Ретинол у косметології: дія препарату на шкіру особи

Більшість дерматологів і косметологів все частіше рекомендують своїм пацієнтам ретинол для шкіри особи, що є одним з основних компонентів багатьох косметичних і антивікових космецевтичних коштів. Це пояснюється тим, що, будучи похідним вітаміну»A», він бере участь у багатьох біохімічних процесах, що відбуваються в тканинах організму.

Дія ретинолу на шкіру

Вітамін A розчинний у жирах і надходить в організм людини з харчовими продуктами (печінка, жовток яєць) або виробляється з його попередників (каротиноїдів), що містяться у великих кількостях в жовто-оранжевих овочах і фруктах — в моркві, помідорах, кавунах, динях, гарбузі, солодкому перці.

Проте зовнішнє застосування соку цих продуктів в косметичних цілях майже не робить ніякого ефекту, оскільки вітамін швидко руйнується і погано проникає в тканини. Тому в лікувальних і косметичних зовнішніх засобах використовуються речовини, які є його синтетичними похідними (ретиноїди) — ретинол ацетат або його ефіри (пальмітат) та інші. Вони відрізняються від натурального вітаміну «A» за структурою, але повністю схожі з ним за механізмом дії і виробленим ефектів, а іноді і перевершують його.

До останніх відносяться:

  • пілінговий ефект і більш швидке оновлення епітелію за рахунок участі в регуляції росту і розвитку клітин; це відбувається в результаті легкої дифузії ретиноїдів через клітинну мембрану шляхом зв’язування зі специфічним білком і утворення комплексів, що включаються в процеси біосинтезу клітинної РНК;
  • антиоксидантний ефект і уповільнення старіння клітин шляхом включення в їх склад мембрани та захисту від шкідливої дії токсинів і вільних радикалів;
  • гальмування надмірного розростання епітеліальних клітин в гирлах проток сальних залоз, в результаті чого відтік секрету з них полегшується;
  • уповільнення руйнування колагенових волокон, що відбувається під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів, і одночасна стимуляція продукції нових колагенових і еластинових білків фібробластами, завдяки чому відновлюється і значно зміцнюється матрикс дерми;
  • гальмування процесів фотостаріння.
За темою:  Як позбутися від капловухості: методи отопластики і застосування вушних фіксаторів

Цими властивостями обумовлено застосування ретинолу для шкіри обличчя після 30-35 років в цілях уповільнення фізіологічного старіння і зменшення проявів передчасних деструктивних процесів.

Крім того, дія вітаміну»A» і його похідних проявляються в:

  • придушенні зростання злоякісних клітин;
  • пригніченні розростання себоцитов (клітини сальних залоз);
  • пригніченні активності секреції сальних залоз та нормалізації біохімічного складу шкірного сала, що є основним субстратом для росту і розвитку пропионбактерии;
  • ефект підвищення місцевого шкірного імунітету;
  • протизапальній дії, зумовлений інгібуванням лейкотрієну «B4»; останній є біологічно активною речовиною, що беруть участь у реалізації запалення.

Завдяки такій дії, ретинол є досить ефективним засобом для проблемної шкіри.

Результати застосування

В цілях інтенсивного впливу препарати з ретинолом у невисокій концентрації можна використовувати у щоденному догляді протягом 2 місяців, після чого проводиться підтримуюча терапія 2-3 рази в тиждень. Для догляду за нормальною шкірою їх необхідно застосовувати не частіше 3-х разів на тиждень.

Ці препарати наносяться на суху очищену шкіру обличчя. Негативна дія полягає у відчуття легкого пощипування чи печіння і виникнення сухості в результаті зневоднювального ефекту. Тому через півгодини після застосування крему або емульсії з ретинолом рекомендується нанесення зволожуючою маски, наприклад, з глюкуроновою кислотою. Але, як правило, майже всі косметичні і лікувальні препарати містять компоненти, що нівелюють негативний зовнішній вплив вітаміну «A».

Ще один негативний ефект — це підвищення чутливості до дії ультрафіолетових променів і підвищений ризик алергічних реакцій. Цим обумовлені рекомендації використання препаратів з похідними вітаміну «A»у вечірній час, а також в осінньо-зимовий період, і проведення попередньої шкірної проби шляхом нанесення незначної кількості кошти на периферичні ділянки тіла (внутрішня поверхня передпліччя).

За темою:  Як самостійно провести вакуумний масаж особи

Результатами правильного використання препаратів з вмістом ретинолу є:

  1. Зменшення кількості та вираженості вугрових елементів, запальних явищ і надлишкової жирності.
  2. Зменшення товщини рогового шару, завдяки чому шкіра стає ніжно-оксамитовою.
  3. Освітлення пігментних плям і вирівнювання кольору обличчя.
  4. Зменшення пористості, підвищення тургору та еластичності шкірних покривів.
  5. Зменшення вираженості постакне і розгладження дрібних зморшок.

В сучасних косметології і дерматології ретинолу відводиться провідне місце серед вітамінів та інших лікувальних і антивікових засобів. Своїми унікальними властивостями впливу на тканини, здатності регулювання і контролю процесів клітинної диференціації, проліферації, міжклітинних зв’язків і взаємодії клітин цей вітамін заслужено названий вітаміном-нормалізатором.