняшника, яке можна вживати при цукровому діабеті, але в обмеженій кількості.

Чи можна їсти насіння при цукровому діабеті 2 типу: користь і шкода » журнал здоров'я iHealth 2

Добова доза подсолнухових насіння при цукровому діабеті 2 типу не повинна перевищувати 45-60 р.

Насіння гарбуза

Гарбузове насіння при цукровому діабеті 2 типу корисні, як і інші компоненти цього сонячного плода. Клітковина — один з головних компонентів гарбузового насіння. Вона сприяє очищенню організму від токсичних речовин, також завдяки клітковині виводиться зайва глюкоза з організму. Як відомо, при цукровому діабеті 2 типу глюкоза в організмі не трансформується в необхідну енергію, а осідає в жировій тканині, викликаючи ожиріння і в судинах, пошкоджуючи їх і сприяючи розвитку небезпечних захворювань. Щоб глюкоза не накопичувалася в організмі, поряд зі спеціальними препаратами необхідно їсти гарбузове насіння.

У гарбузовому насінні також містяться:

  • жири;
  • білки;
  • харчові волокна;
  • вода;
  • вуглеводи;
  • зольні речовини;
  • амінокислоти;
  • вітаміни групи В;
  • вітаміни РР;
  • фосфор;
  • магній;
  • марганець;
  • залізо;
  • калій;
  • цинк;
  • мідь;
  • триптофан.
За темою:  Глюкозурія: що це таке, які причини і лікування

Гарбузове насіння при діабеті надають сприятливу дію на судини, сприяють зниженню цукру в крові. Вони сприятливо впливають і на систему травного тракту, знижують артеріальний тиск. Компоненти гарбузового насіння надають сприятливий вплив на нервову систему, тому щоденне їх вживання сприяють поліпшенню настрою.

Чи можна їсти насіння при цукровому діабеті 2 типу: користь і шкода » журнал здоров'я iHealth 3

Гарбузове насіння при цукровому діабеті 2 типу можна вживати в сирому очищеному вигляді, підсушеними або смаженими (останні не рекомендуються у великій кількості). Насіння з гарбуза можна додавати в різні страви, такі як салати зі свіжих овочів, наприклад.

З гарбузового насіння можна приготувати чудовий соус, який підійде до різних страв. Для його приготування необхідно подрібнити очищені насіння і додати оливкове масло. Туди ж потрібно насипати подрібнену зелень петрушки або кінзи, сік лимона і подрібнений часник для пікантності. Гарбузове насіння можна використовувати у випічці, додавати їх до м’ясних і других страв. Добова їх норма при цукровому діабеті — не більше 60 р.

Краще всього використовувати гарбузове насіння, зібрані з плодів цієї баштанної культури. Зібравши, їх треба розкласти на папері або деку, просушити, після чого скласти в марлевий мішечок і користуватися аж до наступного врожаю. До речі, ціна цього овоча по сезону низька і доступна, а купувати готові насіння набагато дорожче. Тому краще придбати цілий гарбуз, тим більше що при цукровому діабеті 2 типу цей овоч можна вживати абсолютно весь — м’якоть, сік, насіння.

Насіння гарбуза не рекомендується вживати при виразці, особливо в період загострення, а також більше 60 г на добу, так як їх висока калорійність може призвести до додавання зайвих кілограмів. Чистити їх краще за допомогою нігтів, але ніяк не зубами, так як їх щільна структура може пошкодити емаль. Купуючи насіння в магазині, перед вживанням їх краще просушити, щоб убезпечити себе від зараження мікробами через гарбузовий продукт.

За темою:  Грейпфрут при цукровому діабеті 2 типу: чи можна їсти?

Цілющі властивості льону

Фітотерапія при ендокринних захворюваннях відіграє важливу роль. Льон містить необхідні речовини, корисні при цукровому діабеті 2 типу:

  • клітковина;
  • вітаміни А, В;
  • вітаміни F і Е;
  • Омега-кислоти.

Чи можна їсти насіння при цукровому діабеті 2 типу: користь і шкода » журнал здоров'я iHealth 4

Завдяки компонентам насіння льону у діабетиків знижується рівень цукру в крові, нормалізується тиск. Лляні насіння, а точніше, їхнього складу, надають профілактичну дію проти розвитку злоякісних пухлин. При цукровому діабеті страждають всі органи травного тракту, а лляні насіння, застосовують у вигляді відварів, обволікаючу дію на шлунок і кишечник, сприяючи загоєнню дрібних ранок і відновленню слизової.

Сечовидільна система теж страждає при цукровому діабеті, а насіння льону надають сприятливий вплив, сприяючи нормальному відтоку сечі.

Насіння льону можна застосовувати при проблемах зі шкірою, що не рідкість при цукровому діабеті.

Придбати насіння льону можна в будь-якій аптеці. Є вони і в супермаркетах, але їх якість і лікувальні властивості неможливо перевірити. Придбані насіння льону можна заварювати в кількості 1 ч. л. на 150 мл води та приймати перед їжею протягом дня. В відвари з насіння льону можна додати стручкову квасолю, листя чорниці.

З лляних насіння готують корисне масло, яке теж рекомендують в якості лікування цукрового діабету.

При важких формах цукрового діабету 2 типу перед використанням в їжу насіння необхідно проконсультуватися з лікарем.