Скільки калорій міститься в 100 грамах мандаринів і в 1 шт

Чому мандарин став улюбленим десертом на новорічних столах Росії? У дефіцитні часи, ще до розвалу СРСР, мандарини були великою рідкістю. Для наших дідів і прадідів було великим щастям з’їсти в новорічну ніч хоча б один мандарин. Саме тоді й зародилася асоціація Нового року з цими плодами.

Цей цитрус навіть є символом у деяких народів. У Китаї мандарин означає успіх і достаток, в Японії — щасливу, багату і довге життя. Але наскільки корисно для нашого організму-це рослина? І не зашкодить воно вашій фігурі?

Скільки в мандарині калорій?

У низькій калорійності мандаринів можна переконатися, поглянувши на наступну таблицю:

  Калорійність мандарина в 100 грамах продукту
Свіжий 38 калорій
Сушений 230 калорій
Мандариновий сік 36 калорій
Мандаринове варення 274 калорій

Але тут виникає проблема: в таблиці вказана калорійність плода з шкіркою. Але ж шкірку в їжу вживають далеко не всі. Яка ж енергетична цінність джемів і соків? Кілограми мандаринів без шкірки? Не варто пускатися в складні розрахунки, вся така кропітка робота вже виконана дієтологами!

Мандарин свіжий, очищений

У Росії найбільш популярні фрукти у свіжому вигляді. Багато хто навіть і не здогадуються, що з цих плодів виготовляють соки, варення, мармелад і багато інших різних смачних страв. Тому, в першу чергу, читачеві буде цікава калорійність 100 г очищених плодів: 38 ккал. А одна часточка, залежно від розміру і вмісту в ній цукру містить від 1 до 5-6 ккал.

За темою:  Очищення організму від шлаків і токсинів: безпека застосування, список препаратів для очищення

При строгому дотриманні дієти і вживанні в їжу мандаринів слід пам’ятати, що енергетична цінність цих плодів може змінюватися і залежно від сорту.

  • Климентини, які ростуть в Іспанії, є самим маленьким сортом. Важать вони до 70 грамів. Калорійність зазвичай не перевищує 30 ккал.
  • Самий популярний сорт на нашому ринку — Марокко — досить низькокалорійний. В очищеному вигляді плоди важать до 100 грам і калорійність становить 20-35 ккал.
  • Мандаринові гіганти — абхазькі. Їх часом непросто відрізнити від апельсина і містять вони в собі мінімум 50 ккал.

Що відбувається з сушеними мандаринами?

Вже давно загальновідомим став факт про корисність сушених фруктів. Дуже велика кількість необхідних для організму речовин міститься саме в сушених мандаринах. Додавши сушені плоди у свій щоденний раціон, вже через місяць ви відчуєте підвищення загального тонусу організму, посилення апетиту, у вас покращиться кровообіг і метаболізм. Дивно, але сушені плоди врятують вас навіть від вірусних захворювань.

Все було б чудово, якби в процесі сушіння не випаровувалася вода їх плодів. Але це неминуче, і втрачається понад 80% маси. Що призводить до збільшення загальної енергетичної цінності, яка після сушіння складе 230 ккал на 100 грам. У багато сухофрукти до того ж додають цукор, що додатково збільшить калорійність з 230 до 280 ккал. Скільки додав висушений плід у своїй енергетичній цінності? Та вона ж збільшилася майже в 6 разів!

Що важливіше для вас — користь або кількість калорій, вирішувати тільки вам.

За темою:  Що це таке - метаболізм, його рівні та види обмінних процесів простим язиком

Варення, джеми і соки

Джем і варення не поступаються сухофруктам в своїх корисних властивостях для людини. Крім цього, вони володіють неповторним кисло-солодким смаком і ароматом і чудово втамовують спрагу. Систематичне вживання подібних продуктів здатне уповільнити процес старіння, зміцнити кістки, поліпшити роботу серця і підвищити імунітет.

Мандариновий сік краще інших напоїв здатний освіжити в жарку погоду. Вживаючи сік з мандаринів, можна буде забути про астма і бронхітах. Але людям, що сидять на дієті краще не зловживати такою їжею. Зайві кілограми з’являться миттєво (в 100 грамах варення більше 250 ккал!), залучаючи за собою підвищення кров’яного тиску і погіршення роботи ШКТ. В свіжому мандарині міститься 11% цукру від загальної маси плоду. Але при приготуванні джему та варення без додавання цукру все ж не обійтися. Такий зміст солодкого в кінцевому продукті таїть загрозу для людей, схильних до ризику розвитку цукрового діабету.

Користь

  • Мандарини, як і інші цитрусові, багаті вітаміном С, який допоможе позбутися від простудних захворювань і підвищити імунітет. Шкірка здатна полегшити кашель
  • Необхідні мандарини жінкам в положенні. При вагітності виникає нестача вітаміну С, а 1 шт. цього плоду, з’їдена на добу, здатний заповнити дефіцит.
  • Шкірка не менш корисна. Вона використовується при приготуванні ефірних масел і настоянок. Масаж з ефірним маслом мандарина благотворно впливає на шкіру, підтягуючи і підтримуючи її в тонусі.
  • Вживаючи плід з білою «плівку», яка знаходиться під шкіркою, ви зміцните кровоносні судини, зменшіть вміст холестерину в крові і поліпшите роботу свого серця.
  • З часів СРСР мандарини були головної новорічної радістю. Але і зараз вони не втратили свою здатність покращувати настрій. Найкращий антидепресант мандарин. Заспокоює і заряджає енергією!
  • Мандарини за рахунок своєї низької калорійності дуже популярні у людей, що дотримують дієту. Регулярне вживання нормалізує метаболізм.
За темою:  Харчування після видалення апендициту: що можна пацієнтам їсти після операції

Знайте міру

Навіть хорошого може бути багато. Потрібно знати, коли пора зупинитися. Надмірне вживання насичених вітамінами плодів призводить до гипервитаминозу. З’являється висип, болить голова і підвищується тиск.

Фахівці не радять вживати більше 3 шт. плодів в день. На свіжовичавлені соки теж є обмеження: не більше склянки на добу. Що стосується джему та варення — пари чайних ложок з чаєм буде цілком достатньо і для здоров’я, і для фігури.

Скільки б вам хотілося з’їсти цих смачних плодів, пам’ятайте, що все добре в міру!